Databázové modelování

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Stručný úvod do UML.
Advertisements

Úvod do databázových systémů
Přednáška č. 1 Úvod, Historie zpracování dat, Základní pojmy
Přednáška č. 3 Normalizace dat, Datová a funkční analýza
Ing. Monika Šimková. Máme-li data reprezentovat v databázi, jak vybereme jejich strukturu na konceptuální úrovni? Konceptuální modelování analyzuje požadavky.
Databáze.
Business intelligence
 Informací se data a vztahy mezi nimi stávají vhodnou interpretací pro uživatele, která odhaluje uspořádání, vztahy, tendence a trendy  Existuje celá.
Přednáška č. 5 Proces návrhu databáze
Výpočetní technika Akademický rok 2006/2007 Letní semestr Mgr. Petr Novák Katedra informatiky a geoinformatiky FŽP UJEP
SQL Lukáš Masopust Historie  Předchůdcem databází byly papírové kartotéky  děrný štítek  1959 konference  1960 – vytvořen jazyk COBOL.
SQL Lukáš Masopust Historie  Předchůdcem databází byly papírové kartotéky  děrný štítek  1959 konference  1960 – vytvořen jazyk COBOL.
A4B33DS & X33MIS Zdeněk Kouba
Martin Kirschbaum 4.A,  určitá uspořádaná množina informací (dat) uložená na paměťovém médiu  Databázový program - umožňuje tvořit, editovat,
1IT Relační datový model
Databáze Jiří Kalousek.
1IT S ÍŤOVÝ DATOVÝ MODEL Ing. Jiří Šilhán. S ÍŤOVÝ DATOVÝ MODEL Je historicky nejstarším datovým modelem. Jeho základem jsou vzájemně propojené množiny.
Úvod do databázových systémů
Analýza informačního systému
Databázové systémy II Přednáška č. 8 – Pohledy (Views)
KONCEPTUÁLNÍ MODELOVÁNÍ
D ATOVÉ MODELY Ing. Jiří Šilhán. D ATABÁZOVÉ SYSTÉMY Patří vedle textových editorů a tabulkových kalkulátorů k nejrozšířenějším představitelům programového.
DATOVÉ MODELY (c) Tralvex Yeap. All Rights Reserved.
Databázové systémy přednáška+cvičení
Relační databáze.
1IT D OTAZOVACÍ JAZYKY V RELAČNÍCH DATABÁZÍCH Ing. Jiří Šilhán.
Konceptuální návrh databáze
Databázové systémy. Práce s daty Ukládání dat Aktualizace dat Vyhledávání dat Třídění dat Výpočty a agregace.
Základní pojmy Systém je abstrakce, kterou si lidé vytvářejí v procesu poznávání jako nástroj zkoumání reálných objektů.
Metainformační systém založený na XML Autor: Josef Mikloš Vedoucí práce: Ing. Jan Růžička, Ph.D. V/2004.
Informatika pro ekonomy II přednáška 10
Databázové systémy Přednáška č. 4 Proces návrhu databáze.
Databázové systémy Přednáška č. 6 Proces návrhu databáze.
Modelování a simulace MAS_02
Definice, druhy, chyby, abstrakce
Teorie zpracování dat KONCEPTUÁLNÍ SCHÉMA.
Databáze.
Dokumentace informačního systému
Aplikační a programové vybavení
DATABÁZOVÉ SYSTÉMY. 2 DATABÁZOVÝ SYSTÉM SYSTÉM ŘÍZENÍ BÁZE DAT (SŘBD) PROGRAM KTERÝ ORGANIZUJE A UDRŽUJE NASHROMÁŽDĚNÉ INFORMACE DATABÁZOVÁ APLIKACE PROGRAM.
Konceptuální návrh databáze
Databázové systémy Relační model.
Databáze teorie.
Teorie zpracování dat DATABÁZOVÁ TECHNOLOGIE.
Databázové systémy Informatika pro ekonomy, př. 18.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUM VY_32_INOVACE_01B17 Autor Ing. Jiří Kalousek Období vytvoření Duben 2013.
Aplikační a programové vybavení
Analýza informačního systému. Podrobně zdokumentovaný cílový stav Paramentry spojené s provozem systému – Cena – Přínosy – Náklady a úspory – …
 Model je souhrn pravidel pro reprezentaci logické organizace dat v databázi.Rozeznáváme t ř i základní modely dat - hierarchický, sí ť ový a rela č.
Databázové systémy Datové modely.
Univerzita třetího věku kurz Znalci Databáze 1.
Databázové systémy Úvod, Základní pojmy. Úvod S rozvojem lidského poznání roste prudce množství informací. Jsou kladeny vysoké požadavky na ukládání,
DATABÁZE.
24 Používání relačních databází (základní pojmy a principy z oblasti relačních databází, struktura databáze,oblasti použití relačních databází, vkládání.
Úvod do databází zkrácená verze.
● Databaze je soubor dat,slouží pro popis reálného světa(např.evidence čkolní knihovny..) ● Relační databaze je databáze založená na relačním modelu.
České vysoké učení technické v Praze Fakulta dopravní Ústav dopravní telematiky Geografické informační systémy Doc. Ing. Pavel Hrubeš, Ph.D.
Databáze ● úložiště dat s definovaným přístupem ● typy struktury – strom, sekvence, tabulka ● sestává z uspořádaných záznamů ● databáze – struktura – záznam.
Databázové systémy Roman Danel Institut ekonomiky a systémů řízení 2016.
Databáze MS ACCESS 2010.
Databázové systémy přednáška 4 – ERD
Relační databázová technologie
Výpočetní technika Akademický rok 2008/2009 Letní semestr
Informatika pro ekonomy přednáška 8
Geografické informační systémy
DÁTOVÉ MODELOVANIE analýza a návrh informácií v systéme – oblasť modelovania a projektovania IS dôraz na logické entity a logické závislosti medzi týmito.
Relační model databáze
Databázové systémy UIN010
Analýza informačního systému
Praktický modul - zadání
Transkript prezentace:

Databázové modelování Databázové systémy Databázové modelování

Databázové modelování Cílem databázového modelování je návrh kvalitní datové struktury pro konkrétní aplikaci a databázový systém Databázový model je nástroj pro reprezentaci struktury a funkcionality databáze a umožňuje definovat: schéma databáze – organizaci dat způsoby ochrany databáze zajištění integrity dat přípustné operace s daty

Databázové modelování Existují 3 úrovně struktury dat a abstrakce modelované reality

Databázové modelování Externí schéma Uživatelský pohled a požadavky na databázi s využitím termínů uživatele. Schéma není úplné. Konceptuální úroveň Snaha o popis předmětné oblasti datové základny Implementačně nezávislá úroveň - bez pohledu na pozdější způsoby implementace Konceptuální model je pojetí reality pomocí objektů a jejich vlastností Je výsledkem datové analýzy a nezávislý na prostředí implementace.

Databázové modelování Technologická úroveň V relačních databázích je technologický model reprezentován tzv. relačními schématy. Technologický model určuje, jak je obsah systému realizován Relační schéma obsahuje: Tabulky – jako vyjádření reálného objektu - entity Sloupce tabulek – jako vyjádření vlastností entity – atributů Určení primárních a cizích klíčů Integritní omezení a určení parciality

Databázové modelování Implementační úroveň Je zde předkládán způsob uložení dat v počítači, fyzická reprezentace položek způsob sdružování záznamů do souborů charakteristiky souborů Jde o výběr konkrétní databázové platformy (SŘBD) s využitím specifik vývojového prostředí dané platformy (programovací jazyk, grafické uživatelské rozhraní apod.)

Databázové modelování Konceptuální schéma Formalizovaný popis zájmové reality, jejich objektů a vztahů mezi nimi – fakta o reálném světě, ne však popis dat přímo v Pc. Je výsledkem datové analýzy a musí být srozumitelné i pro zadavatele jako neprogramátora. Existují 4 typy konceptuálních modelů: Hierarchický Síťový Entitně relační Objektový

Databázové modelování Entitně relační model Popisuje objekty a jejich vztahy buď lineárním textovým zápisem nebo graficky pomocí tzv. E-R Diagramu. Pro tvorbu modelu je nutné znát: Typ entit Typ vztahů mezi entitami Atributy jednotlivých entit

Databázové modelování Entitně relační model Příklad: Je potřeba malá databáze s evidencí výuky a učitelů. Entity v tomto případě jsou: UČITEL a PŘEDMĚT Vztah mezi entitami pak: UČÍ Lineární zápis: E: Učitel (os_číslo, jméno, pracoviště) Předmět (číslo_předmětu, název) V: Učí (Učitel, Předmět)

Databázové modelování Entitně relační model Grafické vyjádření (E-R diagram) Používá tyto grafické objekty: Vyjádření stejného příkladu:

Databázové modelování Objektový model Obdoba E-R diagramu Každý uzel diagramu je rozdělen do 2-3 částí (nahoře Název typu entity, uprostřed seznam atributů, dole seznam operací definovaných nad typem entity). Vztahy se zapisují na spojovací hranu mezi uzly.

Databázové modelování Logické schéma Logické schéma resp. modely na této úrovni určují, jak je obsah systému realizován. Podle typu modelovaných vztahů mezi záznamy se na této úrovni rozlišují tyto modely: Hierarchický databázový model Síťový databázový model Relační databázový model Objektově orientovaný databázový model Z těchto modelů jsou pak definovány i jednotlivé typy databází.

Databázové modelování Relační databázový model Má jednoduchou strukturu Model sdružuje data v tabulkách (tzv. Relacích) Řádky označují jednotlivé záznamy (tzv. n-tice) Sloupce označují atributy - Jsou pevně stanoveny svým názvem a doménou (tato určuje datový typ a rozsah) Primární klíč – jeden nebo množina atributů jednoznačně určující jednotlivé n-tice (záznamy) Vazby (vztahy) mezi jednotlivými relacemi (tabulkami) jsou tvořeny pomocí sloupců stejného typu

Databázové modelování Relační databázový model Schéma relace jako pomocný aparát Určuje název relace, kolik má sloupců a jaké jsou jejich názvy a domény Úplné relační schéma jde o transformaci E-R diagramu do relačních schémat s jednoznačným určením primárních klíčů, cizích klíčů, integritních omezení a datových typů jednotlivých polí.

Databázové modelování Relační databázový model Úplné relační schéma hlavní tabulka závislá tabulka

Databázové modelování Relační databázový model