KARTOGRAFICKÉ ZOBRAZOVACÍ ZPŮSOBY

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kartografická zobrazení použitá na mapách ČR.
Advertisements

GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
Povrch Země je pokryt pomyslnou sítí čar poledníků a rovnoběžek
* Kužel Matematika – 9. ročník *.
Kartografická zobrazení
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM
Kartografické zobrazení zemí EU
Kartografická zobrazení
T.A. Edison Tajemství úspěchu v životě není v tom, že děláme, co se nám líbí, ale, že nacházíme zalíbení v tom, co děláme.
Jméno autora: Mgr. Zdeněk Chalupský Datum vytvoření:
Optické zobrazování Optický obraz Skutečný obraz b) Zdánlivý obraz.
Geometrická podstata map
KARTOGRAFIE.
Určování zeměpisné polohy
Zeměpisná poloha 6. října 2005.
ROTAČNÍ PLOCHY Základní pojmy
EKO/GISO – Kartografická zobrazení
Antropogenní vlivy na přírodní sféru
nerozvinutelné (zborcené) Zborcený rotační hyperboloid.
KŘOVÁKOVO ZOBRAZENÍ Hlávka Miroslav.
Hospodářský význam oceánu
„Výuka na gymnáziu podporovaná ICT“.
Hádej obrázek – měřidla délky
Martin VRZALA. * Energetika * Primární energetické zdroje * Obnovitelné energetické zdroje.
Těžební průmysl Martin VRZALA.
Mapové zobrazení.
ZPRACOVATELSKÝ PRŮMYSL
Kartografie a DPZ Kartografická zobrazení. Fyzický povrch Země, která je nepravidelným tělesem kouli podobným a nelze ji proto matematicky definovat,
GEOGRAFIE DOPRAVY II. Martin VRZALA.
Atlantský a Severní ledový oceán
EVROPA Martin VRZALA.
Zeměpisná poloha.
Zobrazování soustavou s dvěma lámavými plochami v paraxiálním prostoru
Kartografie Zeměpisné souřadnice, GPS Typy kartografických zobrazení
POHYBY ZEMĚ Martin VRZALA.
Svět na mapě Materiál byl vytvořen v rámci projektu
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd zaměření VM:6. ročník – Člověk a příroda – Zeměpis – Glóbus- model Země autor VM:Ondřej.
Rozvoj v poznání světa přispěly objevné cesty
Autor: Mgr. Helena Nováková
Afrika Jižní Afrika I. Jan Dušek.
Zeměpisná síť I. Jan Dušek.
Těžební průmysl II. Martin VRZALA.
Tichý a Indický oceán Martin VRZALA.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
VLIV PRŮMYSLU NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ
Kartografická zobrazení
GEOGRAFIE DOPRAVY III. Martin VRZALA.
ORIENTACE NA ZEMI zeměpisné souřadnice
RAKOUSKO Martin VRZALA.
Přírodní podmínky Evropy
Přednáška č. 4 Kosoúhlé promítání Opakování Mongeova promítání.
PAMÁTKY UNESCO Martin VRZALA.
Geometrická podstata map
Kartografie Láďa Mráz.
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM
Geografie cestovního ruchu
POLSKO I. Martin VRZALA.
GEOGRAFICKÁ TOPOGRAFIE A KARTOGRAFIE. KARTOGRAFIE „Věda zabývající se konstrukcí a obsahem map zemského povrchu, jejich používáním, rozmnožování a.
ČÍSLO PROJEKTU: 1.4 OPVK AUTOR: Mgr. Jana Neugebauerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_09_ZEMĚPISNÉ SOUŘADNICE 1 ROČNÍK: 6. ročník ZŠ VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Aleš Čech Název DUM: VY_32_Inovace_ opakování učiva 6. ročníku Název sady: Zeměpis 7. ročník Číslo.
* Název školy : Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov * Autor : Mgr. Irena Nešněrová * Datum : září 2012 * Název :VY_52_INOVACE_5.2.4.
Kartografická zobrazení Blanka Hofmanová.  způsob, jakým převádíme zobrazení povrchu Země do roviny (= mapa)  nutné převést na rozvinutelnou plochu.
úvod a kartografická zobrazení
KUŽEL A JEHO POVRCH VY_42_INOVACE_ 31_02.
Kružnice Vypracoval: Mgr. Lukáš Bičík
Práce s mapou Anotace: Materiál je určen k výuce vlastivědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základy orientace na mapě a glóbusu, práce s mapou, kompasem.
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Jiří Svoboda
GEOGRAFICKÁ KARTOGRAFIE A TOPOGRAFIE
Geodetické souřadné systémy
Tělesa NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou, Smetanova 123 Autor: Eva Valentová NÁZEV: VY_32_INOVACE_301_Tělesa Téma: Geometrie.
Transkript prezentace:

KARTOGRAFICKÉ ZOBRAZOVACÍ ZPŮSOBY Martin VRZALA

Obsah 1. Kartografické zobrazovací způsoby 2. Azimutální zobrazení 3. Válcové zobrazení 4. Kuželové zobrazení 5. Zobrazení

1. Kart. zobraz. způsoby K čemu se kart. zobrazovací způsoby používají ? jsou to způsoby, kterými zobrazujeme zemský povrch do roviny při zobrazování zemského povrchu do roviny se nejvíce používají zobrazení na rozvinutelné plochy rovná plocha plocha pláště válce plocha pláště kužele Pokus se vyjmenovat některé rozvinutelné plochy.

Podle obrázku v atlase vysvětli toto zobrazení ? 2. Azimutální zobrazení Podle obrázku v atlase vysvětli toto zobrazení ? zobrazovací plochou je rovina, která se Země dotýká v jednom bodě např. v póle – poloha normální na rovníku – poloha příčná v libovolném bodě – poloha obecná

Kde bude největší a kde nejmenší zkreslení ? 2. Azimutální zobrazení Podle obrázku v atlase vysvětli, jak bude vypadat obraz poledníků a rovnoběžek. obraz poledníků se projeví jako svazek paprsků vycházejících z bodu dotyku obraz rovnoběžek se projeví jako soustředné kružnice nejmenší zkreslení je v bodě dotyku největší zkreslení je v oblasti nejvzdálenější od bodu dotyku Kde bude největší a kde nejmenší zkreslení ?

Podle obrázku v atlase vysvětli toto zobrazení ? 3. Válcové zobrazení Podle obrázku v atlase vysvětli toto zobrazení ? zobrazení na plášť válce obraz poledníků a rovnoběžek tvoří pravoúhlou geografickou síť Podle obrázku v atlase vysvětli, jak bude vypadat obraz poledníků a rovnoběžek.

Kde bude největší a kde nejmenší zkreslení ? 3. Válcové zobrazení Kde bude největší a kde nejmenší zkreslení ? nejmenší zkreslení je na rovníku (v bodě dotyku) nejvíce jsou zkresleny póly

Podle obrázku v atlase vysvětli toto zobrazení ? 4. Kuželové zobrazení Podle obrázku v atlase vysvětli toto zobrazení ? zobrazujeme na plášť kužele obraz poledníků se zobrazí jako část svazku paprsků vycházejících z bodu dotyku obraz rovnoběžek jako část soustředných kružnic Podle obrázku v atlase vysvětli, jak bude vypadat obraz poledníků a rovnoběžek.

4. Kuželové zobrazení toto zobrazení se nejčastěji používá pro 50°s. z. š. nebo pro jinou dotykovou rovnoběžku

Zobrazení plochojevné – zachovány plochy, zkresleny délky a úhly úhlojevné – zachovány úhly, zkresleny jsou délky a plochy délkojevné – zachovány délky, zkresleny plochy a úhly

Seznam použitých zdrojů SMOLOVÁ, Irena a Miroslav VYSOUDIL. Zeměpis na dlani. 1. vyd. Olomouc: Rubico, 2003, 124 s. Na dlani. ISBN 80- 858-3988-1. Školní atlas světa. 3. vyd. Redaktor Jan Ptáček. Praha: Kartografie Praha, 2011, 1 atlas (176 s.). ISBN 978-807-3930- 745.