Uživatelský průzkum ProQuest Dissertations & Theses: Jak pracují uživatelé s informacemi? Amanda Ross, ProQuest; Vladimír Karen, AiP.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
IVIG 2008 Výsledky průzkumu informačního vzdělávání na VŠ v ČR v roce 2008 Zpracovala: Hana Landová, UK v Praze, ÚISK Prezentuje: Lenka Bělohoubková, VŠE.
Advertisements

 EBSCOhost Collection Manager Přehled funkcí účtu Selector 3. července 2013.
ProQuest Central Multioborová databáze. Co je ProQuest Central? •ProQuest Central je nová "megadatabáze" navazující na tradici titulu ProQuest 5000 International.
UŽIVATELSKÉ STATISTIKY IEEE/IET ELECTRONIC LIBRARY A ACM DL Lenka Němečková Ústřední knihovna ČVUT v Praze.
Dana Sigmundová Zásady vyhledávání, správná technika vyhledávání, databáze EBSCO ÚK FSS MU, úterý a středa 11. a Ústřední knihovna FSS MU.
E-knihy E-čtečky Zkušenosti NTK Jana Římanová, Národní technická knihovna,
Dana Sigmundová E-books jako zdroj odborných informací ÚK FSS MU, Ústřední knihovna FSS MU.
FAKULTA BIOMEDICÍNSKÉHO INŽENÝRSTVÍ ČVUT V PRAZE Zpřístupnění informačních zdrojů na ČVUT v oblasti biomedicínského inženýrství FRVŠ projekt č. 3368/2006.
SCOPUS Mgr. Libuše Simandlová Centrum informačních a knihovnických služeb Odbor informační podpory studia a výzkumu
Web of Science – Journal Citation Reports Mgr. Libuše Simandlová Centrum informačních a knihovnických služeb Odbor informační podpory studia a výzkumu.
Albertina icome Praha s.r.o.
© 2013 Association for Computing Machinery Introduction to the ACM Digital Library.
Safari Tech Books PhDr. Ivana Reznerová Centrum informačních a knihovnických služeb Odbor informační podpory studia a výzkumu
Tutoriál EBSCO Discovery Service ~ Jednoduché vyhledávání
Tutoriál DynaMed ~ Jednoduché prohledávání
Seznamy digitálních knihoven
Krzysztof Murawski ProQuest Vladimír Karen Albertina icome Praha s.r.o. Bibliotheca Academica UTB Zlín.
Marika Janoušková Area Sales Manager, Central and Eastern Europe.
Systémy pro zpřístupňování eVŠKP 2008, VUT, Brno Strategie pro zvýšení viditelnosti vědeckých výstupů univerzity Vladimír Karen Albertina icome Praha s.r.o.
Setkání účastníků neformálního konsorcia Praha
Elektronické informační zdroje Přírodovědecká fakulta.
Setkání účastníků neformálního konsorcia Brno Praha
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Využívání služeb e-governmentu jednotlivci ISSS 2007, Hradec Králové Andrej.
Elektronické knihy a časopisy v nabídce významných vydavatelů a agregátorů Filip Vojtášek Albertina icome Praha.
ProQuest Central Martin Krčál Školení pro studenty FSSBrno, a představení databáze.
B130P16: Praktické základy vědecké práce Katedra experimentální biologie rostlin PřF UK iHOP - plnotextové vyhledávání Pubmed.
Informační zdroje pro odbornou práci Kuchařka pro vědecký fast food.
Databáze Elektronické informační zdroje. Obsah přednášky používané zkratky: DB a EIZ definice DB a EIZ typologie DB typologie EIZ přístup k EIZ příklady.
Aplikace vyhledávače Google na zdroje odborných informací
Plnotextové elektronické časopisy dostupné online v knihovně UZPI Školení infopultu Tatiana Oldřichová
Zkušenosti s konzorciálními projekty Vladimír Karen obchodní ředitel Albertina icome Praha s.r.o.
Miroslav Bartošek ÚVT MU x KIC MU
Dana Sigmundová Jak najít plný text článku nebo kompletní číslo odborného časopisu aneb článkové databáze a jak v nich vyhledávat ÚK FSS MU,
Základy práce s informačními zdroji pro bc. studenty SPSP Mgr. Dana Mazancová, DiS. Brno, 11. dubna 2013 Masarykova univerzita Fakulta sociálních studií.
Základy práce s informačními zdroji pro bc. studenty SPSP Mgr. Dana Mazancová, DiS Brno, 15. května 2014 Masarykova univerzita Fakulta sociálních studií.
Alternativní platební modely pro přístup k EIZ doplňkové způsoby získávání informací z placených zdrojů (vhodné i pro situaci "kdyby grant nevyšel„) Vladimír.
Seznamy digitálních knihoven
Dana Sigmundová Databáze Wiley ÚK FSS MU, Ústřední knihovna FSS MU.
Seznamy digitálních knihoven
EconLit with Full Text Ivana Reznerová Centrum informačních a knihovnických služeb Odbor informační podpory studia a výzkumu
Základy práce s informačními zdroji pro bc. studenty PSY Mgr. Veronika Šléglová Masarykova univerzita Fakulta sociálních studií Ústřední knihovna.
Dana Sigmundová Úvod do elektronických informačních zdrojů ÚK FSS MU, Ústřední knihovna FSS MU.
Dana Sigmundová Databáze ProQuest 5000 ÚK FSS MU, Ústřední knihovna FSS MU.
Vymezení problému výzkumu Volba oblasti výzkumu Volba metodologického přístupu Formulace hypotéz !REŠERŠE! proč?
Základy práce s informačními zdroji pro bc. studenty PSY Mgr. Veronika Šléglová Masarykova univerzita Fakulta sociálních studií Ústřední knihovna.
Seznamy digitálních knihoven
Ústřední knihovna FSS MU
Knihovna UTB ve Zlíně a její (nejen) elektronické služby PhDr
ProQuest Central Mgr. Alena Doláková
Základy práce s informačními zdroji pro bc. studenty MVES
Ústřední knihovna FSS MU Jak se dostat Wiley pod sukni
EBSCO PhDr. Ivana Reznerová
TIPY A RADY PRO PRÁCI S ELEKTRONICKÝMI KNIHAMI
Ústřední knihovna FSS MU
EBSCO PhDr. Ivana Reznerová
EconLit with Full Text Ivana Reznerová
Ústřední knihovna FSS MU
ÚVOD DO ELEKTRONICKÝCH INFORMAČNÍCH ZDROJŮ
Elektronické informační zdroje (VIKBA25)
Elektronické informační zdroje na VŠB-TUO
Web of Science – Journal Citation Reports
ProQuest Central Mgr. Alena Filipová
Základy práce s informačními zdroji pro bc. studenty MVZ221
Základy práce s informačními zdroji pro bc. studenty ZUR
Seznamy digitálních knihoven
EBSCO Centrum informačních a knihovnických služeb VŠE
Seznamy digitálních knihoven
Seznamy digitálních knihoven
ACM Digital Library Centrum informačních a knihovnických služeb VŠE
EBSCO Centrum informačních a knihovnických služeb VŠE
Transkript prezentace:

Uživatelský průzkum ProQuest Dissertations & Theses: Jak pracují uživatelé s informacemi? Amanda Ross, ProQuest; Vladimír Karen, AiP

Co je PQDT  od roku 1743 dodnes  Severní Amerika, Británie, Čína (2010) a dále!  2,7 mil. bibliografických záznamů  1,2 miliónu PDF s plnými texty  plnotextové vyhledávání (2009, 2008 retro)  prolinkování na reference (2009, 2008 retro) ProQuest Dissertations & Theses Database

Průzkum ÚčelZjistit zásadní informace o tom KDO, PROČ, CO, JAK a KDE přistupuje a používá PQDT Počet účastníků3034 Nástroje průzkumuPředevším strukturované otázky s jedinou možnou odpovědí, dvě víceprvkové otázky (1-10); dvě otevřené otázky

BASE N = 2535 (ALL); 1164 (33%) REVIEW THESES ; 525 (21%) FREQUENT USERS Otázka : Kdo jste : pregraduální ; postgraduální student; ap. Přes 3/4 (76%) uživatelů PQDT jsou studenti. Téměř polovina (45%) jsou postgraduální a třetina (31%) pregraduální. Postdoktorandi a akademičtí pracovníci (10%), vědci (6%) a knihovníci (7%) jsou občasnými uživateli. Uživatelé PQDT

Úroveň vzdělání uživatelů BASE N = 2793 (PhD); 2862 (Master’s) Otázka : Pracujete na své diplomové/dizertační práci anebo jste ji již dokončili? Uživatelé PQDT USERS: % píšících diplomovou/dizertační práci Téměř polovina (46%) uživatelů PQDT buď pracují na své diplomové práci (13%) nebo studují na doktorát (33%). Většina uživatelů tedy nepracuj e na diplomové nebo dizertační práci: jsou již absolventy PhD nebo jsou pregraduálními studenty.

Využití během průzkumu BASE N = 2889 (ALL) NOTE; CHART NOT ADDITIVE Otázka : Využili jste během průzukumu plný text z PQDT? PQDT USER SURVEY PARTICIPATION Těsně pod polovinou (48%) uživatelů, kteří pracovali s PQDT během průzkumu, si prohlíželi plné texty dizertací nebo diplomových prací. Cca čtvrtina (22%) pracovala s databází nejméně 5x v předchozím měsíci.

Oblasti zájmu BASE N = 2720 Otázka : Které z následujících oblastí nejlépe popisují téma, které jste dnes vyhledávali ? PQDT USER SUBJECT AREAS Společenské vědy (oblast zájmu 24% uživatelů PQDT), obchod (22%) a vzdělání (18%) jsou nejdůležitějšími disciplínami pro uživatele PQDT - dohromady téměř 2/3 všech uživatelů. Podíly oblastí zájmu vyhledávaných v PQDT jsou konzistentní přes všechny skupiny uživatelů. Jediná výjimka je nižší využití vzdělávací oblasti mezi pregraduálními studenty.

Přístup BASE N = 2296 Otázka : Použili jste PQDT ze své vlastní iniciativy nebo vám bylo doporučeno někým jiným? SEARCH INITIATION INFLUENCE Dvě třetiny (65%) uživatelů PQDT využívají službu ze své vlastní iniciativy. U pregraduálních studentů je vyšší pravděpodobnost, že jim bylo využití PQDT doporučeno ze strany učitelů.

Typ vyhledávání BASE N = 2262 = 608 = 605 = 1074 = 233 Otázka : Byl toto vyhledávání … na dizertační databáze.. nebo všeobecnější.. zahrnující dizertace ? NATURE OF SEARCH/ACCESS Téměř polovina (47%) uživatelů PQDT vyhledávají přímo dizertace. Většina pregraduálních studentů (71%) pravděpodobněji než ostatní vyhledávali obecněji a jejich výsledky zahrnovaly i dizertace.

Aspekty vyhledávání BASE N = 2090 NOTE: STATEMENTS ABBREVIATED IN EXHIBIT Otázka : Odpovídá některá z následujících vět tomuto konkrétnímu vyhledávání ? APPLICABLE ASPECTS OF “THIS” SEARCH Vyhledávání v PQDT častěji (76%) probíhá v souvislosti s konkrétním tématem akademických studií. Přes polovina (55%) vyhledávání jsou součástí širšího vyhledávání literatury. Téměř polovina (46%) všech přístupů se zaměřuje konkrétně na dizertace nebo konkrétní tituly (45%). Dva nejdůležitější důvody pro práci s PQDT ( konkrétní témata a vyhledávání literatury ) platí pro všechny skupiny uživatelů

Přístup k podkladovým datům BASE N = 1939 = 626 = 487 = 958 = 196 Otázka : Dali byste přednost přístupu k podkladovým datům [di z erta cí ]? INCIDENCE OF PREFERRING ACCESS TO DATASET Většina (55%) uživatelů PQDT by dalo přednost zpřístupnění podkladových dat k diplomovým a dizertačním pracím.

BASE N = 1931 = 625 = 484 = 958 = 196 Otázka : Za jak významné považujete www stránky vaší knihovny pro přístup k PQDT ? Význam www stránek knihovny pro přístup k PQDT a bázím ProQuest Je zřejmé, že uživatelé PQDT přikládají významný vliv a důležitost www stránkám svých knihoven na přístup k PQDT a k databázím ProQuest všeobecně. Důležitost www stránek knihoven

PQDT z pohledu uživatelů v ČR

Využití PQDT v ČR žádné aktuální předplatné kompletní ProQuest Dissertations & Theses Database ALE malé podsoubory součástí ABI/INFORM a ProQuest Medical Library – tedy dostupné v rámci –ProQuest 5000 International –ProQuest Central celkem v ČR zpřístupněno z PQDT cca dizertací včetně plných textů

Využití PQDT v ČR Počet stažených fulltextů z PQDT (leden-září 2009) Standardní cena za el. kopii práce z PQDT: $60

Využití PQDT v ČR Hypotetický počet stažených fulltextů z PQDT (1,2 mil. dizertací namísto ) Standardní cena za el. kopii práce z PQDT: $60

Využití PQDT v ČR Alternativní pohled na věc PQDT … … kolekce 1,2 mil. ebooks

Děkuji za pozornost! Vladimír Karen Albertina icome Praha s.r.o. Amanda Ross ProQuest Publishing