Charakteristiky variability

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Statistika.
Advertisements

Statistické funkce v tabulkovém kalkulátoru Excel MS
Třídění dat OA a VOŠ Příbram. Třídění  rozdělení jednotek souboru do takových skupin, aby co nejlépe vynikly charakteristické vlastnosti zkoumaných jevů.
Použité statistické metody
Statistické charakteristiky variability
Název školy Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb,
Hodnocení způsobilosti měřících systémů
Regulační diagram je to základní grafický nástroj statistické regulace procesu, který umožňuje posoudit statistickou zvládnutost procesu statisticky zvládnutý.
Název školy Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb, Komenského 3, Litoměřice AutorMgr. Milena Procházková Název šablonyIII/2_Inovace a zkvalitnění.
Charakteristiky variability
DATA  INFORMACE Statistická analýza je založena na zhušťování informace – tj. jak s co nejmenšího množství vhodně zvolených údajů vytěžit maximum relevantních.
Statistika Vypracoval: Mgr. Lukáš Bičík
Základní statistické pojmy a postupy
Tloušťková struktura porostu
Obsah statistiky Jana Zvárová
Shluková analýza.
Statistický soubor, jednotka, znak.
Charakteristické rysy a typy jednorozměrného rozdělení četností.
STATISTICKÉ CHARAKTERISTIKY
Statistika Ukazatelé variability
Shluková analýza.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE_09C17 AutorMgr. Monika Chvostková Období vytvořeníŘíjen.
Charakteristiky variability
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady30Číslo DUM17.
Lineární regresní analýza
Biostatistika 4. přednáška
Popisná statistika III
Teorie psychodiagnostiky a psychometrie
Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název OP OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Popisné statistiky. Výskyt strupovitosti se zdá být ve vztahu s obsahem některých chemických prvků “ve slupkách“ hlíz. Některé odrůdy trpí strupovitostí.
Mgr. Marcela Sandnerová Pojem charakteristiky variability Variabilita (proměnlivost)  Odlišnost hodnot příslušného znaku Čím větší je variabilita sledovaného.
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Na co ve výuce statistiky není čas
Základy matematické statistiky. Nechť je dána náhodná veličina X (“věk žadatele o hypotéku“) X je definována rozdělením pravděpodobností, s nimiž nastanou.
 Zkoumáním fyzikálních objektů (např. polí, těles) zjišťujeme že:  zkoumané objekty mají dané vlastnosti,  nacházejí se v určitých stavech,  na nich.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Pavel Najman. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Pavel Najman. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
VY_32_INOVACE_21-16 STATISTIKA 2 Další prvky charakteristiky souboru.
Kurzy eura v roce 2009 k prvnímu dni v měsíci zaokrouhlené na celé Kč Kč28.
© Tom Vespa STATISTICKÉ ZPRACOVÁNÍ DAT (JEDNOROZMĚRNÉ SOUBORY)
… jak jsem na tom ve srovnání s ostatními?
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
K OMBINATORIKA, PRAVDĚPODOBNOST, STATISTIKA Charakteristiky variability VY_32_INOVACE_M4r0120 Mgr. Jakub Němec.
Inferenční statistika - úvod
Základy popisné statistiky
Základy statistiky Základní pojmy. Základy statistiky Statistiku můžeme chápat jako činnost - získávání stat. údajů, jejich zpracování a vyhodnocení jako.
STATISTIKA 1. MOMENTY Vztah mezi momenty v rámci skupin a celku Data rozdělena do několika skupin S 1, …, S k Počty objektů v jednotlivých skupinách n.
Popisné charakteristiky statistických souborů. ZS - přesné parametry (nelze je měřením zjistit) VS - výběrové charakteristiky (slouží jako odhad skutečných.
Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Charakteristiky variability Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
3.cvičení-kombinatorika
Induktivní statistika - úvod
Popisná statistika I tabulky četností
Přednáška č. 3 – Posouzení nahodilosti výběrového souboru
Induktivní statistika
Statistické pojmy. Statistické pojmy Statistika - vědní obor zabývající se zkoumáním jevů, které mají hromadný charakter Pojem statistika slouží k.
Statistika 2.cvičení
Charakteristiky variability
STATISTICKÉ ZPRACOVÁNÍ DAT (JEDNOROZMĚRNÉ SOUBORY)
Popisná statistika: přehled
Induktivní statistika
Regresní analýza výsledkem regresní analýzy je matematický model vztahu mezi dvěma nebo více proměnnými snažíme se z jedné proměnné nebo lineární kombinace.
Spojitá a kategoriální data Základní popisné statistiky
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Analýza kardinálních proměnných
Autor: Honnerová Helena
Induktivní statistika
Základy popisné statistiky
Transkript prezentace:

Charakteristiky variability … jak moc se hodnoty od sebe liší

Příklad na úvod Dva myslivci soutěžili ve střelbě na terč. Získali tyto zásahy: A = {9;8;8;8;7}, B = {10;10;8;7;5}. Kdo z nich střílel přesněji a soutěž vyhrál?

CHARAKTERISTIKY VARIABILITY informují o tom, jak jsou jednotlivé hodnoty souboru rozptýleny, tj. jak se jednotlivé hodnoty znaku liší vzhledem k sobě navzájem nebo vzhledem ke střední hodnotě existují dva typy: absolutní - mají jednotku studované veličiny (body, kilogramy, centimetry, …) relativní (poměrné) - bez jednotky nebo v procentech. Jsou vhodné pro porovnání variability různých souborů

CHARAKTERISTIKY VARIABILITY variační rozpětí (R) – rozdíl maximální a minimální hodnoty rozptyl (σ2) – základní míra variability, průměr druhých mocnin odchylek od průměru směrodatná odchylka (σ) – odmocnina z rozptylu variační koeficient (V) – relativní míra variability užívaná ke srovnání variability různých souborů

ROZPTYL Rozptyl je základní mírou variability. Je to aritmetický průměr čtverců odchylek od průměru a je tedy konstruován k vyjádření variability hodnot kolem průměru, ale vyjadřuje i vzájemnou odlišnost hodnot znaku.

Proč je to tak složité? proč se sčítají druhé mocniny odchylek od průměru, a ne prostě odchylky? co bychom dostali sečtením odchylek?

SMĚRODATNÁ ODCHYLKA je odmocnina z rozptylu. Rozměr směrodatné odchylky je stejný jako rozměr veličiny, což je její hlavní výhodou oproti rozptylu pro účely popisné statistiky.

VARIAČNÍ KOEFICIENT je relativní mírou variability a používá se k vzájemnému porovnávání variability různých souborů. kolik % průměru tvoří směrodatná odchylka