Ing. Michal Unzeitig ARTIO s.r.o..  Co je Museo24  Vize a cíle  Role společnosti ARTIO  Technické řešení –CIDOC CRM –Sémantický web Obsah.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kreativní centrum Brno
Advertisements

Grafické programy Zoner: využití na ZŠ
E-MUZEUM Elektronické muzeum obce Senorady Bc. Miroslav Patočka, Senorady ISSS 2008, Hradec Králové.
Možnosti dotací a grantů pro CR v roce • Projektová dokumentace • Souhlas stavebního úřadu • Vyřešené majetkové vztahy k nemovitostem • Prostředky.
Nadpis Portál pro komunikaci s občany 1 Portál pro komunikaci s veřejností Portál pro komunikaci s veřejností DATRON, a.s. ing. Jaromír Látal projektový.
Nový přístup k aplikacím Vema
RegCat (souborná databáze regionálních informací) Spolupráce knihoven v Uherském Hradišti Iveta Mátlová Seminář knihoven paměťových institucí Zlínského.
AKREDITOVANÉ ŠKOLICÍ STŘEDISKO ČLEN ASOCIACE VDĚLÁVÁNÍ DOSPĚLÝCH TRADICE OD ROKU 1991 Zdeněk Mašín Microsoft Gold Certified Partner Akreditované.
SEMANTICKÝ WEB. Semantický Web WWW – Tim Berners-Lee, CERN, univerzum propojených HTML stránek, prostor hyperlinkovaných dokumentů – Informace jsou zobrazeny.
IISPP ■ pojem definován v letech v rámci přípravy výzkumných záměrů NPÚ na roky ■ dlouhodobý projekt na vybudování nového komplexního.
Projekt Informační a vzdělávací portál Libereckého kraje I CZ.1.07/1.1.00/ I Technologie portálu Pavel Krayzel CELN o.s.
Moravská zemská knihovna a zpřístupňování starých map.
Tvorba webových aplikací
ESPOO Finsko Michal Žůrek Na prezentaci se vztahují běžná autorská práva dostupná na webu
Praha Jan Mach Vysoká škola ekonomická v Praze Příprava Národního registru VŠKP a Národního úložiště šedé literatury Ing. Jan Mach
Celostátní síť pro venkov
OBLAST 1: KOOPERACE VE VÝZKUMU A VÝVOJI Marek Junek Filozofická fakulta Univerzity Karlovy v Praze EVROPSKÁ KULTURNÍ STEZKA SV. CYRILA A METODĚJE.
Představení administračního systému WebSunTool WebSun.eu.
Doprovodné programy I. běh ŠMP – Muzejní výstavnictví Mgr. Dagmar Fialová.
E-Learning Strategie společnosti Microsoft pro podporu vzdělávání
Opatření (Fiche) SPL Budoucnost založená na tradici Návrh opatření pro Výzvy roku 2009 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova Evropa investuje do.
RegCat (souborná databáze regionálních informací) Spolupráce knihoven v Uherském Hradišti Iveta Mátlová Seminář knihovníků muzeí a galerií Brno,

Dokumentace objektů a zveřejnění funkcí
Internet a cestovní ruch
DMVS Zpracoval: Ing. Ivan Ivanov 1 Typové projekty DMVS -Účelová katastrální mapa realizace 2011, investice cca 9 mil. -Nástroje pro tvorbu a údržbu ÚAP.
Spolupráce knihoven paměťových institucí ve Zlínském kraji Jan Kaňka | Krajská knihovna Františka Bartoše Zlín.
Informace o přípravě Integrovaného operačního programu  Ministerstvo kultury  Ministerstvo informatiky Vít Richter Národní knihovna ČR
Portál - kultura a historie Prahy Ivan Seyček Miroslav Váňa Lada Králová Magistrát hl. m. Prahy ePraha ISSS/LORIS/V4DIS Portál – kultura.
1 / 7 Standardizace kartových center © HAGUESS, a.s – 2007 Standardizace kartových center Standardizace v oblasti kartových center a projekt opencard.
Prezentace Internetový portál Plzeňského kraje jako komunikační nástroj Plzeňský kraj Odbor informatiky Ing. Jaroslav Antoš, Ph.D.
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Projekt A5 Nástroje informatiky pro získávání informací a jejich zpracování.
PREZENTUJÍCÍ IT služby měst Hodnocení stavu rozvoje informatiky obcí 2. a 3. stupně V období květen až červenec 2014 byly na webech obcí dvojek.
Informační kulturní portál
Webová propagační část RTIS - inspirativní průvodce.
2. LMS Unifor. E-learning vzdělávací proces, využívající informační a komunikační technologie k tvorbě kurzů, k distribuci studijního obsahu, komunikaci.
Nové technologie pro webové aplikace v cestovním ruchu Nové technologie pro webové aplikace v cestovním ruchu Pavel Čech Unverzita Hradec Králové.
Seminární práce z předmětu SIPOL
Archiválie a archivní pomůcky na portálu Badatelna.cz
Portál hlavního města Prahy Ivan Seyček Jitka Pankrácová Magistrát hl
Centrum pro prezentaci kulturního dědictví Národní muzeum Informační portál eMuzeum.
Datovýsklad Datový sklad V budoucích službách státního archivu.
Přístup do IS z mobilních zařízení Tomáš Tureček Katedra Informatiky FEI VŠB-TU Ostrava.
nová on-line prezentace muzejních a galerijních sbírek Mgr. Jakub Hauser, Národní muzeum.
Ing. Jarmila Cikánková Oddělení datových služeb CENIA.
1 E - S V Ě T S E T O Č Í S T Á L E R Y C H L E J I. S T A Č Í T E M U ? Fenix II –IS na platformě.NET Michal Varga.
Protálová řešení Příklady reálných nasazení Tomáš Kutěj System Engineer Microsoft.
České vysoké učení technické v Praze Fakulta stavební Katedra mapování a kartografie Návrh koncepce prostorového informačního systému památkového objektu.
E-learningový kurz e-learningu OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Další vzdělávání pracovníků škol GP – oblast podpory 1.3 CZ1.07/1.3.05/ Vysoká.
WEBOVÝ PORTÁL O POČÍTAČOVÝCH HRÁCH ROMAN POSPĚCH.
Základní problémy realizace eLearningového systému Roman Malo Ústav informatiky PEF MZLU v Brně.
NaturNet Plus Počítačem podporované vzdělávání na ochranu životního prostředí REGEO ICT ŘŠENÍ PRO VENKOVSKÝ TURISMUS.
Selekční jazyky Současné trendy Přednáška č. 5 ( ) Filozofická fakulta Masarykova Univerzity, Kabinet knihovnictví - Ústav české literatury a knihovnictví.
Distribuce umění a kulturního dědictví. Faktory ovlivňující distribuci Místo, budova, sídlo organizace Odvětví nebo hlavní předmět činnosti organizace.
Hotel Tatra, Velké Karlovice 23. – 25. dubna 2007 S4U – Seminář o Univerzitním informačním systému 1 eLearning teoreticky a prakticky Roman Malo.
Projekty CCRJM v oblasti internetových aplikací Brno Ing. Lukáš Bačík.
Moderní informační systémy - úvod do teorie, druhy IS v cestovním ruchu.
Projekt „Rozvoj místního partnerství a trhu práce“. CZ.1.04/5.1.01/ realizováno O.S. „Rozkvět zahrady jižních Čech – místní akční skupina“ a partnery.
Bc. Michaela Drozdová Regionální značení a regionální produkty.
AŠ „nejen město z křížovek“ zpracovatel: Skupina 6.
Zkušenosti s tvorbou a využíváním nového webu v MVK ve Vsetíně
Muzeum Josefa Hyláka v radnicích
Oborová informační brána Musica
Veřejná databáze Českého statistického úřadu
Rekonstrukce Horského hotelu a televizního vysílače Ještěd
Budování Integrovaného informačního systému Národního památkového ústavu Petr Volfík, NPÚ ÚP
ŠKOLY PRO VENKOV.
Virtuální výtvarné světy a materiálovost ve výtvarném projevu mládeže.
SOCIÁLNÍ SÍTĚ Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy
Tvorba a zveřejňování e-publikací na Masarykově univerzitě
Transkript prezentace:

Ing. Michal Unzeitig ARTIO s.r.o.

 Co je Museo24  Vize a cíle  Role společnosti ARTIO  Technické řešení –CIDOC CRM –Sémantický web Obsah

 Projekt který si klade za úkol nabídnout a usnadnit přístup ke kulturnímu dědictví regionu Jämsä (Střední Finsko)  Idea: „muzeum bez zdí“  Projekt byl odstartován v roce 2003, první část implementována 2006  Partneři: ERDF, regionální vláda, univerzity, místní muzea, sponzoři (soukromé společnosti), zájmová sdružení Co je Museo24

 Zpřístupnit kulturní dědictví regionu  Zviditelnit oblast Středního Finska doma i v zahraničí  Zpestřit místní kulturní dědictví  Zdůraznit identitu obyvatel žijících v regionu a zvýšit jejich povědomí o historii regionu  Nabídnout interaktivní nástroje (nejen) pro školy Museo24 - Cíle

 Obyvatelé regionu  Školy (studenti a pedagogové)  Návštěvníci (turisté)  Místní podniky Museo24 – Cílové skupiny

 Architektura a stavby  Města a vesnice  Lidé v práci (historie tradičních průmyslových odvětví)  Místní muzea a jejich sbírky  Historické mapy  Vzpomínky (interakce s pamětníky)  Fotogalerie, videa, animace, interaktivní hry  V současnosti okolo 800 článků, 1500 fotografií Museo24 – Obsah

 ARTIO s.r.o. je technickým partnerem projektu  Návrh a realizace technického řešení  Informační portály  Databázové aplikace  Optimalizace vyhledávání na Internetu Artio - role

 Databázová aplikace  Rozhraním je Internetový portál  Implementuje CIDOC CRM pomocí jazyka OWL (Web Ontology Language) – počítá s technologiemi sémantického webu Technické řešení

Objekty: články, multimédia, sbírkové předměty Ontologie: struktura metadat, vzájemné vazby Mona Lisa fotografie, články, inv. číslo CIDOC CRM, MPEG7 + oborové ontologie, externí zdroje, … uživatel

 CIDOC CRM – ontologie pro popis muzejních sbírek  MPEG7 – vytváření metadat pro multimédia  Museo24 – spojení CIDOC CRM a MPEG7 Příklad využití OWL

Vytváření metadat

Vytváření metadat II

 Sdílení informací, aplikace standardů  Nové možnosti vyhledávání „najdi potomky Karla IV. v období 15. století žijící v Čechách“  Větší interaktivita, snažší administrace  Sémantická časová osa  Sémantické složky  Variabilita (lze snadno vytvářet podmnožiny nebo naopak rozšiřovat, spojovat, apod.) V čem jsou výhody

Sémantická složka Kubistické olejomalby Všechny předměty které:  jsou typu “obraz”  technika je “olej”  styl je “kubismus”

Závěr  Museo24 je primárně informační a prezentační projekt pro veřejnost  Díky značné variabilitě je možné jej změnou uživatelského rozhraní přizpůsobit pro evidenci

Dotazy Děkuji vám za pozornost. Další informace: