Analýza vývoje odchylek ve vazbě na vývoj trhu s elektřinou v ČR Pavel Kašpar AEM 12.6.2006 Praha.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Prezentace pro AEM Ing. Pavel Maxa 23. Leden 2008
Advertisements

Předpokládaný vývoj české elektroenergetiky Pozice ERÚ seminář VSE 28. května 2007 – Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Úloha OTE ve spolehlivosti dodávek energie na trhu ČR
Změny v pravidlech trhu s elektřinou
Využití pevných diagramů při rozvoji maloobchodního trhu s elektřinou v ČR Kamil Rudolf Praha
PDS - způsob předávání dat Operátorovi trhu Jednání s provozovateli LDS Miroslav Řehoř.
Registrovaný oprávněný zákazník nutné úvahy pro přestup do vyšší kategorie důvody proč a proti Ing. Jaroslav Kučera, vedoucí odboru energetiky Dopravní.
Smluvní vztahy a registrace u Operátora trhu s elektřinou, a. s
Pravidla trhu s elektřinou – novela vyhlášky
Regulační energie a cenotvorba odchylek, analýza průběhu velkých odchylek a navrhované změny v cenotvorbě ČEPS a OTE v roce 2006 AEM,
Změny v pravidlech trhu Úprava systému zúčtování odchylek
Vedeme elektřinu nejvyššího napětí
Jak vstupovat na trh s elektřinou v ČR – finanční jištění Pavel Maxa
Rozvoj „Trhu OTE“ Kamil Rudolf Praha „Trh OTE“ = ??? „Trh OTE“ = veškeré registrované nákupy nebo prodeje elektřiny v systému OTE; min. jedna.
Obchodování s elektřinou a povolenkami skleníkových plynů po vstupu do EU Ing. Miroslav Marvan 8. podzimní konference energetických manažerů 14. září 2005.
Hodnocení a současné podoby modelu trhu s plynem – vývoj a výsledek, dopad na velké zákazníky Jitka Kafková MVV Energie CZ s.r.o. Agora Flora, Chrudimská.
Vyrovnávací trh 2008 AEM Richard Kabele Vedoucí projektu REGEN.
Změny v pravidlech trhu pro rok 2007 Stanislav Trávníček ERÚ AEM
Smluvní vztahy a registrace Jaroslav Žákovčík PRAHA
Smluvní vztahy a registrace Jaroslav Žákovčík Praha
Novinky z provozu ČEPS Dopad novelizace vyhl.373/02 Sb Ing. Pavel Šolc, ČEPS.
Rok 2003, novinky v provozu OTE pro rok 2004, dopad na oprávněné zákazníky Ing. Miroslav Marvan Seminář AEM Spotřebitel energie v roce 2003, výhled na.
Otevírání trhu s elektřinou základní pravidla a informace
1 Optimalizace nákupu elektřiny pro oprávněného zákazníka.
Pravidla trhu s elektřinou změny pro rok 2008 Stanislav Trávníček Energetický regulační úřad.
Předávání dat a komunikace s OTE
1 Brno, Ing. Petr Fajmon Dopady liberalizace a legislativních změn na JMP,a.s.
Práce operátora trhu – roční zkušenost Ing. Miroslav Marvan Seminář AEM „Otevření trhu s elektřinou – první rok zkušeností a jak dále“ 5. března 2003.
VIII. jarní konference energetických manažerů Poděbrady 9. března 2004
Informační systém operátora trhu Sdružení velkých spotřebitelů energie Miroslav Řehoř.
AEM 20. Listopadu 2003 Operátor trhu s elektřinou - činnosti, přeshraniční přenosy, burza.
Spolehlivost provozu elektrizační soustavy ČR v souvislostech dalšího vývoje trhu s elektřinou v EU. Pavel Šolc, ČEPS, a.s. XVII. SEMINÁŘ ENERGETIKŮ Jelenovská.
Vliv novelizované legislativy na činnost OTE
1 Zabezpečení dlouhodobé spolehlivosti přenosu v podmínkách mezinárodního trhu s energií Poděbrady 18. a 19. března 2003.
Ing.K.Šimeček Stav otvírání trhu s energií v ČR z pohledu SVSE Září 2002.
Lokální distribuční soustavy – nejdůležitější zásady
Stav otevření trhu a energetické legislativy v ČR z pohledu spotřebitelů a nezávislých výrobců Ing. Bohuslav Bernátek - ENERGETIKA TŘINEC, a. s. Ostrava.
Pravidla přeshraničního přenosu Ing. Pavel Šolc, ČEPS, a.s.
Vliv novelizované legislativy na činnost OTE Miroslav Marvan IX. jarní konference energetických manažerů Poděbrady 15.března 2005.
Typové diagramy dodávek – současný stav, praktická aplikace Ing
Asociace energetických manažerů a Sdružení velkých spotřebitelů Ing. Aleš Valla Obchodní ředitel MORAVIA ENERGO, a.s. Nová pravidla vyhodnocování odchylek,
Obchodování s elektřinou v ČR a vývoj po vstupu do EU Miroslav Marvan Konference AEM Česká energetika po vstupu do EU 8. září 2004.
Předpokládaná funkčnost trhu s elektřinou v roce 2005 Ing. Miroslav Marvan Asociace energetických manažerů Praha 14. dubna 2004.
Otevření trhu s elektřinou, první rok zkušeností a jak dále AEA – Sdružení velkých spotřebitelů energie 5. března 2003 Praha.
SUBJEKT ZÚČTOVÁNÍ A OBCHODNÍK
Podpora obnovitelných zdrojů podle návrhu nového zákona a souvisejících vyhlášek Stanislav Trávníček ERÚ.
Vazby OTE na poskytovatele regulační energie a ČEPS. Role poskytnuté regulační energie při zúčtování odchylek. Operátor trhu s elektřinou a.s. AEM
Podmínky obchodování se zahraničím Pavel Šolc, ČEPS, a.s. Naše cesta vede k Vám.
Vnitrodenní přeshraniční přenosy a možnosti mezinárodního trhu s regulační energií Zuzana Šolcová ČEPS, a.s. AEM Naše cesta vede k Vám.
1 Cenová úroveň roku 2003, vývoj cen pro OZ 1. a 2. etapy otevírání trhu, problematika LDS – stručné shrnutí a úvod dalšího bloku Asociace Energetických.
Tobias Schnadt AEM - PRE,a.s.,1.listopadu 2006 Slide 1 Komfortní energie pro Vás Pražská energetika, a. s. STAV NOUZE Pohled obchodníka a distributora.
Pohled ERÚ na energetickou legislativu, příprava úprav při otevírání trhu s elektřinou Ing. Blahoslav Němeček Místopředseda a ředitel sekce regulace ERÚ.
Česká energetika ve sjednocené Evropě Vliv směrnic EU na energetickou legislativu ČR Konference AEM 10. a 11. září 2003 P r a h a Josef Fiřt Ministerstvo.
Pohled operátora trhu na energetickou legislativu a příprava úprav při otevírání trhu s elektřinou Jaroslav Müller Seminář AEM Revize plynoucí z aplikace.
Vyhláška o pravidlech trhu s elektřinou
Řešení dodavatelských vztahů při dodávkách zemního plynu Jaroslav Horych 1.vicepresident; národní prodej VEMEX s.r.o. AEM,
Pohled operátora trhu na energetickou legislativu a příprava úprav při otevírání trhu s elektřinou Jaroslav Müller Seminář AEM Revize plynoucí z aplikace.
Lokální distribuční soustavy – nejdůležitější zásady
1 Cenová úroveň u oprávněných zákazníků po 3/4 roku 2002 Asociace Energetických Manažerů Partyzánská 7, Sdružení velkých spotřebitelů energie (SVSE)
Asociace energetických manažerů Brno, 20. září 2004 Energetický zákon ELEKTROENERGETIKA A TEPLÁRENSTVÍ Ladislav Havel © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Smluvní vztahy a registrace- držitelé licence na distribuci Jaroslav Žákovčík Praha
Zkušenosti z otevřeného trhu z pohledu ERÚ - novelizace vyhlášky 373 Stanislav Trávníček AEM.
Systém podpory obchodování s elektřinou z KVET zajišťovaný OTE
Průběh otevírání trhu s elektřinou v České republice 1.část Pavel Kašpar Seminář AEM v Praze 14. dubna 2004.
Pozice provozovatele LDS a obchodníka s energií při uplatnění na tuzemském a na evropském trhu Ing. Bohuslav Bernátek Praha
Novela Energetického zákona změny a zkušenosti v oblasti elektroenergetiky a teplárenství Brno Ing. Josef Snítilý © 2005 Ministerstvo průmyslu.
Fungování energetických trhů v EU a ČR Dopady chystaných změn energetických koncepcí na energetiku a její zákazníky 1. listopadu 2012 Ing. Jiří Bis.
MMEE Přednáška č.8 Jak vzniká odchylka mezi dohodnutým a skutečně odebraným množstvím zboží? Jaký přístup zvolit pro vyúčtování odchylky? Jak se prakticky.
Webové portály účastníků energetického trhu
Webové portály LDS/MDS
Transkript prezentace:

Analýza vývoje odchylek ve vazbě na vývoj trhu s elektřinou v ČR Pavel Kašpar AEM Praha

 Zúčtování odchylek a jeho funkce na trhu s elektřinou v ČR  Vývoj odchylek ve vazbě na vývoj trhu s elektřinou v ČR  Odchylky při nedostatku elektřiny v lednu 2006 v ČR  Regulační stupně v dubnu a červnu 2002  Závěr Zpracoval: Pavel Kašpardatum: Strana: 2 Analýza odchylek - Obsah Obsah

 Kontrola plnění smluvních závazků SZ - Kontrola plnění smluvních závazků jednotlivých Subjektů zúčtování (dále SZ) dodat a odebrat elektřinu do a ze soustavy ES ČR.  Dorovnání smluvní pozice SZ se skutečností - V případě neplnění závazků je SZ nucen prostřednictvím mechanizmu zúčtování odchylek dokoupit jím nedodanou elektřinu, nebo prodat jím navíc dodanou elektřinu, za ceny odchylek a tím dorovnat svou smluvní pozici se skutečností.  Ochrana před SZ který neplní své smluvní závazky - Finančním zajištěním SZ u Operátora trhu s elektřinou (dále OTE) jsou ostatní SZ chráněni (prostřednictvím OTE) před SZ který by neplnil své závazky a neplatil za odchylku (tedy nedorovnával svou smluvní pozici).  Minimalizace potřeby regulační energie - Cenou odchylek je motivován SZ dodržovat své smluvní závazky a tím minimalizovat potřebu regulační energie na vybilancování soustavy ES ČR vůči zahraničí. Zpracoval: Pavel Kašpardatum: Strana: 3 Analýza odchylek - Zúčtování odchylek a jeho funkce na trhu s elektřinou v ČR Funkce zúčtování odchylek na trhu s elektřinou

 Změny na trhu s elektřinou 2002 až  Vliv změn na trhu na velikost odchylek(MWh).  Vliv změn na trhu na platby za odchylky(Kč).  Vliv změn na trhu na ceny odchylek(Kč/MWh). Zpracoval: Pavel Kašpardatum: Strana: 4 Analýza odchylek - Vývoj odchylek ve vazbě na vývoj trhu s elektřinou v ČR Vývoj odchylek ve vazbě na vývoj trhu s elektřinou v ČR

 2002 oprávnění 40GWh spotřeba a 10MW výroba, a vyhlášení regulačního stupně1, 1.7 uzávěr přeshraničních obchodů posunut z D-2 na D-1, srpen povodně, 9.11 výpadek Opatovice  2003 oprávnění 9GWh spotřeba, 1.1. Přechod z nabídkových cen na marginální při platbě za aktivovanou RE, 1.1. Administrace změny dodavatele přes Centrum Datových Služeb na OTE, 1.2 změna ve stanovení zúčtovací ceny odchylek z ceny vytvořené na OKO na průměrnou cenu aktivované regulační energie, 1.2. Posunutí uzávěry dvoustranných smluv z 12:00 na 16:00 v D-2, porucha 400kV vedení(Prunéřov)  2004 oprávnění všichni s průběhovým měřením kromě domácností, 1.1. Zprovoznění vnitrodenního a vyrovnávacího trhu, 1.1. Posunutí uzavírky dvoustranných smluv z D-2 16h na D-1 13h  2005 oprávnění všichni kromě domácností, 1.1. Zprovoznění TDD, postupné začleňování regionálních distributorů do skupiny ČEZ  2006 Oprávnění všichni, mrazy+Temelín Zpracoval: Pavel Kašpardatum: Strana: 5 Analýza odchylek - Vývoj odchylek ve vazbě na vývoj trhu s elektřinou v ČR Změny na trhu s elektřinou

Zpracoval: Pavel Kašpardatum: Strana: 6 Analýza odchylek - Vývoj odchylek ve vazbě na vývoj trhu s elektřinou v ČR Vliv změn na trhu na velikost odchylek(MWh)

Zpracoval: Pavel Kašpardatum: Strana: 7 Analýza odchylek - Vývoj odchylek ve vazbě na vývoj trhu s elektřinou v ČR Vliv změn na trhu na velikost odchylek(MWh) (vliv počtu změn dodavatele do OPM)

Zpracoval: Pavel Kašpardatum: Strana: 8 Analýza odchylek - Vývoj odchylek ve vazbě na vývoj trhu s elektřinou v ČR Vliv změn na trhu na velikost odchylek(MWh) (vliv počtu SZ dodávajících přímo koncovým zákazníkům)

Zpracoval: Pavel Kašpardatum: Strana: 9 Analýza odchylek - Vývoj odchylek ve vazbě na vývoj trhu s elektřinou v ČR Vliv změn na trhu na platby za odchylky(Kč)

Zpracoval: Pavel Kašpardatum: Strana: 10 Analýza odchylek - Vývoj odchylek ve vazbě na vývoj trhu s elektřinou v ČR Vliv změn na trhu na ceny odchylek(Kč/MWh)

Zpracoval: Pavel Kašpardatum: Strana: 11 Analýza odchylek - Vývoj odchylek ve vazbě na vývoj trhu s elektřinou v ČR Vliv změn na trhu na ceny odchylek(Kč/MWh)

Zpracoval: Pavel Kašpardatum: Strana: 12 Analýza odchylek - Vývoj odchylek ve vazbě na vývoj trhu s elektřinou v ČR Vliv změn na trhu na ceny odchylek(Kč/MWh)

 Objemy odchylek a regulační energie v lednu 2006  Ceny odchylek v lednu 2006  Porovnání odběru ze sítí ČR zimních měsíců se zimou Zpracoval: Pavel Kašpardatum: Strana: 13 Analýza odchylek – Odchylky při nedostatek elektřiny v lednu 2006 Odchylky při nedostatku elektřiny v lednu 2006

Zpracoval: Pavel Kašpardatum: Strana: 14 Analýza odchylek – Odchylky při nedostatek elektřiny v lednu 2006 Objemy odchylek v lednu 2006

Zpracoval: Pavel Kašpardatum: Strana: 15 Analýza odchylek – Odchylky při nedostatek elektřiny v lednu 2006 Ceny odchylek v lednu 2006

Zpracoval: Pavel Kašpardatum: Strana: 16 Analýza odchylek – Odchylky při nedostatek elektřiny v lednu 2006 Porovnání zimních měsíců se zimou

Zpracoval: Pavel Kašpardatum: Strana: 17 Analýza odchylek – vyhlášené regulační stupně v dubnu a červnu 2002 Vyhlášený regulační stupeň 1 v dubnu 2002

Zpracoval: Pavel Kašpardatum: Strana: 18 Analýza odchylek – vyhlášené regulační stupně v dubnu a červnu 2002 Vyhlášený regulační stupeň 1 v červnu 2002

Zpracoval: Pavel Kašpardatum: Strana: 19 Analýza odchylek – Závěr Závěr  Kontrolu plnění smluvních závazků SZ  Dorovnávání smluvních pozic SZ se skutečností  Ochranu před SZ které neplní své smluvní závazky- OTE hlídá výši zajištění a výši registrovaných obchodů SZ a nedošlo k žádnému případu neplacení závazků mezi OTE a SZ z důvodů nesolventnosti SZ (pouze v jednom případě došlo k uzamčení SZ z důvodů nedostatečných finančních záruk)  Minimalizaci potřeby regulační energie- Při problémech v ES ČR (viz duben a červen 2002 a leden 2006), zejména při nedostatku elektřiny při výpadku zdrojů se zdá že mechanizmus zúčtování odchylek (tvorba ceny) není dostatečnou motivací pro včasné vyrovnávání těchto výpadků, ty jsou vyrovnávány aktivací regulační energie  Mechanizmus zúčtování odchylek plní v zásadě úspěšně své funkce