Naše houby 6. třída
Kvasinka pivní Droždí, výroba piva, vína (rozkládají: cukr => alkohol + oxid uhličitý) Rozmnožování: pučením
Plíseň hlavičková Bělavé povlaky na potravinách hniložijná
štětičkovec Zelenošedé povlaky Užitek - antibiotika
Kropidlák černý Hniloba ovoce, kožní onemocnění
Hlízenka ovocná monilióza
Jedlé houby * = poznat
Ucho Jidášovo Na odumřelých kmenech Čínská kuchyně
Liška obecná *
Bedla vysoká Okraje lesů, pasek
Pečárka ovčí (žampion)* NEZAMĚNIT s muchomůrkou zelenou !!!
Hřib smrkový*
Klouzek sličný*
Křemenáč * K. březový
Kozák * Kozák březový
pýchavka
Jedovaté houby
Ucháč obecný JEDOVATÝ
Muchomůrka červená * JEDOVATÁ
Muchomůrka zelená * JEDOVATÁ!!! prsten, hlízovitě rozšířený třeň obalený pochvou
Zásady sběru hub Sbírat jen ty, které bezpečně poznám Plodnice zdravé, nepřezrálé Ukládat do proutěného košíku (ne igelitu!)
První pomoc při otravě Učebnice strana 23 (DÚ – opsat)
Význam hub Výroba potravin (pivo, víno, sýry, pečivo) Výroba léčiv Doplněk stravy X NEBEZPEČÍ: jedovaté houby – otrava plísně – vylučují nebezpečné látky (jedy), které mohou zůstat v potravinách i po odkrojení => nejíst! halucinogenní houby – závislost, duševní poruchy