ASEP - seminář 9. 3. 2005 - Praha 10. 3. 2005 - Brno Jana Doleželová Pobočka Knihovny AVČR v Brně.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ASEP pracovní setkání Praha Brno.
Advertisements

IPAC - novinky • Slovník – požadavky na změny • Úprava csv • Identifikační čísla vědců • Bookmark - navrhované změny • Fasety • Mobilní IPAC • Nové druhy.
Zkušenosti se zpracováním elektronicky dodaných záznamů seriálů do Souborného katalogu ČR Danuše Vyorálková
V ERZE 20 SYSTÉMU A LEPH ŠKOLENÍ KLIENTA. S TRUKTURA SYSTÉMU Typy bází: Bibliografická – obsahuje bibliografické záznamy  KNA01 ostrá báze Administrativní.
Seminář ASEP Jana Doleželová Knihovna AV ČR, v. v. i. Praha, Brno,
Autor práce – autoritní záznam zápis autora – základní pravidla garant - výběr garanta, zápis oddělení – zápis, kontrola aktivita – označení současných.
Vyhledávání v databázích CEP a CEZ Seminář ASEP
SEMINÁŘ Jana Doleželová, Knihovna AV ČR Praha.
SEMINÁŘ ARL-EPCA Jana Doleželová Knihovna AV ČR Praha Brno
ASEP-ARL Rekapitulace Jana Doleželová Knihovna AV ČR Praha
ASEP-ARL Pracovní seminář Seminář Knihovna AV ČR, Praha.
Seminář ASEP Jana Doleželová Knihovna AV ČR, v. v. i
Seminář pro začátečníky. Zpracovatel - 1 Pokud zpracovatel není vědec Potřebuje úplné podklady, na jejichž základě zpracuje záznam a odešle ho k vystavení.
Pracovní setkání ASEP Jana Doleželová, Knihovna AV ČR Praha Brno.
SEMINÁŘ ARL-EPCA Jana Doleželová Knihovna AV ČR Praha Brno
Pracovní seminář říjen 2013 Kolektiv ASEP Knihovna AV ČR, v. v. i. Praha , Brno
ASEP - seminář – Praha Brno Jana Doleželová Pobočka Knihovny AVČR v Brně.
Podzimní seminář Jana Doleželová Knihovna AV ČR, v. v. i. Praha, Brno,
Seriály v souborném katalogu ČR Dana Vyorálková. Testovací import import báze ZP – kontrola na UNIMARC a duplicity – opravy –chybných sigel –chybně uvedených.
Vkládání záznamů do databáze OBD
ASEP školení pro začínající zpracovatele
Jarní seminář ASEP Jana Doleželová Praha, Knihovna AV ČR.
Jarní seminář ASEP 2008 Jana Doleželová Praha, Brno Knihovna AV ČR.
SEMINÁŘ ARL-EPCA Jana Doleželová Knihovna AV ČR Brno – Praha
Šedá literatura a SIGLE Knihovna AV ČR
ARL klient Stručný přehled funkcí Klient – jiný přístup k datům v systému  Umožňuje používat i další pole v záznamu - Je nezbytný v případě.
Seminář ASEP Jana Doleželová Knihovna AV ČR, v. v. i. Praha, Brno,
ARL – web formuláře přihlášení. ARL – web formuláře vstupní obrazovka Vytvoření nového záznamu LIMITY zobrazení DATA.
SEMINÁŘ Jana Doleželová, Knihovna AV ČR Petra Bártková, Knihovna AV ČR Praha.
Autority – granty. Granty výběr z autorit – číslo projektu, ústav.
Pracovní Seminář ASEP Hana Munziová Knihovna AV ČR, Praha.
Celostátní seminář knihovníků muzeí a galerií Brno září 2005 Danuše Vyorálková.
Podzimní seminář ASEP Jana Doleželová Knihovna akademie věd, v. v. i. Praha,
ASEP-ARL Jana Doleželová Seminář Knihovna AV ČR, Praha.
Souborný katalog ČR Seriály Danuše Vyorálková. Historie soupisy (první v roce 1928) lístkové katalogy (Vyhláška 110/65 Sb.) a jejich tištěné výstupy –
Souborný katalog ČR Seriály Seminář knihovníků muzeí a galerií Olomouc, Danuše Vyorálková.
Pracovní seminář ASEP IPAC 3 - novinky.
AUTORITY Autoři Konference. Autoři - webovský formulář Pravidla  Web formuláře: nejdříve ověříme, jestli autor už v rejstříku je – vybereme ho z rejstříku.
Podzimní seminář ASEP Jana Doleželová Praha, Knihovna AV ČR.
Publikace a hodnocení Publikace a vládní hodnocení vědy 2007.
KLIENT ARL školení pro pokročilé listopad Vyhledávání: zvolím bázi (epca nebo auth) zvolím jednoduché vyhledávání z rolety zvolím pole pro vyhledání.
Kontrola dat do RIV KONTROLY Doplnit data o nová pole struktury 2012 Zkontrolovat DOI, linky (pozor na dočasné odkazy) Zjistit duplicity (klient) Kontroly.
Pracovní setkání ASEP Jana Doleželová Knihovna AV ČR, v. v. i. Praha, Brno,
Klient ARL a IPAC pohled zpracovatele Nina Ramešová, Ústav informatiky AV ČR, v.v.i.
OBD 2010 Kde najdeme - INIS - OBD - Publikace OBD Manuál OBD Stručný návod OBD 2.6 Novinky Informace o předávání RIV Popis údajů dodávaných do RIV v roce.
Pracovní setkání ASEP Jana Doleželová, Knihovna AV ČR Praha Brno.
Kopie záznamů s daty Aktuální rok sběru: Zpracovatel pouze kopie záznamů svého ústavu ve formuláři (doporučujeme) v klientu U záznamů již odevzdaných:
Pracovní setkání Jana Doleželová Knihovna AV ČR, v. v. i. Praha, Brno,
Seminář ASEP Jana Doleželová Knihovna AV ČR, v. v. i. Praha, Brno,
SEMINÁŘ ARL-EPCA Jana Doleželová Knihovna AV ČR Praha – Brno
KLIENT ARL Školení pro pokročilé. Autority Přehled autorit odkazování (provázání) x spojování opravy – postup (přidání RČ, mazání autorit) další funkce.
Využívání databází EBSCO v roce 2003 Setkání účastníků neformálního konsorcia eIFL.
Statistika 2010 a 2011 Úkoly na nejbližší období Několik informací Několik připomenutí Sekce SDRUK pro RF a skupina pro standardy VKIS Praha, 10. listopadu.
Vyhledávání v IPACu Přístup ze stránek Knihovny AV ČR (ústavní bibliografie ASEP – systém ARL, zkušební provoz) Data od roku 1993 Kontrola zpracovaných.
Novinky v registru digitalizace a možnosti další spolupráce RD SK ČR Helena Dvořáková, NK ČR.
Autority – granty. Granty výběr z autorit – číslo projektu, ústav.
Pracovní seminář Jana Doleželová Knihovna AV ČR Praha – Brno
KLIENT školení pro pokročilé Duben Klient - program Nahrání klienta, sériové číslo Poplatky od června, celoroční? –(v červnu bude splátka za rok.
RIV11 a sběr publikačních aktivit 1. LF UK a VFN Ústav vědeckých informací 1.LF UK a VFN Pracovní seminář 1. a
Verze 22 systému Aleph školení klienta 1. Struktura systému Typy bází: Bibliografická – obsahuje bibliografické záznamy – KNA01 ostrá báze Administrativní.
ASEP školení pro začínající zpracovatele Základní informace o zpracování a vkládání dat přes webovské formuláře.
Knihovna AV ČR - evidence výsledků výzkumu v AV ČR Jana Doleželová, Zdeňka Chmelařová 1. ASEP – představení systému sběru dat v AV ČR 2. Systém ARL 3.
Seriály v Souborném katalogu ČR Danuše Vyorálková červen 2009.
Centrální databáze RIV aneb Co se s vašimi daty děje dál
Vyhledávací techniky a editace v klientovi ARL
Seminář ASEP Hana Munziová Knihovna AV ČR, Praha.
Souborný katalog ČR Seriály
Spolupráce se Souborným katalogem ČR v Knihovně UPM
(ústavní bibliografie ASEP – systém ARL, zkušební provoz)
AUTORITY Autoři Konference.
Transkript prezentace:

ASEP - seminář Praha Brno Jana Doleželová Pobočka Knihovny AVČR v Brně

Program Doplnění grantů do záznamů Rekapitulace (toho co máme za sebou) Sběr dat (statistiky, sběr rodných čísel, opravy dat, doplnění překladů, doplnění nových záznamů) Co je to ULRICH‘s web? ARL (Advanced Rapid Library) – formuláře ARL – konverze Diskuze

Doplnění 1 GA AV ČR a GA MŠk předala seznam grantů, které již skončily, ale nemají žádný výstup. Kontaktovaly jsme zpracovatele ústavů a máme: - záznamy, které jsou již odevzdány a granty do nich budou doplněny -záznamy, které ještě nejsou odevzdány a jsou v nich tyto granty, (budeme potřebovat rodná čísla) - vyjádření ke grantům, které nebudou mít výstupy -Termín: březen 2005

Doplnění 2 Končí výzkumné záměry, končí granty a počty prací nahlášených GA neodpovídají počtům záznamů v ASEP (RIV) Chybí záznamy v impaktovaných (vybraných) časopisech, které by se vázaly pouze na tyto granty. Chybí záznamy v impaktovaných (vybraných) časopisech, které se váží pouze k výzkumnému záměru ústavu.

Doplnění 3 Grantu a výzkumnému záměru musí být věnována při zpracování mimořádná pozornost. Budeme se snažit, aby nový program ARL hlídal ukončení období, kdy na grant není výstup, případně, aby počty a typy záznamů odpovídaly požadavkům RV. Ale: Měla by být dána pravidla, abychom věděli co hlídat.

Doplnění 4 - statistiky Data, která byla odevzdána k , jsou zahrnuta ve statistikách pro rok Data, která byla odevzdána později, budou zahrnuta ve statistikách příští rok. Vzhledem k tomu, že budeme muset ještě zřejmě upravit a doplnit některá data, tak rozšíříme výstupy na webu pro jednotlivé ústavy o další statistiky – týkající se VZ, grantů a prací, které se na ně vážou. Termín doplnění dat:

Rekapitulace 1 O co jsme se snažili v minulých dvou letech? Zavést jasnou komunikaci mezi zpracovatelem a KNAV Informovat zpracovatele o tom, co se děje s „jeho“ záznamy Kam a kolik se záznamy odevzdávají Kde a kdy jsou vystaveny Vysvětlovat co je nejdůležitější při zpracování dat kterým polím je potřeba věnovat největší pozornost kde se nejvíc chybuje Seznamovat se zdroji na Internetu, kde se najdou důležité údaje

Rekapitulace 2 Jak se změnilo zpracování dat za poslední dva roky Data v RIV jsou více sledována a jsou jedním z kriterií při udělování financí. Poskytovatelé „dohledávají publikace ke grantům, které skončily“, porovnávají seznamy, které dostanou ke grantům s daty v RIV Zpracovatel nemůže jen vyplňovat data do polí, ale měl by mít přehled o grantech, výzkumných záměrech a publikacích hlášených na jednotlivé granty ústavu a musí pochopit zpracování dat jako celku.

Rekapitulace 3 Co bude stejné: „Asepový rok“ vyhlášení začátku sběru, deadline odevzdání dat do ASEP, statistiky, odevzdání dat do RIV, dohledávání grantů „semináře“ Co bude jiné: Zpracování, opravy, vyhledání dat v databázi on-line.

Pojmy, které musí znát zpracovatel ASEP RIV, CEZ, CEP Web of Knowledge JCR, impaktní bod Databáze ISSN v STK Databáze časopisů v NKP EXCALIBUR-CONVERA Ullrich‘s web nové ARL nové

Sběr dat 2004 – překlady Od struktura dat do RIV je „obohacena“ o překlad názvu do českého jazyka překlad anotace do českého jazyka Termín doplnění překladů: 30. duben 2005

Sběr dat termíny Opravy dat, doplnění překladů, přidání nových záznamů, doplnění rodných čísel: Termín: Způsob: (předpokl. do konce března) zasílání souborů s překlady a dat na Opravy dat 2004 v ARL – duben

ARL - konverze Proběhly první pokusné konverze dat Do konce března by měla být překonvertována data2004, aby se dala doplňovat on-line Do konce června data ostatní. (ústavy budou informovány a postupně vyzvány ke spolupráci při konverzi svých dat)

ARL - klient Seznámení s klientem:červen 2005

Závěr K tomu, aby odevzdaná data AVČR v RIV byla co nejvíce v pořádku, Knihovna AV na webovských stranách zveřejní přehledy, které budou ústavy informovat o odevzdaných datech v ASEP a RIV. Zpracovatelé budou vyzýváni k doplnění dat podle požadavků poskytovatelů. Zpracovatelé budou informováni o tom, v jaké fázi se nachází zavádění nového systému, který by měl přispět k přehlednějšímu a snazšímu zpracování a zveřejnění dat AV. Knihovna se bude snažit o vytvoření jednoznačnějších pravidel při zápisu grantů a výzkumných záměrů, aby se měl zpracovatel o co opřít.

Kontakt Kolektiv ASEP Jana Doleželová Zdeňka Chmelařová Petra Martínková Růžena Řezníčková