Předmět: Základy společenských věd Ročník: III.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vypracovala Ludmila Kebzová
Advertisements

Náboženská společenství Matěj Keblovský C2B
PŘELIDNĚNÍ ZEMĚ OBŽIVA A MIGRACE
OBYVATELSTVO ASIE 7. třída Mgr. Jakub Karásek
Základní pojmy a souvislosti
Diversita lidské populace II
Prioritní osa: 1 − Počáteční vzdělávání Oblast podpory: 1.4 − Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Názor na svět: věřící, bez vyznání a ateisté
Rg asie – obyvatelstvo a sídla
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jitka Rybářová Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Předmět OBČANSKÝ A SPOLEČENSKOVĚDNÍ ZÁKLAD Ročník a obor 3. ROČNÍK ZDRAVOTNICKÝ ASISTENT, 4.ROČNÍK K OPAKOVÁNÍ Kód sady OSVZ/ZA/03+04/01 Kód DUM OSVZ/ZA/03+04/01.
Světová náboženství.
Obyvatelstvo – struktura národnostní a náboženská
Vznik a vývoj náboženských představ
Zvířata a náboženství.
Předmět: Zeměpis cestovního ruchu Ročník: 2.
OBYVATELSTVO A SÍDLA.
Náboženská mapa současného světa
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: základy společenských.
SADA č. 22 Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _ VkO DUM č.6
Anotace: Seznámit žáky s počátky filozofického myšlení v Evropě
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Základy společenských.
Název Obyvatelstvo – pohlavní, věková a náboženská struktura
VY_32_INOVACE_3D.6.14 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 6. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
VY_52_INOVACE_03/2/23_ZEMĚPIS Oceánie. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladan Chlumský ŠABLONA: III/2 – Inovace a.
Ondřej Beran 8.J, jeden z nejzákladnějších výchozích pramenů demografické analýzy v demografii.
Východoasijská náboženství
Religionistika Střední odborná škola a Střední odborné učiliště
Náboženství Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Zeměpis cestovního ruchu.
RISK Náboženství.
Náboženství v Indii II. Název školy
Asie - obyvatelstvo. Asie - obyvatelstvo Světadíl s největším počtem obyvatel na světě (asi 4 mld. lidí) Světadíl s největším počtem obyvatel na světě.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
SKLADBA OBYVATELSTVA PODLE NÁBOŽENSTVÍ
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět:Občanská nauka Ročník:
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Zeměpis cestovního ruchu.
Náboženství v Indii I. Název školy
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
Rozšíření náboženství ve světě
Předmět: Základy společenských věd Ročník: III.
Bitva na Bílé hoře Doba pobělohorská
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Zeměpis cestovního ruchu.
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT zaměření VM:8. ročník - Člověk a společnost – Dějepis - Náboženství autor VM:Ondřej Vojáček.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ekonomika Ročník: 2.
Předmět: Základy společenských věd Ročník: III.
Téma: Světová náboženství
Předmět: Občanská výchova Ročník: první Téma: Soudobý svět
Víra a náboženství Výchova k občanství – 6. ročník
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Občanská výchova Ročník:
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Karolína Beranová Projekt MŠMT ČREU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
VY_52_INOVACE_03/2/18_ZEMĚPIS
Autor: Mgr. Věra Sklenářová Název: Zakavkazsko
VY_32_INOVACE_17_Štika obecná Název školy: Základní škola a Mateřská škola Křetín, okres Blansko, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07./1.4.00/
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Zdeňka Šupková Název šablonyIII/2.
Religionistika ...o co vlastně jde?.
OBYVATELSTVO A SÍDLA.
Geografie Věda, která zkoumá krajinnou sféru (od 6 – 70 km pod zemským povrchem – až po 30 km nad zemským povrchem) Jaký je svět kolem nás? Proč je plný.
NÁBOŽENSTVÍ. Vysvětli tyto kategorie a ke každé uveď příklady náboženství. provází lidstvo už od pravěku. Ovlivňuje život většiny lidí na Zemi, ateisté.
ZÁKLADNÍ POJMY ČÍSLO DUM: VY_32_INOVACE_OBN_3_12
Náboženství a fanatismus
Náboženská mapa současného světa
Digitální učební materiál
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
SVĚTOVÁ NÁBOŽENSTVÍ.
Transkript prezentace:

Předmět: Základy společenských věd Ročník: III. Obor: 65-42-M/02 Cestovní ruch Předmět: Základy společenských věd Ročník: III. Téma: Filosofie a náboženství Vypracoval: Mgr. Jaromír Šebek Materiál: VY_32_INOVACE_23 Datum: 16.3.2013 Anotace: Typologie a původ náboženství.

NÁBOŽENSTVÍ Co je náboženství? Jednoznačná odpověď neexistuje, náboženství má mnoho podob. Náboženství je antropologická konstanta, to znamená, že je vlastní prožívání každého člověka. Je to vztah ke skutečnosti, která člověka přesahuje a na níž je člověk závislý. Náboženství je „Jiné“, to co stojí nad realitou našeho světa. Náboženství má vždy rituál, kult.

Původ náboženství Magii můžeme rozlišovat bílou (pozitivní) Prvními náboženskými projevy jsou pohřby – představy o posmrtném životě – před 300.000 lety. Animismus - víra v duši, v duchy oživující přírodu. Magie - ovládání přírodních sil. Totemismus – mystický vztah mezi člověkem a rostlinou nebo zvířetem. Magii můžeme rozlišovat bílou (pozitivní) a černou (negativní). Voodoo – příklad černé magie.

Totemový kůl z Aljašky Altamira - bizon

Typologie náboženství Náboženství můžeme dělit dle různých kriterií: THEISTICKÁ věří v existenci bohů (Boha) – křesťanství, hinduismus, islám. NETHEISTICKÁ neuznávají existenci bohů (Boha) – buddhismus, taoismus, konfucianismus. MONOTHEISTICKÁ věří v jednoho Boha – judaismus, křesťanství, islám. POLYTHEISTICKÁ věří ve více bohů – hinduismus, řecké a římské náb. HISTORICKÁ mají konkrétní zakladatelskou postavu – křesťanství, buddhismus, islám.

MÍSTNÍ jsou spjatá s konkrétní lokalitou – řecká mysteria, poutní místa. UNIVERZÁLNÍ jsou platná vždy a všude, jejich vyznavačem se může stát každý člověk. PANTHEISMUS je víra v to, že Bůh prostupuje vším stvořením a je všudypřítomný.

Hlavní světová náboženství dle počtu vyznavačů MONOTHEISTICKÁ NÁBOŽENSTVÍ Křesťanství 2,1 mld . 33% populace Islám 1,5 mld . 20% Judaismus 14 mil. INDICKÁ NÁBOŽENSTVÍ Hinduismus 900 mil. 13% Buddhismus 376 mil. 6% Sikhismus 23 mil. Džinismus 4 mil. VÝCHODOASIJSKÁ NÁBOŽENSTVÍ Taoismus Konfucianismus Šintoismus 4 mil.

Domorodá náboženství 400 mil. Sekulární, nevěřící, jiné 3,6 mld.

ZDROJE: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Voodoo_doll_Louvre_E27145b.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/cc/AltamiraBison.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Je%C5%BE%C3%AD%C5%A1_Kristus http://actforamerica.wordpress.com/2011/09/19/the-written-text-at-the-time-of-the- prophet-muhammad/ http://scriptures.ru/india/murtis/indexen.htm http://cs.wikipedia.org/wiki/N%C3%A1bo%C5%BEenstv%C3%AD#Sv.C4.9Btov.C3.A1_ n.C3.A1bo.C5.BEenstv.C3.AD