Ivan Klíma 9. ročník.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Citáty O LÁSCE.
Advertisements

VY_32_INOVACE_31-17 Česká próza po r Ota Pavel.
FRÁŇA ŠRÁMEK Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Bratři Čapkové.
KAREL ČAPEK.
Erich Kästner 115. výročí narození. * Drážďany † Mnichov Německý prozaik a básník Autor knih pro děti.
 Narozen 31. března 1962  Matka právnička, otec inženýr chemie  Spisovatel, publicista a nejprodávanější romanopisec.
Karolina Světlá 8. ročník.
VY_32_INOVACE_31-19 Česká próza po r Milan Kundera.
Karel Čapek PhDr. Karel Čapek narozen 9. ledna 1890 v Malých Svatoňovicích, zemřel 25. Prosince 1938 v Praze, byl český spisovatel, novinář, dramatik,překladatel.
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_ INOVACE _18_CJL_3 Ročník: II. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
František Hrubín Jan Musil.
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 9. ročník Anotace: Ladislav Fuks životopis, romány,
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
Autor: Bc. Eva Doležalová
KAREL POLÁČEK 9. ročník.
Karel Poláček novinář, prozaik a humorista -byl židovského původu -vystudoval gymnázium a studoval práva na UK (nedokončil – I. svět válka)
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lada Němcová.1 Základní škola Rosice, okres Chrudim Rosice 97, Rosice; IČO: ;
Číslo materiáluVY_32_INOVACE_CJL_4S2N_NT_01_04 NázevArnošt Lustig Druh učebního materiáluPrezentace PowerPoint PředmětČeský jazyk a literatura Ročník4.
Život a dílo VY_32_INOVACE_2A4 Gymnázium a Střední odborná škola, Lužická 423, Jaroměř Mgr. Lenka Fibigerová.
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Autoři dětské literatury Název a číslo učebního materiálu VY_32_INOVACE_01_16.
Michail Šolochov (1905 – 1984).
PRAŽSKÁ NĚMECKÁ LITERATURA
Arnošt Lustig Jan Drda Ota Pavel 9. ročník.
ČESKÁ LITERATURA 2.POL.20.STOLETÍ (
Anotace Žák se seznámí s ukázkami tvorby Michala Viewegha a Ivana Vyskočila…. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstupJe schopen orientovat se.
Martin Pinta Jan Košner
Eduard Petiška Český jazyk 6. ročník ZŠ
Michal Viewegh * 31.Března 1962 Praha.
Karel Čapek.
MICHAL VIEWEGH Život a dílo nejúspěšnějšího a nejprodávanějšího českého spisovatele současnosti.
Karel Čapek. Kdo to je? Byl český spisovatel, novinář, dramatik, překladatel a fotograf. Narodil se v Malých Svatoňovicích. Studoval na gymnáziu.
Marie Majerová 9. ročník.
Spisovatelé dětské literatury Český jazyk a literatura 2. období Očekávaný výstup: žák se seznamuje s životem a dílem spisovatele, porovnává své dosavadní.
Eliška Dlouhá Gymnázium Jiřího Ortena V8A
Spisovatelé dětské literatury Český jazyk a literatura 1. a 2. období Očekávaný výstup: žák se seznamuje s životem a dílem spisovatele, porovnává své dosavadní.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Egon Erwin Kisch (1885 –1948) Petra Henychová. „Zuřivý reportér“
Ota Pavel OB 21. Ota Pavel - vlastním jménem Otto Popper, - * 2. července 1930 v Praze – 31. března 1973 byl český prozaik, novinář a sportovní reportér.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název:
Název SŠ: SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Dana Zajíčková Název prezentace (DUMu): Česká próza po roce 1945: Arnošt Lustig Tematická oblast: Česky jazyk a.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Michaela Blažková Název DUM: VY_32_Inovace_ Karel Čapek II. Název sady: Český jazyk 9. ročník Číslo projektu:
JAN NERUDA ( 1834 – 1891 ) - český básník, prozaik, novinář.
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška Josef Čapek a Karel Čapek Ilustrace Anotace: Seznámení s ilustracemi a dílem bratří.
Láska a smetí Ivan Klíma. Ivan Klíma - * český prozaik, dramatik a publicista, autor mnoha próz, esejů a divadelních her narodil se v Praze v.
KAREL ČAPEK KAROLÍNA RŮŽIČKOVÁ C3B. OBSAH Život Tvorba Dílo Ukázka Povídky z druhé kapsy Otázky.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VZDĚLÁVACÍ OBOR: Český jazyk a literatura.
Spisovatelé dětské literatury Český jazyk a literatura 2. období Očekávaný výstup: žák se seznamuje s životem a dílem spisovatele, porovnává své dosavadní.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_09_ČESKÝ_JAZYK_A_LITERATURA TEMA: Česká literatura 2. poloviny 20. století.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_20_ČESKÝ.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor Michaela Zemanová Číslo VY_32_INOVACE_12_19 Název Radek John Téma hodiny Autoři současné.
VY_32_Inovace_ Arnošt Lustig Český jazyk 9. ročník
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor Michaela Zemanová Číslo VY_32_INOVACE_12_14 Název Jan Drda, Jan Otčenášek Téma hodiny.
Erich Maria Remarque VY_12_INOVACE_Rů_I_36
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_14_ČESKÝ JAZYK
Arnošt Lustig (1926 – 2011). Arnošt Lustig (1926 – 2011)
PRÓZA S DĚTSKÝM HRDINOU
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_15_ČESKÝ JAZYK
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
Projekt: Moderní výuka Registrační číslo: CZ / /21
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_18_ČESKÝ JAZYK
Karel Čapek.
VY_32_INOVACE_63_Karel Čapek
VY _32_INOVACE_05_09P.Šabach
VY_32_INOVACE_18_Literatura 19. století
VY _32_INOVACE_05_10M.Viewegh Ročník: ročník Anotace:
VY_32_INOVACE_Jir_I-21 Pavel Kohout Název projektu: OP VK
Transkript prezentace:

Ivan Klíma 9. ročník

- český prozaik, dramatik, publicista, autor fejetonů a literárněvědních studií narodil se v Praze 14. září 1931

jako dítě prožil 3 a půl roku v koncentračním táboře v Terezíně (do 14 let), rodiče byli židovského původu po válce vystudoval gymnázium v Praze a později češtinu a literární vědu na filozofické fakultě UK

- pracoval jako redaktor Květů, v redakci nakladatelství Československý spisovatel a v Literárních novinách

- v letech 1969 - 1970 učil v USA jako hostující profesor, po návratu pracoval v dělnických profesích - své práce a texty publikoval v časopisech Květen, Plamen, Host do domu, Rudé právo, Mladá fronta…

- od roku 1969 nesměl pro své politické názory u nás v Čechách publikovat (po návratu z USA), jeho tvorba i spolu s jinými spisovateli byla oficiálně zakázána

- v zahraničí patří k našim nejpřekládanějším spisovatelům (do více něž 30 jazyků)

v roce 2002 mu byla udělena Cena Franze Kafky za celoživotní dílo a knihu o životě a díle Karla Čapka : „Velký věk chce mít též velké mordy“

jeho bydliště = Praha - Hodkovičky,kde žije se svou ženou, většinu dne tráví v pracovně mezi knihami, spoustou papírů a počítačem knihy jsou od podlahy až ke stropu ( ty své dříve ukrýval a styděl se, když se o něm mluvilo jako o spisovateli)

- hraje slušně tenis, baví ho mariáš, houbaření a sbírání starých map - módou se neřídí, vypadá až nedbale, nekupuje drahé věci, nejí drahá jídla - ve své skromnosti nepoužívá skoro ani auto, nechodí do hospod, občas si jen dopřeje zmrzlinu

- syn Michal je novinář a dcera Hana je výtvarnice (ilustrovala některé otcovy knihy) - s přáteli se schází doma, rád jim uvaří, nevysedává s nimi po kavárnách

- získal Cenu Karla Čapka „A Čapek byl tím, kdo mi otevřel oči a řekl mi, že demokracie je tím nejcennějším, co zatím lidé vymysleli“.

romány povídky dramata něco pro děti Dílo

Povídky Bezvadný den (člověk hledající cestu z obtížné samoty)

Milenci na jednu noc Milenci na jeden den - city jsou nahrazeny jen hrou na lásku, partneři se dají měnit, zaběhnutý stereotyp brání pravým vztahům mezi lidmi - poslední kniha, která u nás ještě mohla vyjít

Má veselá jitra - velmi oblíbené u čtenářů děj se odehrává od pondělního do nedělního rána - 7 povídek (šmelinářská, sentimentální vánoční, spiklenecká, erotická, sanitářská, zlodějská, bláznovská)

Moje první lásky - 4 povídky, 4 fáze dospívání

Moje zlatá řemesla - šest delších povídek (malířská, pašerácká, archeologická, řidičská, posílkářská, zeměměřičská)

Tvorba pro děti Markétin zvěřinec - holčička zůstala sama s maminkou, hledají tatínka (dcerka je úspěšnější) Kokrhací hodiny a jiné příběhy z Valašských Klobúk a podobných Tramtárií

Romány Hodina ticha - děj na konci 2.sv. války a v 50.letech - předsudky a nepravdy ve jménu socialismu, láska, přátelství, hodnoty Romány - kolektivizace zemědělství v chudém slovenském kraji

Milostné léto - mladý vědec se bláznivě zamiluje do studentky, rozbije rodinu - dívka je svérázná, hrubá, dělá si, co chce, má i jiné milence…typická krize člověka moderní společnosti

Stojí, stojí šibenička - boj proti fanatismu, zkušenosti z Terezína,i slušní lidé se mohou stát nástrojem nelidské politiky kdo má morální odpovědnost za všechny oběti režimu ?

Láska a smetí - hl. hrdina = spisovatel, žil několik let v Americe, doma se mu knihy nevydávaly, nyní pracuje jako metař - šťastné manželství naruší seznámení s Darjou…několikaletý vztah…odhalení a sliby, výčitky svědomí

metařskou vestu si oblékal, neboť toužil po očistě…k tomu ale nestačí uklízet ulice, nakonec rozchod s Darjou sám se často ptal, zda ji vyhlížel s nadějí nebo obavami, z touhy nebo z povinnosti motiv nevěry, odpouštění, marných slibů a nadějí, tolerance…

„Z osamění může člověka vyvést nejen láska, ale také nenávist „Z osamění může člověka vyvést nejen láska, ale také nenávist.Ta se mylně pokládá za protiklad lásky, ale ve skutečnosti jí stojí po boku a protikladem obou je osamocení. Často si namlouváme, že nás k sobě váže láska, přitom nás k sobě poutá už jen nenávist, i té dáme přednost před osamělostí.“

Další romány Soudce z milosti Čekání na tmu, čekání na světlo

Divadelní a rozhlasové hry Zámek Hromobití Klára a dva páni Ženich pro Marcelu Ministr a anděl Franc a Felice

Ivan Klíma - autor , který se jasnýma očima díval na svět totality a zdravým rozumem rozebíral život v ní - nejčastější jeho tematikou je v jeho dílech soužití muže a ženy, láska, spletité vztahy a lidské hodnoty

Použitá literatura : Ulrichová, L. : Obsahy z děl české literatury Hoznauer a kol. : Česká literatura po roce 1945