Tak nám došly … aneb vybrané hrůzostrašné scénáře ve světě bez IP adres

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Koordinační porada informatiků obcí III. typu Spálené Poříčí 14. –
Advertisements

MSN vs. Skype MSN vs. Skype souboj IM. MSN vs. Skype MSN vs. Skype IM souboj Instant Messaging • zasílání textových, okamžitě zobrazovaných zpráv mezi.
D03 - ORiNOCO RG-based Wireless LANs - Technology
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Světlana Filipová. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky do výuky.
Překlad síťových adres - NAT
Organizace Internetu.
Manažerské informační systémy Ing. Dagmar Řešetková
DNS. Komunikace Aplikace používají k identifikaci komunikujících uzlů IP adresu Pro člověka jsou číslice těžko zapamatovatelné, proto se používá místo.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_PSK-3-20.
Základy informatiky Internet Ing. Roman Danel, Ph.D. Institut ekonomiky a systémů řízení Hornicko – geologická fakulta.
Co je ENUM? aneb: ENUM v kostce Jiří Peterka E E.
Protokol TCP/IP a OSI model
Dynamic Host Configuration Protocol
Aplikace VT v hospodářské praxi internetové technologie Ing. Roman Danel, Ph.D. VŠB – TU Ostrava.
CCNA 2 3. Network Upgrade. CCNA2: 3. Network upgrade 1. krok: Analýza současného stavu  počet uživatelů  vybavení  předpokládaný růst sítě  internetové.
Role vlád ve správě internetu Digitální výzvy 2013 Annelies Vrbová, odbor elektronických komunikací.
Štěpán Šípal. Téma hodiny Přidělování IP adres dříve Organizace zajišťující přidělování IP DNS záznamy a registrace domény Opakování.
Internet.
Ing. Aleš Dryák Pragonet, a.s.
Dynamická konfigurace IPv6 klientů Barbora Chumlenová Projekt AVT LS 2014.
Podpora a rozvoj komunikační infrastruktury veřejné správy (KIVS) Ing. Lubomír Moravčík
Shrnutí A – Principy datové komunikace B – TCP/IP 1.
BIS Firewall Roman Danel VŠB – TU Ostrava.
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_168_IT 9 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
INTERNET – struktura, fungování a přehled využití
1 I NTERNETOVÁ INFRASTRUKTURA. H ISTORIE SÍTĚ I NTERNET RAND Corporation – rok 1964 Síť nebude mít žádnou centrální složku Síť bude od začátku navrhována.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_PSK-4-16.
Autor práce:Michal Havelka Vedoucí práce: Ing. Michal Skořepa Ústav telekomunikací FEKT VUT v Brně Mobilita sítí v Mobile IP.
Síť a MS Windows.
Internet.
Internet Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miloš Nygrýn.
Informační a komunikační technologie 1.8 Nastavení počítačové sítě Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK Učební obor: Kadeřník,
Seminář 4 IPv4 adresace Základní pojmy – třída, subsíť, maska, prefix, inverzní maska (wildcard mask), broadcast, agregace Privátní (RFC 1918) a veřejné.
Počítačové sítě - architektura TCP/IP
Principy fungování sítě Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských.
Internet protocol Počítačové sítě Ing. Jiří Ledvina, CSc.
Pavel Olšan & Ondřej Mrzena.  Co je server  Funkce  Verze Windows a instalace  Active Directory  Účty  DNS  DHCP  .
Internet a informace MIS - Manažerské informační systémy Internet a informace Ing. Jan Luhan
Jak se volá doména - ENUM v Česku E E Jiří Peterka
Počítačové sítě Architektura TCP/IP - úvod
1 Počítačové sítě Architektura TCP/IP – v současnosti nejpoužívanější síťová architektura – architektura sítě Internet Uplatnění – user-end systémy (implementace.
S MĚROVÁNÍ Ing. Jiří Šilhán. Přímé doručování není směrování. (stejná síť) Směrování – volba směru – hledá se next hop Hledání optimální cesty. Vytváření.
IPv4 adresy docházejí ipv4/ Bojíte se? Nebojte, známe řešení.
9/27/2016www.sutol.cz1 Lotus Sametime Gateway Josef Honc Praha.
Počítačové sítě ● Síťové architektury ● Internet – historie a současnost ● Místní a rozsáhlé sítě ● Síťové prvky ● Adresace v sítích TCP/IP ● URI ● Síťové.
Virtualizace a cloudy v dnešním IT Milan Brych / Orgis IT.
Pojmy internetu - test Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastInternetové technologie, programování Datum vytvoření2013.
SMĚROVÁNÍ V POČÍTAČOVÝCH SÍTÍCH Část 4 – Směrování v IPv6 Zpracovala: Mgr. Marcela Cvrkalová Střední škola informačních technologií a sociální péče, Brno,
Pojmy internetu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastInternetové technologie, programování Datum vytvoření2012.
DHCP server Dynamic Host Configuration Protocol. DHCP Automatická konfigurace parametrů sítě – IP adresa – Maska – Gateway Ipconfig /release Ipconfig.
Přednášky o výpočetní technice Internet. přednášky o výpočetní technice Informační hyperdálnice ● Jedna mohutná počítačová síť ● Neplést Internet a Worldwide.
Transportní vrstva v TCP/IP Dvořáčková, Kudelásková, Kozlová.
Shrnutí A – Principy datové komunikace B – TCP/IP 1.
IP adresa Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastInternetové technologie, programování Datum vytvoření2012 Ročník2.
Internet – pojmy, služby
Název školy: Autor: Název: Číslo projektu: Název projektu:
Počítačové sítě 16. IPv6 Obsah: původ IPv6, IPv6 adresa a její zápis
Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr
Název školy: Autor: Název: Číslo projektu: Název projektu:
Seminář 11 DHCP + HTTP + IPTABLES
Management počítačové sítě
Počítačové sítě Architektura TCP/IP – v současnosti nejpoužívanější síťová architektura – architektura sítě Internet Uplatnění – user-end systémy (implementace.
PB169 – Operační systémy a sítě
ROWANet aktuální stav k 3/2016
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
IP adresy Ing. Jiří Šilhán.
Elektronické instalace budov II
Ing. Jiří Šilhán IPv4.
Transkript prezentace:

Tak nám došly … aneb vybrané hrůzostrašné scénáře ve světě bez IP adres

Co se stalo Na začátku února došly adresy v IANA –Adresy, které přiděluje centrální registr RIRům na kontinentech – poslední legacy bloky (APNIC) –Aktivován přechodový mechanismus –RIR dostali každý po jedné /8 (a šlus) –Mediální diskuse

Co se stalo II došly adresy v APNIC –Asia Pacific region –Aktivován přechodový mechnismus (= maximálně jeden /22 na LIR), žádné PI –Rychlost vyčerpání byla v období únor-duben 2011 cca trojnásobná proti normálu

Co je plánováno I IPv6 day – –Velcí obsahoví hráči zapnou IP by default Google Yahoo! Akamai Facebook LimeLight W3C Seznam

Co je plánováno II Další v pořadí bez adres je RIPE NCC (Evropa + ME) –Plánované datum vyčerpání je –Dá se čekat, že bude ještě dříve Větší fragmentace zemí/LIR O adresy si zažádají i operátoři z APAN regionu –Následně aktivace plánu přechodu, viz APNIC

Jaký je stav - pozitiva Většina moderních OS podporuje IPv6 Většina moderních OS podporuje přechodové mechanismy (6to4, Teredo) a má je zapnuté Některé aplikační servery podporují IPv6 Některé veřejné služby podporují IPv6 Páteřní sítě podporují IPv6

Jaký je stav - negativa Není BCP pro domácí sítě RA pro placaté sítě Autokonfigurace/DHCP/DNS Privacy extensions vs. identifikace služby Prodej/kradení IP bloků Fragmentace IP space

Rizika pro menší hráče Nemožnost dostat se k IP adresám v přechodovém stavu Neoptimální směrování (interně i externě) Nemožnost změny tranzitu ISP, když nejsou vlastní IP adresy Obtížné řešení problémů s konektivitou a dostupností (například ftp / rtsp) Skoro nemožný traffic engineering přes NAT

IPv4 market Obchod mezi Nortelem (prodávající je správce konkursní podstaty) a Microsoftem (kupující) –666,624 adres za USD –~$11 za adresu Soudně potvrzeno, že se jedná o legální operaci Dalších pět brokerů pracuje na plné legalizaci

Nový protokol, kompatibilní s IP, v nejbližších 10 letech __nebude__

Jak dlouho bude trvat implementace IPv6 do vaší sítě?