Společenské a hospodářské prostředí

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
JÁDROVÉ A PERIFERNÍ OBLASTI
Advertisements

Jádrové a periferní oblasti
DOPRAVA ASIE.
Slouží k přemísťování lidí, zboží, surovin a informací
ZÁKLADNÍ POJMY DRUHY DOPRAVY ZPŮSOBY VEDENÍ TRASY V ÚZEMÍ
VODA & ENERGIE VODNÍ DOPRAVA.
Doprava.
STÁTNÍ ÚZEMÍ je prostor, který je tvořen pevninským územím, geologickým podkladem, teritoriálními vodami, vzdušným prostorem i územími velvyslanectví,
Dopravní síť světa 1 B. Fendrych 8.K.
REGIONY EVROPY SEVERNÍ EVROPA.
Hospodářský význam oceánu
USA United States of America
Název Doprava – druhy dopravy 3 Předmět, ročník Zeměpis, 2. ročník
Doprava Vojtěch Růženec – Letecká doprava Zdeněk Suldovský – MHD
Evropa: západní Evropa
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michael Korbička. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky do.
Označení vzdělávacího materiálu (kód): práceVY_52_INOVACE_ZE.8.72 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Byšice, okres Mělník Název programu: Operační.
Společenské a hospodářské prostředí
Doprava 25. listopadu 2005.
Registrační číslo projektu
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU - 6 – 29 -DopravaAnotace Prezentace se zabývá světovou dopravou a jejími druhy Autor Mgr. Kamila Bočková JazykČeština Očekávaný.
Doprava.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Společenské a hospodářské prostředí
Společenské a hospodářské prostředí
DOPRAVA.
GEOGRAFIE DOPRAVY II. Martin VRZALA.
Energetika, těžký průmysl Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková.
Cestovní ruch Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková.
DOPRAVA Nenahraditelná složka hospodářství každé země – brzdí nebo urychluje ekonomický rozvoj. Poloha uprostřed Evropy – ČR je křižovatkou transevropských.
Číslo 1, 2 nebo 3 na světových trzích?!
Slouží k přemísťování lidí, zboží, surovin a informací
Krajina a životní prostředí
Autor: Mgr. Helena Nováková
LETECKÁ DOPRAVA.
Společenské a hospodářské prostředí. Doprava Obsah 1. Význam a postavení dopravy 2. Dopravní cesty 3. Osobní a nákladní přeprava.
Úloha dopravy v hospodářství
Dopravní síť světa 2 Jan Spousta.
GEOGRAFIE DOPRAVY III. Martin VRZALA.
SVĚTOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ.
Martin VRZALA. * 1. Obyvatelstvo * 2. Hospodářství, těžba * 3. Průmysl * 4. Zemědělství * 5. Doprava * 6. Hlavní oblasti.
Společenské a hospodářské prostředí
Elektronická učebnice - II
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Aleš Čech Název DUM: VY_32_Inovace_ Americké regiony- U.S.A Název sady: Zeměpis 7. ročník Číslo projektu:
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Aleš Čech Název DUM: VY_32_Inovace_ Evropa- Západní Evropa Název sady: Zeměpis 7. ročník Číslo projektu:
Doprava. Dělení dopravy 1.Pozemní – silniční, železniční, potrubní 2.Vodní - říční, námořní 3.Letecká 4.Speciální – přenos dat, zpráv, energie.
VY_32_INOVACE_Fi_I_07 Název USA- lidé a hospodářství Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
Doprava ve světě Zeměpis Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Severní Amerika – doprava Číslo vzdělávacího materiálu: ICT8-7 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění.
Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Škola: Základní škola, Česká Lípa, Školní 2520, p.o. Číslo klíčové aktivity:
Doprava Slouží k přemísťování lidí, zboží, surovin a informací.
ŠkolaKatolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektuModerní škola Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Inovace a zkvalitnění.
9.B, 15 let Ak.Heyrovského Chomutov Ústecký kraj Kontakt na školu:
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Registrační číslo projektu: CZ 1.07/1.4.00/ Šablona: Z 8/19 Předmět: Zeměpis Ročník: 8. ročník Jméno.
Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_09_35.
Severní Amerika globální aspekty ekonomického rozvoje doprava
Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název: VY_52_INOVACE_33_ZEMĚPIS
Severní Amerika – globální aspekty ekonomického rozvoje
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Dolní Benešov
EVROPA HOSPODÁŘSTVÍ VY_32_INOVACE_07-47 Ročník: VIII. ročník
Název školy: Základní škola T. G
AUTOR: Mgr. Svobodová Alena
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Systém vodních staveb v Evropě
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Technologie a řízení letecké dopravy: 1
STÁTNÍ ÚZEMÍ je prostor, který je tvořen pevninským územím, geologickým podkladem, teritoriálními vodami, vzdušným prostorem i územími velvyslanectví,
Autor: Mgr. Helena Nováková
VY_52_INOVACE_65_Doprava v ČR
TOP 10 největších letišť v Evropě podle počtu odbavených cestujících
Transkript prezentace:

Společenské a hospodářské prostředí

Námořní, letecká a jiné druhy dopravy

6. Doprava elektrické energie Obsah 1. Námořní doprava 2. Letecká doprava 3. Vnitrozemská plavba 4. Potrubní doprava 5. Městská doprava 6. Doprava elektrické energie

Námořní doprava Hlavním předmět přepravy je doprava materiálů. Typickým znakem námořní dopravy je velká vzdálenost a vysoká tonáž. Největší obchodní loďstvo mají státy tzv. Levné vlajky (Libérie, Panama…) Napadne Tě proč? Největším přístavem na světě je v rotterdamský Europort. Námořní doprava na mapě světa.

Letecká doprava Letecká doprava je nejrychlejším a nejbezpečnějším druhem dopravy. Přepravuje hlavně lidi , zboží, které rychle podléhá zkáze a listovní zásilky. Nejintenzivněji je využíván vzdušný prostor mezi Evropou a Severní Amerikou. Významná světová letiště. Letecká doprava na mapě světa

Vnitrozemská plavba Je to velmi levný druh dopravy. Nevýhodou je malá rychlost. Nejdelší síť vnitrozemských vodních cest mají Rusko, Čína a USA. V Evropě je to v Nizozemsku, Německu, Belgii a Francii. Hlavním předmětem této dopravy je přeprava materiálů. Ve školním atlase světa najdi příklady vnitrozemských vodních cest.

Potrubní doprava Hlavním předmětem přepravy jsou tekuté a plynné látky. Mezi hlavní oblasti v této přepravě patří Severní Amerika, Západní Evropa, Rusko a Perský záliv.

Městská doprava Hlavím úkolem je zabezpečovat dopravu na území města. Důležitým faktorem je ekologičnost dopravy. Ve velkých městech má velký význam metro. Nejstarší metro se nachází v Londýně, nejdelší v New Yorku.

Doprava elektrické energie Zvláštní typ dopravy, důležitý pro hospodářský rozvoj. Používá se vedení vysokého napětí nebo kabely uložené na dně moře a v podzemí.

Otázky a úkoly 1. Vyjmenuj výhody a nevýhody námořní a letecké dopravy. 2. Ve školním atlase najdi regiony s největší a nejmenší hustotou námořní a letecké sítě. 3. Které další typy dopravy znáš?. 4. Ve školním atlase najdi regiony s největším významem jiných druhů dopravy.

Europort

Námořní doprava na světě

Největší letiště světa 1.Atlanta, Hartsfield-Jackson (ATL) 89,4 mil. pasažérů 2.Chicago, O’Hara (ORD) 76,1 3.London, Heathrow (LHR) 68,1 4.Tokyo, Haneda (HND) 66,8 5.Los Angeles (LAX) 61,9 6.Paris, Charles de Gaulle (CDG) 59,9 7.Dallas, Fort Worth (DFW) 59,8 8.Frankfurt (FRA) 54,2 9.Beijing, Capital (PEK) 53,6 10.Madrid, Barajas (MAD) 52,1 Praha, Ruzyně                          (PRG)           12,4

Významná světová letiště Chicago, O´Hara Atlanta, Hartsfield - Jackson

Významná světová letiště London, Heatrow Paříž, Charles de Gaulle

Letecká doprava na světě