Genetika.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
6. Nukleové kyseliny Nukleové kyseliny jsou spolu s proteiny základní a nezbytnou složkou živé hmoty. Hlavní jejich funkce je uchování genetické informace.
Advertisements

Báze Struktura NK DNA RNA konec.
Digitální učební materiál
Molekulární základy dědičnosti
Genetika člověka.
GENETIKA – VĚDA, KTERÁ SE ZABÝVÁ PROJEVY DĚDIČNOSTI A PROMĚNLIVOSTI
GENETIKA NUKLEOVÉ KYSELINY DNA, RNA
Základy genetiky = ? X Proč jsme podobní rodičům?
Co je to genetika a proč je důležitá?
Základní genetické pojmy – AZ kvíz
Nukleové kyseliny AZ-kvíz
Pravidla hry Hra je rozdělena do tří částí
M I T Ó Z A.
NUKLEOVÉ KYSELINY BIOCHEMIE.
VY_32_INOVACE_05_PVP_257_Hol
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_CHE_420.
Buněčný cyklus je cyklus, kterým prochází eukaryotická buňka od svého vzniku po další dělení doba trvání cyklu se nazývá generační doba buněčný cyklus.
Genetická informace.
Základy genetiky Role nukleových kyselin DNA – A,T,C,G báze
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: ING. EVA ŠÍDOVÁ Název:VY_32_INOVACE_621_GENETIKA Téma:ZÁKLADNÍ GENETICKÉ POJMY Číslo.
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Chromozóm, gen eukaryot
Buněčné dělení.
Molekulární genetika DNA a RNA.
STRUKTURA NUKLEOVÝCH KYSELIN
NUKLEOVÉ KYSELINY A JEJICH METABOLISMUS
Profáze, metafáze, anafáze, telofáze
1 Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_BIOLOGIE 2_11 Tematická.
Molekulární základy dědičnosti
Buněčný cyklus MUDr.Kateřina Kapounková
Test pro kvintu B 15. prosince 2006
Molekulární genetika.
Rozmnožování buněk.
Dělení buněk.
Buněčné dělení Základy biologie
Nukleové kyseliny Přírodní látky
2014 Výukový materiál MB Tvůrce: Mgr. Šárka Vopěnková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/
TERCIE 2014 Výukový materiál GE Tvůrce: Mgr. Šárka Vopěnková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/
GENETIKA.
PRIMA 2014 Výukový materiál GE Tvůrce: Mgr. Šárka Vopěnková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/
Základy molekulární genetiky. Bílkoviny Makromolekuly složené z aminokyselin jedna molekula bílkoviny tvořena obvykle stovkami aminokyselin v živých organismech.
Autor: Ing. Michal Řehulka  Přírodní makromolekulární látky (Biopolymery)  Vytvářejí dlouhé vláknité molekuly  Nesou a uchovávají genetickou informaci.
Ch_060_Nukleové kyseliny Ch_060_Přírodní látky_Nukleové kyseliny Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková.
GENETIKA. CO JE TO GENETIKA? VĚDA O DĚDIČNOSTI CO JE TO GENETIKA? VĚDA O DĚDIČNOSTI A PROMĚNLIVOSTI ŽIVÝCH ORGANISMŮ.
Rozmnožování buněk
Genetika Přírodopis 9. r..
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
GENETIKA dědičnost x proměnlivost.
Metabolické děje II. – proteosyntéza
Nukleové kyseliny Charakteristika: biopolymery
Rozmnožování buněk - meióza
Základy genetiky = ? X Proč jsme podobní rodičům?
VY_32_INOVACE_19_28_Genetika
Buněčná stěna, buněčné jádro
Mitóza, Meióza Test pro kvinty podzim 2006.
EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický celek: GENETIKA
Reprodukce buněk Nové buňky mohou v současné etapě evoluce vznikat pouze dělením buněk již existujicích. Dělením buněk je zajišťována: Reprodukce jedinců.
Živočišná Buňka.
Molekulární základ dědičnosti
Molekulární základy genetiky
VY_32_INOVACE_PŘČL.15 Autor: Mgr. Jitka Žejdlíková
Co to je DNA? Advanced Genetics, s.r.o..
Úvod do obecné genetiky
Buněčný cyklus buněčný cyklus (generační doba) - doba mezi dvěma mitózami (rozdělení buňky na dvě dceřinné) - velmi variabilní, podle typu tkáně.
NUKLEOVÉ KYSELINY Dusíkaté báze Cukry Fosfát guanin adenin tymin
Základy genetiky = ? X Proč jsme podobní rodičům?
Buněčné dělení – část 1. Markéta Láchová, 7. E.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
VY_32_INOVACE_129_Chov_skotu
Transkript prezentace:

Genetika

Základní genetické pojmy genetika = věda o dědičnosti a proměnlivosti organismů dědičnost = schopnost rodič.org.předávat své vlastnosti svým potomkům proměnlivost = schop.org.měnit své vlastnosti gen = úsek DNA, nositel genetické informace genotyp = soubor konkrétních genů v buňce genom = soubor genů v 1 buňce alela = konkrétní forma genu; znak fenotyp = soubor všech znaků org.,projev genu navenek

Stavba chromozomu jsou uloženy v jádře skládá se z 2 chromatid, které jsou spojeny centromerou hmota uvnitř chromozomu = chromatin uvnitř je DNA

DNA DNA (čili deoxyribonukleová kyselina je nukleová kyselina, která je nositelkou genetické informace většiny organismů U eukarot (př. rostliny a živočichové) je DNA uložena uvnitř buněčného jádra, zatímco u prokaryot (př. bakterie) se DNA nachází volně v cytoplazmě dvoušroubovice je tvořena : fosfátem deoxyribóza (pětiuhlíkový cukr - pentóza) nukleová báze: purinové (adenin (A) a guanin (G)) a pyrimidinové (thymin (T) a cytosin (C)).

DNA

RNA ribonukleová kyselina slouží k přenosu genetické informace je jednovláknová její cukr je ribóza místo tyminu má uracil typy: mRNA – přepisuje se do ní DNA tRNA – přenáší AMK k ribozómům rRNA – je součástí ribozómů

Dělení buňky - mitóza Profáze Metafáze Anafáze Telofáze

Dělení buňky - mitóza

Meióza = redukční dělení uplatňuje se při dělení pohlavních buněk probíhá proto, aby při pohlavním rozmanožování org. nedocházelo k násobení počtu chromozomů v jádře vznikají 4 dceřinné buňky

Buněčný cyklus od mitózy k další mitóze M fáze: dělení G1 fáze: buňka roste S fáze: syntetická fáze G2 fáze: tvorba dalších struktur pro dělení a růst