Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Hledej Řešení „kurýrního problému“ zadaného firmou KURS. Alice Mašková, Jana Petrová, Vanesa Šlosárková, Jitka Štrausová, Lucie Vondráčková a Martin Balla.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Hledej Řešení „kurýrního problému“ zadaného firmou KURS. Alice Mašková, Jana Petrová, Vanesa Šlosárková, Jitka Štrausová, Lucie Vondráčková a Martin Balla."— Transkript prezentace:

1 Hledej Řešení „kurýrního problému“ zadaného firmou KURS. Alice Mašková, Jana Petrová, Vanesa Šlosárková, Jitka Štrausová, Lucie Vondráčková a Martin Balla představují

2 HlEdEj2 Základní prvky Mapa ulic Rejstřík ulic Mapa MHD Rejstřík kurýrů Rejstřík zásilek

3 HlEdEj3 Mapa ulic (1) = graf s uzly typu record Uzlem se rozumí ulice nebo část ulice mezi dvěma křižovatkami.

4 HlEdEj4 Části uzlu Jméno ulice (název uzlu) Délka ulice (resp. jejího úseku) Dostupnost (autem, motocyklem) Ukazatel na MHD v okolí uzlu Koeficient průjezdnosti (dopravní špičky, nehody, pozemní úpravy apod.) Ukazatel (resp. pole ukazatelů) na další ulice (uzly) z této dostupné Mapa ulic (2)

5 HlEdEj5 Mapa ulic (3) Čítač pro Dijkstrův algoritmus (hodnota daného uzlu tj. délka ulice + hodnoty předchozích uzlů) Tabulka kurýrů kteří se nacházejí u daného uzlu –identifikační číslo kurýra –čas přítomnosti

6 HlEdEj6 Rejstřík ulic = tabulka Jméno ulice Ukazatel na uzel (resp. uzly) mapy

7 HlEdEj7 Mapa MHD (1) = ohodnocený graf s uzly typu record Uzlem je zastávka MHD (Tram, Bus, Metro), nerozlišuje se mezi jednotlivými druhy. Hranou je čas mezi zastávkami.

8 HlEdEj8 Mapa MHD (2) Uzel Jméno zastávky Ukazatelé na další zastávky - jméno - vzdálenost (časová) Hrana Čítač pro Dijkstrův algoritmus

9 HlEdEj9 Rejstřík kurýrů (1) = tabulka Identifikační číslo Jméno Nasazen (ano, ne, pohotovost) Pohotovost (místo výskytu v době pohotovosti) Druh (pěší, cyklista, motocykl, auto) a průměrná rychlost Koeficient použitelnosti Počet úspěšně doručených zakázek za týden

10 HlEdEj10 Rejstřík kurýrů (2) Pole držených zásilek - Místo vyzvednutí - Místo doručení - Time left - Estimated time left - Ukazatel na položku do tabulky zásilek

11 HlEdEj11 Rejstřík zásilek = tabulka Čas a místo doručení Číslo zásilky Bližší popis (druh, cena, hmotnost apod.) Čas a místo vyzvednutí Identifikační číslo kurýra a ukazatel na kurýra

12 HlEdEj12 Komunikace centrály a kurýra Kurýrovi je zadán úkol a trasa. Kurýr nahlásí převzetí. Pokud kurýr mění trasu (z důvodu zácpy apod.) nahlásí centrále novou trasu. Kurýr oznámí centrále doručení zásilky.

13 HlEdEj13 Výběr vhodného kurýra (1) 1.Použití Dijkstrova algoritmu z místa vyzvednutí (A) do místa doručení (B) (vypočte se přibližný čas cesty z A do B) –typ kurýra (pěší a cyklista také MHD) –denní doba (v noci MHD nefunguje) –vzdálenost*průjezdnost*konstanta typu 2.Od místa vyzvednutí (A) hledáme 5 schopných kurýrů: –může vzít zásilku daného typu –zvládá doručit do 1,5 hod. nebo prohledáváme do vzdálenosti 30 km.

14 HlEdEj14 Výběr vhodného kurýra (2) 3.A U nalezených kurýrů s místem výskytu (C): –počítáme časový odhad na cestu do A (|CA|) –víme přibližný čas |AB| –vybereme kurýra s nejmenším součtem |AB| + |CA| 3.B Pokud ve 2. nikdo nenalezen I.Hledá se v okolí kurýr který má pohotovost, II.dále rozšíříme okruh (40km, 50km…), III.při prohledání celé mapy bez úspěchu hlášení „doplnit stavy“, hledání nejmenší ztráty, IV.opakujeme 2. bez podmínky „schopný kurýr“ a nalezneme nejlevnější zakázku (ta se doručí se zpožděním).

15 HlEdEj15 Nedořešené problémy 1.Jednosměrné ulice 2.Možnost vybrání kurýra který sice není nejblíže ale má místo vyzvednutí a doručení na trase při vyřizování jiné zásilky.

16 HlEdEj16 Dotazy a připomínky?


Stáhnout ppt "Hledej Řešení „kurýrního problému“ zadaného firmou KURS. Alice Mašková, Jana Petrová, Vanesa Šlosárková, Jitka Štrausová, Lucie Vondráčková a Martin Balla."

Podobné prezentace


Reklamy Google