Základy výživy a krmení hospodářských zvířat Přednáška 6: Vitamíny
Vitamíny organické sloučeniny podílející se na aktivitě celé řady enzymů umožňujících průběh biochemických reakcí
Nedostatek vitamínů - hypovitaminóza - negativně ovlivněna užitkovost, odolnost, reprodukce a podobně - avitaminóza - zjevné projevy onemocnění
Dělení vitamínů Hydrofilní Lipofilní - rozpustné ve vodě - C a komplex vitamínů skupiny B Lipofilní - rozpustné v tucích - A, D, E a K
Vitamín A (Retinol) jeho provitaminem jsou karoteny důležitý pro ochranu a regeneraci kůže a sliznic, tvorbu funkčních pigmentů v oku a glykoproteinů podporuje růst a plodnost zvyšuje odolnost zvířat vůči infekčním onemocněním deficit - zpomalování růstu, rohovatění kůže a sliznic, poruchy plodnosti, šeroslepost, světloplachost a snížení odolnosti organizmu hypervitaminóza - zvracení, apatie, snížení příjmu krmiva, pokles užitkovosti, vypadávání srsti a krváceniny
Vitamín D (Kalciferoly) významné vitamín D2 (ergokalciferol) a D3 (cholekalciferol) D3 vzniká v kůži působením UV záření ovlivňuje mineralizaci kostí, zvyšuje vstřebávání vápníku a fosforu v tenkém střevě a ovlivňuje jejich vylučování ledvinami nedostatek - snížení stravitelnosti vápníku a fosforu (vede až ke křivici a osteomalácii), poruchy růstu, defekty zubní skloviny, lomivost kostí a snížení pevnosti vaječné skořápky přebytek - hyperkalcémie, žíznivost, apatií, pokles příjmu krmiva, vápenatění měkkých tkání (ledvin, jater a pod.)
Vitamín E (Tokoferol) biologicky nejúčinnější je alfa-tokoferol brání oxidaci mastných kyselin, tuků a v tuku rozpustných látek chrání buňky před peroxidativním poškozením zpomalují degenerativní změny v organizmu hrají významnou roli ve využití ostatních lipofilních vitamínů nedostatek - citlivá jsou zejména mláďata, ovce, telata a drůbež - poruchy funkce membrán, nastává degenerace gonád a ztráta plodnosti, dochází k degeneraci nervové tkáně a snížení imunity - specifickými poruchami jsou nutriční encefalomalácie, svalová dystrofie a exsudativní diatéza toxicita - velmi vysoké dávky - průjem, apatie a svalová slabost
Vitamín K (Fylochinon) K1 je přítomen v rostlinách K2 je produktem mikroorganizmů trávicího traktu podílí se na syntéze specifické bílkoviny, vážící vápník v protrombinu deficit - poruchy srážení krve a vznik rozsáhlých krevních výlevů předávkování - horečka a snížení příjmu krmiva
Vitamín B1 (Thiamin) hojně v otrubách, kvasnicích, mléku a vejcích zúčastňuje se metabolizmu sacharidů a tuků chrání nervy před vznikem zánětů důležitý pro správnou činnost trávicího traktu nedostatek - poškození tkání s vysokým nárokem na energii a poruchám funkce CNS i periferních nervů, pokles užitkovosti, pokles příjmu krmiva, ztráta citlivosti, záněty nervů a obrny končetin
Vitamín B2 (Riboflavin) součástí většiny krmiv, zejména kvasnic a krmiv živočišného původu složka řady enzymů zúčastňuje se metabolizmu tuků, bílkovin a nukleových kyselin důležitý i pro správnou funkci zraku nedostatek - snížení růstu, kožní poruchy, vypadávání srsti, šedý zákal, anemie, zastavení reprodukčního cyklu, dystrofie nervové tkáně, jaterní steatóza a poruchy metabolizmu tuků - u mláďat - kožní změny, snížení příjmu krmiva a zvracení - u drůbeže - deformace končetin
Vitamín B5 (Kyselina pantotenová) především ve vojtěšce a jetelovinách součást několika enzymů hraje významnou roli v metabolizmu sacharidů a tuků nedostatek - poruchy trávení a růstu, dermatitidy, vypadávání srsti, depigmentace kůže, anemie a leukopenie, porucháy imunity, snížení plodnosti, kožní změny, dystrofie kostní dřeně a poruchy opeření
Vitamín B6 (Pyridoxin) především rostlinná krmiva a kvasnice součástí aminotransferáz, dekarboxyláz a dalších enzymů důležitý v metabolizmu bílkovin, tuků, sacharidů a některých minerálních látek nedostatek - anemie, snížení srážlivosti krve, nervové poruchy, záněty kůže, poškození jater a srdce, zvracení, poruchy růstu a křečové stavům
Kyselina nikotinová (Niacin, vitamín PP) zrno obilovin, kvasnice a otruby detoxikace štěpných produktů bílkovin součást NAD, NADP, NADPH (metabolismus bílkovin, glukózy, tuků) nedostatek - změny na kůži, záněty sliznic, poruchy růstu a průjmy, poruchy růstu peří, snížená snáška a líhnivost vajec - u člověka – pellagra (drsná kůže) - u psů – ”černý jazyk”
Biotin (vitamín H) v krmivech rostlinného i živočišného původu, s výjimkou obilovin součást enzymů podílejících se na glukoneogenezi, syntéze mastných kyselin a metabolizmu energie nedostatek - změny na kůži, ekzémy, symetrické vypadávání srsti, anemie a poruchy plodnosti, u drůbeže podporuje vznik perózy
Cholin (Vitamín B4) v krmivech rostlinného i živočišného původu, jak volný, tak vázaný v lecitinu nepostradatelný v metabolizmu tuků chrání játra před tukovou dystrofií nedostatek - tuková dystrofie a posléze cirhóza jater a poruchy růstu, u drůbeže vznik perózy
Kyselina listová (Vitamín B10, B11) obsažena prakticky ve všech krmivech podílí se na metabolizmu bílkovin, nukleových kyselin a tvorbě erytrocytů nedostatek - poruchy růstu a krvetvorby a vznik makrocytární anemie - u drůbeže špatné opeřování, depigmentace, snížení líhnivosti vajec a zvýšená embryonální mortalita
Vitamín B12 (Kobalamin) pouze v krmivech živočišného původu je syntetizován střevní mikroflórou nepostradatelný pro tvorbu krve, růst, látkový metabolizmus a tvorbu aminokyselin ovlivňuje reprodukční funkce, snášku a líhnivost vajec nedostatek - zpomalení růstu, snížení konverze krmiva, perniciózní anemie a záněty kůže - u drůbeže snížení líhnivosti vajec, zvýšení embryonální mortality a špatné opeřování
Vitamín C (kys. askorbová) pouze v zelených krmivech, bramborách, řepě a mléce hospodářská zvířata jsou schopna dostatečné syntézy tohoto vitamínu zúčastňuje se oxido redukčních pochodů podílí se na tvorbě steroidních hormonů, srážení krve zvyšuje odolnost organizmu vůči infekcím a stresům nedostatek - zvýšení náchylnosti k infekčním onemocněním, spontánnímu krvácení sliznic a snížení pevnosti vaječné skořápky