*sych5c2/ 260*352ace s*61en/ s 4ž9v8n90 dr6g A24b 5nař92.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Opatření na straně poptávky Drogové minimum SANANIM 4 – 6. ledna 2006.
Advertisements

Péče o seniora trpícího depresí
TYPOLOGIE KLIENTŮ s kým se mohu v praxi setkat
Proč by se psychiatr měl zabývat alkoholiky?
Péče o pacienty s chronickým onemocněním. Dispenzarizace.
Centrum pro rozvoj péče o duševní zdraví Moravskoslezského kraje KRIZOVÉ CENTRUM OSTRAVA ul. Nádražní 196, Moravská Ostrava tel.: ,
Neurózy, psychózy, rané poruchy
Cíle o.s. SANANIM Poskytování profesionální pomoci a léčby problémovým uživatelům návykových látek Poskytování pomoci a léčby ve všech fázích rozvoje.
Organizace psychiatrické péče o děti a dorost
o.s. Péče o duševní zdraví
Funkční geriatrické vyšetření a testy
PRAKTICKÝ LÉKAŘ, PSYCHIATR A JEJICH PACIENT Vaněk Jaroslav, MUDr., Vaněk David, MUDr., PhDr.
TK SANANIM NĚMČICE DUÁLNÍ DG. V TK Němčice Bc. Martin Hulík
Koncepce sítě adiktologických služeb: pracovní verze 2012
Psychiatrie, její postavení a organizace psychiatrické péče (bakalářské a magisterské studium) Česková E., Psychiatrická klinika LF MU a FN Brno definice.
Alkohol Pojem alkohol pochází z arabského AL-KAHAL
Alkoholismus Kateřina Jahodová.
Návykové látky, závislosti
Drogy Výchova ke zdraví.
Nové přístupy k léčbě závislostí
PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY
Projekt transformace psychiatrických léčeben MUDr. O. Pěč, Mgr. B. Wenigová Centrum pro rozvoj péče o duševní zdraví.
Závislost na alkoholu PSY 442 Speciální psychiatrie
Alkoholismus.
Benzodiazepiny.
ADVAITA, o. s. MUDr. David Adameček.
Název příjemce: Základní škola Vyškov, Nádražní 5, příspěvková organizace Název partnera: ZŠ Slavkov Komenského, ZŠ Drnovice, ZŠ Pustiměř, ZŠ Šaratice,
Mgr. Radek Markus Centrum následné péče DROP IN Holečkova 33, Praha 5
PSYCHIATRICKÉ INTERVENCE V TERAPEUTICKÝCH KOMUNITÁCH
Systém péče o uživatele drog
Práce s pacienty s duální diadnozou v ambulantím programu ESETU v letech MUDr Lucie Jurkovská.
Přednáška č. 8 Schizofrenní poruchy. Historie Historie Schizofrenie je závažné duševní onemocnění, které se vyskytovalo ve všech historických epochách.
Základy psychologie a psychopatologie VZ kombinované
Klasifikace duševních poruch
Neurobehaviorální vědy I Psychiatrie Organizace výuky a podmínky zápočtu Lucie Bankovská Motlová
Rizika závislosti Psychoaktivní látka ovlivňuje psychiku
Závislosti Psychoaktivní látka ovlivňuje psychiku
Psychologické aspekty zdraví
Výchova ke zdraví v porodní asistenci
Speciální psychiatrie – MKN 10 Organické duševní poruchy
Biologická léčba v dětské psychiatrii
PSYCHIATRIE VY_52_INOVACE_ února 2013
Zdraví a jeho determinanty Mgr. Aleš Peřina, Ph. D. Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU Kamenice 5, Brno.
Zkušenosti s budováním sítě pomáhajících zařízení pro uživatele drog v ČR Mgr. Blanka Petrošová – NMS, Úřad vlády ČR Development of capacities.
Návykové látky, závislosti. VY_32_INOVACE _25_NÁVYKOVÉ LÁTKY, ZÁVISLOSTI_PŘÍRODOPIS_HLAVOVÁ Anotace Výukový materiál prostřednictvím ICT napomáhá k inovaci.
SÍŤ SLUŽEB PRO UŽIVATELE NÁVYKOVÝCH LÁTEK V KRÁLOVÉHRADECKÉM KRAJI.
Projekt,,NO DRUGS”. O čem dnes uslyšíte ?? Definice drogy Proč lidé berou drogy? Drogová závislost Rozdělení drog Rizika užívání drog Prevence Léčba Druhy.
Odlišnosti lůžkové a primární péče o děti a dorost MUDr. Alena Šebková Předsedkyně OSPDL ČR.
Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa:Mírová 218/6, Dubí III Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍRegistrační.
ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ ČÍSLO MATERIÁLU DUM 03 – Psychologie a psychiatrie NÁZEV ŠKOLY Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu,
Craving a emoce při léčbě návykových poruch Jana Richterová 4.ročník.
Dětské a dorostové detoxikační centrum NMSKB MUDr. Marian Koranda.
Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa:Mírová 218/6, Dubí III Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍRegistrační.
Strategie transformace psychiatrické péče – v čem je inovativní? Martin Hollý předseda Psychiatrické společnosti ČLS JEP Parlament ČR,
Barbora Pekařová, C3A.  bipolární porucha  závažné duševní onemocnění  porucha mozku (vrozené odchylky fungování mozku)  výrazné výkyvy nálad  povznesená.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Závislí jako cílová skupina sociálních služeb. Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa: Mírová 218/6 Dubí.
Srdeční selhání z pohledu pacienta Marie Lazárová I. Interní klinika kardiologická FN Olomouc.
Osobnost Biologická (tělesná), sociální (společenská) a psychologická (duchovní) jednotka Struktura osobnosti Soubor relativně stálých vlastností.
Terénní programy pro Liberecký Kraj K-centrum Liberec K-centrum Česká Lípa Protidrogový program v penitenciárních zařízeních.
VI. Podzimní adiktologická konference Brno
Psychiatrická komorbidita u osob závislých na alkoholu
Charakteristiky vybraných nemocí
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb
Název školy Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická Nymburk, Soudní 20 IČO Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu.
Reforma psychiatrické péče
Jakub Hlavica, Zdeněk Bonk, Martin Cerhán
Speciální psychiatrie – MKN 10 Organické duševní poruchy
Psychiatrické vyšetření
Podpora nových služeb v péči o duševně nemocné
Transkript prezentace:

*sych5c2/ 260*352ace s*61en/ s 4ž9v8n90 dr6g A24b 5nař92

Psychické komplikace spojené s užíváním drog Jakub Minařík

„Když se setkáme s uživateli drog máme tendenci přisuzovat jejich problémy tomu, že užívají drogy. Přitom však uživatelé drog nezřídka trpí komorbidními poruchami duševního zdraví, které se nám často nedaří rozpoznat. Je třeba, abychom v léčbě uživatelů drog brali také v potaz jejich komorbiditu.“ Marcel Reimen, předseda správní rady EMCDDA

Komorbidita – duální diagnosa Souběžný výskyt poruchy spojené s užíváním psychoaktivní látky a dalšího duševního onemocnění (WHO 1995). 80% uživatelů drog trpí psychiatrickou poruchou 30-50% duševně nemocných užívá psychoaktivní látky

Duševní poruchy Poruchy osobnosti (50-90%) –Hlavně asociální a hraniční poruchy osobnosti Afektivní poruchy (20-60%) –Deprese (5-72%) –Stavy úzkosti (4-32%) Psychotické poruchy (15-20%) Psychopatologie obvykle předchází užívání drog

Rozdělení duševní komorbidity Akutní –Toxické psychozy –Deliria –Stavy zmatenosti –Deprese Chronické –Psychotické poruchy –Organické poškození mozku –Poruchy osobnosti Dle vzniku: V souvislosti s užíváním drog Paraelně s užíváním drog, ale bez souvislosti s jejich efektem Před užíváním drog Po skončení užívání drog

Význam duševní komorbidity Změny v chování –Nesrozumitelnost –Nebezpečí, agresivita Ovlivňují motivaci a efekt harm reduction a léčebných intervencí Stojí mnoho našich kapacit Mohou vést k suicidiu (pokusí se asi 50% komorbidních pacientů)

Těžkosti Diagnostika –Je složité rozpoznat duševní onemocnění na pozadí intoxikace či odvykacího stavu a naopak Léčba –Vysoké nároky na kvalifikaci personálu a organizaci péče –Klienti jsou posíláni ze zařízení pro léčbu závislostí do zařízení pro léčbu duševních poruch a zpět, mnohdy aniž by došlo k adekvátní léčbě

Co s tím? Poslat klienta na vyšetření –Zůstat v kontaktu s psychiatrem –Dohlížet na užívání farmak Zajistit kontinuitu péče Klientovi vysvětlit jeho stav Mít s ním trpělivost –Počítat s tím, že bude opakovaně selhávat