Základní vzdělávání - Člověk a příroda – Přírodopis – Obecná biologie VY_32_INOVACE_15_01 Základní vzdělávání - Člověk a příroda – Přírodopis – Obecná biologie Název materiálu – BAKTERIE Anotace – cílem prezentace je objasnit stavbu a význam bakterií v přírodě a průmyslu Autor – Mgr. Radek Hnilica Jazyk – čeština Očekávaný výstup – popíše význam a výskyt bakterií, vysvětlí pojem symbióza, popíše praktické využití bakterií, vyjmenuje základní bakteriální onemocnění Speciální vzdělávací potřeby – žádné Klíčová slova – bakterie, dělení, bakteriální infekce, antibiotika, Alexander Fleming, symbióza Druh učebního materiálu – prezentace Druh interaktivity – aktivita Stupeň a typ vzdělávání – základní vzdělávání, druhý stupeň Typická věková skupina – 12-15 let Celková velikost – 239kb
BAKTERIE
STAVBA mikroskopické jednobuněčné organismy jednoduchá stavba buňky (jednodušší než rostlinná nebo živočišná) stavba: bakterie mohou mít různý tvar:
ROZMNOŽOVÁNÍ - nepohlavní rozmnožování dělení buněk spóra – útvar (obalená bakterie), který přežívá nepříznivé období - dokonce i miliony let, vysoké teploty průběh buněčného dělení: 1) bakterie doroste do určité velikosti 2) dělení jádra 3) dělení bakterie 4) dvě nové bakterie celý proces trvá přibližně půl hodiny Příklad: kolik bakterií vznikne z jediné za šest hodin? Čas (hod) 0,5 1 2 2,5 3 3,5 4 4,5 5 5,5 6 počet bakterií
ŽIVOT BAKTERIÍ -žijí úplně všude (v půdě, ve vodě, ve vzduchu, v horninách, ledu,…) význam bakterií: 1) rozkládají uhynulé těla živočichů a rostlin (nezbytně důležité) 2) přeměňují organické látky → na látky minerální (kompostování) 3) pomáhají v trávicí soustavě živočichů (ve střevech) 4) pomáhají rostlinám získávat živiny (dusík) 5) v potravinářství – výroba sýrů, jogurtů, léčiv SYMBIÓZA – výhodné (nezbytné) soužití bakterií a živočichů nebo rostlin
BAKTERIE A ČLOVĚK prospěšné bakterie: - střevní bakterie – pomáhají při trávení, vyrábí vitamíny - mléčné kvašení – výroba sýrů, jogurtů, tvarohu, kysané zelí - lékařství – pomáhají vytvořit léky (inzulín) škodlivé bakterie: - v ústní dutině – z cukrů vyrábí kyseliny – zubní kaz nemoci: angína – zánět krčních mandlí, špatně se polyká, bolest hlavy tuberkulóza - ničí plíce, dlouho se léčí salmonela – těžké průjmy, člověk ztrácí mnoho vody borelióza - přenáší klíšťata, bolest kloubů, únava, napadá mozek mor – těžké otravy, přenáší blechy, 14.století v Evrope – 20 mil. mrtvých cholera – Africké země, špatná hygiena, každých 20 sekund jeden člověk
JAK SE MŮŽEME CHRÁNIT ? DŮLEŽITÉ JE DODRŽOVAT HYGIENU - umývejte si vždy po toaletě ruce - umývejte si veškerou zeleninu a ovoce - nikdy nepijte vodu, u které nevíte, zda je nezávadná - v sexuálním životě buďte opatrní léčba: - velice náročná a dlouhá - léčba antibiotiky (angličan Alexander Fleming – 1928 penicilin) - očkování – vpravení oslabených původců nemoci
Použité zdroje http://www.google.com/imgres?q=alexander+fleming&um=1&hl=en&client=firefox-a&sa=N&rls=org.mozilla:cs:official&biw=1366&bih=548&tbm=isch&tbnid=z3AX3gVU7nIyiM:&imgrefurl=http://www.nobelprize.org/nobel_prizes/medicine/laureates/1945/fleming-bio.html&imgurl=http://www.nobelprize.org/nobel_prizes/medicine/laureates/1945/fleming.jpg&w=162&h=227&ei=jsdEUNHfHI6YhQfBvYHoAg&zoom=1&iact=hc&vpx=117&vpy=204&dur=80&hovh=181&hovw=129&tx=77&ty=92&sig=113590770777776750926&page=1&tbnh=159&tbnw=113&start=0&ndsp=15&ved=1t:429,r:0,s:0,i:128 (4.9.2012)