KROUŽKOVCI.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Strunatci Chordata.
Advertisements

KMEN: STRUNATCI Chordata
KROUŽKOVCI Rozhodni o pravdivosti následujících tvrzení.
Jakékoliv další používání podléhá autorskému zákonu.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
MĚKKÝŠI 2) mlži 3) hlavonožci ZNAKY: žijí ve vodě i na souši
Žížala obecná Kroužkovec Máloštětinatec Opaskovec.
TRIBLASTICA.
KROUŽKOVCI 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
KROUŽKOVCI Válcovité článkovité na koncích zašpičatělé tělo Pokožka
Kmen: Kroužkovci.
Bezobratlí živočichové
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_BIOLOGIE1_05 Tematická.
Rámci projektu Digitální učební materiál vytvořený v rámci projektu: HUMANIZACÍ ŠKOLSTVÍ K ROVNÝM PŘÍLEŽITOSTEM CZ.1.07/1.4.00/ Dětský domov, základní.
NÁZEV ŠKOLY : ZŠ a MŠ Blatnice pod Sv. Ant.
KROUŽKOVCI - ZÁSTUPCI Rozdělení podle množství a umístění štětin
Kroužkovci Seznámit se s stavbou těla, pozorováním vyvodit znaky, které dokazují přizpůsobení se životu.
Úvodní strana bez textu.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavlína Marková Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání.
VY_32_INOVACE_9B11 KROUŽKOVCI morfologie a anatomie
Mnohobuněční bezobratlí živočichové
RYBY Přírodopis 7. ročník.
Kmen: KROUŽKOVCI Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základní stavbou a systémem.
ZOOLOGIE KMEN: KROUŽKOVCI
MĚKKÝŠI Měkké tělo, které je (bývalo) chráněno vápenitou schránkou
Kmen: KROUŽKOVCI (Annelida)
PIJAVICE (hirudinea).
KROUŽKOVCI (Annelida)
HLÍSTI (Hlístice – nejpočetnější skupina těchto bezobratlých živ.)
Ploštěnka mléčná Mgr. Helena Roubalová
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Živočichové rybníka KROUŽKOVCI.
Kroužkovci. stejnoměrně článkované tělo (kroužky) na povrchu pokožka se štětinkami svaly (pohyb) výskyt: v zemi, sladká i slaná voda dělení: MNOHOŠTĚTINATCE.
Opakování učiva Mgr. Pavlína Marková
Škola:. Základní škola Kladruby
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Měkkyši Berenika Jurková 5.A.
Kmen: Kroužkovci tělo ze stejných článků (kromě prvního a posledního)
kmen: ANNELIDA (kroužkovici)
KMEN: PLOŠTĚNCI.
KROUŽKOVCI Výukový materiál EK Tvůrce: Mgr. Alena Výborná Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/
Kroužkovci.
Kroužkovci.
Nemertea + Pulvinifera
PLOŠTĚNCI Dělení: PLOŠTĚNKY MOTOLICE TASEMNICE.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ AUTOR: Ing. Ivana Fiedlerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_ F 08 TEMA: Přírodopis 6 - Kroužkovci.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_23_16 Název materiáluKroužkovci.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: březen 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VII Vzdělávací.
Měkkýši, kroužkovci, členovci - korýši
Základní škola Třemošnice, okres Chrudim, Pardubický kraj Třemošnice, Internátní 217; IČ: , tel: , emaiI:
ZŠ Týnec nad Labem AUTOR: Mgr. Radoušová Marcela VY_52_INOVACE_20_Přírodopis 6. ročník_Kroužkovci zástupci Téma: Kroužkovci zástupci CZ.1.07/1.4.00/
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Název školy:Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace Autor: Datum tvorby: Mgr. Daniela Čapounová Název:VY_32_INOVACE_01A_12_Charakteristika.
2 třídy: 1. Opaskovci – Máloštětinatci(žížala, nítěnka) Pijavice(Pijavka, Chobotnatka) 2. mnohoštětinatci (Nereidka)
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Pardubice – Spořilov
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
kroužkovci, Annelida, opaskovci, máloštětinatci, mnohoštětinatci
Výstup: VY_52_INOVACE_PŘ.7.01
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
POLYCHAETA 19. července 2013 VY_52_INOVACE_210217
CLITELLATA 19. července 2013 VY_52_INOVACE_210218
VY_32_INOVACE_ ROČNÍK Kroužkovci Název školy
Systém a evoluce bezobratlých 7. cvičení J. Schenková
zpracovaný v rámci projektu
PLOŠTĚNCI Ploštěnka mléčná VY_32_INOVACE_09_23.
RYBY Původně sladkovodní, některé druhy se dokázaly přizpůsobit životu ve slané vodě. Je to nejpočetnější třída obratlovců( druhů, u nás žije asi.
Transkript prezentace:

KROUŽKOVCI

červovitý tvar hmatový prstík homonomní segmentace - články 3 skupiny: Mnohoštětinatci Máloštětinatci Pijavice

MÁLOŠTĚTINATCI

Stavba těla na povrchu POKOŽKA : vylučuje KUTIKULU z pokožky vyrůstají ŠTĚTINKY: pod pokožkou vrstva SVALOVINY

Trávicí soustava prostředkem celého těla prochází TRÁVICÍ TRUBICE na začátku ÚSTNÍ OTVOR povrch střeva zvětšen střevní řasou živí se tlejícími zbytky rostlin

Dýchací soustava Vylučovací soustava dýchá celým povrchem těla v každém článku dvě METANEFRIDIE

Cévní soustava tělní tekutina proudí v CÉVÁCH: hřbetní a břišní uzavřená hemoglobin

Nervová soustava NERVOVÉ UZLINY- žebříčkovitá po celém povrchu těla jsou HMATOVÉ a SVĚTLOČIVNÉ BUŇKY

Příčný řez tělem. 1. střevo, 2. typhlosolis 3. štětinky, 4. kutikula, 5. krevní oběh, 6. příčná svalovina, 7. podélná svalovina, 8. septum, 9. sběrný kanálek, 10. metanefridie, 11. nervová páska

Rozmnožování pohlavní hermafroditi oplozená vajíčka ukládá do KOKONU: slizový obal kokon je vytvářen OPASKEM (clitellum) Jsou to hermafrodité, mají tedy jak samičí, tak samčí pohlavní orgány. Ke svému oplození ale potřebují sperma druhého jedince kvůli odlišné genetické informaci. Páří se většinou za teplých letních nocí na zemském povrchu, kdy partnera přilákají svými pachovými signály. Leží podélně přitisknuti s hlavami na opačných koncích. Spojeni hlenem si vyměňují sperma. Po odloučení si každý odnese část hlenu, vylučovaného opaskem (clittellum), z něhož vznikne hlenový obal. Ten postupně klouže směrem k přední části a bere s sebou vajíčka, která jsou oplozena spermiemi ze semenných váčků ve chvíli, když nad nimi opasek prochází. Po opadnutí z těla žížaly se z něj vytvoří kokon (hlenové pouzdro), které obsahuje až dvacet vajíček. Z uzavřeného kokonu, který vydrží i v extrémně nepříznivém počasí, se většinou vylíhne jen jediná žížala.

Význam provzdušňování půdy tvorba humusu zvyšují úrodnost půdy ukazatelé znečištění půdy potrava pro živočichy

Řád: žížaly 1-3 páry testes, 1-3 páry ovarií. U nás 46 druhů. Žížala hnojní (Eisenia foetida), 12 cm, Evropa, zavlečena po celém světě. Při podráždění vylučuje páchnoucí tekutinu

Řád: žížaly Žížala obecná (Lumbricus terrestris) je eurasijský kroužkovec. Má složené svaly ze dvou vrstev - příčných a podélných. Napnutím příčného svalstva se pohne dopředu přední část jejího těla. Vyvolané stahy svaloviny projdou celým tělem a umožní tak pohyb zadní části. Pak podélné svaly posunou ocasní částí. To už se ale napnulo příčné svalstvo a vše se znovu opakuje. Hlen, který vylučují její žlázy, jí usnadňuje dýchání a pohyb po nerovném povrchu a zabraňuje vysychání kůže. (Z tohoto důvodu se jí ale řada lidí štítí.) Na přídi těla má hmatový prstík, který jí slouží k snazší orientaci. Při jemném promnutí tenké pokožky jsou zřetelně cítit redukované štětinky. Dorůstá délky přibližně 9 až 30 cm. Její příbuzní však mohou dosahovat mnohem větších rozměrů. Většinou se vyskytuje v zásaditých nebo neutrálních půdách, mnohem méně už v kyselých půdách rašelinišť Eurasie. Potravou je pro ní země obsahující organické látky, spadlé listí nebo drobní uhynulí živočichové. Vše si schovává ve svých spletitých chodbičkách. K neutralizaci, tedy vyrovnání pH, spolykané půdy má v jícnu vápenité žlázy. Svalnatý žaludek rozmělní potravu a její zbytky pak žížaly vynášejí na zemský povrch ve formě malých hromádek trusu, jehož hmotnost za několik let dosahuje až několika kilogramů. Žížala se sama stává obživou pro jiné živočichy, například kosy, drozdy a špačky, které je možné vidět, jak opatrně kráčejí po zemi, naklánějí se dopředu a loví nepozorné žížaly ukryté těsně pod povrchem. Jsou potravou i ježků, jezevců, vlků nebo krtků. Žížaly mají velkou regenerační schopnost. Když je nepřítel polapí, zůstane mu jen zadní část těla žížaly za opaskem (světlá, ztluštělá část v přední třetině těla, kde ústí četné žlázy). Opasek se nachází mezi 32. a 37. článkem. Konec těla žížale doroste. Pokud je ale přetržena přesně uprostřed, vždy zahyne. Žížala obecná (Lumbricus terrestris) 30 cm, mírný pás severní polokoule

ŽÍŽALA OBECNÁ 10článků za opaskem- přeříznutí přežije (pouze část s opaskem) Žížala obecná- 7let 2

Řád: žížaly Veležížala obrovská (Megascolides australis), 3 m, Austrálie, kokony měří 5 cm. Před nepřáteli se chrání vystřikováním páchnoucí tekutiny Eiseniella tetraedra, 5 cm, tělo na konci na průřezu čtyřhranné. Žije na březích vod

Řád: nitěnkovci Nitěnka větší (Tubifex tubifex) 5 cm, kosmopolit

Řád: nitěnkovci Roupice rodu Enchytraeus, 3 cm, podílejí se na rozkladu organické hmoty (např. spadaných listů ze stromů)

MNOHOŠTĚTINATCI pouze mořští tělo často hustě pokryté štětinkami na každém tělním článku mají PANOŽKY- parapodia dýchají žábrami gonochoristé Vývoj nepřímý - trochofora rozdíl

NEREIDKA 2

NEREIDKA

ROURNATEC

ROURNATEC

PÍSKOVNÍK RYBÁŘSKÝ

PIJAVICE Tělo bez štětin článkování na povrchu těla zmnožené na obou koncích těla PŘÍSAVKY živí se dravě nebo sají krev živočichů převážně vodní Ústní přísavka+chitinózní zuby-strouhání tkáně (viz.obrázek). Druhá přísavka-přichycovací fce. Střevo zřasené-velká zásoba krve-symbiotické bakterie-konzervují krev-déle vydrží

Pohyb pijavice po podlozce

DÚ Zjistěte informace o hirudinu Pijavka lékařská (Hirudo medicinalis) je vzácný zástupce z čeledi kroužkovců, který se dříve hojně užíval k odebírání krve a k zlepšení krevního oběhu. Dorůstá zpravidla velikosti 100 až 150 mm.[1] Vyskytuje se většinou v mělkých bahnitých nádržích, které jsou dobře vyhřívané sluncem. Preferuje oblasti s klidnou neproudící vodou. Její potravou je krev teplokrevných živočichů, jedná se o parazitického živočicha. Pro znecitlivění místa, kde se pijavka přichytí a zakousne do hostitele, využívá hirudin, který vypouští do rány.[1]

Chobotnatka rybí (Piscicola geometra) 3 cm, palearktická oblast, zavlečena i do Ameriky Ústní přísavky s vychlípitelným chobotovitým svalnatým hltanem, uzpůsobeným k sání

HLTANOVKA BAHENNÍ 2

Pijavka lékařská (Hirudo medicinalis)

KONEC

n š s t

u c n

r

r

m

z