Starověká Indie 6. ročník

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
STAROVĚK Mgr. Lenka Venclová 2009.
Advertisements

Opakování Mezopotámie
Starověká Indie.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
STAROVĚKÁ INDIE.
VY_32_INOVACE_Dj Indie-prezentace
STAROVĚKÁ INDIE.
Jméno autora Mgr. Štěpánka Kočová název projektuModernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ číslo šablonyIII/2.
Velké řeky a vznik starověkých civilizací
Východní náboženství Petr Machala.
Test D6 - 1 Zpracovala: Mgr
VY _12_INOVACE_D.6.31 STAROVĚKÁ INDIE – 6. ROČNÍK Autor: Mgr. Renata Koprová Datum: 5. ledna 2013 Ročník: 6. ročník Vzdělávací oblast: Člověk a společnost.
ZŠ Rajhrad Autor: PaedDr. Zdeněk Motlíček 2011/2012
VY_32_INOVACE_3D.6.14 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 6. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Starověká Indie Anotace: Materiál je určen k výuce dějepisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s pojmy a informacemi o starověké Indii.
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Dějepis Ročník : 6.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
INDIE.
Starověká Indie.
Starověká Indie.
Starověká Indie.
Starověká literatura 3000 př.n.l. – 476 n.l.
 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Martina Kadlčková. Tvorba materiálu je financována z ESF a státního rozpočtu ČR. Starověká.
Asie - obyvatelstvo. Asie - obyvatelstvo Světadíl s největším počtem obyvatel na světě (asi 4 mld. lidí) Světadíl s největším počtem obyvatel na světě.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
STAROVĚKÁ ČÍNA.
Starověká Indie Petr Machala.
Kultura starověké Indie
Starověká Mezopotámie
Dějepis Starověký Egypt 1.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_7.3.8 Starověká Indie Název sady: Staroorientální státy a starověké.
Starověká Indie Klára Kratochvilová 6.A. Hinduismus Hinduismus je zřejmě nejstarší existující náboženství na světě. Jeho počátky spadají do doby před.
usazování hebrejsko – židovských
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Od dotace EU k proměně vyučovací hodiny registrační číslo projektu CZ 1.07/1.4.00/ Příjemce: Základní škola, Základní umělecká škola a Mateřská.
 Vznikl v Indii – přibližně v 5. stol. Př. n. l., jedná se tedy o nejstarší, dosud existující náboženství.  třetí nejrozšířenější náboženství na světě,
Název školy ZŠ Zlonice, okres Kladno Adresa školy Komenského 305, Zlonice Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ , Moderní škola Číslo materiálu v sadě.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Vzdělanost, písmo a literatura Písmo  vznik ve 4.tis.př.n.l.  obrázkové – 1 znak = 1 obrázek  hieroglyfy  psalo se na papyrus  asi 700 znaků  rozluštil.
Název školy ZŠ Zlonice, okres Kladno Adresa školy Komenského 305, Zlonice Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ , Moderní škola Číslo materiálu v sadě.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_7.3.1 Úvod do starověku (časové vymezení, hlavní rysy, periodizace)
Dominik Plašil, 6. A  V 6. st. př. n. l se objevují 1. významné osobnosti  Gautama Siddhártha – buddhismus  Vardhamána – džinismus  Vytlačování.
VY_32_INOVACE_214_Indie Šablona Identifikátor školy: Jméno autora: Pavlína DoleželováDatum vytvoření: Vzdělávací obor, téma: Dějepis.
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Anna Csanádiová Číslo DUM:D Datum ověření ve výuce: Ročník:6.
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Starověk.
INDIE (Indická republika)
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Úvod do starověku; Vznik písma
Autor: Mgr. Božena Andrašková Název : VY_32_INOVACE_8C55D6_Indie, Čína
VY_32_INOVACE_
Název materiálu: VY_12_INOVACE_D.6.Si.11_Staroveka_Indie Datum:
VY_32_INOVACE_D6.14   Autor: Mgr. Nováková Jana
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
NÁZEV:. VY_32_INOVACE_28DST ČÍSLO PROJEKTU:. CZ / /21
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Lenka Špillerová Název materiálu: VY_32_INOVACE_2-35_Starověká Indie Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
INDIE VE STAROVĚKU s. 137.
Druh učebního materiálu
Nejstarší civilizace. Kořeny evropské kultury
VY_32_INOVACE_57 HINDUISMUS. VY_32_INOVACE_57 HINDUISMUS.
Autor: Mgr. Milena Hainišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_19_DĚJEPIS
Starověká Indie.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Kultura a vzdělanost ve starověké Indii
INDIE.
Indie Uč. str
SVĚTOVÁ NÁBOŽENSTVÍ.
Transkript prezentace:

Starověká Indie 6. ročník www.zsrozmital.cz/op_vk/.../2.../powerpoint/st_1_11_star_indie.ppt 6. ročník

jeden ze starověkých států (Egypt, Indie, Čína, Mezopotámie a Přední východ Řecko, Řím) leží v Asii

- působila dojmem tajuplné země (vrcholky Himalájí, džungle, opice, lvi, tygři, sloni, zaklínači hadů a mudrcové…)

- posvátným zvířetem je v Indii kráva

člověk slona využíval na práci i bohužel ve válce Indové si zdomácněli slona - je inteligentní, má dobrou paměť člověk slona využíval na práci i bohužel ve válce

dvě velké řeky = Indus a Ganga využívali záplavy, zemědělství se rozšířilo z Mezopotámie (luštěniny, rýže, bavlna, sezam, koně, ovce, dobytek - maso jedli málo nebo vůbec kvůli náboženství a bídě)

Vlády - ve 3. tis. př. K. - vznikala města s citadelou (vyvýšený hrad - místo posledního úkrytu před nepřítelem) a podhradím

- pol. 2. tis. př. K. - vpád indoevropských árijských kmenů (Árijec = vznešený)…podmanili si domorodce, památky z této doby nedochované, psali na palmové listy a dřevěné destičky

- 4. století př. K. - ze západu proniká Alexandr Makedonský…otevřel tak obchodní cestu na západ (bavlna, vlna, len, drahokamy)

- 3. století př. K. - říše krále Ašóky (moudrý král) - stavěl nemocnice, zákony tesal do sloupů a stavěl je všude, podporoval „bylinkaření“, odmítal války - vyčerpávají zemi a zdržují od práce

- 6. století po K. - vpád kočovného kmene Hunů a konec říše v Indii

kněží a vzdělanci 2. velmožové a náčelníci, válečníci 3. zemědělci, obchod., řemesl. Společnost společenské vrstvy = varny - přísně oddělené (v jaké se kdo narodil, tam taky zemřel, ani sňatky)

matematika a astronomie jako první počítali s nulou, používali desetinnou soustavu znali, že se Země točí kolem své osy a přesnou délku slunečního roku Věda

jazyk, který přinesli Árjové = hindština (nejstarším literárním jazykem je sanskrt) písmo před jejich příchodem není rozluštěno, od 3.stol. po K. - písmo hláskové Kultura

sanskrt

Védy = nejstarší literární památky - do nich se ukládaly vědomosti a pověsti - zachovalo se i mnoho náboženských knih, hymny, modlitby, zaříkání, výklad světa

Náboženství Hinduismus - víra v mnoho bohů (Brahma – stvořitel, Višnu – udržovatel a Šiva – ničitel a znovustvořitel) a nadpřirozených bytostí

hinduisté věří v reinkarnaci = každá osoba je nesmrtelná, po smrti těla se duše znovu převtělí do nově narozené bytosti - do jaké podoby se převtělí, závisí na jeho minulých činech

Buddhismus - odvrátit se od pozemského světa plného utrpení a dosáhnout plné blaženosti hlavně pomocí rozjímání

Buddha byl původně princ, měl ženu a syna, po jeho narození opustil domov a hledal, jak dosáhnout osvobození od utrpení

- Buddha pochopil, že smyslem života je žít pro druhé neubližovat a odvrátit se od utrpení pozemského života

Použitá literatura : Válková, V. : Dějepis pro ZŠ 6, pravěk a starověk