BIOSYNTÉZA SACHARIDŮ.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Gymnázium a obchodní akademie Chodov
Advertisements

Dýchací řetězec Viz též přednášky prof. Kodíčka (další materiály na webu)
Gymnázium a obchodní akademie Chodov
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Metabolismus sacharidů
Ekologie fotosyntézy.
FOTOSYNTÉZA photós = světlo synthesis = skládání.
Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/
Fotosyntéza Vznik glukózy Autor: Ing. Jiřina Ovčarová.
METABOLISMUS SACHARIDŮ
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je RNDr. Pavlína Koch ová CZ.1.07/1.5.00/ Autor materiálu:RNDr. Pavlína Kochová Datum.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:
přeměna látek a energie
Metabolismus sacharidů
Redoxní reakce Reakce, při kterých probíhá současně REDukce a OXidace chemických látek.
Metabolismus sacharidů
FOTOSYNTÉZA – JEDINEČNÝ DĚJ
Princip, jednotlivé fáze
FOTOSYNTÉZA.

Metabolismus sacharidů
= věda o životních projevech rostlin a funkcích jejich orgánů
DÝCHACÍ ŘETĚZEC. enzymy jsou umístěny na vnitřní membráně mitochondrií získání energie (tvorba makroergických vazeb v ATP) probíhá oxidací redukovaných.
Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/
Fotosyntésa.
Fotosyntéza Základ života na Zemi.
Fotosyntéza Klára Mavrov.
DÝCHACÍ ŘETĚZEC.
Základy biochemie KBC/BCH
K. Hujová, J. Kondelík, J. Šimánek
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_KUB_06.
Fotosyntéza Světelná fáze.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_224.
Sekundární procesy fotosyntézy
Metabolismus cvičení Mgr. Radovan Sloup Gymnázium Sušice Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Gymnázium Sušice – Brána vzdělávání II CH- 4 Chemické.
FOTOSYNTÉZA.
Cyklus kyseliny citrónové, citrátový cyklus.
Fotosyntéza II. Sekundární procesy – fixace uhlíku
Bioenergetika Pro fungování buněčného metabolismu nutný stálý přísun energie Získávání, přenos, skladování, využití energie Na co se energie spotřebovává.
Respirace.  soubor chemických reakcí, nezbytných pro uvoln ě ní chemické energie, která je obsa ž ena v organických slou č eninách  C 6 H 12 O 6 + 6O.
INTERMEDIÁRNÍ METABOLISMUS
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
KOLOBĚH LÁTEK A TOK ENERGIE
2014 Výukový materiál MB Tvůrce: Mgr. Šárka Vopěnková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám Škola Základní škola Křižany-Žibřidice, okres Liberec, příspěvková organizace Žibřidice 271,
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III / 2 Sada : 4 Ověření ve výuce: (nutno poznamenat v TK) Třída:
CO JE FOTOSYNTÉZA?  Soubor chemických reakcí, v jejichž průběhu dochází k pohlcování energie slunečního záření, která je využita k přeměně jednoduchých.
Metabolismus sacharidů II. Anabolismus sacharidů Autotrofní organismy mají schopnost syntetizovat sacharidy z jednoduchých anorganických sloučenin – oxidu.
Fotosyntéza. Co to je? o Z řeckého fótos – „světlo“ a synthesis –„skládání“ o Biochemický proces, probíhá v chloroplastech (chlorofyl) o Mění přijatou.
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Fotosyntéza – světelná fáze Číslo vzdělávacího materiálu: ICT10/19 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění.
Název školy:Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace Autor: Datum tvorby: Mgr. Daniela Čapounová Název:VY_32_INOVACE_06C_20_Rozdělení.
FOTOSYNTÉZA. Co je fotosyntéza? Co je fotosyntéza? složitý biochemický proces, výrazný projev autotrofiesložitý biochemický proces, výrazný projev autotrofie.
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo CZ.1.07/1.1.26/
F OTOSYNTÉZA Mgr. Jaroslav Najbert. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Název školy Gymnázium a Jazyková škola s právem.
METABOLISMUS ROSTLIN OD MARTINA JAROŠE. FOTOSYNTÉZA Zachycuje sluneční energii a z oxidu uhličitého vyrábí organickou sloučeninu (sacharid) a jako vedlejší.
Fotosyntéza.
Fotosyntéza rostlinné pigmenty + světelná energie + oxid uhličitý + voda chemická energie + kyslík.
Základy biochemie KBC / BCH
Co všechno už víte o fotosyntéze?
Metabolismus sacharidů
Fotosyntéza Základ života na Zemi.
Fotosyntéza.
Fotosyntéza.
DÝCHÁNÍ = RESPIRACE.
Dýchání všechny organismy dýchají stejně (ve dne i v noci)
Mgr. Natálie Čeplová Fyziologie rostlin.
Metabolismus sacharidů
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

BIOSYNTÉZA SACHARIDŮ

Organismy dělíme na: autotrofní – využívají k syntéze cukrů CO2, vodu a sluneční energii (fotosyntéza) heterotrofní – využívají 2-4 uhlíkaté sloučeniny vzniklé v průběhu katabolismu (glukoneogeneze)

FOTOSYNTÉZA podmíněna přítomností fotoreceptorů (barviv absorbujících energii slunečního záření) – chlorofyly energie je využita k přeměně jednoduchých anorganických látek (CO2, voda) na složitější organické (glukosa) přeměna světelné energie na energii chemických vazeb redukce uhlíku z ox. čísla IV na nižší, redukčním činidlem je voda (vyšší rostliny) nebo sulfan, vodík, organické kyseliny (některé bakterie) 2 fáze – světelná (primární, fotochemická) a temnostní (sekundární)

Chlorofyl a

PRIMÁRNÍ FÁZE FOTOSYNTÉZY lokalizována v tylakoidech (v chloroplastech) sluneční záření → excitace elektronu v molekule chlorofylu → energie využita k tvorbě ATP a NADPH+H+

PRIMÁRNÍ FÁZE FOTOSYNTÉZY transportní systém necyklická fosforylace cyklická fosforylace fotolýza

Elektronový transportní systém Fotosystém I absorbuje světlo o vlnové délce do 700nm, přejde do excitovaného stavu a uvolní elektron, ten se přenáší na akceptor Z a další redoxní systémy (ferredoxin, flavoprotein) až na NADP+, to celé proběhne dvakrát, výsledkem je NADPH+H+ Zpět na obrázek

Necyklická fotofosforylace Fotosystém II absorbuje světlo o vlnové délce do 680 nm, přejde do excitovaného stavu a uvolní elektron. Ten se přenáší na akceptor Q a další redoxní systémy (plastochinon, cytochrom f, plastokyanin) až na fotosystém I, který tím doplní svůj chybějící elektron, to celé proběhne opět dvakrát. Energie elektronu v průběhu přenosu přes redoxní systémy je využita k fotofosforylaci (tvorbě ATP s využitím energie světla) Zpět na obrázek

Cyklická fotofosforylace Elektron excitovaný světlem z fotosystému I se vrací přes plastochinon a další redoxní systémy opět do fotosystému I, v průběhu jeho přenosu je jeho energie využita k fotofosforylaci. Zpět na obrázek

Fotolýza vody Slouží k doplnění elektronů do fotosystému II a jako zdroj H+ k redukci NADP+ na NADPH+H+. Uvolňuje se při ní kyslík. Rovnice: H2O → 2 H+ + 2 e- + ½ O2 Zpět na obrázek

Shrnutí primární fáze fotosyntézy: Do reakce vstupují světelná energie, voda a NADP+ (koenzym v oxidované formě), produkty jsou kyslík, ATP a NADPH+H+ (koenzym v redukované formě). Energie z ATP a redukovaný koenzym jsou pak využity v temnostní fázi fotosyntézy k redukci CO2 a jeho zabudování do molekuly cukru.

SEKUNDÁRNÍ FÁZE FOTOSYNTÉZY syntéza cukru z CO2, využití energie z ATP a redukovaného koenzymu k redukci uhlíku lokalizována ve stromatu chloroplastů a v cytoplazmě

Calvinův cyklus rostliny, které syntetizují glukosu takto, jsou tzv. C3-rostliny 3 části: fixace (zachycení) molekuly CO2 molekulou akceptoru redukce CO2 regenerace (obnovení) akceptoru

fixace redukce regenerace

Fixace: navázání CO2 na akceptor (ribulosa-1,6-bisfosfát), který má 5 uhlíků, vzniká meziprodukt se 6 uhlíky, ten se rozpadá na 2 molekuly fosfoglycerátu (3C), tento proces katalyzuje enzym RUBISCO Zpět na obrázek

Redukce: fosfoglycerát se prostřednictvím NADPH+H+ redukuje na glyceraldehyd-3-fosfát (3C) Zpět na obrázek

Regenerace akceptoru: ze dvou molekul glyceraldehyd-3-fosfátu (3C) vzniká glukosa-6-fosfát, zbylých 10 molekul glyceraldehyd-3-fosfátu (10krát 3C) se přeskupí na 6 molekul ribulosa-1,6-bisfosfátu (6krát 5C) celý cyklus tedy musí proběhnout 6krát, aby se získala 1 molekula glukosy. Zpět na obrázek

Fotorespirace Enzym RUBISCO, který katalyzuje vazbu CO2 na akceptor, může katalyzovat také vazbu O2 na akceptor. CO2 a O2 tedy soutěží jako substráty pro tento enzym. V případě nízké koncentrace CO2 se váže na akceptor přednostně O2 a rostlina spotřebovává kyslík a produkuje CO2. Tento proces chrání rostlinu před poškozením fotosyntetických systémů při nedostatku CO2 a nadbytku energie.

Alternativní cesty fixace CO2 C4-rostliny CAM-rostliny

C4-rostliny rostou v oblastech s intenzivním slunečním zářením a menšími srážkami. Fixují CO2 na 3uhlíkatý akceptor, čímž vznikne 4uhlíkatá sloučenina. Ta teprve uvolňuje CO2 do Calvinova cyklu. Účinnost fixace se tím zvyšuje a rostlina si může dovolit mít uzavřenější průduchy a tím šetřit vodou. Patří sem např. kukuřice nebo cukrová třtina.

CAM-rostliny patří do čeledi Crassulaceae a rostou ve velmi suchých a teplých oblastech. Mají časově oddělen proces fixace a zpracování CO2. V noci, kdy je chladněji a vyšší vlhkost vzduchu, mají otevřené průduchy a fixují CO2 na 3uhlíkatý akceptor, vzniká 4uhlíkatá sloučenina, kterou transportují do vakuol. Ve dne mají průduchy zavřené, aby neztrácely vodu a zpracovávají CO2 uvolněný ze 4uhlíkaté sloučeniny v Calvinově cyklu.