Homeostáza a termoregulace

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Trávicí žlázy játra slinivka.
Advertisements

Krycí soustava (kůže) Kožní kryt je aktivní ochrannou bariérou, která odděluje vnitřní prostředí organismu od okolního prostředí Kůže je vícevrstvý dlaždicový.
Soustava žláz s vnitřním vyměšováním
Tělní tekutiny.
Obecná charakteristika krve jako tekuté tkáně. Funkce krve.
SOUSTAVA KOŽNÍ Stavba a funkce kůže Kůže tvoří ochranný kryt těla
POVRCH LIDSKÉHO TĚLA KŮŽE Kůže kryje povrch lidského těla. Odděluje vnitřní prostředí organismu od vnějšího prostředí, které na kůži působí chemickými.
J. Radvanský Termoregulace J. Radvanský
ŽLÁZY S VNITŘNÍ SEKRECÍ
Fyziologie tělesné zátěže-oběhový systém
DÝCHACÍ SOUSTAVA.

Jméno autoraMgr.Eva Truxová název projektuModernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ číslo šablonyV/2 Inovace.
TĚLESNÁ TEPLOTA.
Regenerační schopnost tkání. Zevní a vnitřní prostředí organismu.
POHYBOVÁ SOUSTAVA Svaly tvoří zhruba 40 % váhy těla
Výživa a potraviny Voda a nápoje Obrázek:
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 06Číslo.
Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Základní vzdělávání - Člověk a příroda - Přírodopis – Biologie člověka
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Dřeň nadledvin - katecholaminy
Povrch těla - kůže.
MECHANISMUS REGULACE TĚLESNÉ TEPLOTY
Nervová soustava- receptory
Čidla receptory.
JÁTRA Trávicí soustava.
Hormonální řízení.
Obecná endokrinologie
KARDIOVASKULÁRNÍ SYSTÉM A ZATÍŽENÍ
PLNÝ DECH.
VITAMÍNY A MINERÁLY.
Biologie člověka.
(C) Mgr. Martin Šmíd Obecná funkce vylučovací soustavy.
Hormonální soustava tercie.
Řízení organismu Filip Bordovský.
Biologie člověka.
Řízení lidského těla Filip Bordovský.
Základní škola, Vlašim, Březinská 1702
doc. MUDr. Miloslav Franěk, Ph.D.
Nadledvina - glandula suprarenalis
Tělní tekutiny a krev Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc Biomedicínské předměty Doc. MUDr. Pavel Stejskal, CSc.
Mechanismy a regulace meziorgánové distribuce srdečního výdeje
Hormonální soustava.
Rizikové faktory a zdraví Okruh témat pro informační leták.
NERVOVÁ SOUSTAVA 2.
Riskuj Lidské tělo Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Monika Dudová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Termoregulace Člověk je tvor homoiotermní
Inovace studijního oboru Regenerace a výživa ve sportu (CZ.107/2.2.00/ )1 Vliv prostředí na výkonnost II MUDr.Kateřina Kapounková.
MIKROKLIMA TERMOREGULAČNÍ MECHANISMY. ZEVNÍ PODMÍNKY TEPLOTA VZDUCHU VLHKOST VZDUCHU PROUDĚNÍ VZDUCHU.
Cévní systém lidského těla
KŮŽE, PÉČE O KŮŽI VY_32_INOVACE_11_23. Kůže a její funkce v těle: = pokryv těla, největší lidský orgán (2 m 2 ), její tloušťka se pohybuje od 0,1 mm až.
TĚLNÍ POKRYV OBRATLOVCŮ Přírodopis VIII.. Povrch těla  Ochrana před vnějším prostředím  Kůže:  pokožka  škára  Kožní útvary (deriváty):  šupiny.
Změny vnitřní energie. Struktura prezentace otázky na úvod teorie příklad využití v praxi otázky k zopakování shrnutí.
BIOLOGIE ČLOVĚKA (opakování) Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Kožní soustava VY_32_INOVACE_06-08 Ročník: 5. Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Vzdělávací obor: Přírodověda Tematický okruh: Člověk a jeho zdraví.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor:Mgr. Jiří Hajn Název DUM:VY_32_Inovace_ – Kůže Název sady:Přírodopis – lidské tělo Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
POVRCH LIDSKÉHO TĚLA Veronika straková.
VY_52_INOVACE_24_01_význam kůže
Žlázy s vnitřním vyměšováním - endokrinní soustava U/60
Základní stavba lidského těla
Oběhová soustava Krev.
TERMOREGULACE ŽIVOČICHŮ A ČLOVĚKA
Žlázy s vnitřní sekrecí
Název školy: Základní škola a mateřská škola Bělá
Kožní soustava.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Název: VY_52_INOVACE_PR_17 Škola: ZŠ a MŠ Chraštice, Chraštice 44
Tělní tekutiny živočichů Cévní soustava Vylučovací soustava
Tkáň soubor buněk stejného tvaru a funkce Tkáň v lidském těle:
Transkript prezentace:

Homeostáza a termoregulace Člověk je homoiotermní (teplokrevný) organismus- stálá teplota je jednou z podmínek homeostázy- stálého vnitřního prostředí organismu. Dalšími složkami homeostázy jsou: pH tělních tekutin Koncentrace minerálů a organických látek Obsah plynů v krvi Osmotický tlak Tlak krve Objem mimobuněčné tekutiny Glykemie Koncentrace iontů Koncentrace hormonů, enzymů… Stálé vnitřní prostředí organismu je udržováno pomocí zpětnovazebných mechanismů. Ty umožňují reagovat na změny vnějšího prostředí, kterým se pak vnitřní prostředí těla přizpůsobí- typickým příkladem je termoregulace v závislosti na druhu vykonávané činnosti a teplotě vnějšího prostředí.

Termoregulace Největšími producenty tepla (a nejteplejšími orgány) jsou játra, ledviny, srdce a kosterní svalstvo- jimi vyprodukovaná tepelná energie umožňuje správné fungování většiny tělesných pochodů Nejchladnějším tělesným orgánem je kůže- je trvale ochlazována stykem s chladnějším vnějším prostředím Teplo je po těle rozváděno krví Výměna tepla mezi organismem a vnějším prostředím probíhá pomocí: 1/ sálání (radiace)- teplo je vyzařováno do okolí ve formě infračervených paprsků 2/ vedení (kondukce)- teplo je předáváno nebo získáváno z předmětů jichž se tělo dotýká a mají rozdílnou teplotu- viz koupání… 3/ proudění (konvekce)- např. krev proudící v cévách odevzdává své teplo okolním tkáním 4/ pocením (odpařováním)- odpařování vody (potu) z povrchu těla snižuje jeho teplotu vůči okolnímu teplejšímu prostředí- více viz. krycí soustava- potní žlázy

Termoregulace Pokud je porušena teplotní homeostáza organismu (35,8ºC na povrchu a 37,8ºC v tělesném jádře)- aktivují se termoregulační procesy. Centrum řízení tělesné teploty se nachází v hypothalamu Zde se nacházejí buňky citlivé na teplo- termoreceptory Další termoreceptory jsou v míše, u velkých žil, v břišní dutině, v kůži. Mechanismy snížení tělesné teploty: Dojde k roztažení (vazodilataci) cév v kůži- tím dochází ke zvýšenému přenosu tepla do kůže a jeho odevzdání do okolního prostředí Organismus sníží svou metabolickou aktivitu- sníží se poptávka po živinách

Termoregulace Mechanismy zvýšení tělesné teploty: Zúžení (vazokonstrikce) cév- cévy vedoucí krev do podkoží jsou zaškrceny a dochází ke snížení tepelných ztrát kůží Husí kůže- vzpřímením chlupů umožňuje lépe udržet vrstvu teplého vzduchu nad kůží Svalový třes- jsou to mimovolní pohyby kosterního svalstva, pomocí kterých je vyráběno teplo- např. drkotání zubů (svalový třes rychle vyčerpává energetické zásoby ve svalech- svalový glykogen) Hormonální regulace- zvýšená produkce některých hormonů (adrenalin, tyroxin) zvyšují energetický metabolismus a tím dochází ke zvýšené produkci tepla

Reakce organismu na teplo a chlad Optimální teplota vnějšího prostředí: - v klidu- 28º / při lehké práci- 20ºC / při těžké práci- 15ºC Při vysoké teplotě tělo reaguje pocením- odpařování potu ochlazuje pokožku Pozor na dehydrataci !!! Při ztrátách tekutin – 2% tělesné hmotnosti= pocit žízně / 4%- zvýšená dráždivost/ 6%- snížení TK, závratě, křeče Přehřátí vlivem slunce= úžeh/ přehřátí vlivem vysoké teploty= úpal Při nízké teplotě tělo reaguje husí kůží (lépe drží teplý vzduch u těla), svalovým třesem (svalová práce produkuje teplo) a zúžením cév v podkoží. Při poklesu teploty tělesného jádra (mozek, org. břišní a hrudní dutiny) pod 34ºC= oslabené dýchání, pod 30ºC= bezvědomí, pod 28ºC- bezvědomí, pak smrt