Kreslení KONSTRUKČNÍCH PRVKŮ NA HŘÍDELÍCH II.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Jméno autora: Mgr. Zdeněk Chalupský Datum vytvoření:
Advertisements

Kótování - soustavy kót
Druhy technických výkresů Skládání a rozmnožování výkresů
Předepisování přesnosti rozměrů -tolerování rozměrů, základní pojmy
Technická dokumentace
Předepisování přesnosti rozměrů -tolerování úhlů, děr, tvaru a polohy
Technické kreslení Kótování - kótování geometrických a konstrukčních prvků (kuželů, jehlanů, sklonu, zkosených hran, přechodů) Střední škola, Havířov-Šumbark,
Předepisování přesnosti rozměrů -uložení, toleranční soustavy
Druhy čar a jejich použití
Zjednodušování obrazů
PERA A KLÍNY - přehled Název školy
HŘÍDELE A HŘÍDELOVÉ ČEPY - přehled
Kótování - základní pojmy a pravidla kótování
PRUŽNOST A PEVNOST Název školy
PRUŽNOST A PEVNOST Název školy
ŠROUBOVÉ SPOJE - přehled
HŘÍDELE.
PRUŽNOST A PEVNOST Název školy
UMÍME VYRÁBĚT RŮZNÉ SVĚRKY
PRUŽNOST A PEVNOST Název školy
my.cz Název školy Střední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Luboš Bělohrad Název šablony.
Kreslení závitů Název školy
Kreslení šroubových spojů
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Náležitosti výkresu sestavy
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
KRESLENÍ PEROVÝCH A KLÍNOVÝCH SPOJŮ
Technické kreslení Pravoúhlé promítání
Technické kreslení Řezy a průřezy
Kótování - zapisování a umisťování kót
Technické kreslení Měřítka zobrazení
Technické kreslení Kótování - kótování geometrických a konstrukčních prvků (úhlů, poloměrů, průměrů, kulových ploch, oblouků) Střední škola, Havířov-Šumbark,
Kreslení ozubených kol - PRAVIDLA ZOBRAZOVÁNÍ
Kreslení KONSTRUKČNÍCH PRVKŮ NA HŘÍDELÍCH i.
Zásady navrhování a zapisování polotovarů na strojírenských výkresech
Soustružení čelních ploch (ČELNÍ SOUSTRUŽENÍ)
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
z Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Petra Pilková Název šablony.
Rozměry a úprava výkresových listů
Náležitosti výrobního výkresu
Kreslení ČEPOVÝCH A KOLÍKOVÝCH spojů
Kreslení valivých ložisek, jejich TĚSNĚNÍ A ZAJIŠTĚNÍ
STATIKA TĚLES Název školy
Kreslení ozubených kol- názvosloví, výpočet
z Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Petra Pilková Název šablonyIII/2.
STATIKA TĚLES Název školy
STATIKA TĚLES Název školy
Tato prezentace byla vytvořena
Čepy a kolíky - přehled cz Název školy
Základní výkresová dokumentace
NAVRTÁVÁNÍ STŘEDÍCÍCH DŮLKŮ
Teorie frézování – stroje
PRUŽNOST A PEVNOST Název školy
Kreslení KLUZNÝCH LOŽISEK
Soustružení vnějších válcových ploch
Ostatní strojní součásti, převody
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Helena Jagošová Název šablonyIII/2.
PRUŽNOST A PEVNOST Název školy
my.cz Název školy Střední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Luboš Bělohrad Název šablony.
Teorie frézování – nástroje
Ostatní strojní součásti, převody
z Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Petra Pilková Název šablony.
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 2. ročník oboru Strojírenství Vzdělávací.
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT   Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 1. ročník oboru strojírenství.
Netolerované rozměry a lícování
Kreslení základních strojních součástí
STATIKA TĚLES Název školy
Tato prezentace byla vytvořena
PRUŽNOST A PEVNOST Název školy
Transkript prezentace:

Kreslení KONSTRUKČNÍCH PRVKŮ NA HŘÍDELÍCH II. Název školy Střední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.1007 Autor Ing. Helena Jagošová Název šablony III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název DUMu Kreslení konstrukčních prvků na hřídelích II. Stupeň a typ vzdělávání Střední vzdělávání s výučním listem, 2. ročník Střední vzdělávání s maturitou, 2. ročník Vzdělávací oblast Technická dokumentace Vzdělávací obor 23 – 51 – H/01, 23-45-L/001 Tematický okruh Kreslení strojních součástí a spojů . Druh učebního materiálu Výukový materiál Cílová skupina Žák, 2. ročník Anotace Žáci se naučí zobrazovat a kótovat konstrukční prvky na hřídelích. Vybavení, pomůcky - Klíčová slova Hřídel, rýhování, vroubkování, středicí důlky, zápichy. Datum 20. 8. 2013 www.zlinskedumy.cz

Kreslení KONSTRUKČNÍCH PRVKŮ NA HŘÍDELÍCH II. HŘÍDELE A JEJICH KONSTRUČNÍ PRVKY - ÚČEL Jsou strojní součásti, které přenáší krouticí moment (hybné) nebo se na nich součásti otáčí (nosné). K tomu jsou na nich navrhovány různé konstrukční prvky. Z důvodu co největší přesnosti a vzájemné vyměnitelnosti, jsou tyto prvky normalizované.

Kreslení KONSTRUKČNÍCH PRVKŮ NA HŘÍDELÍCH II. ZÁPICHY Jsou vybrání, která mají vhodně oddělit dvě plochy z důvodu technologického nebo konstrukčního, jsou normalizované i nenormalizované. Normalizovaný zápich se nevykresluje, na součásti se v místě zápichu narýsuje tenká úsečka. K ní odkazová čára s označením příslušného zápichu. U nenormalizovaného zápichu se buď vykreslí skutečný tvar nebo se zobrazí pomocí obrazové podrobnosti – detailu. Druhy normalizovaných zápichů:

Kreslení KONSTRUKČNÍCH PRVKŮ NA HŘÍDELÍCH II. ZÁPICHY Druhy:

Kreslení KONSTRUKČNÍCH PRVKŮ NA HŘÍDELÍCH II. ZÁPICHY Druhy:

Kreslení KONSTRUKČNÍCH PRVKŮ NA HŘÍDELÍCH II. ZÁPICHY PRO POJISTNÉ KROUŽKY Vzhledem k tomu, že jsou hřídelové pojistné kroužky normalizované, jsou normalizované i zápichy pro ně a jejich kreslení se řídí pravidly znázorněnými na obrázku schematicky

STŘEDICÍ DŮLKY Kreslení KONSTRUKČNÍCH PRVKŮ NA HŘÍDELÍCH II. Tvar a velikost středícího důlku určí konstruktér, který se řídí normami ČSN, ČSN EN nebo ISO normami schematicky

STŘEDICÍ DŮLKY Kreslení KONSTRUKČNÍCH PRVKŮ NA HŘÍDELÍCH II. Středící důlky jsou normalizované konstrukční prvky, které se na výrobním výkrese zobrazují pomocí normalizované značky.

VÁLCOVÉ KONCE HŘÍDELÍ SE ZÁVITEM Kreslení KONSTRUKČNÍCH PRVKŮ NA HŘÍDELÍCH II. VÁLCOVÉ KONCE HŘÍDELÍ SE ZÁVITEM

Kreslení KONSTRUKČNÍCH PRVKŮ NA HŘÍDELÍCH II. RÝHOVÁNÍ, VROUBKOVÁNÍ Je tvarová úprava válcového povrchu součásti, hlavně z důvodu zdrsnění povrchu, aby neprokluzoval při ruční manipulaci nebo z důvodů estetických. Na výkrese tvar vykreslí na daném válcovém povrch a velikost roztečí se volí podle velikosti průměru, na kterém je a zapíše se na odkazovou čáru s pojmenováním a normou druhu vroubkování nebo rýhování.

Kreslení KONSTRUKČNÍCH PRVKŮ NA HŘÍDELÍCH II. ÚKOLY K OPAKOVÁNÍ Vyjmenujte, jaké můžete najít konstrukční prvky na hřídelích Vyjmenujte druhy středicích důlků a vysvětlete zásady jejich zobrazování na výrobním výkrese hřídele Vyjmenujte druhy zápichů a vysvětlete zásady jejich zobrazování na výrobním výkrese hřídele Vysvětlete a popište zásady zobrazování a kótování zápichů pro pojistné kroužky Vysvětlete a popište zásady zobrazování a kótování rýhování a vroubkování na válcových částech součástí Popište jak se zobrazuje a kótuje drážka se závitem na závitovém konci hřídele

Zdroje a prameny KLETEČKA, Jaroslav a Petr FOŘT. Technické kreslení. Vyd. 1. Brno: CP Books, 2005. ISBN 80-251-0498-2. ŠVERCL, Josef. Technické kreslení a deskriptivní geometrie: pro školu a praxi. 1. vyd. Praha: Scientia, 2003, 341 s. ISBN 80-718-3297-9. Tabulky a obrázky konců hřídelí [online]. [cit. 2013-08-20]. Dostupné z: http://old.uk.fme.vutbr.cz/kestazeni/5CK/cv10/Va10.pdf LEINVEBER, Jan a Pavel VÁVRA. Strojnické tabulky: pomocná učebnice pro školy technického zaměření. 1. vyd. Úvaly: Albra, 2003, xv, 865 s. ISBN 80-864-9074-2 Ostatní obrázky a výkresová dokumentace - archiv autora