Co s chemií kolem nás?.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ZVÝŠENA HLADINA CHOLESTEROLU
Advertisements

Trávicí žlázy játra slinivka.
BIOLOGICKÉ HODINY V NAŠEM TĚLE
Léky jako nejjednodušší východisko
Lněné semínko, jak ho možná neznáte
15 DŮVODŮ, PROČ SI DÁT DENNĚ PIVO!
Biomonitoring volných vod Schrems Kvalita vody – mikrobiologická fyzikální chemická biologická nezávadnost barva chuť zápach.
BIOLOGICKÉ HODINY V NAŠEM TĚLE
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P9_2.18 TEMATICKÁ OBLAST: Vybraná témata z teorie tělesné kultury Zdravý životní styl. TYP: DUM výkladový Předmět: TVZ.
Sinice jsou : Autotrofní organizmy, nejstarší organizmy s fotosyntézou rostlinného typu. Některé produkují toxiny, které způsobují alergie, ekzémy. Často.
Výživa a potraviny Voda a nápoje Obrázek:
Zdravá výživa II Dagmar Šťastná.
V jejich těle probíhá fotosyntéza V jejich těle probíhá fotosyntéza Existovali již před 3,5 miliardami let Existovali již před 3,5 miliardami let Obsahují.
Kyseliny, zásady, otravy jedovatými látkami, ...
DETOXIKACE – očista organismu
Steroidní hormony Dva typy: 1) vylučované kůrou nadledvinek (aldosteron, kortisol); 2) vylučované pohlavními žlázami (progesteron, testosteron, estradiol)
AFRIKA NEVŠEDNÍMA OČIMA NEMOCI
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
Vitamíny Přírodní látky složité látky převážně rostlinného původy
HOBITI.
JÁTRA Trávicí soustava.
„EU peníze středním školám“
VITAMÍNY A MINERÁLY.
. CIVILIZAČNÍ CHOROBY.
VODA A ŽIVOT Voda je jedním z nejdůležitějších prostředků k životu na naší Zemi. Potřebuje ji člověk, zvířata i rostliny.
alimentární otravy, uštknutí
JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH ZDRAVOTNĚ SOCIÁLNÍ FAKULTA TOXICKÉ LÁTKY V POTRAVINÁCH 1. OVZN Vendula Fedrová.
15 DŮVODŮ PROČ SI DÁT DENNĚ PIVO Čerstvě naražený ležák není jen chutný,ale i zdravý. Pivo obsahuje fůru vitamínů (hlavně skupiny b) a kopu minerálů.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_06
IMMUBLEND.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
„Sami“ si vybíráme cestu zdraví nebo nemoci..
DĚTI A DOSPĚLÍ JSOU ROZDÍLY Z POHLEDU TOXIKOLOGIE?
Autotrofní organizmy, nejstarší organizmy s fotosyntézou rostlinného typu. Některé produkují toxiny, které způsobují alergie, ekzémy. Často váží plynný.
Název: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
KOLOBĚH LÁTEK A TOK ENERGIE
10 DŮVODŮ PROČ PÍT ALOE VERA GEL
Vitamíny Lépe přírodní než umělé! Obr. 1
VODA – ZÁKLAD ŽIVOTA.
…a jak Nemoc… jí předcházet Lenka Dvořáková.
Zdravá výživa VY_52_INOVACE_119.
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Výskyt v ČR. Inkubační doba, tedy doba od nákazy člověka do rozvinutí příznaků onemocnění, je dní, nejčastěji 30 dní. Již koncem inkubační doby.
Nakažlivá /infekční/ nemoc Je přenosná z nemocného člověka (zvířete) na zdravého jedince Přenáší se přímým stykem, potravou, vdechnutím, poraněním, bodnutím.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Urbášek Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
Agnès Sorel Dame de beauté Milenka krále Karla VII otrávena rtutí synem svého milence Karla VII., Ludvíkem XI. z důvodu špatného vlivu na krále.
Potraviny poživatiny s výživovou (nutriční) a energetickou hodnotou.
 Léčiva jsou léčivé látky, které by měly mít pozitivní účinky na zdraví člověka  Léčiva mohou mít různou cestu podání injekčně (do svalu, do žíly, podkožně),
Mikroživiny jsou vedle makroživin (sacharidy, tuky, bílkoviny) nezbytnou částí našeho jídelníčku. minerály Mikroživiny jsou tvořeny vitamíny. Tyto látky.
N ÁZEV ŠKOLY : SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA, LOUNY PODĚBRADOVA 640, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE AUTOR : MGR. JANA ZELINKOVÁ NÁZEV MATERIÁLU: VY _32_INOVACE_15_NEBEZPEČNÉ.
Vitamíny Jejich funkce a kde je najdeme VY_32_INOVACE_05_36.
Potrava
VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
MÍZNÍ SOUSTAVA.
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
BIOLOGICKÉ HODINY V NAŠEM TĚLE
VY_52_INOVACE_01_Organizmy lidských sídel – učební text
BIOLOGICKÉ HODINY V NAŠEM TĚLE
seminář a praktika z chemie
= přeměna látek a energií
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
15 DŮVODŮ PROČ SI DÁT DENNĚ PIVO
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
BIOLOGICKÉ HODINY V NAŠEM TĚLE
ZDRAVÁ VÝŽIVA VLIV VÝŽIVY NA ZDRAVOTNÍ STAV LIDÍ
BIOLOGICKÉ HODINY V NAŠEM TĚLE
Vitamíny Přírodní látky složité látky převážně rostlinného původy
Transkript prezentace:

Co s chemií kolem nás?

Očistite sa! Detoxikácia organizmu je reálna vec! Je to proces odstraňovania a neutralizácie toxických látok nahromadených v organizme najmä počas zimných mesiacov. Prečo k týmto "zimným nánosom” dochádza? pretože v zime jeme v oveľa väčšej miere údeniny a mastné potraviny, nadbytok živočíšnych potravín, tuku, cukru a výrobkov z bielej múky, pijeme viac nápojov s obsahom kofeínu a alkohol. V zime aj svaly ležia na gauči a pracuje len palec – prepína televízne kanály. A to je málo na to, aby “svalová pumpa” vytláčala odpadové látky z tela a tak sa tam hromadia. Okrem toho stres z nedostatku slnečného svetla, postupný deficit vitamínov a vlákniny, prípadné užívanie liekov (Vás nebolieva hlava?) – a už je na svete problém s únavou a spánkom, oslabenou imunitou, poruchami koncentrácie, bolesťami hlavy a kĺbov. Zmeny nálady až agresivita, zhoršenie alergických príznakov, atopického ekzému a psoriázy, zápcha a poruchy trávenia a – samozrejme, erektilná dysfunkcia sú prejavom bioakumulácie toxických vplyvov. Niektoré z uvedených príznakov môžu byť spôsobené aj vážnym ochorením, ale často stačí svojmu telu dopriať nieľko dní alebo pár týždňov detoxikačnej kúry a veľa týchto nešpecifických problémov mizne… Má to však jednu podmienku: použitá detoxikačná metóda musí zodpovedať biologickým princípom. Najlepšie je, keď takúto detoxikačnú kúru absolvujete pod dohľadom lekára, pretože po svete sa pohybuje čoraz viac “predavačov šťastia”, ktorí Vám budú robiť analýzu vlasov, donekonečna opakovať črevné sprchy, predávať zázračné detoxikačné kvapky, robiť zázračné manipulácie energetickým poľom a podobné "spoľahlivosti". Detoxikácia JE reálna vec a môže byť veľmi účinná, ak si dáte poradiť.   MUDr.Igor Bukovský, PhD. Ambulancia klinickej výživy 02/577 866 26

ZDROJE ZNEČIŠTĚNÍ lidského těla - Chemizace životního prostředí (Pesticidy, herbicidy, fungicidy, chemické nátěry, umělá hnojiva…) - Plynné exhalace (CO, SO2, PbO, aroma- tické uhlovodíky, KOUŘENÍ - nikotin, dehet, benzopyren)

Kosmetické bakteriocidní a fungicidní substance - Průmyslové produkty (azbest, radon, nikl, chrom v cementu a pracích prášcích) Kosmetické bakteriocidní a fungicidní substance Konzumace léků a drog (ČR - zvýš.spotřeba ATB, analgetik, psychofarmak, kardiotonik i vitamínů) Každý 20. občan musí být přijat k nem. pobytu s celkovou nebo kožní lékovou reakcí. 20 % ošetření jsou jen nápravou nežád.účinků léků. Nebezp.interakce, léky ve velkochovech . - Potrava - maso, raf.tuky, sýry, alkohol (Strava tvoří největší část chemického sousedství člověka. Ovlivňuje nás až ze 60%. Živ.produkty jsou 14 x více kontaminovány, než rostlinné.)

PŘÍSADY V POTRAVINÁCH - látky, na zlepšení nebo upravení chem. vlastností, nutriční a senzorické hodnoty, či chránící před zkažením. Potravinářská chemie nejprve zničí KVAL.VÝŽIVOVÉ HODNOTY jídla a pak je chemicky načančá, aby dráždily chuť a dlouho vydržely. Člověk je jediný tvor, který svou potravu zničí, než ji sní. Každá potr.je v přírodě DOKO- NALE VYVÁŽENÁ pouze v CELISTVÉM STAVU. Je těžké najít oplatek,limonádu,jogurt či sirup bez ADITIV. Od dětství tak dostáváme KVANTA CHEMICKÝCH LÁTEK.

Hranice aditiv se určuje podle množství, jež vyvolá u zvířat rakovinu či otravu. Dávka/100 = přípust.denní mez. Zvířata tolerují smrtelné jedy (morče strychnin, ovce arzén, králíci jedovaté houby). 20 x Potraviny obsahují desítky CIZORODÝCH látek, jejichž účinek může být KUMULATIVNÍ (součtový) nebo SYNER-GICKÝ (vzáj. násobný). I když obsahují látky v podprahovém množství, mohou se vzájemně umocňovat a vyvolat rakovinu. Využití vit. a min. v těle řídí exogenní a endog.enzymy. Pouze v neupravené stravě spolupůsobí BIOLOGICKY AKTIVNÍ látky PLNĚ. Mrtvá strava bez enzymů a vitál.látek snižuje OBRANYSCHOPNOST. Onkologové a výživáři varují: “Bezpečné množ-ství CHEM.LÁTEK v potravinách je NULOVÉ

Vyvolávající rakovinu: ADITIVA Vyvolávající rakovinu: E 113,142, 210-17,239, E123 USA a Rusko zakazuje (gum.med- vídci,čok.čočka,Zoit-jogurt, Iglo-rybí prsty, omáčky) Některé škodlivé látky E 621-23 glutaman sodný (dochuc.masa, polévek, magi, vegeta) genet.poškození, bol.hlavy, poškoz.mozku. (Solčanka) SACHARIN – alerg.reakce kůže,srdce a tráv.traktu, rak.moč.měchýře (kys.smetana, sýr, jogurt,pudink. dezerty, dět.výživa, naklád.zelenina) HLINÍK (sýry, mouka-hrudkování, zub.pasty) Alzheimer.chor.,Ledvin. a tráv.prob., vředy

DŘEVĚNÉ (adsorpční) UHLÍ UHLÍK, vytvořený spálením organického materiálu Je to BEZKONKURENČNÍ ČISTÍCÍ PROSTŘEDEK ADSORBUJE: - TOXINY - BAKTERIE - PLYNY - CIZÍ BÍLKOVINY - HNIS - TĚLESNÝ ODPAD - KARCINOGENY - CHEMIKÁLIE - VIRY - LÉKY do MNOHONÁSOBKU SVÉ VÁHY - tak detoxikuje organismus.

Jak funguje? Pomocí elektrostatických sil a sací schopnosti kapilár na zrníčcích má schopnost ADSORBOVAT TOXICKÉ LÁTKY z organizmu, které jsou v nestrávené formě spolu s uhlím odstraněny z těla. Je rozdíl odsorbovat a absorbovat !!!

1) CARBO ANIMALIS - z kostí, krve a těla zvířat Obsahuje: 11 % Uhlíku 9 % Uhličitanu vápenatého 78 % Fosforečnanu vápenatého 2) CARBO VEGETABILIS - z tvrdého dřeva (vrba, borovice, eukalyptus, dub) Obsahuje: 90 % Uhlíku 1 cm3: 1000 m2 adsorpční plochy 8 x více, než živočišné uhlí

POKUSY: * 1773 Schelle - pokus se rtutí * 1793 Karl Hagan - první vědecké potvrzení působení adsorpčního uhlí * 1813 Fr.chemik Bertrand - požil 5g Arseniku - přežil bez následků * 1830 Lékárník Touery - polknul před Fr.lékařskou akademií 1g Strychninu (10 x smrtelná dávka) s 15g uhlí - přežil

VÝROBA: Běžné dřevěné uhlí: - spálením dřeva v ohništi a jeho posekáním a rozmělněním Aktivované uhlí: - pálením při teplotě 600 oC bez přístupu vzduchu, na konci vstříknutím páry - vytvoří se rozsáhlá vnitřní síť drobných pórů = zvýšení adsorpční plochy molekul - 3 - 4 x se zvýší schopnost vázat jedy

* Může uhlí adsorbovaný jed v těle opět uvolnit? Ne, jedině za teploty 350 oC „Adsorpce“= přichycení látky k povrchu jiné látky. Zabraňuje následnému uvolnění jedů do organismu. * Jakou dávku potřebujeme? Vždy 8 -10 x vyšší než byla dávka požitého jedu a) Aktivované uhlí: 1 cm3 = 1000 m2 (plocha 1/2 fotbalového hřiště) b) Běžné dřev.uhlí: 3 až 4 x větší dávku

Vnitřní použití: PŘÍPRAVA: 1 polévková lžíce do 1/4 l vody Při cestování: tobolky Čárkll – v lékárně 2 tobolky – zapít vodou

Vnitřní použití: 1) Otravy - prášky, houby, jiné jedy. Adsorbuje: pesticidy (DDT), kyanid,alkohol, kokain, nikotin, morfin, louh, chinin, těžké kovy (Pb,Ag,Li,Hg...) aj. 2) Trávící problémy - průjmy, plynatost, zvracení, nevolnost, pálení žáhy, horečka způsobená toxiny v 1.fázi infekce, cholera.. 3) Jiné zdravotní potíže - vysoká hladina cholesterolu a krevního cukru, anémie u rakovin, toxicita krve, záněty, zranění, žloutenka... 4) Použití v ústech - při bolesti v krku, špatný dech, zduřelé mandle, pro zuby

Zábal z uhlí a lněného semínka Vnější použití: 1) Lázeň - 2 až 5 hrstí uhlí do lázně Pro kousnutí hmyzem, nemoci jater, ledvin - hepatitída... 2) Zábal - namíchat prášek a pojidlo 1 : 2 a nanést na ubrousek s igelitem. Překryjeme dalším ubrouskem. Po kousnutí hmyzem (měnit po 30 min.), záněty (kloubů, revmatická artritida, z.očí, stř.ucha, hrtanu, dělohy) bolest př. u rakoviny, mening., encefalitida, otoky, hnisající a pohmožděné rány. 3) Výplachy, klystýry - při začínající rakovině dělohy, střevních problémech (Simple use - pro poševní výplachy) Zábal z uhlí a lněného semínka

OPATRNOST V TĚCHTO PŘÍPADECH: - Zácpa Adsorpce životu nezbytných léků Vdechnutí Při žaludečních problémech (peptické vředy, vředová kolika, zvracení) - použijte odstátou vodu „Jedním z nejúčinnějších léků je dřevěné uhlí jako zábal. Nejlépe s odvarem z vodilky. Doporučila jsem to když nemocní trpěli bolestí a lékař mi svěřil, že již brzy zemřou. Pacient usnul a po aplikování zábalů došlo k obratu a uzdravení. Na pohmožděná zranění se zánětem, jsem předepsala tento lék s perfektním úspěchem. Toxické výpotky zánětu byly odstraněny, bo-lest ustoupila a nastal proces léčení. Zábalem se uklidní i silně zanícené oči. Je to silný prostředek, jež odstraňuje jedy z těla“Lt 82,1897/MS.162, 1897

„Pán nás tu nezanechal bez jednoduchých léků, které nezatěžují systém škodlivými vedlejšími účinky, jako mnohé chemické léky.“ Dopis 90, 1908 I kdyby vaše hříchy byly jako šarlat, zbělejí jako sníh, i kdyby byly rudé jako purpur, budou bílé jako vlna. Iz. 1, 18

ZÁZRAČNÁ HLÍNA Výtažky z hlíny mají ANTIBAKTERIÁLNÍ vlastnosti a pro- jevuje se u nich vlastnost VÁZÁNÍ TOXINŮ. Tím pomáhají obranným mechanismům těla. - Hlína obsahuje BOHATOU ZÁSOBU MINERÁLŮ - Vyrovnává RADIOAKTIVITU v těle - Přitahuje TOXINY - ve větší míře, než sama váží 1 g hlíny má adsorpční plochu 800 m2 - Adsorbuje VOLNÉ RADIKÁLY v krvi, neutralizuje dusičnanové odpady, působí správné PH krve - Nejlépe funguje s vodou nebo jako želé

POUŽITÍ: BAHENNÍ OBKLADY: na štípnutí hmyzem, akné, zánět spojivek, bolavá místa na kůži, vředy, proti průjmu i zácpě, hemeroidy KOUPELE: 39 oC - antibakteriální účinky (vnitřní i po- vrchové infekce, odstraňují bolest a redukují otoky např. u rakoviny, regenerují tkáně, stimulují tvorbu krve, alkalizují moč, podporují vylučování toxinů (kys.močovou z krve), stimulují metabolismus a absorbci zámětlivých ložisek, proti celulitýdě. - pomáhají při EKZÉMU, kožních vyrážkách, neuritídě, jaterních a ledvinových nemocech, artritidě, dně, lupus, ischiatické bolesti...

VYBAVENÍ: - VANA na slunci nebo v koupelně - PLASTIKOVÁ FOLIE na posteli - HLÍNA - po odstranění povrchové vrstvy půdy; bez štěrku a písku, může být JÍL - TEPLÁ VODA - na vytvoření hmoty podobné máslu

POSTUP PROCEDURY A/ Ve vaně se ponoříme do bahna B/ Na posteli přikryté folií: 1) Na tělo natírat 1-2 cm vrstvu bahna (možno přikrýt plastikem, aby nevyschla) 2) Doba trvání procedury od 20 minut do 6 hodin 3) Bahno použít maximálně 3 x 4) Po lázni či zábalech se osprchovat

Vnitřní použití - Čistý jíl (argille, kaolín…) proti nachlazení, trávící obtíže, krvetvorba, proti zánětům, DETOXIKACE, alergie. - 1 čajovou lžičku jílu rozpustíme v 1 sklenici vody - Opakujeme po 6 hodinách

PROČIŠŤOVAČ ORGANISMU VLÁKNINA - PŘIROZENÝ PROČIŠŤOVAČ ORGANISMU Detoxikuje trávící trakt a po navázání jedů vychází nestrávená z těla ven.

Psycho-somatické vztahy DUŠEVNÍ ZDRAVÍ TĚLESNÉ ZDRAVÍ SPOLEČENSKÉ ZDRAVÍ DUCHOVNÍ ZDRAVÍ

Bohu záleží na našem zdraví Ježíš Kristus je stejný - včera, dnes i navěky. On je stále tímtéž soucitným Lékařem, jako za dnů své pozemské služby. „Proste a bude Vám dáno.“ Bible