Historie a vývoj počítačů

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Historie výpočetní techniky
Advertisements

Odtud vznikl název kalkulačka.
Historie počítacích strojů
Počítač Název materiálu: VY_INOVACE_721_pocitac
Soutěž OfficeAréna 2012 –školní kolo
Základy IT Tomáš Sládek
Od počátků až po současnost
Historie počítačů současnost.
Martin Holý.  Druhá světová válka  První generace (1945 – 1951)  Elektronky, relé = drahé, pomalé  Druhá generace ( )  Tranzistory = zmenšování.
VY_32_INOVACE_A3-03 HISTORIE POČÍTAČŮ III. AUTOR: Mgr. Vladimír Bartoš VYTVOŘENO: SRPEN 2011 STRUČNÁ ANOTACE: VÝKLAD LÁTKY K TÉMATU HISTORIE VZNIKU POČÍTAČŮ.
HISTORIE POČÍTAČŮ I. VY_32_INOVACE_A3-01 AUTOR: Mgr. Vladimír Bartoš
Zjednodušená verze pro účely výuky na ZŠ.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Historie počítacích strojů
Historie Počítacích strojů
Historie počítačů A) Předchůdci počítačů a) Abakus
HISTORIE VÝPOČETNÍ TECHNIKY
HISTORIE A VÝVOJ POČÍTAČŮ
Vypracoval Mgr. David Mikoláš 8. září 2007
HISTORIE POČÍTAČŮ Něco na úvod:
Historie počítačů 1.hodina.
Počítače III – historie počítačů
SubjektSpeciální ZŠ a MŠ AdresaU Červeného kostela 110, TEPLICE Číslo op. programuCZ Název op. programuOP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Nejsložitější integrovaný obvod
VÝVOJ POČÍTAČŮ stručně.
Jana Hladíková Jana Hladíková Jana Hladíková.
Generace počítačů Nikola Řezníčková 5.A.
Historie počítačů.
S oftware – programové vybavení počítače. Operační systém. „Základní program“
Informatika akademický rok 2012/2013 Historie, sou č asnost, budoucnost.
Procesor Procesor je ústřední výkonnou jednotkou počítače, která čte z paměti instrukce a na jejich základě vykonává program. Pokud bychom přirovnali počítač.
Maturitní téma č.5 Historie výpočetní techniky a druhy počítačů
Vytváření a realizace algoritmů Algoritmy a datové struktury
Výroky "Nemyslím si, že by na světovém trhu byla poptávka po více než pěti počítačích." (Thomas J. Watson, IBM, 1943) „Pro pokrytí celosvětových potřeb.
Procesor je ústřední výkonnou jednotkou počítače, která čte z paměti instrukce a na jejich základě vykonává program. Procesor je ústřední výkonnou jednotkou.
ICT ZÁKLADNÍ POJMY.
Historie počítačů.
... už několik desítek let jsou kolem nás a jsou součástí našich životů. Někdo si bez nich nedovede představit ani chviličku, někdo se jich naopak bojí,
Univerzita třetího věku kurz Znalci Hardware 1.
HISTORIE POČÍTAČŮ III druhá a třetí generace počítačů
Historie počítačů Lenka Kohnová 1.ročník sovc
aneb od MANIACa k počítačovému maniakovi
Service Science 2014 © 2003 IBM Corporation 1Mainframe History4/26/ – ASCC (The Harvard Mark I) Násobení: 5.7 s Dělení 15.3 s 23 desetinných míst.
Historie počítačů.
Historie výpočetní techniky
INFORMATIKA Historie pc.
Prioritní osa: 1 − Počáteční vzdělávání Oblast podpory: 1.4 − Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, MATEŘSKÁ ŠKOLA, ŠKOLNÍ JÍDELNA A ŠKOLNÍ DRUŽINA BOUZOV, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost, č.OP.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 TÉMATICKÁ OBLAST: Informační a komunikační.
Historie počítačů Historie počítačů se odvíjí od historie matematiky. Už starověké civilizace měly svoje počítadla – například (vznikl přibližně před.
Inf Historie počítačů. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiálu:
Historie výpočetní techniky, druhy počítačů
Historie výpočetní techniky
Historie počítačů (3). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně postižené,
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_IVT_1_KOT_05_HISTORIE_VYPOCETNI_TECHNIKY.
Historie výpočetní techniky od počítadla po počátek 20. století.
VY_32_inovace_01_infhistoriePC_04 Vypracovala: Mgr. Lucie Bernátová Datum: leden 2013 Předmět:Informační technologie Ročník:6. ročník Škola - adresa:Základní.
Historie počítačů. Jednoduchá počítadla  Abacus  praděpodobně 600 let staré  umožňuje počítat základní matematické oprace.
Historie výpočetní techniky druhy počítačů
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Operační systémy Vývoj počítačů
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Historie výpočetní techniky
HISTORIE POČÍTAČŮ I. VY_32_INOVACE_A3-01 AUTOR: Mgr. Vladimír Bartoš
HISTORIE POČÍTAČŮ III. VY_32_INOVACE_A3-03 AUTOR: Mgr. Vladimír Bartoš
Předmět: Informatika Ročník: VII. Tématický celek: Základy práce s PC
Historie počítačů.
Historie výpočetní techniky
Transkript prezentace:

Historie a vývoj počítačů Dan Stadler, učo.: 237458

Abakus Za prvního předchůdce počítače je považován Abakus. Jeho výskyt je datován již v rozmezí mezi 3000 – 1000 lety p.n.l. V tomto případě se samozřejmě ještě nedá mluvit o „počítači“ tak jak ho známe. Abakus se podobal dnešnímu počítadlu, kdy se do drevené nebo hlinené desticky vkládaly kamínky - calculli (odtud dnešní slovo kalkulacka). V dnešní době bohužel přesně nevíme, odkud Abakus pochází. Různé zdroje mluví o antické kultuře, jiné o Číně nebo Malé Asii. Za zmínku také stojí, že abakus ve svých prvních fázích nepoužíval nulu, která se poprvé vyskytuje teprve u Mayu.

Další předchůdci: Mechanická kalkulačka Leonarda Da Vinciho Mechanická kalkulačka Blaise Pascala (vyrobena 1642, pouze sčítání / odčítání) Krokový kalkulátor Gottfrieda Wilhelma von Leibnize (sčítání, odčítání, násobení, dělení, druhá odmocnina).

1. počítač Charlese Babbage V r. 1833 předvedl Charles Babbage návrh stroje na řešení diferenciálních rovnic. Na začátku se jednalo pouze o návrh. V případě, že by byl realizován, by byl velký asi jako lokomotiva. Plně realizován ovšem nikdy nebyl. Začátek počítačové éry přichází až později s nástupem „první generace počítačů“.

První generace počítačů Rozměrné Nespolehlivé Neexistoval software (každý počítač měl svůj vlastní program). Každý počítač mohla užívat jen jedna osoba Užívání elektronek Paměť měla méně než 1000 bajtů

1943 – Harvard Mark I. Elektromechanický kalkulátor (programovatelný) Délka 16 metrů, váha 5 tun, cca. ¾ milionů součástek, 800 km drátových spojů. „rychlost“ - 3-5 sekund na početní operaci. Váha

1944 - ENIAC Následovník Harvard Marku I. Obsahoval: 17 486 elektronek, 5 milionů pájených spojů. Váha 30 tun, velikost – 310 m2 (basketbalové hřiště)

1951 – Soukromé počítače V roce 1951 byl ve Spojených státech dokončen první počítač, který si mohl kdokoliv, kdo na to měl, zakoupit. Paměť měla kapacitu tisíc dvanácticiferných slov a umožňovala provádění 8 333 součtů či 555 součinů za sekundu. Od této chvíle lze mluvit o druhé generaci počítačů.

Druhá generace počítačů Spolehlivější Rychlejší Složení: tranzistory a diody (polovodiče) Programovatelnost (vznikají programovací jazyky – Fortran, Algol, Cobol, Basic) Paměť Magnetické pásky- Typická páska byla asi 400m dlouhá, 1,5 – 2,5cm široká a obsahovala přibližně 5 MB informací. Kvůli nevhodné přístupové době se ale později přešlo k diskové paměti (vyšší kapacita, rychlejší přístupovost).

Třetí generace počítačů Zmenšuje se rozměr počítačů Obsahovali integrované obvody – opětovné zvýšení výkon. Zhotovení prvního čipu (1 cm dlouhý a 2 mm široký, skládající se z tranzistoru, odporů a kondenzátorů). O navýšení výkonu mluví i spoluzakladatel Intelu - Gordon Moore. Jehož „zákon“ platí dodnes: „každé dva roky se množství tranzistorů na počítačových čipech zdvojnásobí, a tak se zvýší i výkon počítačů.“

Čtvrtá generace počítačů Od roku 1968 Zvýšení rychlosti a kvality pomocí miniaturizování integrovaných ovodů do tzv. Mikroprocesorů. Vznik vysocevýkonnových sálovích počítačů – superpočítačů (nejznámější – Cray). Běžné počítače jsou finančně dostupné Za zástupce lze označit např.model Anita Mark 8

Důležitá data: Roku 1970 je na trh uvedena disketa V r. 1975 je uveden první masově prodávaný počítač Altair 8800 Roku 1977 vzniká Microsoft Rok 1981 – IBM uvádí PC s operačním systémem MS-DOS Rok 1984 – první CD-ROM Roku 1985 Microsoft vyvíjí Widows 1.0. V roce 1988 následují Windows 2.03, po nich roku 1990 Windows 3.0, v roce 1992 Windows 3.1 a dále Windows 95, 98 a 2000 Rok 1991 – procesor Intel 486 1992 – dvourychlostní CD-ROM mechanika 1993 – třírychlostní CD-ROM mechanika ( pro srovnání: v dnešní době jsou běžné mechaniky čtyřicetirychlostní) 1995 – procesor Intel Pentium Pro 200MHz 1997 – procesor Intel Pentium II 1999 - procesor Intel Pentium III

Vývoj procesorů:

Zdroje: www.ped.muni.cz/wtech http://ireferaty.lidovky.cz/309/196/Historie-pocitacu www.google.com http://historie_pocitacu.sweb.cz