Základy výživy a krmení hospodářských zvířat

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vitamíny a jejich význam ve výživě člověka
Advertisements

Vitamíny ve výživě ryb.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Biokatalyzátory Mgr. Lenka Fasorová.
Digitální učební materiál
Vitaminy.
„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Vitamíny.
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první Téma: Vitaminy
; Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_03
VITAMÍNY.
VITAMÍNY Title & author
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Vitamíny rozpustné v tucích
Zdravá výživa II Dagmar Šťastná.
Přehled enzymů GIT. Trávení, vstřebávání
Složení potravin Potraviny jsou tvořeny souborem látek - živin, které uspokojují potřeby lidského organizmu. Z tohoto hlediska rozdělujeme živiny na základní.
Steroidní hormony Dva typy: 1) vylučované kůrou nadledvinek (aldosteron, kortisol); 2) vylučované pohlavními žlázami (progesteron, testosteron, estradiol)
Vitamíny rozpustné ve vodě
VITAMÍNY VY_32_INOVACE_05_26
Vitamíny Přírodní látky složité látky převážně rostlinného původy
Vitamíny rozpustné v tucích
Vitaminy © Jan Novák 2007.
HOBITI.
„EU peníze středním školám“
Výživa Metabolismus = látková výměna – soubor chemických dějů v buňkách katabolismus: štěpení živin na jednodušší látky, definitivně končí u CO2, H2O a.
VITAMÍNY A MINERÁLY.
Vitaminy rozpustné v tucích
Základy výživy a krmení hospodářských zvířat
Vitaminy.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_06
IMMUBLEND.
PELAGRA David Soukal 2. HA. Příčiny onemocnění Nedostatek vitamínu B3 (niacinu) Vzniká, chybí-li v organismu protipelagrový činitel, tj. kyselina nikotinová.
Vitaminy,hormony, enzymy
VITAMÍNY Jiří Folbrecht.
Anémie Hejmalová Michaela.
I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í
Vitamíny Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Vitamíny Lépe přírodní než umělé! Obr. 1
Zdravá výživa VY_52_INOVACE_119.
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Vitamíny rozpustné v tucích Vitamíny rozpustné v tucích Ch_062_Přírodní látky_Vitamíny rozpustné v tucích Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní.
Vitamíny rozpustné v tucích  Mezi vitamíny rozpustné ve vodě řadíme: Vitamíny skupiny B Vitamín C Vitamín H Kyselina listová.
LIDSKÝ ORGANISMUS Význam potravy, vody a vzduchu.
Ch_062_Vitaminy rozpustné v tucích Ch_062_Vitaminy rozpustné v tucích Ch_062_Přírodní látky_Vitaminy rozpustné v tucích Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.Alexandra Hoňková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Název školy:Základní škola, Hradec Králové Milady Horákové 258 Autor:Mgr. Lukáš Dubrovský Název: VY_32_INOVACE_03_16C_Vitamíny Téma: Biologie člověka Registrační.
N ÁZEV ŠKOLY : Z ÁKLADNÍ ŠKOLA A M ATEŘSKÁ ŠKOLA K LADNO, N ORSKÁ 2633 A UTOR : M GR. K ATEŘINA W ERNEROVÁ N ÁZEV MATERIÁLU : VY_52_INOVACE_C H.9.W E.12_V.
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Vitamíny rozpustné v tucích  Mezi vitamíny rozpustné v tucích řadíme: Vitamín A Vitamín D Vitamín E Vitamín K.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 9 Autor: Mgr. Radek Martinák Vitamíny Jak vznikají? Kde se vyskytují? Jaké jsou to látky? K čemu slouží?
Mikroživiny jsou vedle makroživin (sacharidy, tuky, bílkoviny) nezbytnou částí našeho jídelníčku. minerály Mikroživiny jsou tvořeny vitamíny. Tyto látky.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.Alexandra Hoňková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Vitamíny Jejich funkce a kde je najdeme VY_32_INOVACE_05_36.
Předmět:chemie Ročník: 3. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva o vitamínech. Klíčová slova: vitamíny,
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Bláhová Eva Název: VY_32_INOVACE_13A_20_Biokatalyzátory Téma: 13A_CH9.roč.
VY_52_INOVACE_51_TRÁVENÍ A METABOLISMUS ČLOVĚKA Základní škola Jindřicha Pravečka Výprachtice 390 Reg.č. CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Bc. Petr Grossmann.
Potrava člověka Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin, rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
Živina Funkce (dle schválených tvrzení) Významný zdroj Vitamin A
Vitamíny.
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Suroviny pro cukráře I. ročník
= přeměna látek a energií
Víte, jaké bohatství se skrývá v jednom litru piva?
Vitamíny Přírodní látky složité látky převážně rostlinného původy
Transkript prezentace:

Základy výživy a krmení hospodářských zvířat Přednáška 6: Vitamíny

Vitamíny organické sloučeniny podílející se na aktivitě celé řady enzymů umožňujících průběh biochemických reakcí

Nedostatek vitamínů - hypovitaminóza - negativně ovlivněna užitkovost, odolnost, reprodukce a podobně - avitaminóza - zjevné projevy onemocnění

Dělení vitamínů Hydrofilní Lipofilní - rozpustné ve vodě - C a komplex vitamínů skupiny B Lipofilní - rozpustné v tucích - A, D, E a K

Vitamín A (Retinol) jeho provitaminem jsou karoteny důležitý pro ochranu a regeneraci kůže a sliznic, tvorbu funkčních pigmentů v oku a glykoproteinů podporuje růst a plodnost zvyšuje odolnost zvířat vůči infekčním onemocněním deficit - zpomalování růstu, rohovatění kůže a sliznic, poruchy plodnosti, šeroslepost, světloplachost a snížení odolnosti organizmu hypervitaminóza - zvracení, apatie, snížení příjmu krmiva, pokles užitkovosti, vypadávání srsti a krváceniny

Vitamín D (Kalciferoly) významné vitamín D2 (ergokalciferol) a D3 (cholekalciferol) D3 vzniká v kůži působením UV záření ovlivňuje mineralizaci kostí, zvyšuje vstřebávání vápníku a fosforu v tenkém střevě a ovlivňuje jejich vylučování ledvinami nedostatek - snížení stravitelnosti vápníku a fosforu (vede až ke křivici a osteomalácii), poruchy růstu, defekty zubní skloviny, lomivost kostí a snížení pevnosti vaječné skořápky přebytek - hyperkalcémie, žíznivost, apatií, pokles příjmu krmiva, vápenatění měkkých tkání (ledvin, jater a pod.)

Vitamín E (Tokoferol) biologicky nejúčinnější je alfa-tokoferol brání oxidaci mastných kyselin, tuků a v tuku rozpustných látek chrání buňky před peroxidativním poškozením zpomalují degenerativní změny v organizmu hrají významnou roli ve využití ostatních lipofilních vitamínů nedostatek - citlivá jsou zejména mláďata, ovce, telata a drůbež - poruchy funkce membrán, nastává degenerace gonád a ztráta plodnosti, dochází k degeneraci nervové tkáně a snížení imunity - specifickými poruchami jsou nutriční encefalomalácie, svalová dystrofie a exsudativní diatéza toxicita - velmi vysoké dávky - průjem, apatie a svalová slabost

Vitamín K (Fylochinon) K1 je přítomen v rostlinách K2 je produktem mikroorganizmů trávicího traktu podílí se na syntéze specifické bílkoviny, vážící vápník v protrombinu deficit - poruchy srážení krve a vznik rozsáhlých krevních výlevů předávkování - horečka a snížení příjmu krmiva

Vitamín B1 (Thiamin) hojně v otrubách, kvasnicích, mléku a vejcích zúčastňuje se metabolizmu sacharidů a tuků chrání nervy před vznikem zánětů důležitý pro správnou činnost trávicího traktu nedostatek - poškození tkání s vysokým nárokem na energii a poruchám funkce CNS i periferních nervů, pokles užitkovosti, pokles příjmu krmiva, ztráta citlivosti, záněty nervů a obrny končetin

Vitamín B2 (Riboflavin) součástí většiny krmiv, zejména kvasnic a krmiv živočišného původu složka řady enzymů zúčastňuje se metabolizmu tuků, bílkovin a nukleových kyselin důležitý i pro správnou funkci zraku nedostatek - snížení růstu, kožní poruchy, vypadávání srsti, šedý zákal, anemie, zastavení reprodukčního cyklu, dystrofie nervové tkáně, jaterní steatóza a poruchy metabolizmu tuků - u mláďat - kožní změny, snížení příjmu krmiva a zvracení - u drůbeže - deformace končetin

Vitamín B5 (Kyselina pantotenová) především ve vojtěšce a jetelovinách součást několika enzymů hraje významnou roli v metabolizmu sacharidů a tuků nedostatek - poruchy trávení a růstu, dermatitidy, vypadávání srsti, depigmentace kůže, anemie a leukopenie, porucháy imunity, snížení plodnosti, kožní změny, dystrofie kostní dřeně a poruchy opeření

Vitamín B6 (Pyridoxin) především rostlinná krmiva a kvasnice součástí aminotransferáz, dekarboxyláz a dalších enzymů důležitý v metabolizmu bílkovin, tuků, sacharidů a některých minerálních látek nedostatek - anemie, snížení srážlivosti krve, nervové poruchy, záněty kůže, poškození jater a srdce, zvracení, poruchy růstu a křečové stavům

Kyselina nikotinová (Niacin, vitamín PP) zrno obilovin, kvasnice a otruby detoxikace štěpných produktů bílkovin součást NAD, NADP, NADPH (metabolismus bílkovin, glukózy, tuků) nedostatek - změny na kůži, záněty sliznic, poruchy růstu a průjmy, poruchy růstu peří, snížená snáška a líhnivost vajec - u člověka – pellagra (drsná kůže) - u psů – ”černý jazyk”

Biotin (vitamín H) v krmivech rostlinného i živočišného původu, s výjimkou obilovin součást enzymů podílejících se na glukoneogenezi, syntéze mastných kyselin a metabolizmu energie nedostatek - změny na kůži, ekzémy, symetrické vypadávání srsti, anemie a poruchy plodnosti, u drůbeže podporuje vznik perózy

Cholin (Vitamín B4) v krmivech rostlinného i živočišného původu, jak volný, tak vázaný v lecitinu nepostradatelný v metabolizmu tuků chrání játra před tukovou dystrofií nedostatek - tuková dystrofie a posléze cirhóza jater a poruchy růstu, u drůbeže vznik perózy

Kyselina listová (Vitamín B10, B11) obsažena prakticky ve všech krmivech podílí se na metabolizmu bílkovin, nukleových kyselin a tvorbě erytrocytů nedostatek - poruchy růstu a krvetvorby a vznik makrocytární anemie - u drůbeže špatné opeřování, depigmentace, snížení líhnivosti vajec a zvýšená embryonální mortalita

Vitamín B12 (Kobalamin) pouze v krmivech živočišného původu je syntetizován střevní mikroflórou nepostradatelný pro tvorbu krve, růst, látkový metabolizmus a tvorbu aminokyselin ovlivňuje reprodukční funkce, snášku a líhnivost vajec nedostatek - zpomalení růstu, snížení konverze krmiva, perniciózní anemie a záněty kůže - u drůbeže snížení líhnivosti vajec, zvýšení embryonální mortality a špatné opeřování

Vitamín C (kys. askorbová) pouze v zelených krmivech, bramborách, řepě a mléce hospodářská zvířata jsou schopna dostatečné syntézy tohoto vitamínu zúčastňuje se oxido redukčních pochodů podílí se na tvorbě steroidních hormonů, srážení krve zvyšuje odolnost organizmu vůči infekcím a stresům nedostatek - zvýšení náchylnosti k infekčním onemocněním, spontánnímu krvácení sliznic a snížení pevnosti vaječné skořápky