LATERALITA A její význam ve sprtu.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VÝVOJ LIDSKÉHO ŽIVOTA.
Advertisements

Dědičnost monogenních znaků
Fetální období.
Lateralita a její diagnostika
SOUSTAVA ROZMNOŽOVACÍ
Principy a zákonitosti motorického vývoje
Přednáška č. 2 Teoretický základ tělesného pohybu
SOUSTAVA SMYSLOVÁ Informace o okolním světě a o vlastním těle dostáváme prostřednictvím smyslových buněk Smyslové buňky tvoří základ čidel Čidla jsou vybavena.
Opakování 1. K čemu slouží DNA? 2. Kde jsou umístěny chromozomy?
Lateralita Definice a obsah pojmu Teorie o původu Formy a manifestace
Jemná motorika Pohybové schopnosti dítěte a řeč se vzájemně ovlivňují. Pokud je postižen pohybový systém, nebo opožděn motorický vývoj, bývá často opožděn.
Populační genetika je teoretickým základem šlechtění hospodářských zvířat; umožňuje sledování frekvencí genů a genotypů a tím i cílevědomé řízení změn.
Downův a Edwardsův syndrom
Lateralita Definice a obsah pojmu Teorie o původu Formy a manifestace Diagnostika.
SACÍ A ROHOVKOVÝ REFLEX
Příčiny SPU.
Autor: Mgr. Tomáš Hasík Určení: Septima, III.G
DMO OLGA BÜRGEROVÁ.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
Psychomotorický vývoj a jeho poruchy Kurz Pediatrie
Periodizace lidského věku: Období dospělosti Období stáří
Heritabilita multifaktoriálních chorob, Dědičnost vázaná na pohlaví
Teorie motivace Adéla Furiková.
Řídící soustavy Nervová a hormonální.
DMO Olga Bürgerová.
Smyslové ústrojí 5. ročník
Fáze vývoje jedince Mgr. Jana Gajdošová
Jaký je naše tělo Kontrola
Diagnostické metody ve speciální pedagogice - Diagnostika SPU v dospělosti Kristýna Balátová.
Biologické děje v dospívání
SPECIÁLNĚ PEDAGOGICKÁ DIAGNOSTIKA
HYPOTÉZY „Hypotéza není ničím jiným než podmíněným výrokem o vztazích mezi dvěma nebo více proměnnými. Na rozdíl od problému, který je formulován v.
Vývojová psychologie Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Úvod do genetiky – Mendelovská genetika Číslo vzdělávacího materiálu: ICT10 /2 Šablona: III/2 Inovace.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Genetika populací Doc. Ing. Karel Mach, Csc.. Genetika populací Populace = každá větší skupina organismů (rostlin, zvířat,…) stejného původu (rozšířená.
Projekt: Moderní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_ Jméno autora: Mgr. Jana Matěnová Datum, období kdy byl.
Ontogenetický vývoj. cílová skupina: střední školy anotace : charakteristické znaky období mladšího školního věku klíčová slova : školní práce, bisexuální.
Ontogeneze motoriky Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem Hlavního města Prahy.
TĚLESNÝ, FUNKČNÍ A PSYCHICKÝ VÝVOJ DĚTÍ A MLÁDEŽE Linda Husáková UTV-SE
Školní zralost Bc. Lenka Hufová 2016.
Lateralita Z latinslého latus, lateris – strana, bok
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Screening sluchu u nejmenších dětí a jednostranný defekt
Zákony vývoje.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Žlázy s vnitřní sekrecí II.
Lateralita [z lat. latus = strana, bok]
Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308
Genetika v příkladech II - dihybridní křížení
Genetika Přírodopis 9. r..
Metody psychologie.
Základní škola a Mateřská škola Libáň, okres Jičín Moderní škola 2010
Základy genetiky = ? X Proč jsme podobní rodičům?
ANTROPOMOTORIKA.
Lateralita.
KOSTERNÍ SOUSTAVA Tvoří kostra těla.
LIDSKÝ ORGANISMUS SMYSLY A NERVY.
Vybrané kognitivní procesy a sport
Diagnostické metody.
Období lidského života
VY_32_INOVACE_PŘČL.15 Autor: Mgr. Jitka Žejdlíková
Úvod do psychologie II. přednáška
SPECIÁLNĚ PEDAGOGICKÁ DIAGNOSTIKA
Konstrukty motoriky, fylogeneze motoriky
Speciální andragogika 3 - Diagnostika SPU v dospělosti
Lateralita a její diagnostika
Základy genetiky = ? X Proč jsme podobní rodičům?
Základy statistiky.
Transkript prezentace:

LATERALITA A její význam ve sprtu

Co je lateralita? Přednostní užívání jednoho z párových orgánů pohybového nebo smyslového ústrojí. Z latinského lotus = strana, bok

Lateralita další specifikace Lateralitou také rozumíme nerovnoměrné využívání párových hybných (ruka, noha) a senzorických (oko, ucho) orgánů. Lateralita je odrazem dominance mozkových center. Nejznámější projevy laterality jsou praváctví a leváctví.

Pravorukost = dextrie Levorukost = sinistrie Nevyhraněnost = ambidextrie

Kde se vyskytuje lateralita Všechny párové orgány, motorické, senzorické, orgány s vnitřní sekrecí

Vývoj laterality u jedince V ontogenetickém vývoji jsou patrné první známky budoucího vývoje laterality z tonicko-šíjového reflexu. V aktivních projevech je patrné u většiny dětí kolem 4.měsíce symetrické užívání obou rukou  a kolem 7. měsíce posun k asymetrickému, lateralizovanému výkonu (souvislost s dozráváním nervových drah). Následně vývoj dlouho kolísá mezi symetrií a asymetrií. K postupné, diagnostikovatelné stabilizaci laterality dochází až po 4.roce života. Pokud není lateralita ruky jasná před 6.rokem, mělo by být dítě vyšetřeno v pedagogicko-psychologické poradně. unkce reflexu je zlepšovat svalový tonus podporuje vznik první koordinace oko-ruka, ovlivňuje vývoj laterality

Genetika nebo prostředí? Pro genetické ovlivnění laterality svědčí sledování pohybu lidských plodů v průběhu nitroděložního vývoje v rozmezí 12. až 27. týdne. 83 % plodů pohybuje častěji pravou než levou paží. Do pusy si vkládá palec pravé ruky 93 % lidských plodů. Jestliže jsou oba biologičtí rodiče praváci, pak pravděpodobnost, že budou mít dítě leváka, je 9,5 %. Jestliže je levákem jeden biologický rodič, stoupá pravděpodobnost, že bude jejich dítě levákem na 19,5 %, kromě toho se zdá, že leváctví maminek se prosazuje víc než leváctví otců.

Jsou-li leváky oba biologičtí rodiče, bude jejich dítě levákem s pravděpodobností 26,5 %. Přibližně 18 % populace nemá podle předpokladu mít gen, který podmiňuje praváctví. Polovina z nich, 9 % populace, budou čistí leváci, zbylá poloviny „nepraváci“. Kromě dědičnosti ovlivňuje lateralitu i nitroděložní prostředí plodu, zejména hladina mužského pohlavního hormonu testosteronu.

Druhy laterality Tvarová – kvantitativní nesouměrnost (délka končetiny) Funkční – kvalitativní nesouměrnosti (rozdíl ve výkonu končetiny Souhlasná (75%) – dominantní ruka a noha jsou stejné Zkřížená (25%) – neshodná dominance

Motorická lateralita Rukovovost Nohovost Ochovost Okovost Točivost Zatáčivost

Lateralita rukou Význam při manipulaci s předměty U nevyhraněných platí, že obě ruce jsou spíše méně šikovné (ale lépe trénovatelné) Rozložení v populaci je spojité Testy: Vem si zvoneček, Vezmi si kostičku, Házení míčku, Míchání vařečkou, stavění komínků z kostiček

Lateralita dolních končetin Morfologická nesouměrnost je znatelná již ve stádiu plodu – u praváků je zdatnější (silnější) levá noha Aktivnější je noha, která je na stejné straně jako ruka zručnější Dominantní je noha švihová nikoli odrazová Testování: rozdíl skoků na jedné noze, odkop míče, vedení míče u nohy…

Lateralita očí Máme tendenci používat jedno oko více Tato dominance jednoho oka se ustaluje už v dětství Jedno oko řídící, druhé zaměřovací Pravé oko dominuje v 64 % případů, levé 34 % Vztah rukovosti a okovosti – vysoká korelace Lateralitu očí většina lidí nevnímá – rozdíl oproti horním a dolním končetinám

Lateralita uší Teorie, že jedno ucho je vnímavější pro řeč a druhé pro neřečové zvuky. Jistá pravidelnost potvrzena pro praváky (pravé ucho vnímavější pro řeč) Testy typu: Poslouchání rozhovoru přes dveře, natočení jednoho ucha, pokud jsme neslyšeli, co dotyčný říkal aj.

Testování motorické laterality Metody dotazníky, pozorování, standardní testy Testy Unimanuální - činnosti pozorujeme prováděné zvlášť pravou a levou končetinou, sledujeme rozdíly Bimanuální - oběma končetinami – sleduje se podíl té či oné končetiny na činnosti Manuální proficience - rozdíl ve výkonu činnosti, která je stejná pro obě končetiny

Praktické rady Nepřeučovat, přeučování vede k nežádoucím účinkům (př. děti mohou mít komplexy, protože je jim vytýkána lenost nebo špatné chování, s jemnou motorikou, mluvením, obrazovou představivostí, srovnáváním a pamětí). Přeškolování leváků na praváky je jedním z nejhorších zásahů do lidského mozku, tvrdí zakladatelé Prvního rakouského institutu pro leváky a přeškolené leváky ve Štýrském Hradci (Graz).

Testování laterality u dětí https://www.youtube.com/watch?v=T5da7RSNTwM