Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Zeměpis cestovního ruchu Ročník: 1. Téma: Regionální a politická geografie světa Vypracoval:Mgr. Laibnerová Andrea Materiál: VY_32_INOVACE_141 Datum: Anotace:Světová gastronomie Obor: M/02 Cestovní ruch
Regionální a politická geografie světa Světová gastronomie
GASTRONOMIE = Základní složka služeb CR (spolu s ubytovacími a dopravou) Významná součást HDP Úzce spjato s národní kulturou => společné návyky, tradice, řeč, způsob stolování, přípravy pokrmů atd. Gastronomie v cestovním ruchu nauka o vztahu kultury a potravy, obor v rámci hotelnictví a cestovního ruchu, kuchařské/kulinářské umění (fr. l'art culinaire) česky „věda o žaludku“
Národní kuchyně Každá země na světě národní pokrmy – kulturní tradice Vznik již v pravěku – suroviny dle polohy státu (zeměpisné šířky - klimatické zóny) – dostupné suroviny tvoří základ kuchyně rozvoj zemědělství, lov, rybářství
Národní kuchyně Některé pokrmy tisícileté tradice – Pizza (Starověký Egypt => Římané => Američané) cs.wikipedia.org
Nejznámější národní kuchyně Francouzská Italská Japonská Řecká Americká Ruská Mexická Čínská Africká Arabská Indická Středoevropská
Kontrolní otázky 1)Co znamená pojem Gastronomie? 2)Na čem závisí rozmístění surovin/potravin ve světě? 3)Jaké znáš národní kuchyně?
Děkuji za pozornost, dnešní hodina je u konce
margherita_sep2005_sml.jpg Použité zdroje