Společné zasedání Rad ředitelů ZAP SR a Sdružení AP „Postavení automobilového průmyslu v ČR a aktuální problematika jeho firem“ Ing. Pavel Juříček, Ph.D.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Dopady oslabení kurzu na ceny potravin a české zemědělství Mojmír Hampl Viceguvernér ČNB Žofínské fórum na téma „České zemědělství“ 10. března 2014.
Advertisements

Ing. Antonín Šípek. ředitel sekretariátu Sdružení automobilového průmyslu „ Šrotovné“ = časově omezené opatření, motivující občany k vyřazování starých.
Automobilový průmysl ČR v roce 2013 Základní údaje a fakta
Trh práce v Jihomoravském kraji – dosavadní vývoj
Trendy finančních produktů ČLFA
Následky nehod u osobních automobilů ve vazbě na jejich věk a roční proběh km (počty nehod a usmrcených osob při nehodách osobních automobilů) (vývoj za.
Hlavní činnosti Auto SAP (priority, aktivity, služby, informace) AutoSAP, prosinec 2013.
Český statistický úřad, pracoviště České Budějovice
Automobilový průmysl v ČR
KONFERENCE „IQ Industry“
64. zasedání Rady ředitelů Sdružení automobilového průmyslu „Automobilový průmysl v ČR Základní údaje a fakta Aktualizace za rok 2006“ Aktualizace za rok.
Směry hlavních činností AutoSAP Strategie AutoSAP pro další období Automobilový průmysl v České republice Souhrnné výsledky za rok 2012 Automobilový průmysl.
1 Směry hlavních činností Sdružení AP Ing. Martin Jahn prezident Sdružení AP.
1 ČLFA se představuje ČLFA  založena 1991 (ALS ČSFR, ALS ČR, ČLFA)  48 členů  cíle prosazovat prostředí vhodné pro finanční produkty (právní, ekonomické)
Situace na trhu s masem v ČR a EU Miluše Abrahamová Pavel Froněk VÚZE Praha.
Makroekonomický vývoj a situace na trhu práce Setkání s představiteli odborových svazů Tomáš Holub Ředitel sekce měnové a statistiky Praha,
Českomoravská elektrotechnická asociace partner Veletrhy Brno a.s. MSV 2009 Českomoravská elektrotechnická asociace, odborný garant MSV 2009 a spolupořadatel.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu Průmyslová politika ve vazbě na automobilový průmysl Zasedání rady ředitelů AutoSAP.
Obnova vozového parku v České republice
1 ● zavedení eura I. STRATEGICKÉ PRIORITY AutoSAP pro další období schválené na 71. zasedání Rady ředitelů ● obnova vozového parku ● podpora.
79. zasedání Rady ředitelů (Valná hromada) AutoSAP Předkládá: Řídící tým Představenstva „Hospodářská politika a zaměstnavatelské vztahy“ ve složení: Ing.
Kontakt, dotazy Dovozy ojetých osobních automobilů do ČR v roce 2014 Dovozy ojetých osobních automobilů do ČR v roce počty osobních automobilů ve.
Mobilový průmysl v ČR Automobilový průmysl v ČR Souhrnné výsledky za rok 2009 Ing. Martin Jahn, prezident Sdružení AP Brno, 3. června 2010 SDRUŽENÍ AUTOMOBILOVÉHO.
Globalizace a trh práce Kamil Galuščák ČNB Seminář MF „Fiskální vývoj ČR, cesta k přijetí eura“ Smilovice,
První registrace nových osobních automobilů v zemích EU + EFTA za období 1990 až 2014 (z ) První registrace nových osobních automobilů Kontakt,
Směry hlavních činností AutoSAP Strategie AutoSAP pro další období Automobilový průmysl v České republice Souhrnné výsledky za rok 2011 Automobilový průmysl.
Vývoj prvních registrací (prodejů) na evropském trhu osobních automobilů Trh osobních automobilů v Evropě naznačuje zlepšení Oproti rekordnímu roku 2007.
1 Cenová úroveň roku 2005, vývoj cen pro OZ Asociace Energetických Manažerů Partyzánská 7, Praha 7 Sdružení velkých spotřebitelů energie.
81. zasedání Rady ředitelů (Valná hromada) AutoSAP Předkládá: Řídící tým Představenstva „Automobilové a motocyklové výstavy “ ve složení: Ing. Šípek Antonín,
1 Cenová úroveň roku 2004, vývoj cen pro OZ Asociace Energetických Manažerů Partyzánská 7, Praha 7 Sdružení velkých spotřebitelů energie.
11 Tisková konference ČLFA, 13. února 2014 ČLFA - financování podnikatelských subjektů v roce Financování podnikatelských subjektů celkem 2.Leasing.
Kampaň Sdružení AP pro podporu technického vzdělávání Průhonice, 10. prosince 2008 SDRUŽENÍ AUTOMOBILOVÉHO PRŮMYSLU / AUTOMOTIVE INDUSTRY ASSOCIATION.
Praha, 10. prosince Sdružení automobilového průmyslu Projekt „AutoAdapt“ Projekt „AutoAdapt“ (stručná informace) Ing. Antonín Šípek, ředitel sekretariátu.
Sdružení automobilového průmyslu BRANO GROUP, a.s. FÓRUM HOSPODÁŘSKÝCH NOVIN, Brno AKTUÁLNÍ PROBLEMATIKA FIREM ČR – EURO Ing. Pavel Juříček,
AutoSAP v období AutoSAP v období Co se nám podařilo 2.Kde je nutné pokračovat, zintenzivnit aktivity 3.Priority AutoSAP předpokládané.
68. zasedání Rady ředitelů (Průhonice, 10. prosince 2008)
Au tomobilov ý průmysl v ČR Souhrnné výsledky za rok 2010 Ing. Martin Jahn, prezident AutoSAP Zasedání Rady ředitelů (Valná hromada) AutoSAP Brno, 2. června.
79. zasedání Rady ředitelů (Valná hromada) AutoSAP Předkládá: Řídící tým Představenstva „Automobilové a motocyklové výstavy “ ve složení: Ing. Šípek Antonín,
76. zasedání Rady ředitelů (Brno, 2. června 2011)
Aktivity Sdružení automobilového průmyslu v oblasti vzdělávání Předkladatel: Jiří Černý, viceprezident TPCA Czech a viceprezident AutoSAP 75. zasedání.
Ing.K.Šimeček Stav otvírání trhu s energií v ČR z pohledu SVSE Září 2002.
Mobilový průmysl v ČR Automobilový průmysl v ČR Souhrnné výsledky za rok 2009 Ing. Martin Jahn, prezident Sdružení AP SDRUŽENÍ AUTOMOBILOVÉHO PRŮMYSLU.
Praha, 10. prosince Sdružení automobilového průmyslu Podpora technického vzdělávání Portál „Auta nás baví“ Portál „Auta nás baví“ (stručná informace)
81. zasedání Rady ředitelů (Valná hromada) AutoSAP Předkládá: Řídící tým Představenstva „Hospodářská politika a zaměstnavatelské vztahy“ ve složení: Ing.
Sdružení automobilového průmyslu Hotel Floret, Průhonice prezentace Jiří Kunert prezident ČBA
Význam sektoru obchodu v české ekonomice
Zahrani č ní obchod Č R v roce 2014 Zpracoval: Ing. Otto Dan ě k – místop ř edseda AE (dle údaj ů Č SÚ) 1.
Směry hlavních činností AutoSAP Strategie AutoSAP pro další období Historie výroby vozidel v České republice Praha, 2. října 2013.
Ing. Jan Mládek, CSc. Ministr Vývoj české ekonomiky 11.
Stav realizace 2011 Ondřej Rut Rada ředitelů AutoSAP
Automobilový průmysl v České republice
Hlavní činnosti AutoSAP (priority, aktivity, služby, informace) AutoSAP, prosinec 2013.
Konkurenceschopnost chemického průmyslu ČR Praha, 6. května 2010 © 2010 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Aktuální údaje o stavební výrobě a bytové výstavbě Tisková konference Stavebnictví.
Průzkum zaměstnanosti v Jihomoravském kraji k Zpracovatel: Centrum pro regionální rozvoj Geografický ústav Přírodovědecká fakulta Masarykova.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Česká ekonomika v prvním pololetí 2011: na prahu nového útlumu? Tisková konference.
1 Tisková konference ČLFA, 11. února 2016 Komentář k výsledkům za r Spotřebitelské úvěry (údaje za členské společnosti ČLFA)  objem nově poskytnutých.
OBSAH  HDP - definice  Výpočet HDP  HDP České republiky: o HDP v letech 1993 – 1996 o HDP v letech 1997 – 1998 o HDP v letech 1999 – 2002 o HDP v letech.
Následky nehod osobních automobilů ve vazbě na jejich věk a roční proběh km (počty nehod a usmrcených osob při nehodách osobních automobilů) (vývoj za.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Český průmysl a stavebnictví v první polovině roku 2010 Tisková konference
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Jak se vyvíjely kraje v minulých letech ? Základní tendence demografického, sociálního.
1 Tisková konference ČLFA, 13. února 2014 Financování spotřebitelů v roce 2013 poskytnuté členy ČLFA 1.Ekonomické a právní prostředí 2.Komentář k výsledkům.
1 ČLFA  založena 1991 (ALS ČSFR, ALS ČR, ČLFA)  42 členů  cíle:  prosazuje prostředí vhodné pro rozvoj leasingu, úvěrů a factoringu  těžištěm je financování.
Hospodaření obcí v roce 2016
Tisková konference ČMKOS
Index Exportu Ing. Otto Daněk – místopředseda AE.
Dopady oslabení kurzu na ceny potravin a české zemědělství
v automobilovém průmyslu ČR
Tisková konference ČMKOS
Návrh rozpočtu kapitoly MŠMT na rok 2019 v Kč ve stavu projednaném vládou dne bez podílu výdajů od EU   Vládní návrh rozpočtu MŠMT na rok.
Transkript prezentace:

Společné zasedání Rad ředitelů ZAP SR a Sdružení AP „Postavení automobilového průmyslu v ČR a aktuální problematika jeho firem“ Ing. Pavel Juříček, Ph.D. viceprezident Sdružení AP Nitra, 1. října 2009 SDRUŽENÍ AUTOMOBILOVÉHO PRŮMYSLU / AUTOMOTIVE INDUSTRY ASSOCIATION

2 Firmy Sdružení AP - objem produkce v r. 2008: 604,13 mld. Kč, meziroční pokles = 5,73 %

3 Podíl Sdružení AP na tržbách z průmyslové činnosti ČR (2008) = 18,96%

4 Firmy Sdružení AP - objem exportu v r. 2008: 460,73 mld. Kč, meziroční pokles = 7,57 %

5 Podíl Sdružení AP na exportu ČR (2008) = 18,69%

6 Firmy Sdružení AP přispěly k zahraničně obchodní bilanci ČR částkou 262,81 mld. Kč, meziroční pokles salda o 1,47 %

7 Bez firem Sdružení AP by zahraničně obchodní bilance ČR dosahovala záporných hodnot i v letech 2005 až 2008!

8 Vývoj počtu pracovníků ovlivněn recesí (Sdružení AP k celkem: osob )

Potvrdily se údaje průzkumů z konce roku 2008 a začátku roku Firmy Sdružení AP v průběhu 1. pololetí 2009 snížily počet kmenových zaměstnanců o více než osob, tedy téměř o 10 %. Snižování počtu zaměstnanců více postihlo dodavatele dílů a příslušenství. Zaměstnanost Zaměstnanost ve firmách Sdružení AP (výsledky průzkumu, srpen 2009)

Z grafu je vidět, že ve 1. pololetí 2009 došlo k největšímu poklesu počtu pracovníků u výrobců dílů vozidel. V této skupině firem došlo ke snížení o pracovníků.

11 Vývoj mezd ve firmách Sdružení AP Průměr Sdružení AP za 1. pol. 2009: Kč / měs. Pokles v porovnání s koncem r. 2008: 1,37 %

Vývoj mezd ve firmách Sdružení AP Oproti 1. pololetí 2008, kdy průměrná mzda v automobilovém průmyslu dosáhla zatím historického maxima, došlo v 1. pololetí 2009 k poklesu průměrné mzdy téměř o 3 %. K největšímu poklesu průměrné mzdy došlo opět u výrobců skupin, dílů a příslušenství vozidel.

Vývoj mezd ve firmách Sdružení AP Oproti průměru za celý rok 2008 došlo u dodavatelů ke snížení průměrné mzdy o 948 Kč, to je o 3,95 %. U finálních výrobců vozidel se průměrná mzda zvýšila o 1,69 %.

14 Členská základna Sdružení AP Počet firem z ČR zapojených do činnosti Sdružení AP stav k datu

15 1. Výrobci vozidel: 14 členů 2. Výrobci dílů a příslušenství: 122 členů 3. Účelové organizace: 23 členů Členská základna Sdružení AP firem

16 Silná pozice dodavatelů - podíl na celkovém objemu produkce v roce 2008: 55,91 %

17 Silná pozice dodavatelů - podíl na celkovém objemu exportu v roce 2008: 50,02 %

18 Růst dodavatelů v autoprůmyslu byl dlouhodobý a dynamický - objem tržeb

19 Růst dodavatelů v autoprůmyslu byl dlouhodobý a dynamický - objem exportu

20 Výroba silničních vozidel vozidel v ČR v roce 2008 zatím nejvyšší v historii: vyrobeno ks Kategorie vozidel nárůst / - pokles Vehicle Category(ks/units) 2008 / 2007 Osobní+užitková N1 / Cars + LCVs ,97% Užitková N2, N3 / CVs ,60% Autobusy / Buses ,87% MTC a mopedy / Motorcycles + Mopeds ,06% Přípojná O3,O4 / Coupled Vehicles ,03% Přípojná O1,O2 / Coupled Vehicles ,57% CELKEM / TOTAL: ,82%

21 Výroba vozidel v ČR v roce 2009: - aktuální situace Dle posledního výhledu firem by se výroba motorových vozidel v roce 2009 mohla přiblížit ks, což by znamenalo nárůst o cca 3,2 % oproti roku 2008 (pozitivní vliv HMMC /Hyundai Nošovice/ a TPCA Czech).

22 Vývoj trhu v ČR v roce registrace nových vozidel Kategorie vozidel / / / 2008 (ks) nárůst / - pokles Osobní / Cars ,97% Užitková N1 / LCVs ,60% Užitková N2, N3 / CVs ,76% Autobusy / Buses ,60% MTC a mopedy / Motorcycles + Mopeds ,72% Přípojná O3,O4 (období měsíc) ,46% Registrace osobních a lehkých užitkových vozů ovlivněny nejen krizí, ale i změnou legislativy od dubna 2009 (možný odpočet DPH u osobních automobilů od ).

23 Aktuální problematika řešená v rámci Sdružení AP -Vzdělávání v technických profesích (portál „Auta nás baví“, projekt „Autoadapt“, „IQ Industry“, projekty jednotlivých firem) -Obnova vozového parku v ČR (jako komplexní soubor opatření včetně „šrotovného“) - Páteční zákaz jízd vozidel nad 7,5 t -Výzkum a vývoj (nasměrování na potřeby automobilového průmyslu, spolupráce s vysokými školami)

24 Aktuální problematika řešená v rámci Sdružení AP -Vztahy mezi firmami, platební morálka -Vztahy s OS KOVO -Interní konference a semináře Sdružení AP (aktuálně datové schránky, projektové řízení) -Výstavy (stánky Sdružení AP - Autosalon Brno 2009, aktuálně Equip Auto 2009 Paříž)

25 Shrnutí a očekávání v roce 2009  Propad tržeb autoprůmyslu ČR v roce 2009: cca 20%  Podíl na průmyslové výrobě a exportu ČR (vzhledem k poklesu v ostatních odvětvích): zhruba na hodnotách z roku 2008  Další výraznější snižování počtu zaměstnanců se zatím neočekává  Průměrné mzdy: na úrovni roku 2008, resp. mírný pokles  Výroba vozidel (hlavně díky náběhu HMMC): přibližně loňská úroveň  Dopad krize na dodavatele bude vyšší, míra dopadu podle portfolia jejich finálních odběratelů  Priority autoprůmyslu: přijetí EURA, výzkum a vývoj, vzdělávání v technických profesích, obnova vozového parku, odmítnutí pátečního zákazu jízd kamiónů

Děkuji Vám za pozornost Opletalova 55, PRAHA Tel.: Fax: