Agentov ě orientovaný simula č ní model pro distribuci zboží Diplomová práce Vypracoval: Bc. Ji ř í Popelka Vedoucí práce: Ing. Michael Bažant Ph.D.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
LOGISTICKÉ SYSTÉMY 14/15.
Advertisements

Projekt Podpora stáží a odborných aktivit při inovaci oblasti terciárního vzdělávání na DFJP a FEI Univerzity Pardubice CZ.1.07/2.4.00/ Odborné.
POHYB CO JE VLASTN Ě POHYB A JAKÉ MÁ VLASTNOSTI. CO JE TEDY VLASTNĚ POHYB?  POHYB JE D Ě J, P Ř I KTERÉM T Ě LESO M Ě NÍ SVOJI POLOHU V ŮČ I JINÉMU T.
Jednatel Cargologix, s.r.o.
LOGISTICKÉ SYSTÉMY 6/14.
PROGNÓZA DOPRAVY 1. Účel a cíle prognózy dopravy
Dynamické okružní a rozvozní úlohy
Problém obchodního cestujícího a příbuzné úlohy K611 - Ústav aplikované matematiky FD ČVUT.
Konference UNIV 2K 1. a Ing. Petr Richter ředitel školy VOŠ, SPŠ a OA Čáslav Přemysla Otakara II. 938 VOŠ, SPŠ a OA Čáslav.
LOGISTICKÉ SYSTÉMY 7/14.
1IT S ÍŤOVÝ DATOVÝ MODEL Ing. Jiří Šilhán. S ÍŤOVÝ DATOVÝ MODEL Je historicky nejstarším datovým modelem. Jeho základem jsou vzájemně propojené množiny.
(principy funkce a oblasti vyu ž ívání tabulkových procesor ů, struktura tabulky, vzorce a funkce obecn ě, adresace bun ě k - relativní a absolutní editace.
Vývoj aplikace pro mobilní sběr dat Zpracovatel: Vladimír Havlík Vedoucí práce: Ing. Jan Stankovič Ph.D.
Definice, druhy, chyby, abstrakce
PROGNÓZA DOPRAVY 1. Účel a cíle prognózy dopravy
Databázové modelování
Zpracování dopravních dat v prostředí prostorové databáze
 Výukový materiál vytvo ř en v rámci projektu EU peníze školám „U č íme aktivn ě “  Registra č ní č íslo CZ.1.07/1.4.00/  Č íslo materiálu: VY_32_INOVACE_.
Aplikace pro plánování rozvozu zboží
Zám ě r diplomové práce Aplikace metody benchmarkingu v podnikovém prostředí Petr Ondrejka.
Projektové plánování.
Institut geoinformatiky VYUŽITÍ CELULÁRNÍCH AUTOMATŮ PRO MODELOVÁNÍ SILNIČNÍ SÍTĚ V MULTIAGENTOVÉM SYSTÉMU Vypracoval: Bc. Martin Hlaváček Vedoucí: Ing.
Zpracování záznamů GPS dispečerských vozů DPO Vedoucí projektu : doc. Ing. Petr Rapant, CSc. Zpracovává : Radim Balon, G363 Vysoká škola báňská – Technická.
Návrh a implementace algoritmu SLAM pro mobilní robot
Ústav technologie, mechanizace a řízení staveb Fakulta stavební VUT v Brně © Ing. Václav Rada, CSc. Únor CVIČENÍ APLIKACE FRONT + HO … - i pro.
Diplomová práce Autor: Ondřej Renner
Zpracovatel: Bc. Roman Pavlištík
Vývoj aplikace pro navigaci v Porubském areálu VŠB-TU Ostrava
1 Mapy s dopravními informacemi pro WAP Bc. Aleš Daněk – G269 Vedoucí projektu Ing. Jan Růžička Ph.D. Zadavatel firma CAD programy – Ing. Jan Vlčinský.
Prostorová databáze lázní v České republice
GIS systémy a ArcGIS Engine
ZÁKLADY GEOINFORMATIKY
Mgr. Michal LOUTHAN Katedra geoinformatiky, UP Olomouc
Návrh a implementace algoritmů pro údržbu,
Workshop pro výzkumné pracovníky 16. – , Brno Rozvoj moderních dopravních inteligentních systémů Ing. Petr Holcner, Ph.D. Mikroskopický model.
Dopravní dostupnost obcí v okrese Nový Jičín Prezentace ročníkového projektu Dopravní dostupnost obcí v okrese Nový Jičín Autor: Petr BALA Vedoucí: Dr.Ing.
Publikování výsledků skenování Ntrip Casters pomocí mapového serveru Autor: Bc. Filip Lombart Vedoucí: Ing. David Vojtek Ph.D.
Geografické informační systémy pojetí, definice, součásti
České vysoké učení technické v Praze Fakulta dopravní Ústav dopravní telematiky Geografické informační systémy Doc. Ing. Pavel Hrubeš, Ph.D. Ing. Veronika.
DISTRIBUČNÍ LOGISTIKA  Z hlediska výrobního podniku představuje spojovací článek mezi výrobou a zákazníkem,  Zahrnuje veškeré skladové a dopravní pohyby.
Výzkum efektivnosti fungování veřejné správy Interní grant VŠP Jihlava Měrtlová - Nečadová - Kovář.
Koordina č ní skupina Rodiny, d ě ti a mládež Zámek "Od analýz ke koordinaci sociálních služeb v D ěč ín ě " CZ.1.04/3.1.03/ “ 3. Komunitní.
Význam diferenciálních rovnic převzato od Doc. Rapanta.
ROVNOMĚRNÝ POHYB, PRŮMĚRNÁ RYCHLOST Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková.
Technologie dopravních průzkumů Ing. Martin Langr Prezentace projektů – nový studentský projekt.
Anotace Materiál je určen pro 2. ročník studijního oboru PROVOZ A EKONOMIKA DOPRAVY, předmětu LOGISTIKA A OBSLUŽNÉ SYSTÉMY. Inovuje výuku použitím multimediálních.
Zpracoval Ing. Jan Weiser Dispoziční řešení prodejen.
Vysoká škola technická a ekonomická Racionalizace procesů logistických aktivit ve společnosti Alfa s.r.o. Autor diplomové práce: Martina Hlatká Vedoucí.
ZLEPŠENÍ REALIZACE SPOJENÍ VEŘEJNOU DOPRAVOU V RELACI Č.KRUMLOV – Č.BUDĚJOVICE A ZPĚT PROSTŘEDNICTVÍM MATEMATICKÝCH METOD AUTOR PRÁCE: BC. MICHAELA PEKAŘOVÁ.
Připojení NS-VIS k CS-VIS EU projekt spolufinancovaný z ročního programu 2010 Fond pro vnější hranice (FVH)
Návrh logistického zabezpečení evakuace správních budov NP Šumava
Vysoká škola technická a ekonomická Ústav technicko-technologický
V Českých Budějovicích, únor 2017
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav technicko-technologický Obhajoba diplomové práce Téma: Optimalizace skladového hospodářství.
ŠKODA AUTO VYSOKÁ ŠKOLA, O.P.S.
Autor diplomové práce: Bc. Eva Slabší
Autor: Bc. Lucie Nechvátalová Vedoucí: Ing. Ondrej Stopka, PhD.
PROJEKT OSTROVNÍHO DOMU V PODMÍNKÁCH ŠUMAVY
Využití technologie RFID ve společnosti Nábytek Penta, s. r. o.
MOŽNOSTI ŘEŠENÍ NEDOSTATKU PARKOVACÍCH MÍST PRO NÁKL. AUTOMOBILY
Databázová aplikace 1 Aplikace soubory se sekvenčním přístupem
Informatika pro ekonomy přednáška 8
Vysoká škola technická a ekonomická Ústav technicko-technologický Logistický a výrobní proces ve firmě PENAM, a.s. Obhajoba diplomové práce autor diplomové.
Management Přednáška 7, 8: Plánování.
Název: Normy spotřeby času Autor: Ing. Petr Mareš
Útočné činnosti jednotlivce vztahového typu
Algoritmizace a datové struktury (14ASD)
4. železniční balíček a ERTMS/ETCS
Geografické informační systémy
Informační systém údržby dálnic (ISUD) - zavedení systému na SSÚD-
Transkript prezentace:

Agentov ě orientovaný simula č ní model pro distribuci zboží Diplomová práce Vypracoval: Bc. Ji ř í Popelka Vedoucí práce: Ing. Michael Bažant Ph.D.

Osnova prezentace Cíle diplomové práce Plánovací algoritmus LANTIME Realizace modelu Animace Zodpov ě zení otázek a záv ě r

Cíl diplomové práce Vytvo ř it agentov ě orientovaný simula č ní model pro experimentování s distribu č ním systémem v rámci vybraného fragmentu silni č ní sít ě. Získání výsledk ů, které budou uplatn ě ny v rámci projektu Green Logistics P ř edpokladem je práce v agentov ě orientované platform ě Repast Suite

Integrované ř ízení č inností nutných k pohybu zboží, od zdrojových surovin, p ř es výrobu až po distribuci zboží do místa spot ř eby, s minimalizací náklad ů.

LANTIME Heuristický algoritmus pro plánování tras distribu č ním vozidl ů m s minimalizaci náklad ů na č as P ř edpoklady: Pr ů m ě rná rychlost na úsecích mezi vrcholy Vozidla jsou stejného typu Vozidla vyráží z jednoho depa, do kterého se ten samý den vracejí Road Timetable

Nejrychlejší cesta Den rozd ě líme na 15 úsek ů – č asových oken

Road Timetable Pro jakýkoliv po č áte č ní vrchol obsahuje délku trasy, dobu jízdy, a konkrétní cestu do jakéhokoliv cílového vrcholu v libovolném č ase. 15 minutový interval pro č asy výjezdu Po č et záznam ů = 96x7x(pocetVrcholu)x(pocetVrcholu-1) Aproximace libovolného č asu výjezdu ke konkrétnímu údaji v tabulce Zachování vlastosti FIFO

Realizace - použité technologie Eclipse - java IDE Vývoj simula č ního modelu Repast Simphony 2.0 Platforma pro agentov ě orientované modelování a simulování Oracle Database 11g XE Uložené informace o dopravní síti

Realizace – data v DB

DB – lepší varianta

Realizace – model – důležité třídy Controller – spravuje č as, zjiš ť uje ze simula č ního č asu timeslot a den. Depo – obsahuje č asové okno, ve kterém vozidla vyjížd ě jí, obsluhují a vracejí se zp ě t do depa. Customer – reprezentuje zákazníka s č asovým oknem pro obsloužení a s kapacitou zboží. Vehicle – reprezentuje vozidlo, má svoji kapacitu a pohybuje se rychlosti dle aktuální hrany v daném timeslotu a dnu. Scheduler – slouží pro plánování tras automobil ů m

Diagram vybraných tříd

Animace - možnosti M ř ížka (Grid) Zaokrouhluje sou ř adnice na celá č ísla Možnost pohybovat se pouze po m ř ížce Nevyhovující 2D, 3D, …, ND Spojitý prostor(Continuous Space) Možnost reálné hodnot sou ř adnic Vektorový pohyb v prostoru 1D, 2D, 3D, … ND Geografická projekce (GIS)

Animace – současná podoba Kontext (repast.simphony.context.Context) Spojitý prostor (repast.simphony.space.continuous.ContinuousSpace) oVozidla oDepo oZákazníci Sít (repast.simphony.space.graph.Network) oVrcholy oHrany

Animace do budoucna GIS (Geografický Informa č ní Systém) využívá shapefiles Tvo ř en z vrstev podle typ ů agent ů : ovrstva zákazník ů ovrstva automobil ů ovrstva dopravní sít ě ovrstva obsahující depa ovrstva pro grafiku Repast Simphony používá pro podporu GIS Geotools Java Topology Suite

Příklad repastcity

Přínos práce Experimentování nad dopravní sítí pro distribuci zboží Možné využití pro ušet ř ení životního prost ř edí – minimalizace vylu č ování CO2 automobily Další možné rozší ř ení Legislativní omezení Animace

Prostor pro otázky

Děkuji za pozornost