PŘEDNÁŠKA 12 MRAR – Radiolokační a radionavigační systémy Jiří Šebesta Ústav radioelektroniky FEKT VUT v Brně 15.12.2014.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
HRADLOVÁ POLE REKONFIGUROVATELNÁ ZA PROVOZU ZAŘÍZENÍ Soběslav Valach Ústav automatizace a měřicí techniky, FEKT, VUT Brno, Czech Republic.
Advertisements

Fotogrammetrie 1 Průseková metoda přednášející Jindřich Hodač JH_13.10.
8 Průseková metoda - nejstarší fotogrammetrická metoda
PROGRAMOVATELNÉ AUTOMATY SÉRIOVÝ PŘENOS13 Ing. Jana Horáková Elektrotechnika
Aplikace GNSS v IG Grečnár Jiří.
Vypracoval: Jakub Papež
Autor: Boleslav Staněk H2IGE1. -Síť splňující konkrétní konfigurační a kvalitativní požadavky daného inženýrského či jiného projektu. -Důvody vzniku účelové.
Způsoby přesné družicové navigace
PŘEDNÁŠKA 8 Jiří Šebesta MRAR – Radiolokační a radionavigační systémy
Vytyčení polohy - metodika, přesnost
PŘEDNÁŠKA 0. Jiří Šebesta MRAR – Radiolokační a radionavigační systémy
USB rozhraní aneb Jak to funguje Vypracoval: Vladimír Paločko Pro předmět: Periferní zařízení (X36PZA)
 vytváření signálů a jejich interpretace ve formě bitů  přenos bitů po přenosové cestě  definice rozhraní (pro připojení k přenosové cestě)  technická.
Satelitní navigační systémy a ionosféra.
Elektronické dálkoměry
PŘEDNÁŠKA 10 Jiří Šebesta MRAR – Radiolokační a radionavigační systémy
GPS.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Inerciální měřící systémy
PŘEDNÁŠKA 6 Jiří Šebesta MRAR – Radiolokační a radionavigační systémy
Elektronické měřicí přístroje
ŠÍŘENÍ A PŘENÁŠENÍ CHYB A VAH
Global Positioning Sytem
Tato prezentace byla vytvořena
Jirous spol. s r.o. Vývoj a výroba wifi antén a příslušenství
PŘEDNÁŠKA 5 Jiří Šebesta MRAR – Radiolokační a radionavigační systémy
Potenciál zařízení Black Box pro posouzení dopravních nehod
GPS – Global Positioning System
Geoinformační technologie Geografické informační systémy (GIS) Výukový materiál pro gymnázia a ostatní střední školy © Gymnázium, Praha 6, Nad Alejí 1952.
Metodika měření horizontálních posunů staveb
Ing. Jiří Fejfar, Ph.D. GNSS Globální navigační satelitní systémy.
PCI Express Pavel Stianko. 2 Požadavky doby Vysoká přenosová rychlost Quality of service – data musí být v určitý čas přístupná pro zpracování Zvyšování.
Navigační systém GPS GPS - Global Positioning System (úplný název je GPS Navstar) je satelitní navigační systém. Tento systém byl původně vybudovaný americkou.
Datová fúze satelitní navigace a kompasu
SCI Serial Communication Interface
Navigační systémy pro určení polohy na Zemi
Tvorba mapy pro orientační běh s použitím GPS
Komunikace MOS s externími informačními systémy Lucie Steinocherová Vedoucí práce: Ing. Václav Novák, CSc.
EKO/GISO – GPS. 2 The Global Positioning System (GPS) navigační systém pro určení polohy kdekoliv na zemském povrchu, bez ohledu na počasí a na dobu měření.
PROGRAMOVATELNÉ AUTOMATY RS232 Ing. Jana Horáková Elektrotechnika
Globální družicové polohové systémy Galileo a GLONASS
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
8. Prostorové vytyčovací sítě - Běžně se polohová a výšková složka určuje odděleně (obzvláště při vyšších požadavcích na přesnost). -Souřadnicový systém.
ZÁKLADY NAVIGACE.
TUTORIÁL 4. Jiří Šebesta LRAR – Radiolokační a radionavigační systémy
Navigace a mapování pomocí GPS
Navigace a mapování pomocí GPS vedoucí: Doc. Petr Rapant Jiří Hanslian.
Program přednášky ,, Kalibrace “ - snímkové souřadnice
Princip určování polohy pomocí satelitu
ZÁKLADY GEOINFORMATIKY
IEC 61850: Soubor norem pro komunikaci v energetice
Družicové datové přenosy. Družicové komunikační systémy jsou v dnešní době velmi důležitou součástí komunikačního řetězce. Doplňují pozemní kabelové,
Vysokofrekvenční zesilovač
Satelitní měření polohy
Globální polohovací systémy Global Position Systém (GPS)
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky ELIII ANTÉNY Obor:Elektrikář.
GIS - geografické informační systémy Jednotlivé části GIS jsou zobrazeny ve vrstvách a z nich se skládá výsledná mapa. …je na počítačích založený informační.
GPS  Navigace nám slouží k orientaci na našich silnicích.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Jan Weiser Název prezentace (DUMu): Navigační systémy Tematická oblast:Speciální elektrická zařízení motorových vozidel.
Workshop „Příklady dobré praxe“ 22. června Váhy pro kontrolní (úřední) vážení vozidel Váhy pro obchodní vážení vozidel a materiálu Představení společnosti.
Historie počítačových sítí Co je to síť Důvody vzájemného sdílení zařízení Co je to rozhraní (interface) a protokol Historicky standardní rozhraní PC.
Orbis pictus 21. století Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Terestriální vysílání digitální.
Trigonometrie v praxi, aneb Obrázek přejat z: outdoors.com.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky ELIII RADIOKOMUNIKACE.
Datové komunikace Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem Hlavního města Prahy.
Navigační systémy + úkol na konci prezentace
Úvod do Globálních Navigačních Satelitních Systémů
PB169 – Operační systémy a sítě
Číslicové měřící přístroje
8. Prostorové vytyčovací sítě
Transkript prezentace:

PŘEDNÁŠKA 12 MRAR – Radiolokační a radionavigační systémy Jiří Šebesta Ústav radioelektroniky FEKT VUT v Brně

Radionavigační systémy strana 2 MRAR: PŘEDNÁŠKA 12.  Aplikace GNSS  Diferenční měření  GNSS přijímače TÉMA: DRUZICOVÉ NAVIGAČNÍ SYSTÉMY III.

Radionavigační systémy strana 3 MRAR-P12: Aplikace GNSS (1/2)  vojenské aplikace  námořní doprava  civilní letectví  pozemní doprava  ADS, CNS  geodézie (aplikace geolitů)  geofyzika  zemědělství  ochrana přírody  turistika  měření úhlů  frekvenční normály, měření času  Vojenské letecký přijímač  Dvoupásmová vf. jednotka  Digitální jednotka

Radionavigační systémy strana 4 MRAR-P12: Aplikace GNSS (2/2)  Precision farming (agriculture)  Námořní GNSS přijímač  Geodetický GPS přijímač

Radionavigační systémy strana 5 MRAR-P12: Diferenční měření (1/4)  Podstatného zlepšení přesnosti GNSS lze dosáhnout opravou naměřených vzdáleností – především eliminace ionosferického zpoždění a případného záměrného znepřesňování  Do bodu se známými přesnými souřadnicemi umístíme speciální přijímač GNSS (referenční stanici) a porovnáváme skutečnou a naměřenou polohu. Z porovnání získáváme opravy měřených zdánlivých vzdáleností. Tyto opravy přenášíme k navigačním přijímačům uživatelů vhodnou komunikační linkou. Přijímače uživatelů opravují naměřené údaje a určují polohu.  Tato metoda se nazývá diferenční GNSS (DGNSS nebo DGPS).

Radionavigační systémy strana 6 MRAR-P12: Diferenční měření (2/4)  Formát oprav a doporučení pro jejich přenos byly navrženy v dokumentu RTCM.  Různé prameny uvádějí různou přesnost, která se použitím DGPS dosáhne. Oficiální materiál STANAG 4294 uvádí, že s pravděpodobností 0,95 lze pro PPS uživatele dosáhnout pomocí DGPS horizontální chyby 5 m, vertikální 8 m. Uživatelé SPS dosáhnou horizontální chyby 20 m a vertikální chyby 32 m.  Otázkou je vliv SA na diferenční GPS. Z principu je zřejmé, že DGPS bude kompensovat SA. V případě ohrožení bezpečnosti USA podle komentáře k Federálnímu radionavigačnímu plánu má dojít k úplnému vypnutí systému v C/A módu (invaze v Iráku).

Radionavigační systémy strana 7 MRAR-P12: Diferenční měření (3/4)  Nevýhodou DGNSS je omezené krytí. Opravy účinně zvyšují přesnost v okruhu do 400 km od referenční stanice.  Přesnost DGPS závisí rovněž na době, která uplynula od získání korekcí. Korekce jsou použitelné asi do 15 s od jejich získání.  Pokud není nutné provádět měření polohy v reálném čase (tj. např. v geodézii), není ani nezbytně nutné opravy přenášet, ale hodnoty naměřené referenční stanicí a uživatelským přijímačem se vhodně uloží a později (off line) zpracují.  Lze taktéž realizovat rozsáhlé sítě referenčních stanic pro GPS – geodetická síť WAAS v USA, geostac. družice (EGNOS) a nové GPS družice doplněny kanálem s AGPS (celoplošné vysílání korekcí).

Radionavigační systémy strana 8 MRAR-P12: Diferenční měření (4/4)  Distribuční funkce pravděpodobnosti s SA, bez SA, difer. bez SA)

Radionavigační systémy strana 9 MRAR-P12: GNSS přijímače (1/9)  Struktura přijímače GNSS  Uživatelské zařízení, přijímač GNSS zpracovává signály družic a na jeho výstupu získáváme polohové souřadnice.  GNSS přijímač tvoří  anténa  navigační přijímač  navigační počítač  Na výstupu navigačního přijímače dostáváme zdánlivé vzdálenosti a další signály, z nichž získáváme v navigačním počítači polohu.

Radionavigační systémy strana 10 MRAR-P12: GNSS přijímače (2/9)  Navigační přijímač tvoří  vstupní jednotka  časová základna, která navigační přijímač řídí  jeden nebo několik meřících přijímačů  Měřící přijímač zpracovává signál tak, abychom získali zdánlivé vzdálenosti a data tvořící navigační zprávu, kterou družice vysílá.  Získání zdánlivých vzdáleností alespoň od čtyř družic spolu s potřebnými daty zajistíme použitím některé ze tří možných konfigurací navigačního přijímače.

Radionavigační systémy strana 11 MRAR-P12: GNSS přijímače (3/9)  Obecné blokové schéma GNSS přijímače

Radionavigační systémy strana 12 MRAR-P12: GNSS přijímače (4/9)  GPS/GALILEO pásma

Radionavigační systémy strana 13 MRAR-P12: GNSS přijímače (5/9)  Architektura přijímačů  sekvenční (do cca 1998)  multikanálové (geodézie, vysoká přesnost, vyšší cena)  multiplexní (nízká cena, menší přesnost, nižší spotřeba)  GNSS přijímače

Radionavigační systémy strana 14 MRAR-P12: GNSS přijímače (6/9)  Příklad řešení softwarového GNSS přijímače

Radionavigační systémy strana 15 MRAR-P12: GNSS přijímače (7/9)  GNSS antény

Radionavigační systémy strana 16 MRAR-P12: GNSS přijímače (8/9)  NMEA-0183  Protokol pro komunikaci s GNSS přijímačem prostřednictvím sériového rozhraní (např. RS232)  NMEA = National Marine Electronics Association  Konfigurace sériového rozhraní: 4800 bps, 8 datových bitů, bez parity, 1 stop bit, bez handshakingu, varianta NMEA-0183HS bps  Zpráva začíná znakem $, následuje pětiznakový identifikátor zprávy a za ním čárkou oddělené parametry, kontrolní součet, zakončení CR/LF, bez $ a CR/LF max. 80 znaků

Radionavigační systémy strana 17 MRAR-P12: GNSS přijímače (9/9)  příklad RMB zpráva  ‘GP’ = GPS (‘GL’ = GLONASS)  RMB = Recommended Minimum Navigation Information) $GPRMB,A,0.66,L,003,004, ,N, ,W,001.3,052.5,000.5,V*20 A status dat (A = OK) 0.66,L Cross-track error (v mílích, 9,99 max), směr vlevo 003 počáteční trasový bod (waypoint) 004 cílový trasový bod ,N zem. šířka cílového bodu, 49 deg. 17,24 min. N ,W zem. délka cílového bodu 123 deg. 09,57 min. W vzdálenost k cíli (v mílích max) směr k cíli (azimutální ve stupních) rychlost vůči cíli (radiální v uzlech) A status příjmu (A = OK) *20 kontrolní součet

Radionavigační systémy strana 18 Děkuji za vaši pozornost GIOVE-A kompletace