Svalstvo člověka autor: David Hainall.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Svalstvo.
Advertisements

Pohybová soustava Soustava svalová
Lidské tělo - opakování
BUŇKY A TKÁNĚ V LIDSKÉM TĚLE
Svalstvo.
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
SVALOVÁ SOUSTAVA.
Autor: Mgr. Kateřina Žáková Určení: Tercie
POHYBOVÁ SOUSTAVA Svaly tvoří zhruba 40 % váhy těla
VY_52_INOVACE_01_07 Základní vzdělávání - Člověk a příroda - Přírodopis – Biologie člověka.   Název materiálu – POHYBOVÁ SOUSTAVA - SVALOVÁ TKÁŇ Anotace.
SVALOVÁ SOUSTAVA.
Pohybová soustava (výklad učiva) Počet hodin: 1 5. ročník
Tvorba materiálu je financována z ESF a státního rozpočtu ČR.
SVALSTVO.
Svalstvo = souhrn všech svalů v těle
BIOLOGIE ČLOVĚKA SVALOVÁ KOSTERNÍ SOUSTAVA
= základem jsou svaly = máme jich v těle asi 600
SOUSTAVA SVALOVÁ.
Pohybová soustava-svaly 1
Základní vzdělávání - Člověk a příroda - Přírodopis – Biologie člověka
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
Číslo v digitálním archivu školy
Svalstvo Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o stavbě a funkci svalstva člověka.
Základy vybraných kapitol z anatomie a fyziologie zátěže
jméno autora Mgr.Eva Truxová název projektu
Autor: Mgr. Vladimír Drápal
Obr. 1 Svalová soustava Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Svalová (pohybová) soustava
SVALOVÝ SYSTÉM I. část.
Svalová soustava 8. ročník.
ANATOMIE ČLOVĚKA SVALOVÁ SOUSTAVA.
Zápis SVALY umožňují pohyb celého těla upínají se na kostru
Soustava pohybová - svalstvo
Jaroslava Megová a Markéta Vrchotová
S V A L Y 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Základní škola T. G. Masaryka, Český Krumlov, T. G. Masaryka 213
Soustava pohybová – SVALOVÁ
Škola Střední průmyslová škola Zlín
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Název školy:Základní škola, Jičín, Soudná 12 Autor:Monika.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_04_PŘ8_BO.
EU peníze středním školám
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR:Mgr. Lumír.
Test. cílová skupina: střední školy anotace : ověření znalostí z oblasti svalových skupin a svalů lidského těla klíčová slova : dvojhlavý sval pažní,
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_11_01_svaly. POPIS č.4 - na tomto snímku je základní výklad ke svalům, vhodné pro výklad učitele č.5 - na tomto snímku.
Popis svalů lidského těla
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám Škola Základní škola Křižany-Žibřidice, okres Liberec, příspěvková organizace Žibřidice 271,
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Svalová soustava Tematická oblast: Biologie člověka (1. ročník Krajinář)
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Zvole, okr. Praha - západ AUTOR: Mgr. Helena Špinarová NÁZEV: VY_52_INOVACE_25 II Pohybová soustava TEMA: Člověk a jeho svět - Přírodověda.
 umožňují pohyb celého těla  upínají se na kostru  Svaly ovládané lidskou vůlí:  - svaly velké - umožňují skákání, běhání, práci  - svaly menší -
SVALOVÁ SOUSTAVA.
Anotace Prezentaci slouží jako úvod do nové kapitoly: Svalová soustava
Biologie člověka vědní obory: anatomie fyziologie
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
Svalová soustava Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Název školy: Autor: Mgr. Jiří Hajn Název DUM:
EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický celek: LIDSKÉ TĚLO Téma: SVALSTVO
ZÁKLADNÍ FUNKCE SVALOVÉ SOUSTAVY
Obr. 1 Svalová soustava Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
Svalová soustava.
SVALSTVO LIDSKÉHO TĚLA
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
zpracovaný v rámci projektu
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Popis svalových skupin
Základní škola, Hradec Králové
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Petra Hejlová Číslo
Svalová tkáň = soubor buněk stejného tvaru i funkce
Myologie = nauka o svalech, jejich funkcích, chorobách a léčení
Transkript prezentace:

Svalstvo člověka autor: David Hainall

Typy svaloviny Kosterní svalstvo Tzv. příčně pruhované svalstvo. Upíná se na kostru. Jeho činnost ovládáme vůlí. Hladké svalstvo Tvoří stěny vnitřních orgánů. Jeho činnosti nelze ovládat vůlí. http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/11/Gray1050.png (26. 9. 2010)

Srdeční svalovina Má podobnou stavbu jako příčně pruhované kosterní svalstvo. Tvoří stěnu srdce. Jeho činnost nelze ovládat vůlí.

Popis hlavních svalových skupin zdvihač hlavy mimické svaly s. deltový velký s. prsní dvojhlavý s. pažní přímý s. břišní s. pohybující prsty s. pohybující rukou šikmé s. břišní s. lýtkové čtyřhlavý s. stehenní http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Muscles_anterior_labeled.png (21. 9. 2010)

natahovače a stahovače ruky zdvihač hlavy s. trapézový s. deltový natahovače a stahovače ruky trojhlavý s. pažní široký s. zádový šikmý s. břišní s. hýžďové dvojhlavý s. stehenní s. lýtkové Achillova šlacha http://en.wikipedia.org/wiki/File:Muscle_posterior_labeled.png (21. 9. 2010)

Svalstvo člověka – shrnutí Typy svalstva: kosterní (příčně pruhované), hladké a srdeční svalovina. Uchycení příčně pruhovaného svalstva na kost – šlachy, vazy. Svalstvo společně s kostrou určuje tvar těla a umožňuje jeho pohyb.