Zemědělství ČR Živočišná výroba Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Inovace a zkvalitnění výuky projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST EU Peníze školám
Název: Zemědělství ČR – živočišná výroba Anotace: Význam živočišné výroby v ČR. Chov skotu, prasat, koní, ovcí, drůbeže a ryb. Rozdíl mezi chovem v nížinách a na vysočině. Vypracoval: Mgr. Iva Hořejší Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět, přírodověda Metodika práce s materiálem: Výkladová prezentace, lze využít i k opakování. Druh učebního materiálu: Prezentace PowerPoint Ročník: 4. ročník Datum vytvoření: 5. prosince 2011
Zemědělství Zemědělství v určité oblasti je ovlivněno: Podnebím (ČR – mírný podnebný pás) Kvalitou půdy Vyspělostí obyvatelstva (technika) Přírodními podmínky
Půda Půda je přírodní zdroj. Vznikla postupným zvětráváním a rozpadem nerostů a hornin a působením půdních organizmů. Nejúrodnější část se nazývá – HUMUS. Zemědělci využívají půdu jako ornou (pole) nebo jako pastviny (chov hospodářských zvířat).
zvětralé části nerostů a hornin Složení půdy HUMUS vrchní tmavá část půdy VLASTNÍ PŮDA zvětralé části nerostů a hornin PŮVODNÍ PEVNÁ HORNINA nejhlubší vrstva Půda také obsahuje – půdní vodu, půdní vzduch a živé organizmy.
Živočišná výroba Chov hospodářských zvířat
Nížiny, teplé oblasti Nížinné oblasti jsou převážně zaměřené na rostlinnou výrobu. Chovají se zde většinou koně, prasata a drůbež. V krajině s rybníky je rozšířen chov ryb (kapr obecný).
Chov drůbeže
Chov koní
Chov koz
Chov ryb - Třeboňsko
Vysočina Zemědělci zde převážně chovají skot Kravíny – dojnice (mléko) Pastviny – jalovice, býci (maso)
Chov skotu
Chov prasat
Horské oblasti Nejméně kvalitní půdy – podzolové půdy Horské louky – pastviny nejčastěji pro ovce a skot
Téma: Zemědělství ČR – živočišná výroba, 4. ročník Použitý software: držitel licence - ZŠ J. J. Ryby v Rožmitále p.Tř. Windows XP Professional PowerPoint www.obrazky.cz www.naturfoto.cz Autor: Mgr. Iva Hořejší ZŠ J. J. Ryby v Rožmitále p.Tř. (www.zsrozmital.cz)