Předkrmy z těst Střední odborná škola Otrokovice

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní výpočty mzdy Střední odborná škola Otrokovice
Advertisements

Ocelové zárubně Střední odborná škola Otrokovice
autor Mgr. Alena Marková
Použití luštěnin v kuchyni
Charakteristika výrobků studené kuchyně
Chuťovky, chlebíčky, obložená vejce
Společné stravování Střední odborná škola Otrokovice
Použití obilovin v kuchyni
Vlastnosti posloupností
Rozdělení zeleniny Střední odborná škola Otrokovice
Exponenciální rovnice řešené pomocí logaritmů
Kovové výrobky – z litiny, mědi, hliníku
Servisní prohlídky – druhy, úkony
Pokladní doklady Střední odborná škola Otrokovice
Rozvaha – sestavení Střední odborná škola Otrokovice
Podávání kaviáru a předkrmů z ryb
Pečení rostlinných a živočišných potravin Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak,
Dvojitá okna deštěná Střední odborná škola Otrokovice
Obložkové zárubně Střední odborná škola Otrokovice
DHM – degresivní odpisy
Střední odborná škola Otrokovice
Účelové stravování Střední odborná škola Otrokovice
Jednotrubkový rozvod Střední odborná škola Otrokovice
Spojka třecí kotoučová – diagnostika
Účtování materiálových zásob, způsob B
Rozvaha – princip Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie Vašíčková.
Účtování nákladů – příklady souvztažností
Cestovní ruch – charakteristika, členění Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak,
Vaření – rozdělení, způsoby
MS-Excel – financování školního výletu
Posloupnosti – základní pojmy Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.
Smažení – rozdělení, způsoby, předběžná úprava potravin
Mísy, úprava mís, doplňky a zdobení
Studené předkrmy Střední odborná škola Otrokovice
Pečení – rozdělení, způsoby
Dušení potravin Střední odborná škola Otrokovice
Úvodní lekce do programu Excel Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PaedDr.
DHM – další způsoby pořízení Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie.
Nápravy – druhy, diagnostika závad
Kontrola tlumičů pérování
Brzdy – kontroly, závady a opravy
Příklad na zpracování účetních dokladů
Snellův zákon lomu Střední odborná škola Otrokovice
Montáž otopných těles Střední odborná škola Otrokovice
Rozvaha – řešení bilanční rovnosti
Zpracování obilovin Střední odborná škola Otrokovice
Ostatní tepelné úpravy
Vaření rostlinných potravin Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Milena.
Potraviny rostlinného původu
Word – obrázek v textu Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PaedDr. Pavel.
Souvislý příklad na zásoby
Konstrukce otočných a posuvných vrat
Realizace logických obvodů
Typy a výpočty hospodářského výsledku
Vaření živočišných potravin
Kola a pneumatiky – montáž a kontrola
DHM – lineární odpisy Střední odborná škola Otrokovice
Okna zdvojená Střední odborná škola Otrokovice
Aritmetická posloupnost – základní pojmy
Slovní úlohy řešené pomocí rovnic Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.
Obst Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Novotná. Dostupné z Metodického.
Zboží z dovozu Střední odborná škola Otrokovice
Palubová křídla Střední odborná škola Otrokovice
Sčítání a odčítání výrazů Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana.
Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Iva Kočtúchová Dostupné z Metodického.
Použití zeleniny v kuchyni
Vazebná energie Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PaedDr. Pavel Kovář.
Lineární nerovnice Střední odborná škola Otrokovice
Geometrická posloupnost – základní pojmy
Galantiny Střední odborná škola Otrokovice
Transkript prezentace:

Předkrmy z těst Střední odborná škola Otrokovice www.zlinskedumy.cz Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Milena Michnová Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. www.zlinskedumy.cz

Charakteristika DUM Název školy a adresa Střední odborná škola Otrokovice, tř. T. Bati 1266, 76502 Otrokovice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0445 /2 Autor Bc. Milena Michnová Označení DUM VY_32_INOVACE_SOSOTR-KC-TE/3-SL-3/14 Název DUM Předkrmy z těst Stupeň a typ vzdělávání Středoškolské vzdělávání Kód oboru RVP 65-51-H/01 Obor vzdělávání Kuchař – číšník pro pohostinství Vyučovací předmět Technologie Druh učebního materiálu Výukový materiál Cílová skupina Žák, 17 – 18 let Anotace Výukový materiál je určený k frontální výuce učitelem, případně jako materiál pro samostudium, nutno doplnit výkladem, náplň: studené předkrmy z těsta listového, odpalovaného, křehkého slaného a kynutého. Vybavení, pomůcky Dataprojektor Klíčová slova Studené předkrmy z listového těsta, odpalovaného těsta, křehkého slaného a kynutého těsta. Datum 29. 6. 2013

Předkrmy z těst Náplň výuky Studené předkrmy z těsta Listového Odpalovaného Křehkého slaného Kynutého

Předkrmy z těst Vyrábíme z různých druhů těst. Pečené tvary plníme většinou pěnami, pomazánkami, ochucenými másly nebo saláty. Výrobky podáváme samostatně jako studený předkrm nebo je používáme jako součást různých dalších výrobků studené kuchyně. Jsou zdobné a atraktivní. Samostatné slané pečivo z různých druhů těst nabízíme ke studeným předkrmům z různých druhů těst a různě zpracovaných surovin.

Listové těsto Listové těsto – vodánek, tukové těsto. Nejčastěji vyrábíme paštičky, které plníme a stříkáme různými náplněmi. Podáváme jako samostatný studený předkrm nebo jimi obkládáme studené mísy. Oblíbené jsou hlavně při sestavení zvěřinových mís. Paštičky se plní zvěřinovou paštikou. Oblíbené jsou i plněné trubičky. Můžeme vyrábět různé vykrajované tvary nebo tyčinky. Tyto většinou před pečením sypeme solí, různým kořením, nastrouhaným sýrem.

Výrobky z listového těsta Paštičky Těsto rozválíme na plát o síle 4 – 5 mm. Tvořítkem vykrajujeme kolečka. U poloviny koleček vykrojme malým kulatým tvořítkem střed. Na plech nakládáme plné kolečka a přikryjeme druhým vykrojeným kolečkem. Pečeme dozlatova. Po vychladnutí plníme vždy střed – prohlubeň.

Výroba paštiček z listového těsta Obr. 1 Obr. 2

Výrobky z listového těsta Trubičky Vyválíme plát silný 2 – 3 mm. Rádýlkem krájíme proužky silné asi 15 mm. Proužky navíjíme na kovové trubičky. Konce pořádně přitiskneme. Povrch potřeme rozšlehaným vejcem a můžeme posypat solí, sezamovým semínkem, kmínem. Po vychladnutí plníme ochucenou šlehačkou, různými pěnami, pomazánkami.

Trubičky z listového těsta Obr. 3 Obr. 4

Předkrmy z odpalovaného těsta Klasické odpalované těsto se velmi hodí na slané výrobky. Při výrobě těsta můžeme částečně mouku nahradit strouhaným sýrem. Z pálené hmoty tvarujeme nejčastěji menší větrníky nebo drobné pusinky. Plníme různými pěnami například rokfórovou, šunkovou, lososovou. Podáváme jako samostatný studený předkrm nebo jako součást studených mís.

Pusinky z odpalovaného těsta Obr. 5 Obr. 6

Křehké slané těsto Těsto kypřené kypřícím práškem. Zpracováváme na pečivo ve formě tvaru lodiček nebo košíčků. Tvarujeme dostatečně hluboké a široké tvary, které plníme různými druhy hustších salátů z mas, mořských plodů, z uzeného jazyka, vajec, zeleniny. Můžeme také plnit různými pěnami. Z tohoto těsta můžeme připravovat i záviny plněné slanými náplněmi.

Košíčky ze sýrového těsta Obr. 7

Kynuté těsto Klasické kynuté těsto. Z tužšího kynutého těsta tvarujeme různé houstičky, rohlíčky briošky a různé jiné tvary. Podáváme je hned po upečení k různým druhům salátů z mas, uzenin, ryb a mořských plodů. Často se pečivo podává i ke koktejlům.

Slané předkrmy z kynutého těsta Obr. 8 Obr. 9

Kontrolní otázky Jaké výrobky z těst podáváme ve studené kuchyni Charakteristika studených předkrmů z listového těsta Jaké výrobky připravujeme z odpalovaného těsta Charakterizuj výrobky z kynutého těsta

Seznam obrázků: Obr. 1: MEG, Příprava paštiček, [online]. 2013 [vid. 29. 6. 2013] dostupné z http://vareni.ritta.cz/wp- content/gallery/pasticky/pastickypriprava.jpg Obr. 2: [vid. 29. 6. 2013] dostupné z https://encrypted-tbn2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQ2yl4Wt- Obr. 3: [vid. 29. 6. 2013] dostupné z https://encrypted-tbn2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSvIFEhbsEV5xn_8bdoyz3C_qCNljAhV2qTYN4n5wMLGOCHpXP4 Obr. 4: [vid. 29. 6. 2013] dostupné z https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcR1Qa6pPn8gV0buRuia Obr. 5: [vid. 29. 6. 2013] dostupné z https://encrypted-tbn3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcR6EgEm8w00zmPj8s33ko4glUlmQ0Ka43s_rEKEbjcSfwxp1D-E Obr. 6: [vid. 29. 6. 2013] dostupné z Obr. 7: [vid. 29. 6. 2013] dostupné z https://encrypted-tbn3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcR73CMzXPq2tl5oSUyKpg4mAd12zjpWcZ_HNfhMkgopdICg1C-e2Q Obr. 8: [vid. 29. 6. 2013] dostupné z https://encrypted-tbn3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQszBdKnFkAHWAJB9wfrIbKur5GfQEjs1Ge9XDnXFCw7tNfZ4XH9A Obr. 9: [vid. 29. 6. 2013] dostupné z https://encrypted-tbn3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQLBtz1MWyI10aS7LjM7_SMwm2h3kUzRADfLt10X2HuLcJapa27

Seznam použité literatury: [1] Mikuláš Matejka, Irena Balagová: Technologie přípravy pokrmů 1, nakladatelství a vydavatelství IQ 147, spol. s.r.o. Praha, 1996, ISBN 80-7032-482-1 [2] Hana Sedláčková, Ladislav Nodl: Technologie přípravy pokrmů 5, Nakladatelství Fortuna, Praha 2008, ISBN 978-80-7373-026-0

Děkuji za pozornost