Koordinace integrovaného záchranného systému. Použité datové struktury.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Grafové algoritmy.
Advertisements

LOGISTICKÉ SYSTÉMY 14/15.
Programovací jazyk C++
Třída SIMSET je druhou standardní systémovou třídou, která obsahuje prostředky pro práci se spojovými seznamy. KRUHOVÉ SPOJOVÉ SEZNAMY Spojový seznam –
HYPERTEXT PREPROCESSOR. PROGRAMOVÁNÍ. DEFINICE POJMŮ Problém Problém nevyřešený, nežádoucí stav obvykle vyžaduje nějaké řešení Neřešitelný problém Neřešitelný.
Pascal - větvení.
Algoritmizace od algoritmu k Pascalu.
LOGISTICKÉ SYSTÉMY 6/14.
1 Vnitřní řazení s využitím dynamických struktur Tvorba spojového seznamu je vcelku triviální záležitostí: a)Vytvořím prázdný seznam příkazem LIST:=nil.
10. Dynamické datové struktury
Diskrétní matematika Opakování - příklady.
Modulární systém dalšího vzdělávání pedagogických pracovníků JmK v přírodních vědách a informatice CZ.1.07/1.3.10/ Prezentace zadání a řešení Teorie.
ALGO – Algoritmizace 1. cvičení
Programování v Pascalu Přednáška 8
Programování v Pascalu Přednáška 10 RNDr. Hana Havelková.
Principy překladačů Běhová podpora Jakub Yaghob. Běhová podpora Statická podpora jazyka Překladač Interface na knihovny Hlavičkové soubory Dynamická podpora.
Principy překladačů Mezikód Jakub Yaghob.
Algoritmizace 9. Ročník.
Materiály k přednášce Úvod do programování Ondřej Čepek.
Generování mezikódu Jakub Yaghob
Principy překladačů Vysokoúrovňové optimalizace Jakub Yaghob.
ADT Strom.
1 Vyhledávání Principy vyhledávání Klasifikace klíče:  Interní klíč – je součástí prohlížených záznamů  Externí klíč – není jeho součástí, je jím např.
Algoritmizace a programování
SYSTÉMOVÁ TŘÍDA SIMULATION Třída SIMULATION je třetí systémovou třídou, která obsahuje prostředky pro vytváření diskrétních simulačních modelů. Je podtřídou.
Informatika I 3. přednáška
Procedury a funkce Základní charakteristika a použití v programu.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Vyučovací hodina 1 vyučovací hodina: Opakování z minulé hodiny 5 min Nová látka 20 min Procvičení nové látky 15 min Shrnutí 5 min 2 vyučovací hodiny: Opakování.
13AMP 6. přednáška Ing. Martin Molhanec, CSc.. Co jsme se naučili naposled Synchronizace procesů Synchronizace procesů Producent-Konzument Producent-Konzument.
TI 7.1 NEJKRATŠÍ CESTY Nejkratší cesty - kap. 6. TI 7.2 Nejkratší cesty z jednoho uzlu Seznámíme se s následujícími pojmy: w-vzdálenost (vzdálenost na.
Algoritmy a programovací techniky
Algoritmy vyhledávání a řazení
Hledej Řešení „kurýrního problému“ zadaného firmou KURS. Alice Mašková, Jana Petrová, Vanesa Šlosárková, Jitka Štrausová, Lucie Vondráčková a Martin Balla.
ALGORITMIZACE A ZÁKLADY PROGRAMOVÁNÍ ŘAZENÍ PRVKŮ – OPAKOVANÝM VÝBĚREM NEJVĚTŠÍHO PRVKU (SELECTSORT) Vytvořila: RNDr. Ivanka Dvořáčková Gymnázium K. V.
ALGORITMIZACE A ZÁKLADY PROGRAMOVÁNÍ ŘAZENÍ PRVKŮ – PŘÍMOU VÝMĚNOU (BUBBLESORT) Vytvořila: RNDr. Ivanka Dvořáčková Gymnázium K. V. Raise, Hlinsko, Adámkova.
5. Procedury a funkce Procedura je samostatně odladěný algoritmus, v programu může být volána vícekrát. Dvojí terminologie - rozlišujeme procedury a funkce.
Informatika I 7. přednáška RNDr. Jiří Dvořák, CSc.
Informatika I 8. přednáška RNDr. Jiří Dvořák, CSc.
Algoritmizace a programování Binární soubory - 14 Mgr. Josef Nožička IKT Algoritmizace a programování
CW – 05 TEORIE ROZHODOVACÍCH PROCESŮ
STROMY Datová struktura sestávající z uzlů
10. Dynamické proměnné Dynamická proměnná se nezavádí deklarací proměnných, ale vzniká za běhu programu provedením speciálního příkazu. Nemá přidělen žádný.
7. Typ soubor Souborem dat běžně rozumíme uspořádanou množinu dat, uloženou mimo operační paměť počítače (na disku). Pascalský soubor je abstrakcí skutečného.
Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě VY_32_INOVACE_INF_RO_20 Digitální učební materiál Sada: Úvod do programování.
KIV/PRO Cvičení Nejkratší cesta Vstup – N měst – Mezi některými dvojicemi měst vedou obousměrné silnice, zadány délky cest Výstup – Nejkratší.
Jedna z největších světových firem v oblasti logistiky 20 leté zkušenosti po celém světě Konzultantské služby.
Směrování - OSPF.
hledání zlepšující cesty
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA
Tomáš Vambera. Přístroje  Mobilní telefony  Přenosné počítače (Pda)  GPS Přístroje.
6. Typ záznam Strukturovaný datový typ - znamená spojení několika elementů stejného nebo různých typů do jedné proměnné. Např. pole je strukturovaný datový.
ALGORITMIZACE A ZÁKLADY PROGRAMOVÁNÍ PROCEDURY S PARAMETRY – NEJBLIŽŠÍ VYŠŠÍ A NIŽŠÍ ČÍSLO Vytvořila: RNDr. Ivanka Dvořáčková Gymnázium K. V. Raise, Hlinsko,
doc. RNDr. Zdeněk Botek, CSc.
Doc. Josef Kolář (ČVUT)Prohledávání grafůGRA, LS 2010/11, Lekce 4 1 / 15Doc. Josef Kolář (ČVUT)Prohledávání stavového prostoruGRA, LS 2013/14, Lekce 11.
Informatika I 12. přednáška RNDr. Jiří Dvořák, CSc.
ALGORITMIZACE A ZÁKLADY PROGRAMOVÁNÍ
ALGORITMIZACE A ZÁKLADY PROGRAMOVÁNÍ
Pascal – cyklus while Mgr. Lenka Švancarová.
Pascal - větvení.
Návrh a implementace algoritmů pro údržbu,
TI 3.1 UPOZORNĚNÍ Reprezentace grafů, odst. 4.1 dne (za týden) bude X36TIN dvakrát dne (za 5 týdnů) bude X36OSY dvakrát skripta.
NEJKRATŠÍ CESTY Nejkratší cesty - kap. 6.
Programovací jazyk C++
Strukturované typy proměnných v programovacím jazyce Pascal - 1.hodina
Strukturované typy proměnných v programovacím jazyce Pascal - 2.hodina
Běžné reprezentace grafu
Opakování základních příkazů a syntaxí v programovacím jazyce Pascal
Algoritmizace a datové struktury (14ASD)
Algoritmizace a datové struktury (14ASD)
Transkript prezentace:

Koordinace integrovaného záchranného systému

Použité datové struktury

Mapa města Reprezentace jako graf křižovatky jsou uzly, ulice jsou hrany Uzel – rekord seznam sousedů U každého i vzdálenost v BČJ seznam bloků

Blok ukazatelé na křižovatky, Každé centrum svou informaci čas na uhašení, čas na zachránění živých, poslední aktualizace (policisté mají něco jiného)

Událost V klasickém slova smyslu Co vše je událost Centrum vydá nebo přijme příkaz Jednotka se hodlá přesunout, provádí akci, mluví s centrem.

Datová reprezentace kalendáře Kalendář je seznam událostí Globální proměnná čas – integer Seznam Položka obsahuje: Kdy– integer Kdo– pointer na aktéra Co – událost

Aktér Akter je abstraktní třída jak nad centrem tak nad jednotkami Kvůli ukazování na jednotlivé Aktéry v kalendáři. Obsahuje virtuální metody ZpracujUdalost a NaplanujUdalost

Datová reprezentace centra Vysílačka (integer) – čas, kdy je vysílačka volná Seznam událostí k vyřízení Obsahuje náročnost problému, pointer na místo, kde je problém Seznam jednotek Ukazatele na jednotky Specializovaná mapa města

Datová reprezentace komanda Komando je skupina záchranářů, hasičů nebo policistů. Pozice Počet členů Stav Kdy budu volné – integer

Jdeme na algoritmizaci Počítač pouze řeší problémy, které by bez něj vůbec neexistovaly.

Nejkratší cesta Pokud centrum někomu zadá kam a kudy má jít. Dijkstrův algoritmus

Co dělá skupina, když nemá co dělat? Jednotku kompletně řídí centrum. Nastane jen když centrum nemá nahlášený problém (např. na počátku akce). V takovém případě jednotka prohledává dosud neprozkoumanou oblast a centru hlásí výsledky zkoumání.

Jak jednotka prohledává? Jednotky se snaží napodobit prohledávání do šířky: Centrum najde nejbližší neprozkoumanou křižovatku (blok) a přidělí ji jednotce k prozkoumání. Po prozkoumání se jednotka naplánuje na vysílání centru.

Pascal Kolik jazyků znáš tolikrát jsi počítačem

Mapa PUzel = ^ TUzel; TUzel = record; SeznamSousedu : PSeznam1; SeznamBloku : PSeznam2; end; TMapa = PUzel;

Blok PBlok = ^ TBlok; TBlok = record SeznamKrizovatek : PSeznam1; PozadovanaHodnota: Integer; {Lisi se dle centra} PosledniAktualizace: Integer; end;

Kalendář PPolozka = ^TPolozka TPolozka = record Kdo : TAkter; /CHCIP Kdy : Integer; Co : TUdalost end; PKalendar = PPolozka;

Některé procedury pro kalendář Procedure NaplanujUdalost(Udalost:TUdalost, Akter:PAkter; Cas:Integer) Zatridi do seznamu udalost... Kdo:=Akter;Kdy:=Cas;Co:=Udalost... Procedure VykonejUdalosti; begin while TKalendar.kdy= CAS do begin Kdo^.ZpracujUdalost(Udalost); OdeberCeloKalendare; end;

Centrum PCentrum = ^TCentrum TCentrum = Object(TAkter) Mapa:TMapa; VolnaVysilacka:Integer; Seznam Jednotek Seznam Problemu; SeznamCekajicichNaHovor ReagujNaUdalost, NajdiNejkratsiCestu end;

Procedury pro Centrum Procedure ReagujnaUdalost; case Udalost of PrijemNebezpeci: PrijemKontrola: PrijemKonecUkolu; PrijemNajdiNovouCestu Zadani: end;