Ochrana duševního vlastnictví

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vyskytuje se ve třech rovinách:
Advertisements

OCHRANA DUŠEVNÍHO VLASTNICTVÍ v České republice a EU
Zákon o ochranných známkách v České republice
Pole u patentu - změny Kód vydavatele patentu C11$v
Majetek a vlastnictví.
Ochrana průmyslového vlastnictví a patentové informace
Evropská soukromá společnost s r. o
Patenty Na co dávat pozor při zápisu
Seminář Inovační potenciál ČR a programy EUREKA a Eurostars Evropský patent – aktuální vývoj ochrany Mgr. Petr Novotný 11. září 2013.
M11: Duševní a průmyslové vlastnictví a jeho ochrana
FIT ČVUT v Praze Právo a informatika Mgr. František Šejnost
OCHRANA DUŠEVNÍHO VLASTNICTVÍ
Program INOVACE Projekty na ochranu práv průmyslového vlastnictví
Úřad Průmyslového Vlastnictví Česká republika Úřad Průmyslového Vlastnictví Česká republika Několik poznámek k ochraně technických.
FIT ČVUT v Praze Právo a informatika Mgr. František Šejnost
Technická normalizace v České republice 1.Tvorba českých technických norem 2.Mezinárodní spolupráce 3.Postavení českých technických norem.
Autor:Pavlína Krejčí Předmět/vzdělávací oblast:Základy společenských věd Tematická oblast:Člověk a právo Téma:Právo v oblasti duševního vlastnictví Ročník:1.a.
Výrobek a jeho životní cyklus
HMOTNÉ A DUŠEVNÍ VLASTNICTVÍ
Průmyslové vlastnictví a licence při podnikání
Poslední přednáška Výběr ze zbývajících kapitol. Co nám zbývá Inovace Operační management CRM.
Patentové právo II JUDr. Pavel Koukal, Ph.D..
Právo průmyslového vlastnictví
ÚřadPrůmyslovéhoVlastnictví Česká republikaČeská republika Josef Kratochvíl Úřad průmyslového vlastnictví a podpora mezinárodní konkurenceschopnosti.
KVARTÉR - VĚDA A VÝZKUM. Interaktivní graf výdajů na vědu a výzkum.
FIT ČVUT v Praze Právo a informatika Mgr. František Šejnost
Marketingové řízení zahraničního obchodu Katedra řízení podniku Téma 12 – Nakládání s průmyslovým vlastnictvím v ČR a legislativa EU.
MARKETINGOVÝ MIX.
Změna v úpravě práv duševního vlastnictví po rekodifikaci Mgr. Mikuláš Vargic.
Ochrana a ohodnocování duševního vlastnictví
Typy duševního vlastnictví a jejich ochrana
ÚŘAD PRŮMYSLOVÉHO VLASTNICTVÍ Domů Helpdesk Mail Hledání Mapa stránek 13 Duben, 2008Elektronické podávání Průmyslová práva Zahraniční patentové úřady Formuláře.
Ochrana duševního vlastnictví
Modul C1 - Systémy právní ochrany duševního vlastnictví
Význam průmyslově právní ochrany pro transfer technologií
Předkládá: Ing. Dana Kreizlová Ředitelka Centra transferu technologií Patentový a známkový zástupce CENTRUM TRANSFERU TECHNOLOGIÍ, Název projektu:
Ing. Silvie Ševčíková VŠB-TU Ostrava
Patentové informace o nových technických řešeních Miroslav Paclík ÚŘAD PRŮMYSLOVÉHO VLASTNICTVÍ
Novinky v oblasti ochrany průmyslového vlastnictví Josef Kratochvíl Úřad průmyslového vlastnictví Praha,
Ochrana duševního vlastnictví a design
Směrem k jednotnému digitálnímu trhu - harmonizace práv duševního vlastnictví JUDr. Jiří Čermák Baker & McKenzie, v.o.s., advokátní kancelář 12. září 2012.
Mezinárodní ochrana duševního vlastnictví
Práva k nehmotným statkům. Evropský patent. Licenční smlouvy. JUDr. Dana Ondrejová, Ph.D.
Základy koncernového práva MV608K Právo obchodních společností 1.
Autorské právo Autorské právo (anglicky copyright law) je odvětví práva, které se zabývá právními vztahy uživatelů a tvůrců tzv. „autorských děl“ k příslušným.
Regionální značka Jako ochranná známka Mgr. Ladislav Drobníček.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_ICT_I_S1_03.
„Autorská práva související s používáním fotografií, obrázků a map“ Mgr. Karel Švercl, právník Odboru rozvoje, fondů EU, cestovního ruchu a sportu Krajského.
Anotace: Materiál je určen pro 1. ročník studijního oboru Provoz a ekonomika dopravy, předmětu Zbožíznalství, inovuje výuku použitím multimediálních pomůcek.
Právo a informatika Václav Jirovský Gymnázium prof. Jana Patočky Jindřišská Praha 1
Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost Kateřina Čočková, regionální projektová manažerka.
Gymnázium Šternberk Petra Hudáková, Lucie Brablecová, Aneta Jelínková, Martin Michalík
ANOTACE Zjistit, co je majetek, jaké jsou druhy majetku a jak ho lze získat. Vysvětlit žákům, co to je vlastnictví a kdo může být vlastníkem. Objasnit.
Práva duševního vlastnictví 1 Hradec Králové Datum CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o. Hradecká 1151, Hradec Králové.
Ochranné známky První směrnice č. 89/104/EHS, kterou se sbližují právní předpisy členských států o ochranných známkách Zákon č. 441/2003 Sb. o ochranných.
Aspekty hromadné žaloby z pohledu evropského a mezinárodního práva a Prezentace možnosti zahájení rozhodčích řízení na základě bilaterálních dohod o vzájemné.
Jak chránit obchodní značku na trhu EU?
PATENTY ANEB CO DĚLAT, KDYŽ ČLOVĚKA NĚCO NAPADNE….
OCHRANA PRŮMYSLOVÝCH PRÁV
Management napříč kulturami Katedra řízení podniku
Duševní vlastnictví - mezinárodní a evropská ochrana
Ochrana průmyslového vlastnictví
PRŮMYSLOVĚ-PRÁVNÍ STRATEGIE
Publikace versus patenty, úskalí licencování
IAS 38 Nehmotná aktiva.
DUŠEVNÍ VLAStNICTVÍ Kateřina Dušáková.
Úvod do ochrany výsledků tvůrčí činnosti a práva autorského
Šedá literatura - patenty
Ochrana duševního vlastnictví
Transkript prezentace:

Ochrana duševního vlastnictví ochranné známky (značky), průmyslové vzory, autorská práva, patenty.

Registrace duševního vlastnictví v ČR Úřad průmyslového vlastnictví plní především funkci patentového a známkového úřadu. Rovněž působí jako specializované informační centrum. ochranné známky, průmyslové vzory, patenty a užitné vzory. LICENCE – licenční smlouva - převod buď autorských práv ochranné známky průmyslového vzoru patentu na jiný subjekt

Registrace ochr. známky a průmyslového vzoru v EU Registrace v OHIM – Office of Harmonization for the Internal Market (Úřad pro harmonizaci na vnitřním trhu). Sídlo v Alicante (Španělsko). Zajistí překlad do 20 jazyků. Vydávají věstník (i elektronicky)

Ochranná známka – obchodní značka (trademark, brand) Smyslem známky je identifikovat produkt. Nehmotný majetek firmy. Příslib zákazníkovi (kvality, dobré reputace). Značky národní, společenství. Konkurenční výhody (snižuje marketingové náklady, obchodní lavírování – regál). Forma – slova, grafika, 3D, zvuk, kombinace barev, hologramy.

Silná znánka poskytuje Loajalitu klienta (i s vyšší cenou) Důvěryhodnost Odlišení, rozdílnost Při novém výrobku ji zákazník věří Zákazník odpouští chyby firmy Akcie takové firmy mají vyšší tržní hodnotu Kvalitní značka přivádí věrné zákazníky

Registrovaná ochranná známka je označována symbolem R v kroužku - ®, (R) - Právo značky se jmenuje CTM Regulation (Comunity Trade Mark). Cena 1600 EUR. Dá se chránit pořád. Obnovuje se každých 5 let.

Průmyslový vzor Týká se vzezření produktu složené z linií, materiálů. Chrání vzhled, ne technickou funkci ani schopnost odlišit se od jiných. Požadavek: novost dizajnu!!!!!!! Lze pouze 4 x obnovit. Cena 2500 EUR.

Autorské právo (copyright) Je právo, které chrání nároky tvůrců tzv.autorských děl, tzn. spisovatele, hudebníky, filmaře, programátory … Je to ochrana před neoprávněným využíváním jejich tvorby (po dobu jejich života + 70 let po smrti). Prostřednictvím autorského práva poskytuje zákon po jistou omezenou dobu autorům výlučnou možnost rozhodnout o využívání jejich děl.

Autorské právo Jedinečný výsledek tvůrčí činnosti autora. Autorské právo je v Česku ošetřeno autorským zákonem (zákon č. 121/2000 Sb.), v mezinárodním právu je základem několik mezinárodních úmluv . Fakt, že dané dílo je chráněným autorským dílem, se často signalizuje symbolem © následovaný rokem a jménem autora. Tento symbol má však v Česku (i ve většině jiných zemí) pouze ryze informativní význam – dílo je plně chráněno i tehdy, není-li to na něm nijak uvedeno. © 2010, Adamec, V.

Patent Je zákonná ochrana vynálezů zaručující vlastníkovi patentu výhradní právo k průmyslovému využití vynálezu. V Česku udělování patentů upravuje zákon č. 527/1990. Patenty jsou udělovány na vynálezy, které splňují tyto tři podmínky: novost vynálezecký krok průmyslová využitelnost

Vynález Vynález se považuje za nový, jestliže není součástí stavu techniky. Stavem techniky je všechno, co bylo zveřejněno přede dnem přihlášení patentu, ať již v České republice nebo v zahraničí. Proto se dělá tzv. průzkum novosti. Za vynálezy se nepovažují zejména : objevy, vědecké teorie a matematické metody, pouhé vnější úpravy výrobků, plány, pravidla a způsoby vykonávání duševní činnosti, software, pouhé uvedení informace.

Patent Majitel patentu má výlučné právo vynález využívat (tj. výrobek vyrábět, uvádět do oběhu nebo upotřebit postup), dále poskytnout souhlas k využívání vynálezu jiným osobám (např. licenční smlouvou) a má právo převést patent na jinou osobu. Proto, aby patent zůstal v platnosti, je nutno platit tzv. udržovací poplatky, a to každých 5 let v každém státu zvlášť. Maximální možná délka patentové ochrany je 20 roků. Udělení ochranného dokumentu trvá i 3 roky.

Patent EU Je připravena legislativa pro zavedení tzv. patentu EU. Tato úprava by znamenala snížení nákladů na patentování v jednotlivých zemích a posílení právní jistoty evropských podniků obecně. Dosud však předpis nezískal dostatečnou politickou podporu potřebnou k přijetí. Je připravena i jiná alternativa – „Dohoda o vzájemném uznávání patentů členských zemí“.

Mezinárodní systém ochrany patentů Mezinárodní přihláška PCT (Patent Cooperation Treaty) u Mezinárodního úřadu Světové organizace duševního vlastnictví v Ženevě nekončí udělením mezinárodního patentu. Ten jako takový neexistuje. Výsledkem je svazek potenciálních patentů platných v předem určených (designovaných) členských státech Smlouvy o patentové spolupráci (PCT), které je však třeba následně přihlásit v jednotlivých zemích.

Česká republika je signatářem smlouvy PCT od roku 1993. Výhoda PCT - podání jediné mezinárodní přihlášky má tytéž účinky jako podání národních přihlášek ve všech smluvních státech. Nevýhoda – po světové kladné rešerši nutno aktivovat samostatně v jednotlivých státech. http://www.wipo.int/pct/guide/en/gdvol1/annexes/annexa/ax_a.pdf - smluvní státy

Mezinárodní a národní fáze PCT Provádí se formální průzkum mezinárodní přihlášky jediným patentovým úřadem (přihláška je podrobena mezinárodní rešerši). To představuje tzv. mezinárodní fázi řízení PCT, na kterou navazuje tzv. národní fáze, která již probíhá před jednotlivými patentovými úřady designovaných smluvních zemí, a která v kladném případě končí udělením patentu a jeho zveřejněním v jednotlivých zemích.

Přihlašování vynálezů na základě Úmluvy o udělování evropských patentů ČR přistoupila 1. července 2002. Podává se jediná evropská patentová přihláška, ta se zkoumá na základě jednotného, evropského patentového práva u Evropského patentového úřadu v Mnichově. Pokud předmět přihlášky splní podmínky patentovatelnosti, Evropský patentový úřad evropský patent udělí, ale pouze pro ty státy, které přihlašovatel v přihlášce určil. Podobně jako u PCT jde v podstatě o svazek národních patentů, jejichž vymáhání podléhá jurisdikci jednotlivých zemí. Nejde tedy o jednotný patent soudně vymahatelný na úrovni EU .

Evropský patentový úřad nechá proběhnout po dobu 9 měsíců tzv Evropský patentový úřad nechá proběhnout po dobu 9 měsíců tzv. odporové řízení – námitky proti udělenému patentu. Jakmile dojde k udělení evropského patentu, musí jeho majitel provést validaci, což znamená, že musí podat u úřadů pro průmyslové vlastnictví jednotlivých států překlad patentového spisu do úředního jazyka státu a zaplatit administrativní poplatek.