Cvičení 1 Skupina cFPH Zimní semestr 2013

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní pravidla při finančním investování, rentabilita, riziko, likvidita Zdeněk Jelínek.
Advertisements

GOOD DECISIONS – BAD OUTCOMES
Financování Podstata a formy. Financování podniku = získávání, rozdělování finančních zdrojů a jejich využití k získávání potřebných statků a k úhradě.
Kapitálové trhy – Podstata Finanční trh a finanční systém
Trh peněz Ing. Vojtěch Jindra
ŘÍZENÍ FINANČNÍCH RIZIK
BANKOVNICTVÍ Mgr. Marcela Stryjová
ÚROKOVÉ SAZBY Stanislav Polouček Slezská univerzita Obchodně podnikatelská fakulta, Karviná.
Finanční právo Zdenka Papoušková, 2013.
1 Postavení bankovnictví v tržní ekonomice.  jsou prostředkem směny a měřítkem hodnot  aktiva, která mají vysokou likviditu a nízkou míru rizika 2.
Rizika a finanční řízení banky
Rizika a finanční řízení banky
Výukový program: Obchodní akademie Název programu: Finanční trh a banky Vypracoval : Ing. Ingrid Ilčíková Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Stanislav Polouček Vysoká škola sociálně-správní, Havířov
ÚROKOVÉ SAZBY Stanislav Polouček Slezská univerzita Obchodně podnikatelská fakulta, Karviná.
MANEK Antonín ŠMEJKAL (2012) Antonín ŠMEJKAL (2012) ŘÍZENÍ RIZIKA.
DUM - Digitální Učební Materiál Název školy: Střední odborná škola obchodní s.r.o. Broumovská 839, Liberec 6 IČO: REDIZO: Vzdělávací.
Výukový program: Ekonomické lyceum Název programu: Hospodářská politika státu Vypracoval : Ing. Lenka Gabrielová Projekt Anglicky v odborných předmětech,
Proces řízení rizik.
Mezinárodní vědecká konference Transakční náklady českých ekonomických subjektů v insolvenčním řízení, možnosti jejich snižování a zlepšení statistiky.
Nová kapitálová pravidla dle Basel II. Nový standard pro měření rizika v bankách a pro alokaci kapitálu za účelem pokrytí těchto rizik. Vydal Basilejský.
Finanční analýza.
NBCA – Basel II Ekonomika a řízení subjektů finančních služeb 1. ročník – letní semestr 2006.
Řízení finančních rizik
Rizika mezinárodního obchodu
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ekonomika Ročník: 2.
Národohospodářské soustavy a hospodářská politika Ing. Vojtěch Jindra.
VY_62_INOVACE_02_11 CZECH SALES ACADEMY Trutnov – střední odborná škola s.r.o. EU PENÍZE ŠKOLÁM CZ.1.07/1.5.00/ VY_62_INOVACE_02_11 Zpracoval:Ing.
BEST PRACTICES IN TREASURY CORPORATE FUNDING COUNTERPARTY RISK MANAGEMENT WORKING CAPITAL MANAGEMENT.
1 NÁKLADOVÉ ÚČETNICTVÍ (MU_305). 2 Ing. Jaroslav Wagner, PhD. Katedra manažerského účetnictví Místnost: 285 NB KH: Pondělí 15,00 – 17,00 hod.
Obchodní banka v ČR. Bilance obchodní banky. Bankovní rizika.
Bankovnictví. ČNB (Česká národní banka)  je právnická osoba, která má postavení veřejnoprávního subjektu se sídlem v Praze  není zapsaná v obchodním.
Co je riziko ? Z historie:
Tržní riziko Tržní riziko je pravděpodobnost změny hodnoty podniku, způsobené změnou tržní hodnoty rizikového faktoru. Rizikový faktor  výnos, tzn. změna.
Řízení finančních rizik Jan Vlachý Vlachý, J.: Řízení finančních rizik; Eupress, Praha, 2006.
UC_A1_Základy účetnictví
ŘÍZENÍ RIZIK I Finanční rizika Tržní riziko je pravděpodobnost změny hodnoty podniku, způsobené změnou tržní hodnoty rizikového faktoru. Kreditní riziko.
Bankovní úvěrové analýzy B_BUA 3. Finanční rizika
Úvod do financí Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí.
Komerční bankovnictví 1 / VŠFS ZS 2008/09 1 Zkouškové termíny  ST :00, E 127  PO :00, E 127  ČT :00, E 127  ST :00, E.
Petráčková Jozová Cézová
Podnikové finance Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí.
Ekonomika a řízení bank
ÚVOD Účetnictví je chápáno jako stavová či výsledková karta podnikání.
11 Osobní finance a investování. 2 Osobní finanční plánování Smyslem osobního finančního plánování je ujasnit si: budoucí osobní a rodinné.
Eva Tomášková Ukazatel EVA Ekonomické souvislosti právní úpravy obchodních společností 3. přednáška.
Mezinárodní finance Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí.
Bankovní úvěrové analýzy B_BUA 3. Finanční rizika 1. Finanční rizika, základní typy 2. Kategorie typů finančních rizik 3. Právní riziko – pojmy a případy.
KAPITOLA 9: ZÁKLADNÍ DRUHY OPERACÍ - KOMERČNÍ BANKOVNICTVÍ Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business.
 Centrální banka  Komerční / obchodní/ banky  Specializované finanční instituce.
Důvody sestavování podnikatelského piánu Struktura podnikatelského plánu poskytuje podnikateli užitečný kontrolní prostředek pro zpracování informací.
Téma 2: Časová hodnota peněz a riziko ve finančním rozhodování 1. Časová hodnota peněz ve finančním rozhodování podniku 2. Riziko ve finančním rozhodování.
Finanční trh. Banka. Bankovní systém.. TRHY ZBOŽÍ A SLUŽEB PRODUKČNÍ JEDNOTKY (PODNIKY) DOMÁCNOSTI TRHY VÝROBNÍCH FAKTORŮ výrobní faktory tok výdajů za.
Téma 8: Zdroje a formy krátkodobého financování. Platební styk 1. Strategie financování 2. Obchodní úvěr 3. Krátkodobé bankovní úvěry 4. Ostatní zdroje.
Téma 13: Finanční plánování
Bankovnictví Téma 2: Centrální bankovnictví 1.Soudobé funkce centrální banky 2.Centrální banka jako subjekt monetární politiky 3.Centrální banka jako zdroj.
Rizika v činnosti pojišťoven Pojistně technické riziko Tržní riziko Kreditní riziko Riziko likvidity Operační rizika ALM (Asset-liability matching) rizika.
Financování podniku, investice, investování a kapitálový trh TNH 1 (S-6) Pavel Seknička.
Obchodní banka v ČR. Bilance obchodní banky. Bankovní rizika.
Ekonomika a finanční řízení bank a finančních institucí 2
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Finanční a kapitálový trh VOKT (P-1)
Řízení vztahu podniku k věřitelům
Česká národní banka Ing. Roman Ptáček, Ph.D..
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Téma 6: Zdroje a formy krátkodobého financování. Platební styk
Peníze a měnová politika
Peníze, pohledávky, finanční majetek
Finanční trhy a cenné papíry
Rezervy, podmíněné závazky a podmíněná aktiva
Transkript prezentace:

Cvičení 1 Skupina cFPH Zimní semestr 2013 Řízení rizik v odvětvích finančních služeb N_RRFS téma 1 Riziko a klasifikace finančních rizik Cvičení 1 Skupina cFPH Zimní semestr 2013

Stručná osnova cvičení N_RRFS Riziko obecně a podnikatelská rizika Bankovní rizika Procesy řízení rizik Mezinárodní dohody o řízení rizik – dohoda Basel 1 Charakteristika dohody Basel 2 Aplikace Basel 2 podmínky přechodu k Basel 3

Pojem rizika Pravděpodobnost neočekávaného důsledku určitého rozhodnutí, akce nebo události – široká definice (Pavlát) Finanční riziko podle Jílka (Finanční trhy a investování, Grada, 2009): Potenciální finanční ztráta subjektu na finančním trhu, předpokládaná, nerealizovaná. podle Patria finance: Rizika spojená s finančními aktivitami. Riziko je měřitelná možnost, že situace v budoucnu bude jiná, než plánovaná. Risk management je disciplína, jež se zabývá rizikem. Cílem specialistů řízení rizik je udržet riziko v předem stanovené úrovni pomocí vhodných metodik a nástrojů a při této míře rizika se snažit maximalizovat zisk.

Nejistota a Riziko Širší pojem, než riziko Nelze kvantifikovat Riziko lze kvantifikovat prostřednictvím statistiky (každý odhad rizika se opírá o poznaný průběh určitého, nebo příbuzného jevu v minulosti)

Pojem rizika – alternativní definice Riziko je událost nebo skutečnost, která může nastat a pokud nastane, má pak negativní dopad na hodnotu společnosti. Riziko by mělo být měřitelné v závislosti na svém dopadu a pravděpodobnosti, že nastane (D. Haidler). Rizikem se rozumí pravděpodobnost, že jev bude mít negativní dopad na organizaci. Riziko je pojem, kterým je popisována situace, která může způsobit potenciální ztráty firmě, či organizaci (J. Dvořáček: Interní audit a kontrola). Riziko je situace, v níž existuje možnost nepříznivé odchylky od žádoucího výsledku, ve který doufáme, nebo který očekáváme (V. Šmejkal, K. Rais: Řízení rizik). Riziko je nejistota, zda dojde k určité události, která by mohla mít negativní vliv na plnění stanovených cílů. Riziko se měří podle možných následků a pravděpodobnosti výskytu. (Standardy pro výkon interního auditu). Riziko je možný problém, který může mít negativní dopad na výsledek nebo na hodnotu firmy. V podnikání je rizikem i nevyužitá příležitost.

Charakteristiky finančních rizik Kvantifikovatelná – nekvantifikovatelná příklady Zajistitelná – nezajistitelná Systematická – jedinečná

Ztráty a/ očekávaná ztráta (expected loss) význam - ve výši očekávaných ztrát se (mají) vytvářet opravné položky b/neočekávaná ztráta (unexpected loss) význam – výše neočekávaných ztrát je základem pro stanovení regulačního kapitálu

Šest hlavních finančních rizik Úvěrové riziko Tržní riziko, v tom - úrokové riziko Riziko likvidity Operační riziko Obchodní riziko Systémové riziko

Úvěrové riziko je riziko vyplývající z neschopnosti nebo neochoty protistrany splatit své závazky. Je rizikem ztráty ze selhání (default) ………..1/ (dlužníka) tím, že nedostojí svým ……….2/podle podmínek ………….. 3/a tím způsobí ……………4/ pohledávky (věřiteli) ztrátu. závazky z úvěrů, obchodních a investičních aktivit, z platebního styku a vypořádání cenných papírů, atd.

Úvěrové riziko je riziko vyplývající z neschopnosti nebo neochoty protistrany splatit své závazky. Je rizikem, ztráty ze selhání (default) partnera (dlužníka) tím, že nedostojí svým závazkům podle podmínek kontraktu a tím způsobí držiteli pohledávky (věřiteli) ztrátu. závazky z úvěrů, obchodních a investičních aktivit, z platebního stylku a vypořádání cenných papírů, atd.

Úvěrové riziko - kategorie 1.1 Přímé úvěrové riziko 1.2 Riziko úvěrových ekvivalentů 1.3 Vypořádací riziko 1.4 Riziko angažovanosti

Přímé úvěrové riziko (direct credit risk) Riziko ztráty ze selhání partnera u tradičních rozvahových položek v plné, nebo částečné hodnotě, u úvěrů, půjček, vkladů, dluhopisů, směnek atd.

Riziko úvěrových ekvivalentů (credit equivalent exposure) Riziko ztráty ze selhání partnera u podrozvahových položek Úvěrové přísliby, záruky, dokumentární akreditivy Měření na základě úvěrového ekvivalentu (jmenovitá hodnota transakce x konverzní faktor)

Vypořádací riziko (settlement risk) Je riziko ztráty ze selhání transakcí v procesu vypořádání (dodávky), kdy partner dodal, nebo obdržel dodávku, ale protihodnota od nás k partnerovi, nebo naopak od partnera dosud nedorazila na naše účty (technické problémy), ale povinný je ochoten a schopen dodávku zaplatit, nebo dodat. Vypořádání měnových obchodů, nebo vypořádání obchodů s CP

Riziko angažovanosti (large credit exposure risk) riziko koncentrace portfolia Je rizikem ztráty z angažovanosti (expozice) vůči Jednotlivým partnerům Skupinám partnerů a spřízněným osobám Partnerům v jednotlivých zemích (country risk) Ekonomickým sektorům Jednotlivým kontraktům Finanční subjekty (banky) se snaží obchodovat s důvěryhodnými subjekty, zeměmi, sektory. Usilují o udržení obchodních vztahů rámcovými dohodami, získáním kolaterálu, zápočty pohledávek o kolaterálech. Kolaterál – jedná se o peněžní prostředky nebo finanční aktivum (např. akcie, dluhopisy apod.), které dlužník poskytuje věřiteli jako předmět finančního zajištění pro případ nesplnění svého závazku.

Tržní riziko (market/price risk) Riziko ztráty ze změn tržních……., jako změn hodnot finančních nástrojů (v aktivech, či v závazcích) v důsledku nepříznivých změn tržních……………, např. vývoje úrokových měr (úrokové riziko) cen akcií (akciové riziko), cen komodit (komoditní riziko), nebo měnového kurzu (měnové riziko) Existují 4 hlavní kategorie tržního rizika

Tržní riziko (market/price risk) Riziko ztráty ze změn tržních cen, jako změn hodnot finančních nástrojů (v aktivech, či v závazcích) v důsledku nepříznivých změn tržních podmínek, např. vývoje úrokových měr (úrokové riziko) cen akcií (akciové riziko), cen komodit (komoditní riziko), nebo měnového kurzu (měnové riziko) Existují 4 hlavní kategorie tržního rizika

Tržní riziko - kategorie Úrokové riziko ( interest rate risk), jako riziko ztráty ze změn cen nástrojů citlivých na úrokové míry (inverzní vztah k dluhopisům) Akciové riziko (equity risk), jako riziko ztráty ze změn cen nástrojů citlivých na ceny akcií (akcie) Komoditní riziko (commodity risk) jako riziko ztráty ze změn cen nástrojů citlivých na ceny komodit (snížení ceny zlata) Měnové (devizové) riziko (currency risk, foreign exchange risk, FX risk), jako riziko ztráty ze změn cen nástrojů citlivých na měnové kurzy

Riziko likvidity (liquidity risk) Dělí se na 2 kategorie Riziko financování (funding risk), je rizikem ztráty v případě momentální platební neschopnosti, splnění závazků je podmíněno půjčkou za vyšší úrok Riziko tržní likvidity (market liquidity risk) je rizikem ztráty v případě malé likvidity trhu s finančními nástroji, která brání rychlé likvidaci pozic, tím je omezen přístup k peněžním prostředkům, prodej za dobrou cenu vyžaduje delší čas.

Operační riziko (operational risk) Dělí se na 3 kategorie: Transakční riziko Riziko operačního řízení Riziko systémů

Transakční riziko (transaction risk, execution risk) Riziko ztráty z operací v důsledku chyb v provedení, vyplývajících ze složitosti produktů, neschopnosti současných systémů provádět operace, chyb v zaúčtování, vypořádání obchodů, nedostatečné právní dokumentaci atd.

Riziko operačního řízení (operational control risk) Riziko ztrát z chyb v řízení obchodních a zúčtovacích aktivit ve front a back office, neidentifikovatelné obchody nad limit, neautorizované obchodování jednotlivými obchodníky – dealery, podvodné operace, přijetí chybného zaúčtování, padělání a praní peněz, neautorizovaný přístup k obchodnímu systému a modelům, nedostatek kontroly při zpracování obchodů

Riziko systémů (systems risk) Je riziko ztrát z chyb v systémech podpory. Chyby v softwaru, v matematických modelech, nesprávné a opožděné předávání informací, chyby v přenosech dat, výpadky v systémech podpory, útoky hackerů atd.

Obchodní riziko business risk Člení se na 7 kategorií: Právní riziko – riziko ze ztráty z právních požadavků partnera, nebo neprosaditelnosti kontraktu Riziko změny úvěrového hodnocení – riziko ztráty ze ztížení možnosti získat peněžní prostředky za přijatelné náklady Reputační riziko – riziko ztráty z poklesu reputace na trzích Daňové riziko – riziko ztráty ze změny daňových zákonů, nebo nepředvídaného zdanění Riziko měnové konvertibility – ztráta z nemožnosti konvertovat měnu na jinou měnu v důsledku politických, nebo ekonomických změn prostředí Riziko pohromy – ztráty z přírodních katastrof, válek, krachu systému atd Regulační riziko – riziko ztráty z nemožnosti splnit regulační opatření ( kapitálová přiměřenost) a z chyb v předvídání budoucích regulačních opatření

Systémové riziko Jedná se o riziko, kdy neschopnost jedné instituce splnit své závazky způsobí, že i ostatní instituce nebudou schopny splnit své závazky. Tato situace může způsobit značné úvěrové a likvidní problémy a ohrozit stabilitu celého finančního systému. Proto je nutné, aby centrální banky a regulátoři chránili jednotlivé trhy proti tomuto riziku.

Identifikace rizik Základním prvkem každého kvalitního řízení rizik je identifikace a následná analýza takových rizik Identifikace rizik je strukturovaný proces od finančního plánování až po controllingový reporting a výsledky interního auditu. Na základě identifikace následuje analýza rizik jako druhý krok v řízení rizik