Specifika při podávání léků dětem

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zavedení NGS.
Advertisements

ZAVEDENÍ NOSOGASTRICKÉ SONDY
RNDr. Božena Macešková, CSc.
Miroslava Demjanová Alice Hečková
Teorie ošetřovatelství 3.ročník
Infuzní terapie u dětí řešitelé: Kučerová, Motyčková, Kejvalová, Lederová, Pappová, Pešlová, Kazmířová.
LÉČIVO, LÉČIVÉ PŘÍPRAVKY, LÉKY, LÉKOVÉ FORMY
Výplach žaludku.
Respirační handling u novorozenců, kojenců a batolat
Česká myelomová skupina spolupracuje s lékaři v ČR a SR při zajištění nových léků pro léčbu nemocných s mnohočetným myelomem Jak získat mimořádně účinný.
Druhy obvazů – obinadlové obvazy
Teorie atletické přípravy dětí a mládeže
ORTOPEDICKÁ KLINIKA JIP, Fn BRNO MEITNEROVÁ HELENA
Martina Kubínová, DiS Bc. Ivana Krahulcová
ZAVEDENÍ NOSOGASTRICKÉ SONDY
ZAVEDENÍ TROJCESTNÉ SONDY jedná se o zavedení speciální sondy, sloužící k tamponádě jícnu – jícnových varixů.
TRANSPLANTACE LEDVIN.
:: portál Lékařské fakulty MU :: Anestezie a laktace Autor: Mannová J. Intenzivní medicína.
ZAVEDENÍ NASOGASTRICKÉ SONDY
Lumbální punkce Slavíková Lenka DiS..
Dana Balláková Alena Perníková
První pomoc při akutních stavech MUDr.Eva Svobodová.
Cukrovka Diabetes mellitus
Zásady aplikace infuzí
Volitelný předmět 1287 Moderní ošetřovatelství.
Léčiva a struktury některých léčiv PaedDr. Jiřina Ustohalová
Barbora Zapletalová Dis.
Předoperační a pooperační péče u dětí (malé výkony)
alimentární otravy, uštknutí
Pitný režim a děti Dana Růžičková, DiS., nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí 14. května 2008.
PITNÝ REŽIM NA ŠKOLÁCH a jak ho naplňovat
Intramuskulární aplikace léků
Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Mgr. Martina Daňková Zpracováno:24.10.
Ředění a počítání léků a infuzí Komplikace infuze
Děti by nikdy neměly trpět bolestí Léčba musí probíhat ve spolupráci s rodinou Stále někdy nedostatečná léčba Dítě nedokáže bolest dobře vyjádřit a popsat.
Principy výživy kojenců a malých dětí podle doporučeních WHO (2002)
Bolest a primární péče MUDr.Bohumil Skála,PhD Praktický lékař pro dospělé SVL ČLS JEP Ústav soc.lékařství LF UK Hradec Králové.
Léčiva Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vlastimil Vaněk. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
PEDIATRIE Mgr. Petra Sedlářová.
KOJENÍ.
Biologická léčba v dětské psychiatrii
Jednorázová aplikace intravenózních léků
Výživa novorozence a kojence
Domácí Školní Autolékárničky
Výživa běžců.
DOPL Ň KY STRAVY Ing. Sylvie kršková, Státní zem ě d ě lská a potraviná ř ská inspekce.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Léčiva. Co je to léčivo? Léčivo (léčivá látka) je látka určená k příznivému ovlivňování zdraví lidí nebo zvířat. Léčivá látka je nejvýznamnější součástí.
 Léčiva jsou léčivé látky, které by měly mít pozitivní účinky na zdraví člověka  Léčiva mohou mít různou cestu podání injekčně (do svalu, do žíly, podkožně),
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblastOšetřovatelství a klinické obory PředmětTeorie Ošetřovatelství.
Léčiva Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu CR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
VIRTUÁLNÍ KOLONOSKOPIE Indikace: Vyšetření je určeno k detekci polypů a karcinomů v případě, že je optická kolonoskopie neúplná netolerovaná kontraindikovaná.
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblastOšetřovatelství a klinické obory PředmětTeorie Ošetřovatelství.
Enterální výživa v pediatrii Jiří Bronský Pediatrická klinika UK 2.LF a FN Motol, Praha.
VY_32_INOVACE_10_20_léky. Lék je léčivo, které se podává pacientovi (člověku nebo zvířeti) např. ve formě tablet, kapslí, roztoku.
Postup při přípravě injekce
NEJČASTĚJŠÍ CHYBY V INDIKACI A PŘI VYKAZOVÁNÍ VÝKONŮ ODB
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Česká lékárnická komora a IKEM představují
UMĚLÁ VÝŽIVA - ENTERÁLNÍ A PARENTERÁLNÍ VÝŽIVA
Podávání léků ústy – per os
UMĚLÁ VÝŽIVA - ENTERÁLNÍ A PARENTERÁLNÍ VÝŽIVA
Infúze Infúze je podání většího množství tekutiny do organismu jinou cestou než trávicím ústrojím. Aplikuje se většinou přímo do krevního oběhu intravenózní.
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ
seminář a praktika z chemie
Léčba astma bronchiale
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Příznaky nemoci Andrea Ječmenová 2012.
Způsoby podávání léků Andrea Ječmenová 2013.
Lékové interakce v praxi
Transkript prezentace:

Specifika při podávání léků dětem Mgr. Petra Sedlářová

Obecné zásady při podávání léků dětem nutné podávat velmi přesně je-li s dítětem v nemocnici matka - podávejte je ve spolupráci s ní i velmi malé dítě chce vědět, proč a jakým způsobem budete lék podávat dítě je vyvíjející se organismus, který reaguje jinak než organismus dospělého (léky používané běžně v léčbě dospělých mohou být v dětském věku nevhodné, nebo dokonce nebezpečné)

u dětí se častěji setkáváme s nespolupracujícím pacientem u dětí se častěji setkáváme s nespolupracujícím pacientem. Při podávání léků musíme být trpěliví a nikdy nesmíme používat násilí. neodcházejte dokud dítě lék nesní. zkontrolujte, zda dítě lék snědlo děti častěji ohroženy alergickou reakcí zajistěte, aby dítě nemělo přístup k lékům

Dávkování léků dávky léků musí být přiměřeně menší než u dospělého žádná průměrná dávka léku neexistuje doporučené dávky jsou uváděny v mg na kg tělesné váhy a dávku velmi přesnou metodou - výpočet podle plochy tělesného povrchu léky pro děti - často vybaveny vlastním dávkovacím schématem(velmi jednoduché, ne zcela přesné)

Podávání léků v ml není problém část tablety dělení tablety naředění tablety a podání správné dávky rozvážení v lékárně g, mg, m.j. – rychlý, přesný přepočet na ml

Podávání léků ústy kontraindikováno u zvracejících a pokud nesmí dostávat nic enterálně dítě není schopné polykat - gastrickou sondou nebo gastrostomií u malých dětí - suspenze, kapky, roztoky u větších dětí - tablety, kapsle a dražé

novorozenci, kojenci a malé děti léky v tekuté formě tbl. a drg. - rozdrtíme je v třecí misce a rozpustíme v malém množství tekutiny cps. – vysypeme do malého množství tekutiny (NENÍ VHODNÉ ŘEŠENÍ) susp. - nutné před podáváním protřepat lék bychom neměli přidávat do jídla podání v závislosti na jídle dle doporučení u nov. a koj. obvykle před jídlem (po jídle často vedou ke zvracení)

Specifika v podávání některých léků Antibiotika v pravidelných intervalech, využívat celou dávku dodržet závislost na jídle a dostatečné zapíjení vhodnou tekutinou ATB v sirupu se před podáváním musí většinou naředit Vitamín D (Infadin, Vigantol) nepodávat přímo kápnutím léku do úst

Přípravky železa (např. Maltofer, Aktiferrin, Ferro 66) neměly by být zapíjeny mlékem, černým čajem nebo jinými alkalickými nápoji upozornit rodiče na změnu barvy stolice a možnost vzniku zácpy Mukolytika dostatečné množství tekutin Iontový roztok (např. Kulíšek) správný poměr prášku a vody (slabě hypotonický roztok) ředit jen vodou nikdy neředit čajem ani minerální vodou!

Podávání léků konečníkem spolehlivý, bezbolestný způsob lék začíná působit asi do 15 minut kontraindikce - u dětí s průjmem a po výkonu v oblasti sigmoidea, rekta a anu čípky a roztoky roztoky - připravené ve speciální tubě s dávkovačem, nebo je podáváme ze stříkačky rektální rourkou

malé množství léku (resp. účinné látky) čípkem (např malé množství léku (resp. účinné látky) čípkem (např. 25 mg Paralenu) - upřednostňujeme jejich přípravu v lékárně před půlením či čtvrcením čípku nesmíme měřit TT v rektu ihned po zavedení čípku edukace rodičů

Nejčastější rektálně podávané léky v pediatrii Antipyretika, analgetika (např. paracetamol, ibuprofen) Antikonvulziva, sedativa (např. diazepam, chloralhydrát) Antiemetika (např. thietylperazin) Kortikoidy (např. prednison) Laxancia (např. glycerin) Bronchodilatancia (např. aminofylin)

Inhalační podávání léků aerosolové spreje přímo z aerosolového spreje - pouze u VD a dospívajících U nov., koj. a MD - vždy spacery (aerochambery) inhalátory práškové kapesní inhalátory (vyžaduje maximální spolupráci dítěte - spouštěny a poháněny nádechem - proto jen u větších dětí a dospělých)

Podávání vdechů spacerem 1. použití spreje - vystříkneme 2x na prázdno pokud není sprej používán déle jak 3 dny - vystříkneme 1x na prázdno nádobku důkladně protřepeme a vložíme do spaceru dnem vzhůru

dítě - poloha v sedě nebo ve stoje lék vstříkneme do spaceru, sprej neodstraňujeme. Při aplikaci držíme spray dnem vzhůru! následuje 3-8 vdechů (podle věku), aby se spacer zcela vyprázdnil.

neaplikovat několik dávek léku najednou mezi dávkami - nechat asi minutovou pauzu Vždy nejprve aplikujeme bronchodilatancia a teprve pak kortikoidy má-li dítě – i v nem. vlastní pomůcky nemá-li – individualizace, sterilizace před použitím u dalšího dítěte

Intramuskulární aplikace léků psychická příprava zmírňování bolestivosti injekce poloha odvedení pozornosti šidítko, cukerný roztok místo a technika vpichu jehlu volíme individuálně podle výšky svalové hmoty využíváme pomoci druhé sestry (nebo matky), která dítě drží v žádoucí poloze

Intravenózní aplikace léků PŽK, CŽK, výjimečně jednorázovou intravenózní injekcí bolusově nebo v infuzi Lékař často ordinuje v jakém množství jakého roztoku a jak dlouho má být lék podáván. Sestra - vypočítá rychlost infuze

Specifika při podávání léků do žíly u dětí spolupráce 2 sester či lékaře a sestry, vhodná přítomnost i 3. osoby matce – vždy umožněna přítomnost u dítěte psychická příprava zmírňování bolestivosti výkonu (EMLA) u nov. a koj. – ne gumový popruh využíváme viditelné žíly na končetinách nebo na hlavičce

správná fixace ponožky, rukavice, obinadlo, dlahy na hlavě fixujeme náplastí (ne sádra) u malých dětí ředíme menším množstvím roztoku (zabránění hyperhydrataci)