SOMATICKÝ PROFIL A SOMATOTYP CHLAPCŮ

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Trendy v metodách odhadu plemenné hodnoty skotu
Advertisements

Základy sportovního tréninku mládeže
Referenční hodnoty variability srdeční frekvence u dětí
VLIV SVALOVÝCH DYSBALANCÍ NA POSTAVENÍ PÁNVE U KARATISTU
Výuka probíhá metodou řízené diskuse. V první části se věnujeme přirozeným rozdílům, které charakterizují sport mužů a sport žen, ve druhé se věnujeme.
Žena a sport Mgr. Lukáš Cipryan.
Charakter a projevy talentovanosti jako obecného fenoménu s aplikací na některé aspekty ve sportovních hrách s míčem Katedra základů kinantropologie a.
Vývoj člověka - postnatální
Odhady parametrů základního souboru
Dědičnost ukazatelů fyzické zdatnosti
Biologická zralost jedinců ve sportovních třídách se zaměřením na volejbal Šárka Honsová Katedra základů kinantropologie a humanitních.
Struktura obyvatelstva
VY_32_INOVACE_26-02 Světová populace
Šárka Honsová Katedra tělesné a sportovní výchovy Západočeská univerzita v Plzni Příspěvek k přenosu motorických předpokladů z rodičů na děti.
Komplexní testové systémy a Systémy pro Evidenci pohybové aktivity
Biologické a somatické předpoklady
TERMOREGULACE NOVOROZENCE
Somatické předpoklady k tělesné výkonnosti. Typologie motoriky
Žena a sport.
Metodický list Výuka probíhá diskusní formou. Hledáme odpověď na otázku – proč je užitečné věnovat se sportovní činnosti či jiné intenzivní pohybové činnosti.
Srovnání výsledků testů žáků 9. tříd základních škol v letech 2005 a 2011 Koho a na co jsme se ptali Filip Karel, Šimon Stiburek, Jan Hučín Scio Praha.
Některé aspekty predikce úspěšnosti jedinců ve sportovních hrách s míčem Katedra kinantropologie a základů humanitních věd FTVS UK Praha Šárka Honsová.
Somatické předpoklady k tělesné výkonnosti. Typologie motoriky
Pád pacienta – národní indikátor kvality ošetřovatelské péče
Fyziologické aspekty sportovních her Cíl: 1)Možnosti využití sledování ANS při řízení tréniku 2) Aplikace poznatků nabytých ve FYZZ do jednotlivých sportovních.
ZÁKLADNÍ SOUBOR Základní soubor (populace) je většinou myšlenková konstrukce, která obsahuje veškerá data, se kterými pracujeme a není vždy snadné jej.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE_09C17 AutorMgr. Monika Chvostková Období vytvořeníŘíjen.
Adaptivní preference pro délku nohou u potenciálního partnera
Charakter a projevy talentovanosti jako obecného fenoménu s aplikací na některé prvky v míčových hrách představení projektu disertační práce Katedra kinantropologie.
Výkon a výkonnost Tělesná cvičení jsou základním prostředkem tělesné výchovy a sportu. Mají tři stránky : 1.strukturální- jde o fáze pohybu(cyklické,acyklické,kombinované)
Periodizace lidského věku: Období dospělosti Období stáří
Strachy v období rané adolescence
Downův syndrom ( genetické choroby člověka )
Výkon a výkonnost Tělesná cvičení jsou základním prostředkem tělesné výchovy a sportu. Mají tři stránky : 1.strukturální- jde o fáze pohybu(cyklické,acyklické,kombinované)
FYZIOLOGICKÉ ASPEKTY SPORTOVNÍCH HER: LEDNÍ HOKEJ
Přednáška č. 1 Úvod do studia antropomotoriky
Kondiční příprava a plánování ve volejbale
Řízení sportovního tréninku
Specifické problémy tréninku a výkonnosti mládeže Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc Biomedicínské předměty Doc. MUDr. Pavel.
TALENT ..
Plavec Vztah mezi kalendářním, kostním a tzv. proporcionálním věkem špičkových sportovních gymnastů a gymnastek J. Novotný Fakulta sportovních studií Masarykovy.
Výživa v dětí do 2 let - úvod Mgr. Petra Sedlářová.
HODNOCENÍ VÝŽIVOVÉHO STAVU
INDEXY Nejčastější indexy a relativní rozměry - Indexy tělesných segmentů - Výškováhové indexy pro určování množství tuku v těle - Vybrané indexy hlavy.
Vybrané testové baterie
Vybrané testové baterie
2014 Výukový materiál GE Tvůrce: Mgr. Šárka Vopěnková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/
Bc. Jaromír Šetek VNÍMÁNÍ ZEMĚ PŮVODU ZNAČKY A ZEMĚ PŮVODU PRODUKTU VEDOUCÍ PRÁCE: Ing. Pavel Štrach, Ph.D. et Ph.D.
Ontogeneze motoriky Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem Hlavního města Prahy.
Centrum progresivního tréninku UK FTVS Cílem našeho centra je vytvořit komplexní centrum pro péči o sportovce ve všech stádiích sportovního života a zejména.
TĚLESNÝ, FUNKČNÍ A PSYCHICKÝ VÝVOJ DĚTÍ A MLÁDEŽE Linda Husáková UTV-SE
Analýza hypotéčních úvěrů poskytovaných fyzickým osobám v České republice Autor bakalářské práce:Martina Šimková Vedoucí bakalářské práce:Ing. Robert Zeman.
… jsou bohatší lidé šťastnější?
Laboratoř tréninkové adaptace UK FTVS
Školení cvičitelů III. třídy VG 1. konzultace
Komplexní testové systémy
Opakovatelnost (koeficient opakovatelnosti) Korelace genetická, prostřeďová a fenotypová Karel Mach.
- váhy jednotlivých studií
Měření vybraných znaků tělesné stavby, somatotypy
Krasobruslení Jméno: Veronika Vrtělová UČO: Obor: RVS/T
Antropomotorika PhDr.Radek Vobr, Ph.D.
Tělesný, funkční a psychický vývoj dětí a mládeže
ANTROPOMOTORIKA.
SCHOPNOSTI MOTORICKÉ SCHOPNOSTI © Tom Vespa.
R Y C H L O S T Michal Lehnert.
UNIVERZITA KARLOVA Fakulta tělesné výchovy a sportu Téma bakalářské práce: Úroveň rychlostních schopností a agility u elitních hráčů fotbalu (15-17 let)
Výzkum hodnot u adolescentů s poruchami chování
Statistika a výpočetní technika
Plánování přesnosti měření v IG Úvod – základní nástroje TCHAVP
Základy statistiky.
Transkript prezentace:

SOMATICKÝ PROFIL A SOMATOTYP CHLAPCŮ navštěvujících třídy s rozšířenou výukou tělesné výchovy se zaměřením na volejbal Šárka Honsová sarka.honsova@seznam.cz

Úvod díky současnému životnímu stylu se zužuje základna sportujících dětí důraz na co nejefektivnější výběr do specializovaných sportovních tříd výkonnost v motorických testech je vedle biologického věku podmíněna somaticky somatické charakteristiky jsou ve volejbalu základními předpoklady, které se díky velké genetické determinovanosti nedají příliš rozvíjet

Cíl práce porovnat u sledované skupiny somatické parametry a somatotyp: s průměrnou populací s parametry, které jsou považovány u volejbalistů jako nejvíce vhodné

Teoretická východiska Upřednostňované somatické znaky je ve volejbalu nadprůměrná tělesná výška převaha délky dolních segmentů těla hráčů (délky končetin) smečaři nebo blokaři mají v porovnání s nahrávači delší dolní končetiny a kratší trup tělesná hmotnost a podíl tělesného tuku mají být co nejnižší, aby byly zajištěny dobré předpoklady pro výkon ve výskoku důležitý také rozvoj svalové hmoty, zvláště rozvoj svalstva stehna

Teoretická východiska značná genetická determinovanost somatických parametrů omezená možnost rozvoje tréninkem poměrně dobrá možnost predikovat jejich vývoj možnosti predikce tělesné výšky v dospělosti Šimková & Ramacsay, 1983; Šelingerová, Šelinger & Hiadlovský, 2005; Riegerová, Přidalová & Ulbrichová, 2006; v pubertě se přesnost predikce většiny metod dočasně zhoršuje

Metodika Výzkumný soubor Měření somatických parametrů 25 chlapců z 6. – 9. ročníku sportovních volejbalových tříd ZŠ Bolevecká v Plzni Měření somatických parametrů standardním způsobem podle metody Martina a Sallera Měření kožních řas kaliperem harpendenského typu (výrobce SOMET)

Metodika porovnání somatických charakteristik s populací pomocí normalizačního indexu N.I. N.I. vyjadřuje skóre směrodatné odchylky N.I. v rozmezí ±0,75 SD - průměrný N.I. od ±0,75 do ±1,5 SD – nad(/pod)průměrný N.I. vyšší než ±1,5 - vysoce nad(/pod)průměrný data populace 6. CAV v roce 2001 (Vignerová et al., 2006) antropologického měření při Čs. spartakiádě v roce 1985 (Bláha et al., 1987)

Výsledky

Výsledky

Výsledky hodnoty sledovaných tělesných parametrů jsou u všech věkových kategorií chlapců značně variabilní vzhledem k průměrnému pásmu populace nelze vysledovat žádný jednotný trend chlapci navštěvující sledované třídy mají oproti průměrné populaci menší podíl svalové hmoty větší podíl tuku jsou biologicky méně vyzrálejší

Výsledky

Výsledky vhodné somatotypy kategorie podle motorické výkonnosti vyrovnaný ektomorf – u dvou chlapců (1,9-2,0-5,4; 2,2-2,1-5,1) mezomorfní ektomorf – u pěti chlapců (1,2-4,0-4,7; 2,0-3,1-5,3; 2,1-4,3-5,1; 1,5-3,2-4,5; 2,1-3,3-4,5) kategorie podle motorické výkonnosti dominuje kategorie A (8 chlapců) v kategorii D se nachází 7 chlapců zastoupeny všechny kategorie

Závěry hodnocení somatických parametrů je v systému výběru do specializovaných tříd důležitým článkem zkoumané třídy s rozšířenou výukou TV se zaměřením na volejbal navštěvují jak děti somaticky disponované pro volejbal, tak jedinci, u kterých je již nyní jasné, že na základě svých somatických dispozic budou vrcholových výkonů dosahovat velmi problematicky

Děkuji za pozornost