Challenges pro METACentrum. Hlavní úkoly Plná integrace různých přístupů k řízení Gridů –Mezinárodní projekty (EGEE) Rozvoj bezpečnostně orientovaného.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Poznejte jak je skvělé Mít to pod Kontrolou a máte svou infrastrukturu pod kontrolou Michal Hroch Produktový manažer Microsoft ČR.
Advertisements

Informační systém krizového řízení kraje
Investiční program ČEPS, a.s., do roku 2023
1 Počítačové sítě Úvodní přednáška Cíl předmětu –seznámit se s principy datové komunikace –seznámit se s principy distribučních systémů –seznámit se s.
INFSO-RI Enabling Grids for E-sciencE VOCE Status Jan Kmuníček CESNET, Česká republika.
INFSO-RI Enabling Grids for E-sciencE Aktuální způsob využití EGEE zdrojů Jan Kmuníček Pokročilý seminář EGEE, 16. prosince 2004.
IISPP ■ pojem definován v letech v rámci přípravy výzkumných záměrů NPÚ na roky ■ dlouhodobý projekt na vybudování nového komplexního.
Facility management ČSN EN
Audit IT procesů ve FNOL
Definování prostředí pro provozování aplikace dosud jsme řešili projekt v obecné rovině aplikace bude ovšem provozována v konkrétním technickém a programovém.
Aktivity ČTÚ pro období let 2014 a 2015
MetaCentrum1 MetaCentrum a projekty FR CESNET Náročné výpočty a zpracování dat Jiří Sitera.
Informační technologie pro IZS a krizové řízení
SW podpora krizového řízení Duben 2006 Tomáš Fröhlich, DiS. ISSS 2007.
Marta Toušková Útvar rozvoje hl. m. Prahy Setkání geodetů 2013 Ukončení projektu Digitální mapa Prahy a zadání Digitální mapy veřejné správy hl. m. Prahy.
Meta.cesnet.cz METACentrum – Český národní gridový projekt Projekt METACentrum Jan Kmuníček ÚVT MU & CESNET.
Absolventská práce 2002 Aplikace XML rozhraní v prostředí krajského úřadu Autor : Marek Cop Vedoucí : Ing. Petr Pavlinec 2002.
8. dubna 2013ISSS - Portál interních identit, Z. Motl1 Portál interních identit jako nadstavba identity managementu Mgr. Boleslav Bobčík, T-Systems Czech.
JEDEN CÍL, SPOLEČNÁ CESTA Ministerstvo vnitra České republiky & Ministerstvo vnitra Ing. Jaroslav Svoboda
Databázové systémy. Práce s daty Ukládání dat Aktualizace dat Vyhledávání dat Třídění dat Výpočty a agregace.
Ing. Daniel Kardoš Fax: Systémová integrace je proces, který má potenciál zvýšit kvalitu zdravotnických informačních.
DATOVÁ SÍŤ NP A CHKO ŠUMAVA
17. března 2003 Univerzální přípojka – brána do IVS Miroslav Nováček Libor Neumann.
Outsourcing ICT systémová a aplikační integrace v pojetí O2 Projekt Integrace sítě Ministerstva zemědělství.
CIS Cizinecký informační systém
Informace o přípravě Integrovaného operačního programu  Ministerstvo kultury  Ministerstvo informatiky Vít Richter Národní knihovna ČR
GMES, SEIS Bc. Jana Darmopilová, H2IGE1 LS Co je GMES/Copernicus?  GMES = Global Monitoring for Environment and Security (Globální monitoring životního.
Algotech Telefon: Fax: Web: Adresa:Zirkon Office Center, Sokolovská 366/
EGEE is a project funded by the European Union under contract IST Gridové projekty LCG a D0 v ČR Jiří Kosina Fyzikální ústav AV ČR Seminář.
IBM Global Services ČR © 2006 IBM Corporation April, 2006 E-stát a EU Pavel Hrdlička.
Distanční vzdělávání v ČR, současnost a budoucnost II. národní konference Jindřichův Hradec
MediGrid: sémantika a hodnota biomedicínských dat Jan Vejvalka, Petr Lesný, Tomáš Holeček*, Kryštof Slabý, Adéla Jarolímková**, Helena Bouzková*** Fakultní.
Realizační tým ICZ duben 2005
CZ / /0045 Centrum podpory talentů České vysoké učení technické v Praze Fakulta elektrotechnická Agentura VEREMA, RLC, SofCon, WAGO, BAEL.
ICT VE ŠKOLE LIDSKÉ ZDROJE listopad 2006 (c) Radek Maca.
MV ČR 1 Nové podmínky pro krajské projekty Ing. Jaroslav Svoboda MV ČR.
NÁRODNÍ DIGITÁLNÍ ARCHIV
0350 – Podpora nových vzdělávacích metod v systému vzdělávání ČMKOS Žadatel: ČMKOS Partner: AIVD Mgr. Dušan Martinek
Informační kulturní portál
Portál veřejné správy spolupráce s BusinessInfo CS – Zákaznická řešení pro státní správu Ing. Jitka Novotná Ministerstvo informatiky.
Současný stav a další rozvoj Tomáš Martinek Zlínský kraj.
ISSS 2003 PORTÁL VEŘEJNÉ SPRÁVY PORTÁL VEŘEJNÉ SPRÁVY Základní koncepce a prototyp Ing. Břetislav Moc
Poradenství. Systémová integrace. Outsourcing. Infrastruktura. Technologie serverů. KRIZOVÉ ŘÍZENÍ Celostátní krizové řízení v pojetí Unisys Hradec Králové,
GovNet Ing. Zbyněk Škopán. Strana 2 KI ISVS Služby GovNet I. Centrální podpora Uživatelů.
E-learningové aktivity na MU Luděk Matyska
IEC 61850: Soubor norem pro komunikaci v energetice
Centrum informačních technologií Ostravské Univerzity v Ostravě Čestmír Kantor, říjen 2006.
1 © AGIT AB Telemedicína Brno března 2007 v Brně Regionální PACS nemocnic Ústeckého kraje Martin Zeman, Aleš Daniel, Jan Pejchal.
Program rozvoje venkova na období možnosti podpor pro obce Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR E-tržiště České pošty.
Sjednocení technologické platformy Policie ČR CZ.1.06/1.1.00/ Sjednocení technologické platformy Policie ČR CZ.1.06/1.1.00/ Projekt je.
Luhačovice, Libor Lukáš Statutární náměstek hejtmana Zlínského kraje Řídící výbor KOMUNIKAČNÍ INFRASTRUKTURY Zlínského kraje.
1 MOBILNÍ ZAŘÍZENÍ V PODNIKOVÝCH SÍTÍCH Petr Janda, ICZ a. s
Dotační programy v období DRAHOSLAV CHUDOBA, DABONA s.r.o. 1.
Nové přístupy ke vzdělávání a mezinárodní zkušenosti Institutu pro veřejnou správu Praha PhDr. Zdenka Procházková, MPA Institut pro veřejnou správu Praha.
Integrační a migrační projekty KIVS. 2 Definice: KIVS v ČR je prostředím pro efektivní, bezpečné, garantované a auditovatelné sdílení dat mezi Informačními.
» » CentroNet, a. s.
Identity a Access management Petr Štros
1 CONFIDENTIAL Předvídejte a buďte preventivně připraveni na bezpečnostní hrozby dříve než nastanou.
Duben 2013 Odbor informatiky KrÚ JMK Výzva č. 08 Integrovaného operačního programu na Integrovaného operačního programu na Rozvoj služeb eGovernmentu v.
Dopady energetické politiky na provozovatele přenosové soustavy
Fond rozvoje sdružení CESNET
Účinné zabezpečení IT a stálý dohled
Nástroje podpory uživatelů
Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně Ústav vědecko – pedagogických informací a služeb Informační den Již po desáté!
Budování Integrovaného informačního systému Národního památkového ústavu Petr Volfík, NPÚ ÚP
Obnova HW (serverová část) v rámci systému NS-VIS projekt spolufinancovaný z ročního programu Fond pro vnější hranice (FVH)
Prezentace výzkumné potřeby pro účely jednání TAČR
Problematika registrace OPM a předávání dat na CDS OTE
Transkript prezentace:

Challenges pro METACentrum

Hlavní úkoly Plná integrace různých přístupů k řízení Gridů –Mezinárodní projekty (EGEE) Rozvoj bezpečnostně orientovaného middleware –Součinnost/integrace s middleware skupinou Uživatelská podpora –Portály, RT systém, helpdesk –Správa účtů, virtualizace –Noví uživatelé Výzkum v oblasti monitoringu –EGEE: Logging & Bookkeeping, Job Provenance –CoreGRID: C-GMA

Kooperace v rámci CESNETu Virtuální prostředí pro spolupráci –Společné zájmy v distribuovaných systémech (např. zpracování multimediálních proudů, plánování, bezpečnost, …) –Zájem o společné využití optických sítí Middleware –Zájem o intenzivní spolupráci (spolu-vedení) integrované bezpečnostní skupiny Optické sítě –Plánování, řízení (jedná se o speciální Grid) –Využití pro experimentální potřeby (např. remote instrumentace, synchronizace prostředí pro spolupráci a výpočetních/vizualizačních prostředí) NREN –Požadavky na topologii a služby (např. zálohování) –Přenos zkušeností z experimentů nad optickými sítěmi do rutinního provozu Síťový monitoring

Personální zajištění 4,5 až 5 plných úvazků –Redukce malých, většina 0,5 a více (včetně osob pracujících na 1,0 pro METACentrum) –V současné době 3 úvazky Včetně předpokládaného podílu ve skupině middleware/bezpečnost EGEE 8 úvazků

Investice Bez významných změn proti současnosti –Obnova výpočetních a datových kapacit –Spolupráce při nákupech s Optickými sítěmi a Virtuálním prostředím pro spolupráci na rozsáhlejších investičních akcích Otázka spolupráce s koncovými uživateli –Je zájem o podporu ze strany CESNETu?

Napojení na projekty EU EGEE a EU EGEE II Národní: MediGRID Současně spolupráce s projekty členů –EU NoE CoreGRID –VZ FI/ÚVT MU –Na MU podány tři EU projekty