Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant Bělíkova 1387, příspěvková organizace Šablona:III/2 Sada:VY_32_INOVACE_T e.1.12 Vážení, třídění podle hmotnosti Vytvořeno: Ověřeno: Třída: PV1
Obecné základy potravinářské technologie Vzdělávací oblast:Základy technologie Předmět:Technologie Ročník:1. ročník Autor:Mgr.Sedláčková Pavla Časový rozsah:1 vyučovací hodina Pomůcky: učebnice, názorné pomůcky Klíčová slova:aretace, rychlost kyvu, Anotace: tento učební materiál je určen pro žáky oboru potravinářská výroba, v předmětu technologie.
Je operace, kterou zjišťujeme hmotnost suroviny, meziproduktu nebo hotového výrobku. Vážení je porovnávání neznámé hmotnosti váženého materiálu se známou hmotností závaží. V průmyslu se používají moderní váhy různé konstrukce.
Aretace Citlivost Rychlost kyvu Přesnost Základní jednotkou váhy je g, kg, q, t.- podle druhu suroviny
Jde o vážení, kdy je potřeba třídit daný materiál podle hmotnosti jednotlivých částic. Třídičky vajec pracují na principu páky: Vejce se v nich pohybují na vahadlech, která jsou vyrovnána protizávažím. V okamžiku, kdy hmotnost vejce překročí hmotnost protizávaží, vejce se vykulí na sběrný stůl.
Dopravníky vajec Zařízení pro třídění a balení vajec
1.Co zjišťujeme vážením? Zjišťujeme hmotnost suroviny, meziproduktu nebo hotového výrobku. 2. Jaké jsou základní parametry váhy? Aretace, citlivost, rychlost kyvu, přesnost. 3. Co zjišťujeme u třídění a vážení vajec? Velikost, hmotnost a tvar.
Použité zdroje ALTERA J., ALTEROVÁ, L., Technologie potravinář, nakladatelství Svoboda servis, Praha, 2005, ISBN 8O rizeni-trideniabalenivajec/ rizeni-trideniabalenivajec/ Pokud není uvedeno jinak, jsou použité objekty vlastní originální tvorbou autora. Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Veškerá vlastní díla autora (fotografie, videa) lze bezplatně dále používat i šířit při uvedení autorova jména.