Pokladní doklady Střední odborná škola Otrokovice

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Účtování materiálových zásob, způsob A
Advertisements

Základní výpočty mzdy Střední odborná škola Otrokovice
Souvislé příklady na účtování DHM
Oceňování zásob Střední odborná škola Otrokovice
Náklady – členění Střední odborná škola Otrokovice
Rozdělení motorových vozidel
Souvislý příklad na mzdy
Výnosy – členění Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lenka Klimánková.
Faktury a jejich zpracování Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie.
Finanční matematika – úvod Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Iva.
Vlastnosti posloupností
Excel – základní početní operace
Exponenciální rovnice řešené pomocí logaritmů
MS-Excel – relativní a absolutní odkaz
Kovové výrobky – z litiny, mědi, hliníku
Obchodní dopisy Střední odborná škola Otrokovice
Ukončení pracovního poměru Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lenka.
Rozvaha – sestavení Střední odborná škola Otrokovice
Posloupnosti – úvod Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Cibulková.
Dvojitá okna deštěná Střední odborná škola Otrokovice
DHM – degresivní odpisy
Střední odborná škola Otrokovice
Účelové stravování Střední odborná škola Otrokovice
Dvoutrubkový rozvod Střední odborná škola Otrokovice
Jednotrubkový rozvod Střední odborná škola Otrokovice
Spojka třecí kotoučová – diagnostika
Účtování materiálových zásob, způsob B
Rozvaha – princip Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie Vašíčková.
Účtování nákladů – příklady souvztažností
Vaření – rozdělení, způsoby
Skladba – věty podle modality
MS-Office 2010 – grafické možnosti kancelářského balíku Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li.
MS-Excel – financování školního výletu
Zákony Booleovy algebry
Posloupnosti – základní pojmy Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.
Úkoly personalistiky Střední odborná škola Otrokovice
Pasívní bankovní obchody Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie.
Úvodní lekce do programu Excel Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PaedDr.
DHM – další způsoby pořízení Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie.
DHM – pořízení nákupem Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie Vašíčková.
Nápravy – druhy, diagnostika závad
Kontrola tlumičů pérování
Brzdy – kontroly, závady a opravy
Příklad na zpracování účetních dokladů
Snellův zákon lomu Střední odborná škola Otrokovice
Rozvaha – řešení bilanční rovnosti
Otevřený systém Střední odborná škola Otrokovice
Vaření rostlinných potravin Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Milena.
Bankovní systém ČR Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie Vašíčková.
Word – obrázek v textu Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PaedDr. Pavel.
Souvislý příklad na zásoby
Konstrukce otočných a posuvných vrat
Realizace logických obvodů
Typy a výpočty hospodářského výsledku
Vaření živočišných potravin
Kulturní památky UNESCO České republiky - 2. část
Kola a pneumatiky – montáž a kontrola
DHM – lineární odpisy Střední odborná škola Otrokovice
Okna zdvojená Střední odborná škola Otrokovice
Aritmetická posloupnost – základní pojmy
Slovní úlohy řešené pomocí rovnic Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.
Obst Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Novotná. Dostupné z Metodického.
Zboží z dovozu Střední odborná škola Otrokovice
Sčítání a odčítání výrazů Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana.
Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Iva Kočtúchová Dostupné z Metodického.
Účtování výnosů – příklady souvztažností
Aktivní bankovní obchody Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie.
Vazebná energie Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PaedDr. Pavel Kovář.
Lineární nerovnice Střední odborná škola Otrokovice
Geometrická posloupnost – základní pojmy
Transkript prezentace:

Pokladní doklady Střední odborná škola Otrokovice www.zlinskedumy.cz Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie Vašíčková Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. www.zlinskedumy.cz

Charakteristika DUM Název školy a adresa Střední odborná škola Otrokovice, tř. T. Bati 1266, 76502 Otrokovice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0445 /2 Autor Mgr. Marie Vašíčková Označení DUM VY_32_INOVACE_SOSOTR-Mn-Px/2-EK-3/5 Název DUM Pokladní doklady Stupeň a typ vzdělávání Středoškolské vzdělávání Kód oboru RVP 63-41-M/ 01 Obor vzdělávání Management hotelových a turistických služeb Vyučovací předmět Účetnictví Druh učebního materiálu Výukový materiál Cílová skupina Žák, 16 – 17 let Anotace Výukový materiál je určený k frontální výuce učitelem, případně jako materiál pro samostudium, nutno doplnit výkladem; náplň: řešení příkladů na vyhotovení pokladních dokladů Vybavení, pomůcky Dataprojektor Klíčová slova Pokladní doklad, číslování dokladů, zámezovka, výstavce, příjemce Datum 26. 6. 2013

Pokladní doklady Náplň učiva příjmový pokladní doklad (náležitosti, využití) výdajový pokladní doklad (náležitosti, využití)

Druhy pokladních dokladů Pro pokladní operace používáme pokladní doklady. Veškeré příjmy do pokladny v hotovosti zaznamenáváme na příjmový pokladní doklad (dále PPD), veškeré výdaje na výdajový pokladní doklad (dále VPD).

Kdy používáme PPD při prodeji zboží nebo služby za menší finanční částky při příjmu finanční částky od zaměstnanců (např. při úhradě škody) při převodu peněz z bankovního účtu

Základní vyplňování PPD Vlevo umístit razítko firmy. Doklad číslovat pořadově, tzn. od č. 1 na začátku účetního období a pokračovat v číselné řadě. Datum uvádět obvykle v pořadí den, měsíc a rok vzniku účetního případu. Zapsat jméno a adresu plátce peněz. Částku uvádět číslicí se zámezovkou (např. =500) a slovy s velkým počátečním písmenem (Pětset). Zapsat účel platby, tzn. za co byla částka přijata. Připojit podpis pokladníka. (Pozn.: zaúčtovaní pak provádí účetní.)

Zopakujme si vše na příslušném dokladu: Obr. 1

Kdy používáme VPD Při nákupu v hotovosti za menší částky (např. kancelářské potřeby). Při výplatě finančního obnosu zaměstnancům (např. náhrady za pracovní cesty) Při odvodu peněz z pokladny za bankovní účet.

Základní vyplňování VPD Je velmi podobné vyplňování PPD. Vlevo umístit razítko firmy. Doklad číslovat pořadově, stejně jako u PPD. Datum uvádět obvykle v pořadí den, měsíc a rok vzniku účetního případu. Zapsat jméno, adresu, a průkaz totožnosti příjemce peněz. Částku uvádět číslicí i slovy stejně jako u PPD. Zapsat účel platby, tzn. za co byla částka vyplacena. Připojit podpis pokladníka. Nesmí chybět podpis příjemce peněz (popř. příslušný doklad)!

Zopakujme si vše na příslušném dokladu: Obr. 2

Kontrolní otázky: Jak číslujeme pokladní doklady? Co je zámezovka ? Jak píšeme na pokladních dokladech částku číslicí? Kdy použijeme příjmový a kdy výdajový pokladní doklad?

Seznam obrázků: Obr. 1: Příjmový pokladní doklad, Balíček tiskopisů. In: Národní ústav odborného vzdělávání [online]. 2008 [cit. 26. 6. 2013]. Dostupné z: http://www.nuov.cz/statni-tesnopisny-ustav/balicek-tiskopisu Obr. 2: Výdajový pokladní doklad, Balíček tiskopisů. In: Národní ústav odborného vzdělávání [online]. 2008 [cit. 26. 6. 2013]. Dostupné z: http://www.nuov.cz/statni-tesnopisny-ustav/balicek-tiskopisu

Seznam použité literatury: [1] Zákon o účetnictví, účetní doklady, § 11