Usability Workshop Zpráva ze semináře Vilnius, 1.–2. 6. 2004 Ing. Jan Kaňka Krajská knihovna Františka Bartoše

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VŠKP na University College of Borås Systémy pro zpřístupňování eVŠKP 2008 Brno, 7. října 2008 Lucie Vyčítalová (Univerzitní knihovna Univerzity Pardubice)
Advertisements

ECVET v Programu celoživotního učení
Kvalita a péče o seniory Milena Jabůrková a Ondřej Mátl Fakulta humanitních studií, Univerzita Karlova, Praha Řízení kvality dlouhodobé péče o seniory.
Informace z konference Problematika historických a vzácných knižních fondů Čech, Moravy a Slezska v Olomouci se zaměřením na příspěvek Digitalizace map.
Seminář Sledování využívání elektronických informačních zdrojů Ing. Barbora Katolická Univerzitní knihovna ZČU v Plzni Komise pro EIZ – AKVŠ.
Zkušenosti ze studijního pobytu v univerzitní knihovně University College of Borås Bibliotheca Academica – CPVŠK Plzeň, 5. listopadu 2008 Lucie Vyčítalová.
Webové stránky obecních knihoven Seminář dobrovolných knihovníků 22. listopadu 2006 Ing. Jana Tomancová.
Publikace a školící aktivity ERYICA …žádný učený z nebe nespadl!
E-learning na vysokých školách ? Jaroslava Mikulecká Petra Poulová Fakulta informatiky a managementu Univerzita Hradec Králové.
Národní agentura pro evropské vzdělávací programy Národní agentura pro evropské vzdělávací programy.
Informatizace veřejných knihoven Internet a veřejné knihovny jako informační centra měst a obcí PhDr. Ivana Štrossová Okresní knihovna Havlíčkův Brod.
Spolupráce lokálních institucí Seminář Komunitní role veřejných knihoven ZLÍN
RPS/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro místní rozvoj, ČR Odbor RPS, SROP a JPD 2 Komunikační aktivity Rámce podpory.
Národní tým expertů ECVET Národní tým expertů ECVET Šíření a podpora evropského nástroje pro zvýšení kvality mobilit ECVET a jeho zavádění.
použitelnost webu (usability)
24. dubna setkání českých uživatelů systému DSpace 1 O konferenci OPEN REPOSITORIES 2008 Southampton, UK, 1. – 4. dubna 2008 Mgr. Pavla Rygelová.
Title Sub-title European Commission Enterprise and Industry Lukáš Procházka TC AV ČR Rámcový program pro konkurenceschopnost a inovace – účast českých.
Dům zahraničních služeb Vypracovala: Eva Jermanová.
Celostátní síť pro venkov. Obsah  Cíle, nástroje a zásady Sítě  Organizační zajištění Sítě  Tématické pracovní skupiny  Kontaktní místa Sítě  Informační.
R VY a Aplikovaná informatika Aplikovaná informatika Prezentace studijních oborů 2013.
Projekt realizace referenčního rozhraní Ing. Jan Pokorný Ministerstvo informatiky ČR ISSS, 5. dubna 2005.
ANOTACEPrezentace obsahuje informace o práci s vyhledávačem Google. Druh učebního materiáluDUM Očekávané výstupy Žáci umí použít vyhledávač Google k vyhledávání.
© Adolf Knoll National Library of the Czech Republic The Digital Library Initiative Adolf Knoll.
Spolupráce knihoven paměťových institucí ve Zlínském kraji Jan Kaňka | Krajská knihovna Františka Bartoše Zlín.
Informace o přípravě Integrovaného operačního programu  Ministerstvo kultury  Ministerstvo informatiky Vít Richter Národní knihovna ČR
Zvýšení kvality řízení KÚPK aktivita A3 Informační strategie Analýza Workshop
Způsoby podávání projektů na úrovni krajů Příprava financování projektů internetizace knihoven ze strukturálních fondů Havlíčkův Brod, 18. –
Strategie AGE MANAGEMENTu v české republice
© Adolf Knoll National Library of the Czech Republic The Digital Library Initiative Adolf Knoll.
IVIG 2005, Systém informačního vzdělávání na UNC-CH Hana Landová ÚISK FF UK & SIC ČZU v Praze.
I sss I nternet, elektronické informační zdroje a s lužby pro o s oby se s pecifickými potřebami v knihovnách Zlata Houšková, Jana Vejsadová Internet ve.
Informační kulturní portál
AKM'06 Praha NA Nové nástroje pro archivaci webu Ing. Petr Žabička, MZK Mgr. Jan HUTAŘ, NK.
MU Brno, Vzdělávání knihovníků Mgr. Jana Nejezchlebová Moravská zemská knihovna
Zkušenosti ze zavedení systému řízení bezpečnosti informací ve shodě s ISO a ISO na Ministerstvu zdravotnictví ČR Ing. Fares Shima Ing. Fares.
Kvalita a bezpečnost IT ve zdravotnictví
ČESKÉ INOVAČNÍ PARTNERSTVÍ Jaromír Volf.  sdružuje 68 zájmových společností a 5 regionálních Domů techniky, které pokrývají většinu oborů dle číselníku.
The Calimera Project is funded under the European Commission, IST Programme The Calimera Project is funded under the European Commission,
Návrh modelu řízení ECM v kontextu řízení informatiky Ing. Renáta Kunstová.
Strategie EK v oblasti digitalizace, zpřístupnění, sdílení a dlouhodobého uchování dat z oblasti kulturního dědictví.
Využití NUŠL pro ukládání a zveřejňování výsledků výzkumu a vývoje V ČR Open Access: otevřený přístup k vědeckým informacím v EU a ČR Technologické centrum.
Digitální strategie krajů Zpracoval: Ing. Tomáš Vašica 1 Datum: Digitální strategie krajů Datum:
Centrum pro prezentaci kulturního dědictví Národní muzeum Informační portál eMuzeum.
World Library and Information Congress: 73rd IFLA GeneralConference and Council - knihovny jako.
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_179_IT 8 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
B i o c y b e r n e t i c s G r o u p Nový obor - počítače v medicíně a biologii  Proč je management informací ústřední otázkou v biomedicínském výzkumu.
210 mm Národní technická knihovna podporuje.... OPEN ACCESS WEEK
Ministerstvo informatiky ČR ISSS, Hradec Králové, duben 2005.
Projekt ATIS4all Asistivní technologie a inkluzívní řešení pro všechny Mgr. Marie Svobodová, MV ČR Workshop k asistivním technologiím Praha, 23. listopadu.
Projekt GINIE - role a přínosy CAGI při vytváření Evropské geoinformační sítě.
SPARC EUROPE V ČR Lenka Němečková Ústřední knihovna ČVUT.
Úvodní hodina Martin Krčál Tereza Venerová Brno, KISK FF MU, Kurz pro studenty oboru Informační studia a knihovnictví.
Kurz pro studenty oboru Informační studia a knihovnictví Úvodní hodina Martin Krčál Brno, FF MU,
Kurz pro studenty oboru Informační studia a knihovnictví Úvodní hodina Tereza Balabánová Martin Krčál Brno, FF MU,
Workshop na téma „Realizace politiky přípravy na stárnutí” Pořádaný v rámci projektu „Podpora sociálního začleňování na místní a regionální úrovni“ (reg.
Úvodní hodina Martin Krčál Brno, KISK FF MU, Kurz pro studenty oboru Informační studia a knihovnictví.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Služby Enterprise Europe Network s důrazem na design 1. prosince 2015Ing. Petr Hladík, Ph.D.
Ministerstvo práce a sociálních věcí, Na Poříčním právu 1, Praha 2 Transformace a deinstitucionalizace Karel Vít Konference.
ESPON – Identifikace územních aspektů informační společnosti
Metodické centrum pro výstavbu a rekonstrukci knihoven
Krajský akční plán vzdělávání Středočeského kraje
Nástroje podpory uživatelů
ICT nebo Informatika? Mgr. Jan Berki, Ph.D.
Systém podpory profesního rozvoje učitelů a ředitelů (SYPO) Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol.
Tomáš Šedivec Odbor Hlavního architekta eGovernmentu
STRATEGIE AGE MANAGEMENTU V ČESKÉ REPUBLICE CZ.1.04/5.1.01/
Kvalita a akční plánování rozvoje vzdělávání. kvalita a akční plánování rozvoje vzdělávání.
Změny na trhu práce?.
Workshop na téma „Realizace politiky přípravy na stárnutí”
Transkript prezentace:

Usability Workshop Zpráva ze semináře Vilnius, 1.– Ing. Jan Kaňka Krajská knihovna Františka Bartoše

Projekt Cultural Applications: Local Institutions Mediating Electronic Resource Access Workpackage 3: The end-user experience: a usable community memory

Usability ~ použitelnost obecný kontext: použitelnost v oblasti informačních a komunikačních technologií (ICT) a služeb jimi zprostředkovaných – součást problematiky Human-Computer Interaction (HCI) universální koncept použitelnosti: různé technologie různorodí uživatelé neznalosti uživatelů } výzvy

Specifika lokálních paměťových institucích (LPI) Čím dál více informací a služeb těchto institucí je poskytováno v digitálním prostředí a často vzdáleně (WWW). Škála uživatelů služeb LPI je velmi široká a přístup k těmto službám musí být poskytován všem bez rozdílu zdravotního stavu, věku, pohlaví, technologické vybavenosti apod. Archivy, knihovny a musea se v „před-digitální“ éře vyvíjely odlišně a vznikly v nich různé tradice poskytování služeb – v digitálním prostředí je však třeba je pro uživatele integrovat.

Workshop cíl: zmapovat problematiku použitelnosti služeb a produktů zprostředkovaných ICT a formulovat zásady v této oblasti pro LPI postup práce: vypracování podrobné přehledové studie pracovní skupiny a diskuse >> navržení sady pravidel / doporučení pro kulturní pracovníky LPI - „ne-odborníky“ v oblasti ICT

Přehledová studie Usability of ICT-based Systems : State-of-the-Art Review / Audrone Glosiene, Zinaida Manzhuch. Vilnius University, August s. (dostupné na definice a jejich srovnání ISO standardy v oblasti použitelnosti testování použitelnost pro speciální skupiny uživatelů specifika pro služby LPI

Klíčové oblasti rozvoje do budoucna STRATEGIE (akční plány, rozhodnutí, mechanismy na národní i mezinárodní úrovni) VÝZKUM (podpora práce expertů na poli použitelnosti v oblasti kulturního dědictví) MANAGEMENT (řízená aplikace standardů použitelnosti do praxe) VZDĚLÁVÁNÍ A ŠÍŘENÍ INFORMACÍ (účinný vzdělávací systém a cirkulace informací v paměťových institucích)

Z čeho lze vycházet iniciativa eEurope 2005 > projekt Minerva > („Quality Principles Handbook“) Archives & Museum Informatics > Usage and usability assessment : library practices and concerns / by Denise Troll Covey. Washington : Digital Library Federation - Council on Library and Information Resources, s. (ve fondu NK ČR – signatura * Kf ) … >>>

Další související zdroje Best Practice : pravidla pro tvorbu přístupného webu. Verze 1.0. Ministerstvo informatiky ČR. Usability testing for library Web sites : a hands-on guide / Elaina Norlin and CM! Winters. Chicago : American Library Association, s. (ve fondu NK ČR – signatura Abdg ) Web design : nenuťte uživatele přemýšlet! / Steve Krug. Brno : Computer Press, s.

…několik obrázků

Děkuji za pozornost. Jan Kaňka |