KLIMA ŘÍZENÉ SLUNCEM. Je poměrně zjevné, že teploty na Zemi byly.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
POČASÍ = aktuální stav atmosféry Počasím se zabývá věda: meteorologie
Advertisements

POČASÍ = STAV ATMOSFÉRY V URČITÉM OKAMŽIKU NA URČITÉM MÍSTĚ DO VÝŠKY 15 km Meteorologie = věda o počasí.
POČASÍ Meteorologie = věda o počasí
Autor: Mgr. Ilona Nováková
Výletek kolový 17. června LP Tak jsem se odpoledne rozhodl, že se projedu na kole, v terénu, o kterém jsem již delší dobu uvažoval. Auto jsem nechal.
SLUNCE.
Moranův efekt Jan Černý Flicker.com. studium fluktuací v populacích a jejich synchronizace Charles Elton první popsal, proč jsou fluktuace prostorově.
Využití solární energie A5M13VSO soubor přednášek
Astrofyzika – dálkové studium
Ozonová díra.
Globální oteplovaní.
Stavba a vznik Země Projevy života
GLOBE GAMES 2013 Název: Srovnání okamžité teploty vzduchu s okamžitou teplotou vody.
Statistika VŠ knihoven NOVĚ Daniela Tkačíková Ústřední knihovna VŠB-TU Ostrava.
Globální oteplování.
Projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ. OBLAČNOST 6.00 předpověď počasí na 14.Května 2014.
projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ předpověď počasí na 13. května 2014.
PROJEKT PŘEDPOVĚĎ POČASÍ Předpověď počasí na
předpověď počasí na 14. května 2009 OBLAČNOST 6.00.
Úvodní slovo O KLIMASKEPTICISMU. URBAN MYTH: Uvádíme na pravou míru novinářské kachny a vyvracíme alarmistické mýty.
Záleží na tom, že dochází ke změně klimatu? Martin Hedberg, meteorolog Švédské meteorologické středisko.
NEJASNÁ ZPRÁVA O TEPLOTÁCH XX. STOLETÍ
Vlastnosti plynů.
POČASÍ.
Přehledové články Struktura - příklady Duchowski, A breadth-first survey of eye-tracking applications, Behavior Research Mehotds, Instruments&Computers,
Mohou lidé za většinu oteplení od poloviny 20.století? Vítězslav Kremlík.
Tasmánie – poslech, práce s textem. Anotace: Žáci si v prezentaci procvičí poslech a čtení, což je podpořeno vizuálně a sluchově. Žáci také pracují s textem.
Projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ. předpověď počasí na 30. dubna 2009 OBLAČNOST 6.00.
ATMOSFÉRA.
Elektronické informační zdroje Přírodovědecká fakulta.
Evaluation of Performance Based on Information in Documents‘ Databases Hana Pessrová Tomáš Cahlík.
Proč tagovat? [Hammond, 2005]. Kdo taguje? [Hammond, 2005]
1 Škola: Gymnázium, Brno, Slovanské náměstí 7 Šablona: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název projektu: Inovace výuky na GSN prostřednictvím.
Jméno autora: Mgr. Mária Filipová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_04_AJ_CM Ročník: 1. – 4. ročník Vzdělávací oblast:Jazyk a jazyková.
MĚNÍCÍ SE KLIMA Vývoj klimatu v minulosti a dnes
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Závislost výšky hladiny podzemní vody na srážkách
Lomnický peak Peter Mikuš. Kliknutím lze upravit styly předlohy textu. Druhá úroveň Třetí úroveň Čtvrtá úroveň Pátá úroveň Obs erv ator y Sun is irreplaceable.
EVALUACE WWW ELEKTRONICKÉ INFORMAČNÍ ZDROJE Petr Sejk
Pracovní list - pro tisk Vloženo z stress.pptx Začátek.
GLOBÁLNÍ PROBLÉMY LIDSTVA
Online piracy Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí.
01.12 Práce s meteorologickou stanicí Ing. Magda Pavezová Projekt Praktický výcvik žáků v Malém hospodářském dvoře byl spolufinancován Evropským sociálním.
Zatmění Slunce.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět:Anglický jazyk Ročník:1.-4.
projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ předpověď počasí na 23.května 2014.
Projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ. předpověď počasí na 26. května 2014.
J. Schlaghamerský: Ochrana životního prostředí - ochrana ovzduší – globální oteplování Globální oteplování.
projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ předpověď počasí na 16. května 2014.
Atmosféra autor: Mgr. Jana Mikešová
2. Ekonomický růst a hospodářské cykly
Systémy pro zpřístupňování eVŠKP DSPACE CZ Speech about Czech DSpace User Group by Pavla Rygelová Central Library of VSB – Technical.
GLOBÁLNÍ OTEPLOVÁNÍ (Global Warming) ZŠ Benešov, Jiráskova 888 Ing. Bc. Jitka Moosová Přírodovědný seminář-chemie – 9. ročník.
Podnebí, podnebné pásy.
Geofyzikální ústav AV ČR, v.v.i.. Obecné informace  Vznikl jako pracoviště ČSAV r  Je přímým pokračovatelem Státního ústavu geofyzikálního, založeného.
Granici Olga Pařík Radim. Klimatické změny - změny v klimatické charakteristice jako je teplota, srážky, atmosférický tlak, nebo vítr.
Klima na Zemi a sluneční aktivita Speciální prezentace na semináři Zemědělského svazu Praha Pavel Kalenda 1, Vítězslav Kremlík 2, Ivo.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová Atmosféra tornádo bouřka led oblačnost.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Úřad průmyslového vlastnictví
Základy astronomie, Slunce
Elektronický archiv v ÚMV
AST001.
GLOBÁLNÍ OTEPLOVÁNÍ.
1. Co je to astronomie? Jedna z nejstarších věd.
FVE.
Porovnání bodových srážkových úhrnů s údaji zvážených objemů z odběrových zařízení pro čisté srážky a srážky se spadem aneb kontrola kvality měření objemů.
Vocásková Aneta Le Duc Dung
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Transkript prezentace:

KLIMA ŘÍZENÉ SLUNCEM

Je poměrně zjevné, že teploty na Zemi byly odjakživa řízeny Sluncem. Je známo, že za Maunderova Minima (kolem r. 1700), kdy na Slunci nebyly žádné sluneční skvrny, u nás byla nejchladnější část „malé doby ledové“. Řídí Slunce klima dodnes?

I valná část oteplování ve 20.století se dá vysvětlit Sluncem. Ve 20.století sluneční aktivita stoupla nejvíce za stovky ba tisíce let! Není tedy divu, že se oteplilo. Potvrzují to jednak a)Sluneční skvrny (Group Sunspot Number) b)Vrty v ledovcích (izotopy jako doklad kolísání kosmického záření)

CO ŘÍKAJÍ SATELITY

Toto tvrdí IPCC. Od 70. let prý už se pozemské teploty nedají vysvětlit sluneční aktivitou (modře).

Všimněte si, že „rozpor“ začíná přesně v okamžiku, Kdy se sluneční aktivita začala měřit satelitem.

SLUNEČNÍ AKTIVITU MĚŘÍ SATELITEM Nemůže jít ale jen o chybu měření?

Claus Fröhlich (vlevo) bez vysvětlení přestřihl graf ze září 89 a posunul ho dolů. Vymazal tak 30 let růstu sluneční aktivity Willson

Willson protestuje: „Fröhlich provedl nedovolené a nesprávné úpravy… aniž by měl znalosti daných přístrojů… Jeho cílem bylo účelově přepsat solární cyklus 21… Fröhlich nemá dostatečné znalosti Nimbu 7 ani neudělal žádné vlastní výpočty…. Jeho PMOD kompozit se hodí těm, kdo hlásají, že za oteplování může lidstvo… Citují pak absenci trendu TSI jako důkaz, že vliv Slunce na klima byl v posledních 30 letech zanedbatelný.“

IPCC vždy cituje Fröhlichův modrý graf (PMOD). Nikoli původní červený Willsonův (ACRIM)

CO ŘÍKAJÍ OSTATNÍ UKAZATELE

OSTATNÍ UKAZATELE ŘÍKAJÍ, ŽE SLUNEČNÍ AKTIVITA STOUPLA. Sluneční aktivita nejvyšší za tisíce let

Sluneční aktivita rostla až do začátku 90. let. Jakmile růst skončil, záhy skončil i růst teplot (98). Důkazy: geomagnetismus, kosmická radiace, délka cyklu

Když sílí sluneční vítr, lépe nás chrání před kosmickou radiací. Ta tedy klesá a s ní klesá i tvorba radioaktivních izotopů.

Teploty Geomagnetická aktivita stoupala až do cca To znamená, že sílil sluneční vítr. Pokud erupce kolem roku 2003 je reálná, vysvětluje se, proč teploty prvních 10 let 21. století jen stagnovaly, místo aby prudce klesaly.

Další důkaz: Cyklus slunečních skvrn má cca 11 let. Jeho délka ale fakticky kolísá. Je známo, že kratší cykly mají silnější sluneční aktivitu.

Teploty (Christensen 91)

Když stoupá sluneční aktivita a sluneční vítr: pozemská oblačnost narůstá Sluneční svit v Irsku: počet bezoblačných hodin ročně

Britský astrofyzik Piers Corbyn dokáže podle sluneční aktivity dělat úspěšné dlouhodobé předpovědi extrémního počasí. Nenaznačuje to, že Slunce má vliv na klima i dnes?

Vítězslav Kremlík 2010

LITERATURA GEOMAGNETISMUS M.A. El-Borie, S.S. Al-Thoyaib. Can we use the aa geomagnetic activity index to predict partially the variability in global mean temperatures? International Journal of Physical Sciences Vol 1 (2) pp Available at DÉLKA CYKLU E. FRIIS-CHRISTENSEN and K. LASSEN. Length of the Solar Cycle: An Indicator of Solar Activity Closely Associated with Climate. Science, vol. 254, p Nov SLUNCE NEJAKTIVNĚJŠÍ ZA TISÍCE LET Usoskin, Solanki, Schüssler, Mursula, Alanko. Millenium-Scale Sunspot Number Reconstruction - Evidence for an Unusually Active Sun Since the 1940s. Physical Review Letters. Vol 19, No. 21. (2003) KORELACE OBLAČNOSTI A SLUNEČNÍ AKTIVITY Pallé, Butler. Sunshine records from Ireland. Cloud factors and possible links to solar activity and cosmic rays. International Journal of Climatology 21 (2001),p ACRIM Nicola Scafetta. Climate Change and Its Causes - A Discussion About Some Key Issues. (Presented at EPA, Feb 2009) 9a6/$FILE/scafetta-epa-2009.pdf