Podnebí ČR Igor Dostal.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Klimatické faktory – 1. část
Advertisements

POČASÍ PODNEBÍ je okamžitý stav troposféry v určitém místě na Zemi, který lze vyjádřit pomocí tzv. meteorologických prvků je dlouhodobý stav troposféry.
PODNEBÍ.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU - 6- podnebi_CR
Podnebné oblasti v České republice
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
Česká republika Podnebí Z_101_Česká_republika_Podnebí
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Přírodní poměry v Evropě PODNEBÍ
ČR – PŘÍRODNÍ PODMÍNKY K/41, M/01
Mgr. Iva Lulayová.  Počasí okamžitý stav atmosféry  Podnebí dlouhodobý stav atmosféry.
ČESKÁ REPUBLIKA – KLIMA
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michael Korbička. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky do.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Cíl Start Cíl Start.
Rozlišujeme 5 základních klimatických pásem:
Název školy: Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:
Devátá Marta Devátá Monika
Česká republika Horopis I.
EVROPA RELIÉF A PODNEBÍ
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Fyzicko-geografická sféra
ČESKÁ REPUBLIKA klima.
Evropa Podnebí Romana Zabořilová ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_003
ATMOSFÉRA Podnebné pásy prima.
Podnebí Česka                                                              8. března 2006.
PODNEBÍ ČESKÉ REPUBLIKY 9. třída Mgr. Jakub Karásek
ČR leží v mírném p. p. střídají se 4 roční období
Podnebí v ČR.
POČASÍ.
VY_52_INOVACE_03/2/25_ZEMĚPIS
Přírodověda 5.ročník podnebí podnebné pásy.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Zlínský kraj Přírodní poměry
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
PODNEBÍ ČR.
POČASÍ A PODNEBÍ V ČESKÉ REPUBLICE
Slapové jevy Igor Dostal.
Předmět: Zeměpis cestovního ruchu Ročník: 2.
PODNEBÍ FAUNA FLORA EVROPY.
PODNEBÍ AMERIKY A Kliknutím na obrázky spustíte video – hurikány a tornáda.
Půdy České republiky Igor Dostal.
PODNEBÍ NA ZEMI.
Jižní Afrika Autor: Mgr. Marian Solčanský
VY_32_INOVACE_11_Počasí a podnebí
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Soňa Patočková Název šablonyIII/2.
Atmosféra (XX. Část) Název školy
Podnebí v ČR. Česká republika leží na severní polokouli v mírném pásu střídání 4.ročních období ČR leží ve středu Evropy, na rozhraní oceánského a pevninského.
Podnebí, podnebné pásy.
VY_32_ INOVACE_ 10_ VLASTIVĚDA 4 Základní škola a Mateřská škola, Potštejn, okres Rychnov nad Kněžnou POVRCH ČR Autor: Mgr.Renata Viktorinová.
Podnebí ČR.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Cvičení z meteorologie a klimatologie podzim 2009
Česká republika Podnebí ZŠ Hejnice 2010 Mgr. Jan Kašpar.
VY_52_INOVACE_ČLAJS_06_JF Počasí a podnebí v ČR
Podnebí typické střídání čtyř ročních období Co ovlivňuje podnebí? a)
PODNEBÍ A POČASÍ ČESKÉ REPUBLIKY
VY_32_INOVACE_19_22_Podnebí evropy
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Petra MATYÁŠTÍKOVÁ Název materiálu:
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Petra MATYÁŠTÍKOVÁ Název materiálu:
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
ČR leží v mírném p. p. střídají se 4 roční období
VY_32_ INOVACE_ 15_ VLASTIVĚDA 4
Základní škola T. G. Masaryka, Český Krumlov, T. G. Masaryka 213
KLIMATICKÉ OBLASTI Dělí se na 3 části – chladná, mírně teplá, teplá
Přírodní podmínky V české kotlině.
AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV:VY_52_INOVACE_04_05_21_PODNEBNÉ PÁSY
Transkript prezentace:

Podnebí ČR Igor Dostal

Obsah Základní pojmy Charakteristika podnebí ČR Teplota a srážky Podnebné oblasti

Základní pojmy Poradíte si? Jaký je rozdíl mezi počasím a podnebím? Vysvětlete termín teplotní gradient. Co znamená pojem tzv. letní den? Poradíte si? Jaké počasí s sebou obvykle přináší cyklona? Jak se nazývají vědní disciplíny, které se zabývají počasím resp. klimatem? Co to znamená, když nastane teplotní inverze?

Charakteristika podnebí ČR mírný pás severní polokoule – střídání čtyř ročních období přechodné klima mezi západoevropským oceánským a východoevropským kontinentálním podnebím Jaký je základní rozdíl mezi oceánským a kontinentálním podnebím? Jaké proudění převládá na území našeho státu? Co má v ČR vůbec nejvýraznější vliv na podnebí? minimální podnebné rozdíly mezi západem a východem ČR počasí u nás je velmi proměnlivé a nestálé

Teplota a srážky velký vliv na rozložení teplot v ČR má především nadmořská výška a členitost reliéfu nejteplejším měsícem v ČR je … nejchladnějším měsícem v ČR je … průměrné teploty vzduchu se pohybují od 0,2 °C (Krkonoše – vrchol Sněžky) až do 9,5 °C (Dolnomoravský úval – Hodonínsko) Pokuste se vyhledat v atlase ČR či na internetu, kde a kdy byla na území ČR naměřena vůbec nejvyšší a nejnižší teplota vzduchu. O jaké hodnoty se jednalo? Umíte vlastně určit průměrnou denní teplotu vzduchu?

Určení průměrné denní teploty vzduchu Jenda dostal od pana učitele za úkol určit průměrnou teplotu vzduchu následujícího dne v místě svého bydliště. Řešení: Čas měření Teplota vzduchu (°C) 7:00 8 14:00 22 21:00 13 8+22+2∗13 4 T = T = 14 °C Jendova průměrná denní teplota tak činila 14 °C.

velký vliv na rozložení srážek v ČR má především nadmořská výška a také poloha místa vůči horským překážkám (návětří/závětří) nejméně srážek připadá na Podkrušnohoří – Žatecko, Lounsko (přes 400 mm) – jde o tzv. srážkový stín, naopak nejvíce srážek mají naše vysoká pohraniční pohoří – Krkonoše, Jizerské hory či Moravskoslezské Beskydy (kolem 1 500 mm) Pokuste se vyhledat v atlase ČR či na internetu, kde a kdy bylo na území ČR naměřeno absolutní maximum srážek za 24 hodin. O jakou hodnotu se jednalo? nejvíce srážek spadne v letních měsících (40 % celoročního množství) v podobě sněhu spadne v nížinách asi 25 %, v horách až 50 % srážek

Podnebné oblasti V ČR vyčleňujeme podnebné oblasti: 1. teplé 2. mírně teplé 3. chladné Na základě čeho vlastně tyto klimatické oblasti vymezujeme?

S pomocí atlasu ČR se pokuste o stručnou charakteristiku. Teplá podnebná oblast Chladná podnebná oblast Mírně teplá podnebná oblast

K danému místu v ČR doplňte s pomocí atlasu ČR odpovídající podnebnou oblast. Oblast (místo) v ČR Podnebná oblast Chřiby Olomouc Česká tabule Šluknovský výběžek Pardubicko Bílé Karpaty Ostravská pánev Ještěd dolní Poohří NP Šumava

Seznam použitých zdrojů KAŠPAROVSKÝ, Karel. Zeměpis II. v kostce: pro střední školy : [regionální geografie]. 1. vyd. Praha: Fragment, 2008, 184 s. Maturita v kostce. ISBN 978-802-5305-850. HOLEČEK, Milan. Česká republika: zeměpis pro 8. a 9. ročník základní školy a nižší ročníky víceletých gymnázií. 4., upravené vyd. Praha: Fortuna, 2005, 103 s. ISBN 80-716-8930-0 ŠÁRA ..]., [odpovědní red.: Pavel..]. Školní atlas Česká Republika a Evropa. Vizovice: SHOCart, 2005. ISBN 978-807-2242-474. Česká republika: sešitový atlas pro základní školy a víceletá gymnázia. 1. vyd. Praha: Kartografie Praha, 2006, 32 s. ISBN 80- 701-1870-9. Použity kliparty z MS PowerPoint.