ISSS 2008 VÝZKUM INFORMAČNÍCH ZDROJŮ Duben 2008 / Prezentace syndikovaného výzkumu pro vybrané Krajské úřady / Jan Tuček / STEM/MARK, a.s.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vybrané výsledky výzkumu: „Sledování trendů v oblasti veřejných informačních služeb“ Trendy k informační společnosti Prosinec 2005 / Pavel Šimoník - STEM/MARK,
Advertisements

Český Podací Ověřovací Informační Národní Terminál.
Procesní analýza vybrané části ČSÚ Bc. Petr Horák Brno, Květen 2012 Operační management.
Prezentace k semináři „ePraha – výzvy a příklady řešení“ ANALÝZA INFORMAČNÍCH POTŘEB (V PRAZE) Březen 2006 / Petr ŽIŽKA / STEM/MARK, a.s.
Centrální elektronická podatelna a úřední deska Městský rok informatiky.
10 let výzkumu informačních potřeb veřejnosti Ing. Jaroslav Svoboda MV ČR.
13. prosinec 2006 Kontrolní den VÚBP, Praha Projekt č. CZ / /0349 Kontaktní místo bezpečnosti a ochrany zdraví při práci pro region hl. m.
Projekt „Provoz Center na podporu integrace cizinců VI.“ je spolufinancován z prostředků Evropského fondu pro integraci státních příslušníků třetích zemí.
Webové stránky obcí jako zdroj informací pro občany Mgr. Andrej Kyselica Oddělení statistiky výzkumu, vývoje a informační společnosti Český statistický.
Vybrané výsledky výzkumu: „Sledování trendů v oblasti veřejných informačních služeb“ Trendy k informační společnosti Hranice elektronické komunikace Prosinec.
ISSS, Jaroslav Winter BMI sdružení Veřejně přístupný Internet ano, nebo ne?
Absolventská práce 2002 Aplikace XML rozhraní v prostředí krajského úřadu Autor : Marek Cop Vedoucí : Ing. Petr Pavlinec 2002.
Vaše jistota na trhu IT INTEROPERABILITA V PRAXI Josef Sedláček, ICZ a.s. 08/03/2007, Praha.
JEDEN CÍL, SPOLEČNÁ CESTA Novinky na webovém serveru Ministerstva vnitra
Rozvoj nehlasových služeb Současnost a budoucnost mobilních sítí
Specializovaná elektronická média pro veřejnou správu, Projekt Matra – Solón Solón Matra.
ISSS 2003 BusinessInfo.cz Portál státní správy pro malé a střední podnikatele Miloslav Marčan, Ministerstvo průmyslu a obchodu Michal Sontodinomo, CzechTrade.
Vybrané výsledky výzkumu: „Sledování trendů v oblasti veřejných informačních služeb“ Internetová a neinternetová populace versus veřejná správa Konference.
Jaký byl Březen měsíc internetu 2005? 20. dubna 2005 Vít Richter Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR Národní knihovna ČR Tel: ,
Portál veřejné správy © 2002 IBM Corporation ISSS 2003 ePUSA – elektronický portál územních samospráv Krajský úřad Plzeňského krajeMinisterstvo vnitra.
Internetizace knihoven a SROP Roman Giebisch Vědecká knihovna v Olomouci.
Portál - kultura a historie Prahy Ivan Seyček Miroslav Váňa Lada Králová Magistrát hl. m. Prahy ePraha ISSS/LORIS/V4DIS Portál – kultura.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Využívání služeb e-governmentu jednotlivci ISSS 2007, Hradec Králové Andrej.
Prezentace Internetový portál Plzeňského kraje jako komunikační nástroj Plzeňský kraj Odbor informatiky Ing. Jaroslav Antoš, Ph.D.
Město Nové Město na Moravě Projekt Regionální informační síť iNOVOMĚSTSKO
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
(2) Doporučení odboru prevence kriminality Ministerstva vnitra k realizaci vybraných projektů prevence kriminality na místní úrovni.
eGovernment Informační systémy ve státní správě a samosprávě
1 iMUNIS Portálové řešení pro obce Mgr. Jan Brychta Mgr. Tomáš Lechner Triada, spol. s r. o.
1 Regionální a municipální informační systém RAMIS PVT, a.s., Kovanecká 30/2124, Praha 9 tel.: , fax:
Základní registry ve veřejné správě
Metropolitní a regionální sítě Nejen infrastruktura, ale i obsah.
ISSS 2003 Koncept využitelných stávajících datových zdrojů pro Portál veřejné správy ISSS 2003 Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor informatiky Václav Koudele.
Seminární práce z předmětu SIPOL
ePraha a podpora turismu Ivan Seyček Magistrát hl. m. Prahy ePraha ISSS/LORIS/V4DIS ePraha a podpora turismu.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Šetření o využívání informačních technologií ve veřejné správě Konference ISSS 2006.
KAM UTÍKAJÍ TV DIVÁCI Červen 2009 / Ředitel společnosti: Jan Tuček / Client Service Manager: Petr Zvára / STEM/MARK, a.s.
Digitální Česko – veřejná konzultace Ing. Jan Duben ředitel sekce elektronických komunikací a poštovních služeb © 2010 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Vytváření registru územní identifikace a adres v ČR Ministerstvo práce a sociálních věcí Odbor informatiky Mgr. Karel Lux vedoucí oddělení koncepce
Ministerstvo informatiky ČR ISSS, Hradec Králové, duben 2005.
Důležitost digitalizace Červen 2009 / Ředitel společnosti: Jan Tuček / Client Service Manager: Petr Zvára / STEM/MARK, a.s.
Podpora projektům EU SF aneb kvalitní podpora pro kvalitní projekty Ing. Jan Knyttl
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Moderní zdroj statistických informací.
Centrální elektronická podatelna a úřední deska ISSS 2006.
Stručná prezentace výsledků z výzkumu PORTÁL VEŘEJNÉ SPRÁVY OČIMA ČESKÉ VEŘEJNOSTI Březen 2004 / Prezentace pro ISSS 2004 / Jan Tuček - ředitel STEM/MARK,
Březen – měsíc internetu podeváté aneb Na úřad přes internet Jaroslav Winter BMI sdružení ISSS, Hradec Králové
Přístup k veřejnému internetu v knihovnách obcí a měst Vít Richter Knihovnický institut Národní knihovna ČR Tel ISSS 2007.
Portál veřejné správy © 2002 IBM Corporation ISSS 2003 Portál veřejné správy portal.gov.cz Ing. Dana Bérová
Specializovaná elektronická média pro veřejnou správu Solón Deník veřejné správy.
Krajský rok informatiky 2006 Václav Koudele vedoucí projektu.
RNDr. Ivana Havlíková Ing. Jiří Štochel. STAVEBNÍ ZÁKON - STARÝ.
„Váš kraj, Váš rozpočet“. Projekt „Váš kraj, Váš rozpočet“  Běžná praxe: občané mají možnost vyjádřit se k návrhu rozpočtu až ve fázi, kdy je návrh rozpočtu.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 POČÍTAČE A INTERNET V ČESKÉ SPOLEČNOSTI DOMÁCNOSTI A JEDNOTLIVCI Využívání informačních.
E-government - moderní podoba veřejné správy v České republice.
Co je to Czech POINT garantovaná služba pro komunikaci se státem prostřednictvím jednoho univerzálního místa možnost získání a ověření dat z veřejných.
Webové stránky města Fulnek Webpadára 2013
Společná strategie - projektové aktivity JMK a TTSK Seminář pro žadatele z JMK , Hodonín.
DATOVÉ SCHRÁNKY Ing. Zdeněk Zajíček náměstek ministra vnitra pro veřejnou správu, informatiku, legislativu a archivnictví.
25 / 1 / 2011.
Trh práce v ČR, veřejné služby zaměstnanosti ČR
„Váš kraj, Váš rozpočet“
EGONovi tluče srdce! Ivan Langer ministr vnitra.
INTEGROVANÝ OPERAČNÍ PROGRAM pro období 2007–2013
Trendy k informační společnosti
Michal Šperling - EUREDIS
Informační zdroje české veřejné správy
Závěrečná konference projektu
iMUNIS Portálové řešení pro obce
Informace pro externí administrátory
Transkript prezentace:

ISSS 2008 VÝZKUM INFORMAČNÍCH ZDROJŮ Duben 2008 / Prezentace syndikovaného výzkumu pro vybrané Krajské úřady / Jan Tuček / STEM/MARK, a.s.

Kvantitativní výzkum občanů a institucí  Projekt A: OBČANÉ – analýza kontaktů občanů s orgány veřejné správy, využívání elektronické komunikace  Projekt B: INSTITUCE VEŘEJNÉ SPRÁVY – analýza připravenosti institucí veřejné správy pro aplikaci nástrojů e-governmentu  Reprezentanti – zaměstnanci městských, obecních úřadů a magistrátů  Navazuje na projekt z roku 2006  V roce 2007 kraje: Plzeňský, Zlínský, Olomoucký a kraj Vysočina  V grafech:  maximální hodnota  minimální hodnota  signifikance

OBČANÉ & IT INFRASTRUKTURA  Roste přístup na internet a využívání notebooků  Roste frekvence využívání internetu (3/4 každodenních uživatelů)  Roste přístup na internet z domova  Roste podíl ADSL a WiFi připojení na úkor vytáčeného připojení  Možnost elektronicky kontaktovat úřady zjednodušuje komunikaci  Roste vlastnictví kabelové televize a satelitů (PL) OBČANÉOBČANÉ

OBČANÉOBČANÉ

OBČANÉOBČANÉ

OBČANÉ & ÚŘAD  Informovanost o sídle je dostatečná, meziročně vzrostla  Dopravně i časově dostupný  Nejčastěji využívanými zdroji informací o veřejné správě jsou:  média  osobní kontakt s konkrétním úřadem  internet OBČANÉOBČANÉ

OBČANÉOBČANÉ 22 % 11 % PL odstranit PL

 Studenti postrádají info o: školství, sportu, kultuře  Podnik. postrádají info o: firmách a podnik.subjektech, daních, zdravotních zařízeních a integraci ČR do EU z čeho to je?

OBČANÉ & KOMUNIKACE S ÚŘADEM  Komunikace zejména s úřady na lokální úrovni (převažuje osobní kontakt)  Elektronická komunikace s ministerstvy, jinými centrálními úřady a s místními knihovnami  Elektronický podpis -> využití stále ojedinělé, byť vzrostlo  Elektronické podání -> povědomí má 7 z 10 občanů OBČANÉOBČANÉ

OBČANÉOBČANÉ 5 % 6 % PL odstranit PL

OBČANÉOBČANÉ

OBČANÉOBČANÉ

OBČANÉ & WEBOVÉ PROJEKTY  Občané čerpají informace z webových stránek:  s lokálním zaměřením  místních samospráv  Krajské portály poskytují informace zejména o:  úřadech a jejich odborech  konaných kulturních akcích  dění v regionu/kraji OBČANÉOBČANÉ

OBČANÉOBČANÉ

OBČANÉ & PROJEKTY VEŘEJNÉ SPRÁVY Služba Czech POINT:  Zná čtvrtina (nejvíce v Plzeňském kraji), znalost povrchní  Poskytuje informace z úřadů, zjednodušuje komunikaci s nimi Projekt VIRTUOS:  Znalost minimální Prosazování elektronické komunikace OÚ/MÚ  Pouze podle pětiny je úřad v tomto aktivní OBČANÉOBČANÉ

INSTITUCE & (IT) KOMUNIKACE  Předávání informací občanům: úřední desky, informační tabule, webové stránky  Komunikace prostřednictvím internetu a u (avšak ne s občany)  Radši (a lépe) píšou než počítají INSTITUCEINSTITUCE

INSTITUCEINSTITUCE

INSTITUCEINSTITUCE

INSTITUCEINSTITUCE

INSTITUCEINSTITUCE

INSTITUCEINSTITUCE

Připravenost a ochota občanů kontaktovat úřad elektronicky se zvyšuje Úředníci stále silněji preferují osobní kontakt s občany Výrazně se zvýšila možnost bezplatného připojení pro občany na obecních a městských úřadech Povědomí o této možnosti zůstává stejné a její využití se dokonce snížilo

Porovnání z jiných výzkumů Výzkum pro MV ČR - ZASTUPITELÉ 2006 Kraje, které provádějí výzkum(y) (PL, OLO, VYS):  Lépe hodnotí jako zdroj informací místní a regionální tisk  Mají lepší informace o získání el.podpisu  Pravděpodobně by více využili el. podání vůči úřadům práce  Minimálně využívají Městskou policii k získání informací Výzkum pro MV ČR - POPULACE 2007 Kraje, které provádějí výzkum(y) (PL, OLO, VYS):  Menší zájem o zasílání údajů, které o nich vede stát  Častěji získávají informace od členů rodiny, dotazem na úřadě – mobilní telefon nebo z celostátních médií  Častěji vyhledávají info z místního zastupitelstva  Zřídka využívají info ze SMS zpráv zasílaných úřadem  Nejčastěji využívají dotaz – pomocí mobilu ?

DĚKUJI ZA POZORNOST Jan Tuček Managing Director Telefon: STEM/MARK, a. s. Na Hrázi 17/176, Praha 8