SEVERNÍ AMERIKA -VODSTVO A PODNEBÍ

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Autor: Mgr. Helena Nováková
Advertisements

Ch_098_Prvky_Vlastnosti a použití chemických prvků-Kovy-Zlato
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
HOSPODÁŘSKÉ ORGANIZACE - opakování
SEVERNÍ AMERIKA - STÁTY
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Do vln Niagary hledí tulák starý, na svou první lásku vzpomíná….
AMERIKA Vodstvo III2-Z7-I-05
VY_32_INOVACE_04 Vodstvo Ameriky
Severní a jižní Amerika (North & South America)
OXIDAČNÍ ČÍSLO Ch_091_Oxidy_Oxidační číslo Autor: PhDr. Jana Langerová Škola: Základní škola a Mateřská škola Kašava, okres Zlín, příspěvková organizace.
SEVERNÍ AMERIKA - POLOHA, ROZLOHA, POVRCH
ZÁSADY_OBECNÝ NÁHLED CH_108_Zásady_Obecný náhled Autor: PhDr. Jana Langerová Škola: Základní škola a Mateřská škola Kašava, okres Zlín, příspěvková organizace.
JIŽNÍ AMERIKA - POLOHA, ROZLOHA, POVRCH
JIŽNÍ AMERIKA - POLOHA, ROZLOHA, POVRCH
CH_105_ Halogenidy_Halogenidy
AMERIKA podnebí a vodstvo
Př_141_Geologie_Litosférické desky I.
Ch_093_Prvky_Vlastnosti a použití chemických prvků-Kyslík
JIŽNÍ AMERIKA -VODSTVO A PODNEBÍ
Národní parky - opakování Autor: Mgr. Helena Nováková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Opakování – vesmír, sluneční soustava
VNITŘNÍ GEOLOGICKÉ DĚJE
SEVERNÍ AMERIKA - SÍDLA
Ch_082_Světadíly_Amerika_Jižní Amerika - Státy
SEVERNÍ AMERIKA -VODSTVO A PODNEBÍ
Pobaltské státy Z_122_Evropa_Pobaltské státy
Autor: Mgr. Helena Nováková
Př_136_Geologie_Petrologie
SEVERNÍ AMERIKA -OBYVATELSTVO
Autor: Mgr. Eliška Nováková
SEVERNÍ AMERIKA - POLOHA, ROZLOHA, POVRCH
Ch_094_Prvky_Vlastnosti a použití chemických prvků-Kovy-Železo, hliník
Výsledný odpor rezistorů spojených za sebou
Ch_097_Prvky_Vlastnosti a použití chemických prvků-Kovy-Stříbro
Vlci Pří_087_Rozmanitost přírody_Vlci Autor: Mgr. Marie Boučková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo.
Autor: Mgr. Helena Nováková
SULFIDY Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
HOSPODÁŘSKÉ ORGANIZACE - opakování Autor: Mgr. Helena Nováková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:
Ch_096_Prvky_Vlastnosti a použití chemických prvků-Kovy-Slitiny
SEVERNÍ AMERIKA – PODNEBÍ, PŘÍRODNÍ KRAJINY
Severní Evropa Z_119_Evropa_Severní Evropa
Planety sluneční soustavy – Velké planety
Ch_098_Prvky_Vlastnosti a použití chemických prvků-Kovy-Zlato
SEVERNÍ AMERIKA - SÍDLA
PŮSOBENÍ VODY V PÍSKOVCÍCH
PŮSOBENÍ VODY V PÍSKOVCÍCH
Východní Evropa Z_134_Evropa_Východní Evropa
Savci – Riskni to! Autor: Mgr. Eliška Nováková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Savci – Riskni to! Autor: Mgr. Eliška Nováková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Jihovýchodní Evropa Z_131_Evropa_Jihovýchodní Evropa
Autor: Mgr. Jana Kalandrová
SEVERNÍ AMERIKA - STÁTY Z_075_Světadíly_Amerika_Severní Amerika - Státy Autor: PhDr. Jana Langerová Škola: Základní škola a Mateřská škola Kašava, okres.
Vodstvo Severní Ameriky
Vodstvo Amerika.
Základní škola Lednice Břeclavská 510
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Ludmila Faiková NÁZEV: VY_32_INOVACE_01_ ZEMĚPIS 7. ROČNÍK TEMA: Amerika – slepá mapa.
5. AMERIKA - VODSTVO VY_32_INOVACE_12_Z5
Název školy: Speciální základní škola, Louny Poděbradova 640, příspěvková organizace Autor: Mgr. Erika Pospíšilová Název materiálu: VY__32_INOVACE_11_IV_Z9_Severní_Amerika.
NÁZEV: VY_32_INOVACE_01_Světadíly
AUTOR: Mgr. Ludmila Faiková
AUTOR: Mgr. Hana Dvořáčková NÁZEV: VY_32_INOVACE_19_SEVERNÍ AMERIKA
Niagarské vodopády VY_32_INOVACE_18_38
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Zeměpis 7. ročník
AUTOR: Mgr. Marcela Maršálková NÁZEV: VY_52_INOVACE_01_F+Z _34
Amerika – Vodstvo AUTOR: Mgr. Aleš Skála
VY_32_INOVACE_ZE7-04 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Jméno autora: Bc. Petra Musilová
AMERIKA - VODSTVO.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Transkript prezentace:

SEVERNÍ AMERIKA -VODSTVO A PODNEBÍ Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/02.0025 Název projektu: Modernizace výuky na ZŠ Slušovice, Fryšták, Kašava a Velehrad Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky. SEVERNÍ AMERIKA -VODSTVO A PODNEBÍ Z_072_Světadíly_Amerika_Severní Amerika-Vodstvo Autor: PhDr. Jana Langerová Škola: Základní škola a Mateřská škola Kašava, okres Zlín, příspěvková organizace

Anotace: Digitální učební materiál je určen pro opakování, upevňování a rozšiřování, seznámení, procvičování a srovnávání učiva 7. ročníku ZŠ. Materiál rozvíjí, podporuje, prověřuje a vysvětluje učivo – Světadíly – Amerika – Severní Amerika. Je určen pro předmět zeměpis a ročník sedmý. Tento materiál vznikl ze zápisu autora jako doplňující materiál k učebnici: Brinke, J., Baar, V., Kašpar, V., Pollaková, M., Zeměpis pro 6. a 7. ročník základní školy a nižší ročníky víceletých gymnázií, Fortuna, Praha 2002.

Vodstvo Severní Amerika je rozsáhlý kontinent, proto zde najdeme velké množství řek i jezer. Obklopují ji tři světové oceány: Severní ledový, Atlantský a Tichý oceán. Niagarské vodopády

Severní Ameriku omývají tyto moře a zálivy: Od Tichého oceánu: Panamský záliv, Panamský průplav, Kalifornský záliv Od Atlantského oceánu: Labradorské moře, záliv svatého Vavřince, Sargasové moře, Mexický záliv, Floridský průliv, Karibské moře, Bahamský průliv

Od Severního ledového oceánu Beaufortovo moře, řada zálivů, Baffinovo moře, Hudsonův záliv a průliv

Řeky Mississippi je největší řeka kontinentu a jedna z největších řek na světě. Vlévá se do Mexického zálivu a má mnoho přítoků, mezi největší patří: Z pravé strany: Missouri (na soutoku je dokonce vodnatější) Arkansas Z levé strany: Ohio Wisconsin

Další řekou, která ústí do Atlantského oceánu je řeka svatého Vavřince Mackenzie se vlévá do Severního ledového oceánu. Je 12. nejdelší řeka na světě. Do Beringova moře (Severní ledový oceán) se vlévá aljašská řeka Yucon. Řeky, které ústí do Tichého oceánu jsou spíše kratší a méně významné, vyjímkou však je řeka Colorado.

Jezera V Severní Americe najdeme mnoho jezer, z nichž většina je ledovcového původu. Najdeme zde jednu z největších soustav jezer na světě – Velká jezera, přes níž prochází státní hranice Kanady a USA. Velká jezera leží v povodí řeky svatého Vavřince.

Velká jezera Největším jezerem v této soustavě (i nejhlubším), zároveň největším jezerem Ameriky a 3. největším jezerem světa je Hořejší jezero. Na druhou a třetí příčku řadíme jezera Huronské a Michiganské, která se někdy uvádějí jako jedno, protože jsou spojena průlivem Mackinac. Další v soustavě Velkých jezer je Erijské a Ontarijské.

Mezi další velká jezera, ležící na severu kontinentu patří: Velké Medvědí, Velké Otročí, Athabasca, Sobí a Winnipežské Mezi Erijským jezerem a Ontariem teče řeka Niagara, na které jsou světoznámé vodopády - Niagarské vodopády, jejich vody padají až do hloubky 52 metrů. Ve velké pánvi najdeme také jezero se slanou vodou - Velké Solné jezero.

Úkoly Které tři oceány omývají břehy Severní Ameriky? Která řeka je největší na tomto kontinentu? Jak se jmenuje jedno z největších jezer, ve kterém je slaná voda?

Odpovědi Severní ledový oceán, Atlantský oceán, tichý oceán Mississippi, je nejen největší v Severní Americe, ale patří i k největším na světě. Slaná voda se nachází ve Velkém solném jezeře.

Použité zdroje Mississippi watershed map 1.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001, 2010-08.30 [cit. 2013-01-27]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Mississippi_watershed_map_1.jpg Niagara Falls USA-CANADA.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001, 2010-08.30 [cit. 2012-03-17]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Niagara_Falls_USA- CANADA.jpg Stock.XCHNG: the leading FREE stock photo site! [online]. 2001 [cit. 2013-01-21]. Dostupné z: http://www.sxc.hu/