Sekundární článek Akumulátor.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka 454 Projekt SIPVZ 2005.
Advertisements

Elektrochemické metody – galvanický článek
I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í
Číslo-název šablony klíčové aktivityIII/2–Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblastElektřina a magnetismus DUMVY_32_INOVACE_MF_110.
Akumulator.
Zdroje elektrické napětí
Zdroje elektrického proudu
Technické využití elektrolýzy.
Vedení elektrického proudu v kapalinách
REDOXNÍ DĚJ RZ
Elektrický obvod I..
TECHNICKÉ VYUŽITÍ ELEKTROLÝZY.
Elektrické příslušenství motorových vozidel 2. ročník, 1
Olověný akumulátor Obr. 1.
Chemické zdroje napětí – sekundární články
Elektrické jevy I. Elektrický proud Elektrické napětí
CZ.1.07/1.1.10/
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Alkalické akumulátory
Elektrický zdroj.
Redoxní děje Elektrolýza
Galvanický článek.
Redoxní reakce.
Složení, kapacita, princip. Co to vůbec je? Co to vůbec je? 2. část  Zásobník elektrické energie, který lze po vybití opětovně nabíjet  Vynalezen roku.
FY_078_Elektrický proud v kovech_ Elektrické zdroje
Redoxní (oxidačně redukční) reakce
Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
PRIMÁRNÍ ČLÁNKY Chemické články:
Zdroje elektrického napětí
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: leden 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací.
Elektrochemické reakce - (galvanické) články
Galvanické články.
AKUMULÁTOR. AKUMULÁTOR Základní pojmy akumulátoru Schéma postupu výroby akumulátoru Význam akumulátoru Části akumulátoru Základní pojmy akumulátoru.
Akumulátory ve výpočetní a digitální technice
Zdroje proudu – akumulátory II
Ondra Kutílek , Štěpán Pém
Galvanické články 2.
Elektrodový potenciál
- - Měděná elektroda se v kyselině rozpouští :
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
9. ročník Galvanický článek
Netradiční zdroje elektrické energie
Oxidačně redukční reakce
PRŮMYSLOVÉ VYUŽITÍ ELEKTROCHEMIE
A1B14SEM – Elektrotechnický seminář Lucie Vanišová B3-357 Katedra elektroenergetiky Akumulace el. energie.
Ch_022_Elektolýza Ch_022_Chemické reakce_Elektolýza Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační.
Krok za krokem ke zlepšení výuky automobilních oborů CZ.1.07/1.1.26/ Švehlova střední škola polytechnická Prostějov.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 9 Autor: Mgr. Radek Martinák REDOXNÍ REAKCE.
Ch_024_Galvanické články Ch_024_Chemické reakce_Galvanické články Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR:Mgr. Tomáš.
Elektřina Interaktivní elektrický obvod Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno.
Baterie a akumulátory Princip Rozdělení
VY_52_INOVACE_05_01_LEZB Zbyněk Lecián Výukový materiál Škola: Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Autor: Zbyněk.
Název školyZákladní škola Kolín V., Mnichovická 62 AutorMgr. Jiří Mejda Datum NázevVY_32_INOVACE_20_CH9 TémaChemické zdroje elektrického napětí.
Galvanický článek. Je zařízení, ze kterého je možné získávat el. energii (stejnosměrný elektrický proud) Ta v něm vzniká na základě probíhajících redoxních.
Chemické zdroje stejnosměrného elektrického napětí
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Zdroje elektrického napětí Číslo DUM: III/2/FY/2/2/9 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast: Elektrické.
ELEKTRICKÝ PROUD V KAPALINÁCH A PLYNECH. KAPALINY A IONTY Elektrolyty  Roztoky vedoucí elektrický proud Elektrolytická disociace  Rozpad částic na kationty.
ZDROJE ELEKTRICKÉHO NAPĚTÍ ELEKTRÁRNY, GALVANICKÉ ČLÁNKY, AKUMULÁTORY.
Název projektu:ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
AUTOR: PETRŽELOVÁ EVA NÁZEV: VY_32_INOVACE_03_A_10_GALVANICKÝ ČLÁNEK TÉMA: ORGANICKÁ A ANORGANICKÁ CHEMIE ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ Název.
9. ročník. Galvanický článek Je zdroj stejnosměrného elektrického proudu, který se uvolňuje při redoxních reakcích. Skládá se ze dvou elektrod a elektrolytu.
Fyzika – Chemické zdroje napětí
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY
Galvanické články.
Zdroje napětí Tipy a specifikace.
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
2.5 Chemické zdroje elektrické energie
Transkript prezentace:

Sekundární článek Akumulátor

Akumulátor je technické zařízení na opakované uchovávání energie, obvykle elektrické. Akumulátor je sekundární článek, který je potřeba nejdříve nabít a teprve potom je možné jej použít jako zdroj energie. Na rozdíl od sekundárních článků (akumulátorů) primární články dodávají energii ihned po svém sestavení a zpravidla je není možné dobíjet, například zinkouhlíkové baterie.

Druhy akumulátorů energie Akumulátory energie pracují na různých principech například tepelné, chemické či jiné akumulace energie. Nejznámější je průmyslový princip akumulace energie do potenciální energie vody v přečerpávacích elektrárnách, rybních či přehradách. V případě, že elektřina slouží k výrobě tepla, dá se akumulovat i vytvořené teplo. Na tomto principu jsou založena akumulační kamna nebo bojler. Základní druhy akumulátorů elektrické energie: Elektrochemický akumulátor Tepelný akumulátor Mechanický akumulátor

Elektrochemický akumulátor Nejběžnější typy akumulátorů jsou založeny na elektrochemickém principu. Elektrochemické akumulátory využívají přeměnu elektrické energie na energii chemickou, kterou je možno v případě potřeby transformovat zpět na elektrickou energii. Princip akumulátoru Procházející proud v elektrochemickém akumulátoru vyvolá vratné chemické změny, které se projeví rozdílným elektrochemickým potenciálem na elektrodách. Z elektrod se pak dá čerpat elektrická energie zpět. Protože jsou napětí na článcích elektrochemických akumulátorů relativně malá (okolo 1,2 – 3,7 V), jsou tyto články také sdružovány do akumulátorových baterií pro dosažení vyššího napětí.

Porézní izolační hmota AKUMULÁTOR Galvanický článek, který lze elektrolýzou opakovaně nabíjet. Využívá se v automobilech a všude tam, kde by mohl výpadek elektřiny ze sítě ohrozit provoz - v osvětlovacích zařízeních, nemocnicích, zabezpečovacích zařízeních, v telekomunikaci, v jaderných elektrárnách... Zátka Pól Hladina elektrolytu Spojovací můstek Přepážka Pb deska Zesílené dno Porézní izolační hmota Přepážka PbO2 deska

porézní izolační hmota Akumulátor - řez spojovací můstek přepážka Pb deska PbO2 deska Pomůcky : pilka na železo, akumulátor ze Simsonu /bez kyseliny/ porézní izolační hmota zesílené dno

- + Princip akumulátoru Pb Pb + PbO2 Pb + H2SO4 ↓ PbSO4 + H2 Na obou elektrodách probíhají redoxní reakce. Poskytuje stejnosměrný proud o velikosti 6,12, 24 V. - + Pb Pb + PbO2 Pb + H2SO4 ↓ PbSO4 + H2 PbO2 + H2SO4 ↓ PbSO4 + H2 Pb0 ↓ PbII OX. PbIV ↓ PbII RED. H2SO4 - 2e- + 2e- Elektrody se při reakci s kyselinou pokrývají vrstvou PbSO4. Ta brání průchodu elektronů = akumulátor je vybitý. Redoxní reakce jsou chemické reakce, při kterých se mění oxidační čísla atomů. Každá redoxní reakce je tvořena dvěma poloreakcemi, které probíhají současně. Tyto dvě poloreakce jsou oxidace a redukce. Při oxidaci se oxidační číslo atomu zvyšuje, atom tedy ztrácí elektrony, při redukci se oxidační číslo snižuje, atom tedy elektrony přijímá.

Nabíjení akumulátoru Principem je obrácení směru reakcí. Akumulátor připojíme ke zdroji stejnosměrného proudu stejné velikosti, ale opačného směru. To způsobí obrácení směru reakcí – rozpuštění PbSO4. Akumulátor je opět ve stavu, v jakém byl před vybíjením. Zdroj obrázků : www.battery.cz - prodejna autoakumulátorů

Rozdělení elektrických akumulátorů Podle typu elektrolytu s kyselým elektrolytem se zásaditým elektrolytem s bezvodým elektrolytem Podle provedení otevřené uzavřené (též hermetické nebo řidčeji plynotěsné) Podle principu Olověný (Pb) Nikl-kadmiový (NiCd) Nikl-metal hydridový (NiMH) Nikl-železný (Ni-Fe) Nikl-zinkový (Ni-Zn) Stříbro-zinkový (Ag-Zn) Lithium-iontový (Li-ion) Lithium-polymerový (Li-Pol) Lithium-železo fosfátový akumulátor LiFePO4 (Li-FePO4) Sodíkovo-sírový (Na-S) Alkalický (RAM)

Rozdělení elektrických akumulátorů Podle použití průmyslové akumulátory standardní aplikace vojenské aplikace pro vysoké odběrové proudy rychlonabíjecí pro trvalé dobíjení pro vysoké teploty s MBU (Memory Back-up) Podle tvaru válcové (tužkové) diskové (knoflíkové) podle průměru (např. Ø 6,8 mm, Ø 11,5 mm, Ø 15,5 mm, Ø 25 mm, …) oválné hranolovité (+ jejich sestavy)

Životnost Životnost většiny elektrochemických akumulátorů se pohybuje řádově ve stovkách nabíjecích/vybíjecích cyklů; např. NiMH akumulátory 500–1000 cyklů. Po tuto dobu postupně klesá kapacita akumulátoru (tj. celkový náboj, který je při plném nabití schopen pojmout - odlišné od veličiny elektrická kapacita!) kvůli chemické korozi jeho elektrod. Životnost je značně ovlivněna způsobem vybíjení a nabíjení a také provozní teplotou.

Využití Akumulátory se využívají v mnoha složitějších strojích jako pomocný zdroj energie. Olověné akumulátory jsou součástí prakticky každého automobilu jako zdroj pro startér. Akumulátory pohání klasické ponorky, jsou prováděny i pokusy s pohonem mnoha dalších dopravních prostředků. Elektromobily zatím obyčejné automobily nenahradily, ale jako golfové vozíky nebo akumulátorové vozíky na nádražích a ve skladových areálech se užívají již desítky let. Důležité je i využití ve spotřební elektronice. Je jimi vybaven například notebook nebo mobilní telefon. Akumulátor je součástí nepřerušitelného zdroje energie - UPS. Akumulátory jsou také součástí nouzových svítidel. Nouzová svítidla zajišťují osvětlení při výpadku dodávek elektrické energie. U tramvají zajišťují akumulátory takzvaný nouzový pojezd - při průjezdu mycí linkou není normální napájení z troleje možné.

Definuj co je to akumulátor. Otázky ke zkoušení Definuj co je to akumulátor. Vysvětli jaký je rozdíl mezi primárními a sekundárními články. Vyjmenuj jaké jsou základní druhy akumulátorů. Jaké je rozdělení elektrických akumulátorů podle typu elektrolytu. Jaké je rozdělení elektrických akumulátorů podle provedení. Jaké je rozdělení elektrických akumulátorů podle principu (napiš alespoň 3 možnosti). Jaké je rozdělení elektrických akumulátorů podle použití (napiš alespoň 3 možnosti). Jaké je rozdělení elektrických akumulátorů podle tvaru. Vysvětli co je to životnost akumulátoru. Jaké je využití akumulátorů ?