KALORIMETRICKÁ ROVNICE

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
FYZIKA PRO II. ROČNÍK GYMNÁZIA 2. VNITŘNÍ ENERGIE TĚLESA
Advertisements

Molekulová fyzika a termodynamika
Projekt teplo Na fyziku.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
Jak změříme teplo přijaté nebo odevzdané při tepelné výměně
KALORIMETR.
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
Vnitřní energie, práce, teplo
Přenos tepla Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, Petr Jeřábek. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky do.
IDEÁLNÍ PLYN Stavová rovnice.
SPŠ SE Liberec a VOŠ Mgr. Jaromír Osčádal
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_D2 – 14.
Škola: Gymnázium, Brno, Slovanské náměstí 7 Šablona: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název projektu: Inovace výuky na GSN prostřednictvím.
Molekulová fyzika a termika
ROVNOVÁŽNÝ STAV, VRATNÝ DĚJ, TEPELNÁ ROVNOVÁHA, TEPLOTA A JEJÍ MĚŘENÍ
Molekulová fyzika a termika
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Gymnázium a obchodní akademie Chodov Smetanova 738, Chodov Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
První termodynamický zákon
ZŠ, ZUŠ a MŠ Kašperské Hory, Vimperská 230 Předmět: FYZIKA Ročník: 8.
Teplo Ing. Radek Pavela.
Teplo.
Kapalnění Sublimace Desublimace
Tepelné jevy.
Teplo přijaté a odevzdané © Petr Špína, 2011
Vnitřní energie II. část
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 8 Tematický okruhTeplené jevy.
-14- Vnitřní energie, práce a teplo, 1. td. Zákon Jan Klíma
Pokusné určení tepla.
Digitální učební materiál
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_686.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Předmět:Fyzika Ročník:8. ročník Klíčová slova:Tepelná výměna Autor:Mgr.
TEPLO, MĚRNÁ TEPELNÁ KAPACITA, TEPELNÁ VODIVOST
K měření teploty použijeme digitální teploměr firmy Vernier. Stanovení rovnovážné teploty pomocí lite-161.exe.
Gymnázium a Střední odborná škola, Lužická 423, Jaroměř Název: Teplotní roztažnost, dilatace materiálů Autor: Mgr. Miloš Boháč © 2013 VY_32_INOVACE_6B20.
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Izobarický a adiabatický děj
ZMĚNY SKUPENSTVÍ LÁTEK II.
Příklad tepelně izolované soustavy:
Gymnázium a obchodní akademie Chodov Smetanova 738, Chodov Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Spočítej Sbírka úloh z fyziky pro ZŠ Sbírka úloh z fyziky pro ZŠ str. 84, příklad 550 str. 84, příklad 550 Bazén o objemu 45m 3 se má naplnit vodou o teplotě.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Práce a výkon v obvodu stejnosměrného proudu
ZMĚNA TEPLOTY TĚLES TEPELNOU VÝMĚNOU
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Radomír Tomášů Název šablonyIII/2.
Termodynamika Základní pojmy: TeploQ (J) - forma energie Termodynamická teplotaT (K) 0K= -273,16°C - nejnižší možná teplota (ustane tepelný pohyb) EntropieS.
JAK ZMĚŘÍME TEPLO PŘIJATÉ NEBO TEPLO ODEVZDANÉ PŘI TEPELNÉ VÝMĚNĚ
Vnitřní energie tělesa. Struktura prezentace otázky na úvod teorie příklad využití v praxi otázky k zopakování shrnutí.
Vnitřní energie, teplo, teplota. Celková energie soustavy Kinetická energie – makroskopický pohyb Potenciální energie – vzájemné působení těles (makroskopicky)
Radovan Plocek 8.A. Stavové veličiny Izolovaná soustava Rovnovážný stav Termodynamická teplota Teplota plynu z hlediska mol. fyziky Teplotní stupnice.
KALORIMETRICKÁ ROVNICE
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Libor Zemánek NÁZEV: Změna teploty těles tepelnou výměnou TÉMATICKÝ.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Libor Zemánek NÁZEV: Měření tepla při tepelné výměně TÉMATICKÝ.
Spočítej Bazén o objemu 45m3 se má naplnit vodou o teplotě
-14- Vnitřní energie, práce a teplo, 1. td. Zákon Jan Klíma
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Jak změříme teplo přijaté nebo odevzdané při tepelné výměně
TEPLO.
Vlastnosti kapalných látek Vypracoval: Lukáš Karlík
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Jak změříme teplo přijaté nebo odevzdané při tepelné výměně
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Interaktivní test ze znalostí vnitřní energie a tepla
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
TERMODYNAMICKÁ TEPLOTA
KALORIMETRICKÁ ROVNICE
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Libor Zemánek NÁZEV: Měrná tepelná kapacita látky TÉMATICKÝ CELEK:
Přijaté teplo. (protokol). Téma Téma: Určení přijatého a odevzdaného tepla tělesem při tepelné výměně. Úkol: Úkol: Určení tepla odevzdaného horkou vodou.
ADIABATICKÝ DĚJ S IDEÁLNÍM PLYNEM.
Třída 3.A 17. hodina.
Transkript prezentace:

KALORIMETRICKÁ ROVNICE VY_32_INOVACE_07-04 KALORIMETRICKÁ ROVNICE

do tepelně izolované nádoby s kapalinou teploty t₁ vložíme těleso o teplotě t₂, přičemž platí t₁< t₂ mezi kapalinou a tělesem nastane tepelná výměna, která bude probíhat tak dlouho, dokud nenastane rovnovážný stav teplota kapaliny a tělesa se ustálí na hodnotě t, přičemž platí t₁<t< t₂

úbytek vnitřní energie tělesa je roven přírůstku vnitřní energie kapaliny (zákon zachování energie) teplo odevzdané tělesem je rovno teplu přijatému kapalinou teplo odevzdané tělesem: Q₂ = m₂c₂(t₂-t) teplo přijaté kapalinou: Q₁ = m₁c₁(t-t₁) platí kalorimetrická rovnice: Q₁ = Q₂ m₁c₁(t-t₁) = m₂c₂(t₂-t)

Směšovací kalorimetr

kalorimetr je tepelně izolovaná nádoba opatřená teploměrem a míchačkou jeho použitím lze určovat měrnou tepelnou kapacitu látek probíhá-li tepelná výměna v kalorimetru o tepelné kapacitě , pak platí: m₁c₁(t-t₁) + (t-t₁) = m₂c₂(t₂-t)

_____________________________________________ Příklad 1 Hliníkové těleso o hmotnosti 0,5 kg a teplotě 150°C bylo vloženo do vody o hmotnosti 1,2 kg a teplotě 20°C. Určete, jaká je teplota soustavy po dosažení rovnovážného stavu. (Tepelná výměna proběhla pouze mezi tělesem a vodou). _____________________________________________ voda: m₁ = 1,2 kg t₁ = 20°C c₁ = 4 180 J/kg·K těleso: m₂ = 0,5 kg t₂ = 150°C c₂ = 896 J/kg·K výsledná teplota soustavy: t = ?

t = 31°C Příklad 1 (řešení) m₁c₁(t-t₁) = m₂c₂(t₂-t)

Příklad 2 V kalorimetru o tepelné kapacitě 120 J/K je voda o hmotnosti 0,45 kg a teplotě 15°C. Vložíme-li do kalorimetru mosazné těleso o hmotnosti 0,32 kg a teplotě 100°C, ustálí se teplota soustavy na hodnotě 20°C. Určete měrnou tepelnou kapacitu mosazi. _____________________________________________________________________________ voda: m₁ = 0,45 kg t₁ = 15°C c₁ = 4 180 J/kg·K kalorimetr: = 120 J/K t₁ = 15°C těleso: m₂ = 0,32 kg t₂ = 100°C c₂ = ? výsledná teplota: t = 20°C

Příklad 2 (řešení) m₁c₁(t – t₁) + (t – t₁) = m₂c₂(t₂ - t) 0,45·4180·4 + 120·4 = 0,32·81·c₂ c₂ = 329 J/kg·K

Úlohy k procvičení Do kalorimetru, ve kterém je voda o hmotnosti 0,2 kg a teplotě 20°C, přilijeme vodu o hmotnosti 0,3 kg a teplotě 60°C. Výsledná teplota se ustálí na hodnotě 38°C. Určete tepelnou kapacitu kalorimetru. Do skleněné nádoby o hmotnosti 120 g a teplotě 15°C nalijeme vodu o hmotnosti 200 g a teplotě 80°C. Jaké teplo přijme skleněná nádoba? Měrná tepelná kapacita skla je 840 J/kg·K. (Tepelná výměna nastala pouze mezi skleněnou nádobou a vodou).

Výsledky: 1, 12 540 J 2, 5 846 J

Autor DUM: Mgr. Sylva Divišová Autor fotografie: Mgr. Sylva Divišová