SMYSLY ČLOVĚKA.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
UCHO Marcela Hanáková.
Advertisements

Smysly Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o stavbě a funkci smyslové soustavy.
Smyslová soustava člověka
SLUCH Základní škola, Vlašim, Březinská 1702
Smyslová ústrojí Funkce:
BIOLOGIE ČLOVĚKA SMYSLOVÁ ÚSTROJÍ
Smyslová soustava.
SOUSTAVA SMYSLOVÁ Informace o okolním světě a o vlastním těle dostáváme prostřednictvím smyslových buněk Smyslové buňky tvoří základ čidel Čidla jsou vybavena.
Sluchové ústrojí, rovnovážné ústrojí
OKO A VIDĚNÍ Stavba a optická soustava oka Mechanismus vzniku obrazu
Soustavy smyslové Ústrojí zrakové
Smyslové vnímání autor: David Hainall.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Nervová soustava- receptory
Lidské smysly - sluch Sluch je nejcitlivějším lidským smyslem
 Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Mgr. Kate ř ina Č ermáková Datum: Cílový ro č ník: 8.
SMYSLOVÉ ORGÁNY 3. ročník
SOUSTAVA SMYSLOVÁ – UCHO (sluchový orgán)
SMYSLOVÁ SOUSTAVA OPAKOVÁNÍ.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
Sluchové ústrojí - přijímá zvukové podněty, jeho součástí je i rovnovážný aparát - orgánem sluchu je ucho, dělí se na tři části: vnější, střední a vnitřní.
Autor: Mgr. Vladimír Drápal
VY_III/2_INOVACE_111_Smyslová ústrojí
50.1 Člověk – smyslová soustava
Aktivita č. 4: Biologie pod mikroskopem
SOUSTAVA NERVOVÁ Dokonalý vývoj nervové soustavy umožnil savcům dosáhnout převahu nad ostatními obratlovci. Řídícím ústrojím těla savce je mozek Největší.
Opakování - zrak, sluch Jak se nazývají tři vrstvy tvořící stěnu oka?
úvodní prezentace k hodině s využitím aplikace EyeXam pro iPad
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Smyslové orgány. Smyslová ústrojí (čidla) obsahují smyslové buňky (receptory) Receptory: - z vnějšího prostředí - z vnitřních orgánů - z pohybové soustavy.
Smyslové vnímání autor: David Hainall.
SMYSLOVÁ SOUSTAVA Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
Nervová soustava Všechny životní projevy řídí nervová soustava. Jejím základem je mozek uložený v lebce a mícha uložená v páteři. Z těchto řídících ústředí.
Smyslové ústrojí 5. ročník
Výstup: VY_52_INOVACE_Př.8.26
Číslo v digitálním archivu školyVY_52_INOVACE_P8_27 Sada DUMPřírodopis 8 Předmět Přírodopis Název materiáluSmysly člověka 2. část Anotace Žáci pomocí prezentace.
Smysly.
Smyslové vnímání 1.část Filip Bordovský.
SMYSLY.
LIDSKÉ OKO A JEHO FUNKCE V TĚLE
Smyslové vnímání Sluch
 Poskytují organismu informace o vnitřním a vnějším prostředí  Čidla = receptory přijímají mechanické, tepelné, chemické a světelné podněty  Kožní.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Miloslav Cajska Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_52_INOVACE_1A_32_Smysly.
SLUCH, ROVNOVÁHA smysly. Anotace Určeno pro žáky 8. ročníku ZŠ Prezentace seznamuje s jedním smyslem z celku smyslová soustava.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Dümlerová. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_30_01_sluch. POPIS č.4 - na tomto snímku jsou vypsány poznatky ke smyslovému ústrojí sluchu, ke sluchové rovnováze,
Sluch.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Pardubice – Spořilov AUTOR: Věra Konířová NÁZEV: VY_52_INOVACE_PŘÍRODOPIS 6. – 9._33.ZRAKOVÉ ÚSTROJÍ TÉMA: ZRAKOVÉ ÚSTROJÍ ČÍSLO PROJEKTU:
Projekt „Z očí do očí,“  Komorové oko, dělí se na přední a zadní komoru  Rohovka – propouští světlo do oka  Zornice – ve středu duhovky, rozšiřuje.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Miloslav Cajska Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_52_INOVACE_1A_31_Smysly.
OKO Biologie Schmidtová, Fojtů, Pospíšilová Sexta a.
ÚSTROJÍ ZRAKU VY_32_INOVACE_18_23. Zrak nejdůležitější lidský smysl pomocí zraku získáváme asi 80 % informací obr. 1.
Lidské oko. Stavba Bělima cévnatka sítnice Žlutá skvrna Zrakový nerv Slepá skvrna Komorová voda čočka duhovka rohovka Řasnaté tělísko sklivec.
SMYSLOVÁ ÚSTROJÍ - smyslová ústrojí = čidla - patří sem: zrak, sluch, čich, hmat, chuť - smyslová buňka přijme podnět → šíření po nervových vláknech do.
Smyslová ústrojí Funkce:
Ústrojí sluchu Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_16_PŘÍRODOPIS
VY_32_INOVACE_13_PR_SLUCH
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Název školy: Autor: Mgr. Jiří Hajn Název DUM:
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Název prezentace (DUMu): Smyslová ústrojí člověka I.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Zdeněk Ogrodník NÁZEV: Ústrojí sluchu TÉMATICKÝ CELEK: Biologie člověka.
Prezentace – výklad učiva
SLUCH ŠABLONA 32 VY_32_INOVACE_16_28_Sluch.
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
ÚSTROJÍ ZRAKU (opakování)
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Pardubice – Spořilov
Smysly Autor: Mgr. Iva Hirschová VY_32_INOVACE_18_Zrak,sluch
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
Transkript prezentace:

SMYSLY ČLOVĚKA

SMYSLY ČLOVĚKA II. ČÁST Dnes se budeme věnovat velmi složitým smyslům člověka: 1. SLUCHU 2. ZRAKU

SLUCHOVÉ ÚSTROJÍ Pro člověka má sluch význam nejen pro vnímání zvuků, ale i pro dorozumívání s ostatními lidmi. Sluch pomáhá rozvíjet myšlenkový a citový život /např.poslech hudby/. Sluchové ústrojí tvoří UCHO, které se dělí na: 1. VNĚJŠÍ UCHO 2. STŘEDNÍ UCHO 3. VNITŘNÍ UCHO

ZDE VIDÍŠ, JAK UCHO SE VŠEMI SVÝMI ČÁSTMI VYPADÁ Vnější ucho Střední ucho Vnitřní ucho

VNĚJŠÍ UCHO Tvoří ho ušní BOLTEC Dále pokračuje zevním ZVUKOVODEM Poslední částí vnějšího ucha je BUBÍNEK - bubínek viděný ušním zrcátkem

STŘEDNÍ UCHO Tvoří ho bubínková dutina, ve které jsou uloženy tři sluchové kůstky 1. kladívko 2. třmínek 3. kovadlinka Sluchové kůstky přenášejí zvukové vlny do vnitřního ucha - zde vidíš jak sluchové kůstky vypadají

VNITŘNÍ UCHO Je tvořeno spirálovitě vinutým kanálkem, který je naplněn tekutinou Rozvlněním tekutiny zvukovými vlnami se podráždí sluchové buňky, které podráždění vedou do sluchového ústrojí v mozkové kůře Ve vnitřním uchu je i ústrojí pro VNÍMÁNÍ POLOHY A POHYBŮ těla Toto ústrojí leží v tzv. blanitém hlemýždi, který je uložen v kostěném hlemýždi

ZDE VIDÍŠ JAK VNITŘNÍ UCHO VYPADÁ Hlemýžď pod mikroskopem

ZRAKOVÉ ÚSTROJÍ Je pro člověka nejdůležitějším smyslem Zrakem vnímáme světlo, jeho intenzitu a barvu Zrak umožňuje rozvoj myšlení, vzdělávání a poznávání Je nezbytný pro většinu lidských činností Ústrojím zraku je OKO Oko se skládá: 1. z oční koule 2. zrakového nervu 3. pomocných ústrojí oka / víčka, okohybné svaly, spojivky a slzné ústrojí/

ZDE VIDÍŠ, JAK OKO SE VŠEMI SVÝMI ČÁSTMI VYPADÁ

OČNÍ KOULE Je tvořena třemi vrstvami 1. vnější vrstva je vazivová BĚLIMA a ROHOVKA 2. střední vrstva je CÉVNATKA, ŘASNATÉ TĚLÍSKO a DUHOVKA 3. vnitřní vrstvu tvoří SÍTNICE. - Ta je vlastním vnímavým ústrojím oka. Uvnitř oční koule je rosolovitý SKLIVEC

PÉČE O SLUCH A ZRAK Smyslová ústrojí slouží k poznávání okolního světa a proto je nezbytné o ně pečovat a chránit je Důležitá je i prevence různých onemocnění smyslových orgánů SLUCH - vnější zvukovod udržujeme v čistotě - vyhýbáme se příliš hlučnému prostředí ZRAK - používáme vhodné osvětlení - oči chráníme před úrazem - v létě nosíme sluneční brýle - při potížích ihned navštívíme očního lékaře

Zdroj: images.google.cz