NEMOCI A IMUNITA Ema Volešová.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Boj s choroboplodnými zárodky- nakažlivými chorobami
Advertisements

Globální problémy lidstva
Krev.
BOLESTI NERVŮ NEURALGIE.
KOŽNÍ SYSTÉM.
SOUSTAVA KOŽNÍ Stavba a funkce kůže Kůže tvoří ochranný kryt těla
Šíření infekcí.
Viry.
SPOLEČNĚ PROTI LEUKÉMII
VIRY Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Čs. armády 777
PROBLEMATIKA HIV a AIDS
ZDRAVÍ 6. ROČNÍK Autorem materiálu je Ing. Eva Skalická
Autor: Mgr. Kateřina Žáková Určení: Tercie
Lymfatický (mízní) systém
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Alimentární onemocnění
IMUNITNÍ SYSTÉM IMUNITA = schopnost organismu chránit se před patogeny (bakterie,viry,houby,prvoci  onemocnění) Nespecifická : Fagocytóza granulocytů,monocytů.
Opakování - člověk VY_3/2_INOVACE_115_Opakování – člověk1
SYSTÉM A TŘÍDĚNÍ ORGANISMŮ
VIRY.
KOŽNÍ SOUSTAVA 5.ročník.
Mízní soustava odvod mízy zpět do krve části:
Obrana organismu proti infekci. Obrana organismu proti infekci Od proniknutí choroboplodných zárodků do těla, po projevy onemocnění uplyne kratší či delší.
Obranný systém těla, krevní skupiny, mízní soustava
Antibiotika a Rezistence
Cholera Název onemocnění je odvozen z řeckého slova „kholera“, což označuje průjem. Další názvy: infekční cholera, asiatická cholera, epidemická cholera,
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Občanská výchova Ročník:
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Voda je důležitá: Lidi:potřebují jí každý den, protože bez příjmu vody budeme dehydrováni Zvířata:bez vody by umřeli a mi bychom se pak neměli s čím.
rozvod živin, kyslíku, odvod CO2 a odpadů metabolismu
Základní vzdělávání - Člověk a příroda - Přírodopis – Biologie člověka
Imunita Cholera, 19. století.
Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola, Horní Česká 15, Znojmo EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu:
-morbili, measles Ivona Jurčová
Imunita, obranné mechanismy v těle, infekční nemoci
Aids HIV.
Mízní soustava Lymfatická.
10 DŮVODŮ PROČ PÍT ALOE VERA GEL
Žijí s námi plísně Štěpán Borka.
…a jak Nemoc… jí předcházet Lenka Dvořáková.
Nakažlivá /infekční/ nemoc Je přenosná z nemocného člověka (zvířete) na zdravého jedince Přenáší se přímým stykem, potravou, vdechnutím, poraněním, bodnutím.
 Léčiva jsou léčivé látky, které by měly mít pozitivní účinky na zdraví člověka  Léčiva mohou mít různou cestu podání injekčně (do svalu, do žíly, podkožně),
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Mgr. Radana Marelová Název : VY_32_INOVACE_2A_19_Lidské_tělo Téma:
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace AUTOR: Silvie Krupová NÁZEV:VY_32_INOVACE_15_Přírodopis 6. ročník TÉMA: Viry ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ ŠKOLNÍ BRANDÝS N/L – STARÁ BOLESLAV AUTOR: MGR. VĚRA BLAŽÍČKOVÁ NÁZEV: VY_32_INOVACE_17_VÝCHOVA KE ZDRAVÍ TEMA: HIV - AIDS ČÍSLO PROJEKTU:
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace Pražská 2817, Mělník tel.: EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický.
Nemoci světa. AIDS  1. případ cca před 25 lety, ale už stihl zabít přes 25 milionů lidí  Aids napadá imunit. systém, tělo pak není schopno se bránit.
Funkce – obrana organismu proti infekci. Nakažlivé neboli infekční nemoci: =choroba, která je přenosná z nemocného člověka nebo zvířete na zdravého jedince.
Výchova ke zdraví VY_32_INOVACE_12_20_nemoci.
MÍZNÍ SOUSTAVA.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Lumír.
Tělní tekutiny.
Funkce bílkovin Bílkoviny se vyskytují ve všech živých organizmech, jsou velmi rozmanité, plní mnoho funkcí a mají schopnost vytvářet sloučeniny s dalšími.
Stav zdraví obyvatelstva a jeho sociální, ekonomické aspekty prevence
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_05-06
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
VY_52_INOVACE_01_Organizmy lidských sídel – učební text
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
BAKTERIE – nejstarší obyvatelé Země(po výkladu si zapiš do sešitu)
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Občanská výchova
Infekční nemoci Bc. Veronika Halamová.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
2. Organismus a prostředí Základy ekologie pro střední školy 1.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Martina Černá Název materiálu: VY_12_INOVACE_OS.6.Cer.24_Zivoni_prostredi_viry_bakterie.
Název: VY_52_INOVACE_PR_17 Škola: ZŠ a MŠ Chraštice, Chraštice 44
LIDSKÁ SÍDLA Mikroorganismy.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Bělá
BAKTERIE.
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
Transkript prezentace:

NEMOCI A IMUNITA Ema Volešová

Imunita = schopnost organizmu bránit se proti virovým napadením Získat Očkováním tím že už jsme nemoc měli – vytvoří se obranné látky oslabována - například stresem AIDS – oslabení/ztráta imunity

Podpora imunity Když jsme nemocní tak imunitu podporujeme tím že ležíme a jsme v teple naopak ničit ji můžeme tím že běháme Imunitu by jsme ale měli podporovat i když nejsme nemocní například : očkováním,rozmanitou ale zdravou stravou nebo otužováním

Bílé krvinky Když se do těla dostane infekce třeba poraněním lokte tělo začne vyrábět bílé krvinky a ty začnou bojovat s viry. Na kůži se objeví hnis který tělo postupně vyloučí a rána se zahojí.

Kůže Kůže brání naše tělo před virovým napadením Tam kde kůže chybí, můžou bakterie pronikat do těla Proto je nutné takové místo dezinfikovat

Hygiena Dodržování hygieny je důležité ze zdravotního i společenského hlediska Zdraví člověka je ohrožováno řadou bakterií které se vyskytují v jeho okolí ty se přenáší třeba jen dotykem ruky přenosu můžeme zabránit třeba mytím rukou

Pot Při mytí se soustředíme hlavně na místa kde se člověk potí:klín,podpaždí,záda Potem se z těla vylučuje voda a některé přebytečné látky Na místě kde se člověk potí se také množí bakterie které pot vstřebávají a tím se tvoří nepříjemný zápach

Černé Neštovice Vyhubené roku 1980 Jedna z nejnebezpečnějších nemocí 20. století – zemřelo 300 - 500 milionů lidí JAK VYHUBIT

Předčasné stárnutí I malá holčička vypadá jako babička Max. věk – 15 - 20 let Většinou smrt již v pubertě Stárnutí pleti, ztráta vlasů a obočí Smrt – infarkt/mozková mrtvice

TEST Je mor nemoc? Přenášely nemoci mrtvá těla? Existují ještě Černé neštovice? Je možné umřít na AIDS? Existují i bílé neštovice? Poskytuje očkování ochranu před nemocemi? Můžeme dostat nemoc od zvířat? Když jsme nemocni tak máme běhat? Bakterie které ničí pot ničí i zápach.

Děkuji Vám za pozornost Ema Volešová